2012-06-05 18:12:08
Φωτογραφία για Πιο βίαιες γίνονται οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στην Ευρώπη
Όλο και πιο βίαιες οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στην Ευρώπη διαπιστώνει ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς.

Η άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εξελίσσεται σ' ένα επικίνδυνο επάγγελμα, διαπιστώνει σε δημόσια παρέμβαση του ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς, επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις βίας και η άσκηση έμμεσης λογοκρισίας κατά δημοσιογράφων στοχεύουν τον πυρήνα της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο επίτροπος, από την αρχή του 2012, δημοσιογράφοι υπέστησαν βίαιες επιθέσεις, στην Ελλάδα, στο Αζερμπαϊτζάν, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Τουρκία και Ρωσία.

Δράστες των επιθέσεων ήταν συνήθως άγνωστοι μασκοφόροι αλλά και ένστολοι αστυνομικοί των ΜΑΤ, επισημαίνει.

Δημοσιογράφος στο Αζερμπαϊτζάν υπέστη βίαια επίθεση, επειδή αποκάλυψε ότι πίσω από την κατεδάφιση σπιτιών και την εκδίωξη των κατοίκων, σε περιοχή της χώρας του, ήταν η κυβερνητική πρόθεση για κερδοφόρα ανάπλαση του χώρου.


Στη Λετονία, οι δράστες έβαλαν ένα μαχαίρι στο στόμα ενός δημοσιογράφου και του έκοψαν το μάγουλο φέτες, προκειμένου να τον «συνετίσουν», για να σταματήσει την αποκαλυπτική αρθρογραφία του.

Στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Ρωσία, προπηλακίσθηκαν βίαια και τραυματίστηκαν σοβαρά δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτες που κάλυπταν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία χτυπήθηκαν δημοσιογράφοι που υποστήριζαν την ένταξη της τουρκικής γλώσσας στα μέσα ενημέρωσης, ενώ στην Τουρκία συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι συλλήψεις εναντίον δημοσιογράφων που υπερασπίζονται τα δίκαια της κουρδικής μειονότητας.

Στη δημόσια παρέμβασή του, ο επίτροπος επικαλείται τα όσα έχει αναφέρει σε έκθεση της η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία πρόσφατα έγραψε: «... Η βία κατά των δημοσιογράφων [...] παραμένει μια ειδική κατηγορία εγκλημάτων, είναι μια άμεση επίθεση στην κοινωνία και την ίδια τη δημοκρατία. Η βία ή οι απειλές βίας κατά των δημοσιογράφων έχουν στόχο να τους κλείσουν το στόμα και να τους σταματήσουν από το να κάνουν τη δουλειά τους, που μπορεί να συνεπάγεται αποκάλυψη της διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας ή διακρίσεων σε βάρος διαφόρων μειονοτήτων».

Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι η ψυχή της δημοκρατίας, δεδομένου ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για άλλες ελευθερίες, όπως η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι, υπογραμμίζει ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «οι σωματικές επιθέσεις και οι απειλές βίας σε βάρος δημοσιογράφων και των μελών της οικογένειάς τους αντιπροσωπεύουν μια ακραία μορφή λογοκρισίας».

Έτσι, συμπεραίνει ο κ. Μουίζνιεκς, ακόμα κι αν μια κυβέρνηση δεν επιδίδεται σε «ντεμοντέ» λογοκρισία, με τη διαλογή και το φιλτράρισμα του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης, συμμετέχει ουσιαστικά στη λογοκρισία αν δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της βίας κατά δημοσιογράφων.

Η ατιμωρησία των δραστών ενθαρρύνει την επανάληψη τέτοιων πράξεων και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επιζήμια για την ελεύθερη έκφραση, καταλήγει ο επίτροπος.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
DEBATE ΤΕΛΟΣ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
DEBATE ΤΕΛΟΣ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ