2018-08-27 14:15:43
Φωτογραφία για Σε πολύμηνη αναμονή για μια ακτινοθεραπεία στα Νοσοκομεία! Οι ελλείψεις και τα χαλασμένα μηχανήματα δια χειρός εργαζομένων στο ΕΣΥ
Health Report.gr

Τις ελλείψεις σε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και την «οδύσσεια» των καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία, καταγράφει νέα έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)

Οι αναμονές για μια ακτινοθεραπεία σε δημόσιο νοσοκομείο δεν έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και οι συνθήκες αντί να βελτιώνονται μάλλον γίνονται χειρότερες.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στη χώρα μας λειτουργούν μόνο 27 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Γραμμικοί επιταχυντές στα Δημόσια Νοσοκομεία. Λιγότερα από 3 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους εξού και οι μεγάλες λίστες αναμονής και οι χιλιάδες αποκλεισμένοι.

Όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι ακόμη και με τα 19 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του Ιδιωτικού Τομέα, η αναλογία στη χώρα μας είναι τραγική. Αναλογούν 4 Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, με την επισήμανση ότι οι περισσότεροι καρκινοπαθείς δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον Ιδιωτικό Τομέα λόγω κόστους, παρότι ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.


Βάση των ίδιων στοιχείων σήμερα λειτουργούν 47 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εκ των οποίων 27 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 20 στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία. Εκ των 27 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων που λειτουργούν σήμερα, τα 10 είναι από δωρεές.

Τους 10 Γραμμικούς Επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του Ιδρύματος για τη δωρεά, δεν κατάφεραν όλα τα Νοσοκομεία να τους παραλαβούν και να θέσουν σε λειτουργία.

Μόνο επτά Γραμμικοί Επιταχυντές τοποθετήθηκαν και λειτουργούν και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτά συμβαίνουν λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κατασκευή των χώρων υποδοχής με προδιαγραφές ακτινοπροστασίας και των τραγικών ελλείψεων Προσωπικού Ακτινοθεραπείας.

Ακόμη και τα επτά που τοποθετήθηκαν δεν λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη λόγω ελλείψεων Προσωπικού επισημαίνουν οι εργαζόμενοι. Και συνεχίζουν:

Τοποθετήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο ΑΤΤΙΚΟΝ, στο ΡΙΟ, το ΠΑΓΝΗ, την Αλεξανδρούπολη και το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ. Τρείς Γραμμικοί Επιταχυντές της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου γίνονται ακόμη εργασίες τοποθέτησης παρότι οι λίστες αναμονής κοστίζουν ζωές καρκινοπαθών. Στα Νοσοκομεία που ακόμη δεν τέθηκαν σε λειτουργία είναι το ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, το ΑΤΤΙΚΟΝ και το ΠΑΓΝΗ.

Οι πολύμηνες αναμονές και τα χαλασμένα μηχανήματα

Οι λίστες αναμονής είναι 2 έως 3 μήνες με συνέπεια όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι χιλιάδες καρκινοπαθείς (13.000) κατ’ έτος δεν προλαβαίνουν να κάνουν ακτινοθεραπεία.

Προκύπτει ότι το έτος 2017 στα 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα των Δημοσίων Νοσοκομείων, έκαναν ακτινοθεραπεία 13.520 καρκινοπαθείς σε 325.000 συνεδρίες. Άλλοι 9.266 καρκινοπαθείς έκαναν ακτινοθεραπεία σε 199.000συνεδρίες στα 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του Ιδιωτικού Τομέα.

Το σύνολο των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα το έτος 2017 είναι 22.768 συμπεριλαμβανομένου και τον Κοβαλτίου.

Τα πέντε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου που διαθέτουν τα Δημόσια Νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για την ακτινοβολία επιφανειακών καρκινικών κυττάρων και δεν προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι πανάρχαια ισχυρίζονται τα μέλη της Ομοσπονδίας και πλην του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» που είναι Δερματολογικό Νοσοκομείο, θα πρέπει να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με σύγχρονους Γραμμικούς Επιταχυντές, που ακτινοβολούν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα σε όλα τα σημεία του σώματος.

Ο κάθε Γραμμικός Επιταχυντής, εξυπηρετεί 25-30 ασθενείς καθημερινά και χρειάζονται 20-30 συνεδρίες για να ολοκληρωθεί η θεραπεία του ασθενούς.

Εικόνα Ακτινοθεραπειών έτους 2017 στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Στα Νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και το έτος 2017 εξυπηρετήθηκαν μόνο 5.031 ασθενείς.

Στη Θεσσαλονίκη 8 (7 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν μόνο 4.353 ασθενείς.

Στην Ανατολική Μακεδονία 1 και εξυπηρετήθηκαν 233 ασθενείς.

Στην Θεσσαλία 2 (1 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν 850 ασθενείς

Στην Ήπειρο 2 και εξυπηρετήθηκαν 800 ασθενείς.

Στη Δυτική Ελλάδα 2 και εξυπηρετήθηκαν 1286 ασθενείς.

Στην Κρήτη 2 και εξυπηρετήθηκαν 970 ασθενείς.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παραίτηση βόμβα από τον Alpha
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παραίτηση "βόμβα" από τον Alpha
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ