2018-08-20 22:33:11
Φωτογραφία για Ακραίοι ισλαμιστές καλούν σε «Ιερό Πόλεμο» κατά των Σέρβων: Δεκάδες ριζοσπαστικά στρατόπεδα σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κόσοβο
Σε πόλεμο κατά των Σέρβων καλούν πυρήνες ριζοσπαστικοποιημένων οργανώσεων που δρουν στα Βαλκάνια. Δεκάδες στρατόπεδα έχουν δημιουργηθεί σε χώρες των Βαλκανίων, ενώ συντηρούνται με δωρεές από τη Σαουδική Αραβία.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να επέμβουν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε περίπτωση νέου ξεσπάσματος βίας. Είναι πιθανό οι συζητήσεις για ανταλλαγή εδαφών και το ΄΄φάντασμα΄΄ της Μεγάλης Αλβανίας που επιστρέφει να προκαλέσουν μια νέα αποσταθεροποίηση στις Βαλκανικές χώρες.

Ακραίοι ισλαμιστές εκπαιδεύονται και ζουν σε Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο και ενδέχεται να προετοιμάζονται για δράσεις ενόψει των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου του Βελιγραδίου για την Ασφάλεια και την Άμυνα (DBA) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπάρχουν πάνω από 70 ριζοσπαστικά στρατόπεδα για νέους, κυρίως κάτω των δεκαοκτώ ετών, ενώ παρόμοια υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο.


Ιδιαίτερα για τη Βοσνία, αναφέρεται ότι εκπαιδεύονται στις λέσχες αυτές περίπου 1000 άτομα.

Οι λέσχες διατηρούν τακτικά στρατόπεδα εκπαίδευσης και συντηρούνται με μεγάλες δωρεές από τη Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρει η σερβική ‘Blic’, επισημαίνοντας ότι στη γνωστή «Ζώνη Πολέμου» στο Ίγκμαν, συγκεντρώνονται συχνά οι πρώην μαχητές του λεγόμενου στρατού της Β-Ε.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι μία από τις πιο γνωστές ομάδες των ριζοσπαστών αυτών είναι η «Τσέρνα Μούνια»/ «Μαύρη Αστραπή» που σε βίντεο της συχνά κάνει κλήσεις για έναν νέο πόλεμο εναντίον των Σέρβων.

Στην Β-Ε, η ομάδα «Askeri» εκπαιδεύει παιδιά και είναι επίσης γνωστή στους ριζοσπάστες, όπως επισημαίνει το DBA. Ένας από τους ιδρυτές και μέλος του διοικητικού συμβουλίου αυτής της ομάδας είναι ο Νάσερ Όριτς.

Είναι κοινό μυστικό, όπως σημειώνεται, ότι πέντε στρατόπεδα παραστρατιωτικών εξακολουθούν να υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο, στα οποία είχαν εκπαιδευθεί τρομοκράτες του UCK και, τώρα, μέλη του λεγόμενου ‘Ισλαμικού κράτους’.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περίπου 400 μέλη του Κοσσυφοπεδίου εκπαιδεύονται σε αυτήν την τρομοκρατική ομάδα» επισημαίνει το Κέντρο, προσθέτοντας ότι περίπου 100 οικογένειες Αλβανών έχουν ενταχθεί στην τρομοκρατική ομάδα και υπάρχουν 60 παιδιά κάτω των 17 ετών με γονική συναίνεση.

Παρόμοια στρατόπεδα εκπαίδευσης υπάρχουν και στο Μαυροβούνιο, αναφέρει το DBA, όπου μάλιστα κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται εκδήλωση που διαρκεί 15 ημέρες. Φέτος συμμετείχαν 45 μαθητές γυμνασίου από το Μαυροβούνιο και πέντε από τα Σκόπια και ο διοργανωτής του καταυλισμού ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου.

Το σερβικό κέντρο σημειώνει ότι παρόμοια κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να υπάρχουν και στη Σερβία, αλλά βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους, όπου ακολουθούν ελαφρύ στρατιωτικό πρόγραμμα με στόχο να φέρουν το στρατό πιο κοντά στη νεολαία.

Πολλά και διάφορα γράφονται για το μέλλον του Κοσσόβου και για το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ αυτής της οντότητας και της Σερβίας. Το Κοσσυφοπέδιο για τους Έλληνες ή Κοσσόβα για τους Αλβανούς -που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού- ή Κόσσοβο-Μετόχια για τους Σέρβους (που τιμούν ιδιαιτέρως τα Ορθόδοξα Μοναστήρια και τα Μετόχιά τους στην περιοχή) βρίσκεται κατά τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο Αμερικανός Πρέσβης στο Κόσσοβο δήλωσε ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα η διχοτόμηση της περιοχής (για τις ΗΠΑ είναι κράτος, αλλά η Ελλάς και άλλες χώρες δεν το αναγνωρίζουν) ώστε να αποσχισθεί η περιοχή της Μητρόβιτσα, στην οποία ζει η σερβική μειονότητα, γράφει ο πολιτικός επιστήμων, Κωνσταντίνος Χολέβας, στην εφημερίδα ΄΄Δημοκρατία΄΄ .

Εκπρόσωποι των Σέρβων και των Αλβανών Κοσσοβάρων άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσουν την ανταλλαγή εδαφών. Οι Αλβανοί της περιοχής Πρέσεβο στη Νότιο Σερβία δήλωσαν ότι δέχονται να γίνουν αντικείμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου. Δηλαδή η περιοχή τους να ενωθεί με το αλβανοκρατούμενο Κόσσοβο και το βόρειο τμήμα του Κοσσόβου να ενωθεί με τη Σερβία.

Το κρατικό γερμανικό πρακτορείο μετέδωσε ανάλυση, η οποία υπογραμμίζει ότι τα σχέδια για Μεγάλη ή «Φυσική» Αλβανία παραμένουν επάνω στο τραπέζι και θα δημιουργήσουν προβλήματα στα Σκόπια, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, ακόμη και στην Ελλάδα.

Αλβανοί δημοσιογράφοι του Κοσσόβου διαφωνούν με το ενδεχόμενο εδαφικών ανταλλαγών, διότι φοβούνται γενικευμένη αναταραχή στα Βαλκάνια. Θυμίζουν την επισφαλή σταθερότητα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, όπου το σερβικό κρατίδιο δεν έχει ουσιαστικούς δεσμούς με το κρατίδιο των Κροατών και Μουσουλμάνων.

Προτείνω να είμαστε προσεκτικοί, επιφυλακτικοί και συγκρατημένοι ενώπιον αυτής της σεναριολογίας, χωρίς πάντως να αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναταραχής στη Βαλκανική. Προ δύο μηνών οι οπαδοί της Συμφωνίας των Πρεσπών μάς έλεγαν ότι οι Γερμανοί εταίροι μας στην Ε.Ε. επιθυμούν διακαώς τη σταθεροποίηση των Σκοπίων, άρα δεν πρέπει να συγκρουσθούμε μαζί τους. Τώρα διαβάζουμε σενάρια περί γερμανικής υποστηρίξεως στη Μεγάλη Αλβανία. Η κοινή λογική υποδεικνύει ότι και τα δύο μαζί δεν γίνονται.

Αν η Γερμανία στηρίζει τον αλβανικό επεκτατισμό, τότε κινδυνεύουν με διχοτόμηση τα Σκόπια, στα οποία οι Αλβανοί υπερβαίνουν το 25%. Άρα, κακώς υπογράψαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με ένα κράτος, το οποίο μετά από λίγους μήνες ίσως να μην υπάρχει!

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να επέμβουν στα Βαλκάνια

Ο αμερικανός ναύαρχος James Foggo, διοικητής της Κοινής Συμμαχικής Δύναμης του ΝΑΤΟ, με έδρα τη Σικελία, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Κοσσυφοπέδιο την Τρίτη ότι τα στρατεύματα της KFOR είναι έτοιμα να αντιδράσουν σε ενδεχόμενα φαινόμενα βίας στην περιοχή.

«Δεν βλέπω καμία απειλή για την ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου. Η KFOR είναι ισχυρή και δεν βλέπουμε κανένα πρόβλημα στο εγγύς ή μακρινό μέλλον «, δήλωσε ο Foggo σε συνέντευξη τύπου σε βάση KFOR κοντά στο Leposavic.

Ερωτηθείς για να σχολιάσει τις αναφορές για την πιθανή διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, ο Foggo δήλωσε: «αυτά είναι πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου».

«Κάθε φορά που συζητάμε για αμφιλεγόμενες πολιτικές λύσεις στα προβλήματα των Βαλκανίων, υπάρχει και μια πιθανότητα ταραχών. Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, ότι υπάρχουν πολλές συζητήσεις πέρα ​​από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, όπως είπα μεταξύ της Πρίστινα και του Βελιγραδίου, πολιτικοί ηγέτες που προσπαθούν να επιλύσουν ορισμένα δύσκολα ζητήματα. Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου για τη διατήρηση της ασφάλειας αυτό το μήνα και τους προσεχείς μήνες «, δήλωσε ο Foggo.

Σημειώνεται ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σημαντική συμμετοχή στην Συμμαχική Δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο από το 1999 μέχρι σήμερα.
Πηγή
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ