2018-08-30 21:11:56
Καταρχήν, ως προοίμιο, οφείλουμε να υποσημειώσουμε ότι όλα όσα ξέφυγαν από το απύλωτο έρκος των οδόντων του κ. Πάνου Σκουρλέτη, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης- παραλαβής των
καθηκόντων ων νέων ηγεριών στο υπουργείο δημόσιας τάξης, αποτελούν τίτλο τιμής.
Οι λέξεις και οι φράσεις, "κοράκι, ντροπή σου, από πού τα παίρνεις", είναι ακόμη μία αναγνώριση της ακηδεμόνευτης κριτικής που ασκούμε στην εκάστοτε ηγεσία. Το γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, το ξέρει ο Δένδιας, ο Παπουτσής και στο πρώτο στάδιο διακυβέρνησης ο κ. Τόσκας. Ειδικά όταν οι φράσεις αυτές προέρχονται από έναν ερζάτς ανανεωτικό αριστερό, όπως με μεγαλαυχία είπε σε διάτορο τόνο ο πρώην υπουργός εσωτερικών, η τιμή ανατιμάται στο τετράγωνο.
Αλλά ποιες ήταν οι φράσεις που μας ανάγκασαν στο τέλος της σεμνής τελετής να πούμε στον μελίρρυτο κ. υπουργό, ότι "σέβομαι το θεσμικό ρόλο και την εκδήλωση, αλλά αν αντέχει στο αντίλογο, θεωρεί επιμέρους ζήτημα την εθνική τραγωδία στο Μάτι και ψεύτικα ρεπορτάζ τους 100 νεκρούς;"
Δυστυχώς, δεν υπήρξε η διαλεκτική του λόγου, ούτε καν αντίλογος, παρά ένα χυδαίο από πλευράς του υβρεολόγιο όπως αυτά που προαναφέρθηκαν (κοράκι, ντροπή σου, από πού και ποιον τα παίρνεις), αναγκάζοντας μας να τον ευχαριστήσουμε γιατί τα παίρνουμε από τον ίδιο και λησμονήσαμε τόσο καιρό να το κάνουμε, πως η ντροπή είναι δική του, καθώς με φτηνούς πολιτικαντισμούς σκυλεύει τη μνήμη 100 νεκρών κοκ.
Ξεχάσαμε δε να του πούμε μέσα στην ένταση ότι δεκτά κι αποδεκτά τα εγκώμια για τον κ.Τόσκα, αλλά για ποιο ακριβώς λόγο δεν τον κάλεσαν; Ράβδος σε γωνία άρα βρέχει.
Ποιες όμως ήταν οι αναφορές του κ. Σκουρλέτη που μας ανάγκασαν εμβόλιμο κι έξω από το θεσμικό πλαίσιο να του αποταθούμε; "Η πρώτη ήταν η ακόλουθη: 'Όλα αυτά δεν είναι γενικόλογες αναφορές είναι απολογισμός των προηγούμενων ετών και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και ούτε η εστίαση σε επιμέρους, «δημοφιλή» στην πολιτική αντιπαράθεση, θέματα μπορεί να επισκιάζει το πολύ μεγάλο έργο που έγινε σε αυτό το χαρτοφυλάκιο". Επιμέρους θέμα λοιπόν ήταν ο σχολιασμός του bloko.gr το Μάτι. Επιμέρους θέμα ο θάνατος του 25χρονου στου Φιλοπάππου. Ο ανερυθρίαστος αμοραλισμός έχει χαθεί κι αναζητείται.
Το δεύτερο στοιχείο που προκάλεσε την αγανάκτηση μας ήταν η ακόλουθη αναφορά του, όταν ακριβώς έθιξε το ... επιμέρους ζήτημα της τραγωδίας: "Αυτό το οφείλουμε στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν, τις οικογένειες τους. Οφείλουμε και νομίζω ότι το πράττουμε, να στηρίξουμε τους πυρόπληκτους και παρά τα ψεύτικα ρεπορτάζ, επιτρέψτε μου, ίσως δεν είναι ώρα να πολιτικολογούμε, αλλά, όμως, είναι ώρα να μιλήσουμε με αληθινά στοιχεία."
Χρειάζονται άραγε σχόλια, όταν αποδεικνύεται περίτρανα ότι στη σύσκεψη της 12ης ώρας της 23ης Ιουλίου, γνώριζαν για νεκρούς αλλά μιλούσαν για τις φωτιές της Σουηδίας και υιοθέτησαν ολόκληρη κι ατόφια τη ρητορική Πολύδωρα, την οποία το 2007 καταδίκαζαν και ζητούσαν επί πίνακι την κεφαλή του τότε υπουργού. Αιδώς.
Φυσικά, μπροστά σε αυτή την αμετροέπεια, μας ήταν περιττό να σχολιάσουμε την ακόλουθη αναφορά του: "Θα πω το εξής: δεν είναι προνομιακό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η Ελληνική Αστυνομία, ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα. Όποιοι το κάνουν αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπονόμευσής τους και προφανώς αυτό δεν απευθύνεται σε κανέναν από όσους είναι εδώ μέσα."
Οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες γνωρίζουν πολύ καλά όλα όσα έχουν διατυπωθεί από το απύλωτο έρκος του Σκουρλέτη, ενόσω βρισκόταν στην αντιπολίτευση, οπότε του Γιώργου Καραϊβάζ
Για λόγους δεοντολογίας και μόνο, παραθέτουμε όλα όσα εξήλθαν ανερυθρίαστα από το απύλωτο έρκος οδόντων Σκουρλέτη.
Στην έναρξη της τελετής, ο απερχόμενος Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε:
«Αγαπητή Όλγα, αγαπητή Κατερίνα, κύριοι Αρχηγοί, θα έλεγε κανείς ότι η ημερήσια διαταγή σήμερα επιγράφεται «η Προστασία του Πολίτη είναι γένος θηλυκού», αλλά θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή την σύντομη παρέμβασή μου από αυτό που θεωρώ ότι σε όλους και όλες σας είναι σήμερα στο νου, ότι θα έπρεπε ίσως ένας άλλος Υπουργός να ήταν εδώ και να υποδεχόταν τις δυο νέες Υπουργούς.
Αναφέρομαι στον Νίκο Τόσκα, ο οποίος πραγματικά, τα σχεδόν τρία χρόνια που παρέμεινε σε αυτήν τη θέση, έκανε ένα εξαιρετικό έργο και αυτό το ομολογούν νομίζω πρώτα από όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, οι άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά, που γνωρίσανε τη δουλειά του, την αγωνία του, την ανθρώπινη αγωνία του την έγνοια του για το προσωπικό, για την αποτελεσματικότητα, για τους στόχους αυτού εδώ του χαρτοφυλακίου.
Και το ομολογούν, καμιά φορά, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και αυτοί που του άσκησαν έντονη κριτική και αυτό νομίζω είναι η καλύτερη δικαίωση για τον ίδιο. Δεν είναι απλώς κάποια θετικά λόγια, μιλούν τα αποτελέσματα και τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε αντίξοες συνθήκες, όπως ήταν αντίξοες οι συνθήκες συνολικά για την κυβέρνησή μας. Με «πληγωμένα» τα διαθέσιμα μέσα λόγω των σκληρών πολιτικών λιτότητας, έγινε η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους και υπήρξαν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Αναφέρομαι στα επιτεύγματα της Ελληνικής Αστυνομίας που σχετίζονται με την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, με την πάταξη μεγάλων κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών. Όλα αυτά δεν είναι γενικόλογες αναφορές είναι απολογισμός των προηγούμενων ετών και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και ούτε η εστίαση σε επιμέρους, «δημοφιλή» στην πολιτική αντιπαράθεση, θέματα μπορεί να επισκιάζει το πολύ μεγάλο έργο που έγινε σε αυτό το χαρτοφυλάκιο.
Σε αυτές τις λίγες μέρες που διαδέχθηκα τον Νίκο Τόσκα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τα στελέχη, τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής και μπορώ να σας πω ένα βασικό συμπέρασμα, το οποίο τους το έλεγα και προχθές σε μία σύσκεψη που είχαμε με τον κύριο Αρχηγό της αστυνομίας, σε μια τηλεδιάσκεψη. Θα πω το εξής: δεν είναι προνομιακό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η Ελληνική Αστυνομία, ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα. Όποιοι το κάνουν αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπονόμευσής τους και προφανώς αυτό δεν απευθύνεται σε κανέναν από όσους είναι εδώ μέσα.
Απευθύνεται σε αυτούς που κατά ανεύθυνο τρόπο υπονομεύουν την πολύ κρίσιμη δουλειά στον τομέα της ασφάλειας. Να διαφωνήσουμε στο πολιτικό επίπεδο με τους πολιτικούς μας «αντιπάλους» για τις προτεραιότητες, για τις στρατηγικές, για τα διαθέσιμα μέσα, αλλά δεν μπορεί να είναι «σάκος του μποξ» η Ελληνική Αστυνομία, ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.
Και νομίζω ότι η βασική αποστολή της που είναι η προστασία των πολιτών, η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, δεν εξυπηρετείται όταν κάποιοι θεωρούν, ότι στην βασική τους πολιτική ατζέντα, πρέπει - παραγνωρίζοντας τα πραγματικά δεδομένα - να θεωρούν ότι αυτό θα είναι κάτι το οποίο θα διαμορφώνει την πολιτική αντιπαράθεση και θα επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
Νομίζω λοιπόν ότι και έχοντας κατά νου αυτό το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα, θα πρέπει -και απευθύνομαι κυρίως στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος-, να εξακολουθήσουν να κάνουν αυτό που πρέπει, αυτό που γνωρίζουν, αυτό που αποτελεί τη δικιά τους αποστολή, αυτό που απαιτεί ο ελληνικός λαός από τους ίδιους. Μια αποτελεσματική δράση για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, για την ασφάλεια των πολιτών, στην προσπάθεια να οργανώσουμε - και αυτό ήδη το κάνουμε και το γνωρίζετε - ποιο αποτελεσματικά τα θέματα της πολιτικής προστασίας, αλλά και να φροντίζουμε να είναι τέτοια η παρουσία των Σωμάτων Ασφαλείας ώστε να μην στέκονται εμπόδιο στην άσκηση των ατομικών ελευθεριών, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, έτσι όπως αυτά προβλέπονται από το ίδιο το Σύνταγμα.
Αυτή είναι η νέα μεγάλη, θεωρώ, κατάκτηση της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή είναι η νέα συνείδηση που εμπεδώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί με τον ανθρωποκεντρικό ρόλο και χαρακτήρα των Σωμάτων αυτών. Και αυτό είναι το νέο κεφάλαιό μας, αυτό είναι το πεδίο που πάνω του θα πρέπει και εσείς κυρίες Υπουργοί, να πατήσετε και να προχωρήσετε με τις δικές σας πρωτοβουλίες, βάζοντας το δικό σας αποτύπωμα στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Θεωρώ, τόσο την Όλγα Γεροβασίλη, όσο και την κα Παπακώστα τυχερές, όπως θα έλεγα και για όλους όσοι σήμερα έχουν ένα κυβερνητικό πόστο, διότι αυτό το νέο ξεκίνημα συμπίπτει με μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, την οποία σηματοδοτεί η έξοδος από το τελευταίο μνημονιακό πρόγραμμα. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί είναι βέβαιο ότι η νέα πραγματικότητα θα μας παρέχει περισσότερα μέσα για να μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί τη δουλειά μας. Νομίζω λοιπόν, ότι αυτές τις δυνατότητες θα τις αξιοποιήσει και η πολιτική και η φυσική ηγεσία, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.
Θα ήταν μεγάλη, θα έλεγα, απρέπεια, παράλειψη, θα ήταν βάρος αν δεν αναφερόμουν στα όσα ζήσαμε όλοι μαζί τον τελευταίο μήνα και αναφέρομαι στην τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, στο Μάτι. Θέλω να πω το εξής: Η κυβέρνηση από μεριάς της ανέλαβε τις ευθύνες που της αναλογούν και αδιαφορεί αν έχουν το θάρρος να το κάνουν και άλλοι. Και με τη στάση της θέλει να διευκολύνει να αναζητηθούν οι αιτίες, να δοθούν οι πραγματικές εξηγήσεις, να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της τραγωδίας, να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα, να κάνουμε τα αναγκαία βήματα. Αυτό το οφείλουμε στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν, τις οικογένειες τους. Οφείλουμε και νομίζω ότι το πράττουμε, να στηρίξουμε τους πυρόπληκτους και παρά τα ψεύτικα ρεπορτάζ, επιτρέψτε μου, ίσως δεν είναι ώρα να πολιτικολογούμε, αλλά, όμως, είναι ώρα να μιλήσουμε με αληθινά στοιχεία. Αυτό που έχει επιδείξει, ως δείγμα γραφής και συμπαράστασης, σε αυτούς που χάσανε τους ανθρώπους τους, σε αυτούς που χάσανε τα σπίτια τους, η ελληνική Πολιτεία ποτέ άλλοτε δεν είχε μπορέσει τόσο εμπεριστατωμένα, συστηματικά, να το κάνει πράξη. Και θα συνεχίσει. Είναι υποχρέωσή μας.
Δεν πρέπει να σταθούμε όμως μόνο σε αυτό. Πρέπει να προχωρήσουμε στον δρόμο της σύγκρουσης με εκείνα να συμφέροντα τα οποία οδήγησαν στην οικιστική αναρχία. Σε αυτό το χάος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να υπάρξουν αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.
Και ήδη το επιχειρούμε το γνωρίζετε - και γνωρίζουμε - ότι θα βρεθούμε απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Εδώ να τοποθετηθούν αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να «κερδοσκοπήσουν» και να κάνουν πολιτική πάνω σε αυτούς που έχασαν τις ζωές τους.
Να τοποθετηθούν. Θα δώσουν μία μάχη κατά της οικιστικής αυθαιρεσίας ή είναι περασμένα ξεχασμένα; Θα ήταν μία γενναία αυτοκριτική εκ μέρους τους, που οφείλουν να την κάνουν και εδώ μπορούμε όλοι να βρεθούμε στην ίδια σελίδα, αρκεί να έχουμε συνειδητοποιήσει ποιος είναι σήμερα ο αντίπαλος.
Όπως, επίσης, οφείλουμε να αντιστοιχίσουμε τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας στις σημερινές συνθήκες, με βάση την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που δεν είναι μόνο ελληνικά, είδατε τι συνέβη φέτος όχι μόνο στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στον πλανήτη.
Όλα αυτά μας δημιουργούν μεγάλες υποχρεώσεις. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία, ήδη πριν από λίγες βδομάδες ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τη γενική στρατηγική. Αυτή τη γενική στρατηγική προσπαθούμε να την κάνουμε νόμο και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να σταθούμε αντάξιοι των υποχρεώσεών μας απέναντι, πρώτα από όλα, γιατί εκεί τελικά κρινόμαστε όλοι, στον ελληνικό λαό. Αυτού τις ανάγκες θέλουμε να εξυπηρετήσουμε, αυτού τα συμφέροντα είναι προτεραιότητά μας να ικανοποιήσουμε.
Αγαπητές και αγαπητοί, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, θέλω να σας ευχαριστήσω έστω και για αυτό το μικρό διάστημα που βρεθήκαμε μαζί. Ήταν ένας αγωνιώδης Αύγουστος, νομίζω ότι όλες και όλοι κάνατε αυτό που έπρεπε, θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πιο παραγωγικό σε συνθήκες μεγαλύτερης κανονικότητας και όπως είπα και στην αρχή, η προστασία του πολίτη είναι γένους θηλυκού.
Σας ευχαριστώ» .
_
bloko
καθηκόντων ων νέων ηγεριών στο υπουργείο δημόσιας τάξης, αποτελούν τίτλο τιμής.
Οι λέξεις και οι φράσεις, "κοράκι, ντροπή σου, από πού τα παίρνεις", είναι ακόμη μία αναγνώριση της ακηδεμόνευτης κριτικής που ασκούμε στην εκάστοτε ηγεσία. Το γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, το ξέρει ο Δένδιας, ο Παπουτσής και στο πρώτο στάδιο διακυβέρνησης ο κ. Τόσκας. Ειδικά όταν οι φράσεις αυτές προέρχονται από έναν ερζάτς ανανεωτικό αριστερό, όπως με μεγαλαυχία είπε σε διάτορο τόνο ο πρώην υπουργός εσωτερικών, η τιμή ανατιμάται στο τετράγωνο.
Αλλά ποιες ήταν οι φράσεις που μας ανάγκασαν στο τέλος της σεμνής τελετής να πούμε στον μελίρρυτο κ. υπουργό, ότι "σέβομαι το θεσμικό ρόλο και την εκδήλωση, αλλά αν αντέχει στο αντίλογο, θεωρεί επιμέρους ζήτημα την εθνική τραγωδία στο Μάτι και ψεύτικα ρεπορτάζ τους 100 νεκρούς;"
Δυστυχώς, δεν υπήρξε η διαλεκτική του λόγου, ούτε καν αντίλογος, παρά ένα χυδαίο από πλευράς του υβρεολόγιο όπως αυτά που προαναφέρθηκαν (κοράκι, ντροπή σου, από πού και ποιον τα παίρνεις), αναγκάζοντας μας να τον ευχαριστήσουμε γιατί τα παίρνουμε από τον ίδιο και λησμονήσαμε τόσο καιρό να το κάνουμε, πως η ντροπή είναι δική του, καθώς με φτηνούς πολιτικαντισμούς σκυλεύει τη μνήμη 100 νεκρών κοκ.
Ξεχάσαμε δε να του πούμε μέσα στην ένταση ότι δεκτά κι αποδεκτά τα εγκώμια για τον κ.Τόσκα, αλλά για ποιο ακριβώς λόγο δεν τον κάλεσαν; Ράβδος σε γωνία άρα βρέχει.
Ποιες όμως ήταν οι αναφορές του κ. Σκουρλέτη που μας ανάγκασαν εμβόλιμο κι έξω από το θεσμικό πλαίσιο να του αποταθούμε; "Η πρώτη ήταν η ακόλουθη: 'Όλα αυτά δεν είναι γενικόλογες αναφορές είναι απολογισμός των προηγούμενων ετών και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και ούτε η εστίαση σε επιμέρους, «δημοφιλή» στην πολιτική αντιπαράθεση, θέματα μπορεί να επισκιάζει το πολύ μεγάλο έργο που έγινε σε αυτό το χαρτοφυλάκιο". Επιμέρους θέμα λοιπόν ήταν ο σχολιασμός του bloko.gr το Μάτι. Επιμέρους θέμα ο θάνατος του 25χρονου στου Φιλοπάππου. Ο ανερυθρίαστος αμοραλισμός έχει χαθεί κι αναζητείται.
Το δεύτερο στοιχείο που προκάλεσε την αγανάκτηση μας ήταν η ακόλουθη αναφορά του, όταν ακριβώς έθιξε το ... επιμέρους ζήτημα της τραγωδίας: "Αυτό το οφείλουμε στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν, τις οικογένειες τους. Οφείλουμε και νομίζω ότι το πράττουμε, να στηρίξουμε τους πυρόπληκτους και παρά τα ψεύτικα ρεπορτάζ, επιτρέψτε μου, ίσως δεν είναι ώρα να πολιτικολογούμε, αλλά, όμως, είναι ώρα να μιλήσουμε με αληθινά στοιχεία."
Χρειάζονται άραγε σχόλια, όταν αποδεικνύεται περίτρανα ότι στη σύσκεψη της 12ης ώρας της 23ης Ιουλίου, γνώριζαν για νεκρούς αλλά μιλούσαν για τις φωτιές της Σουηδίας και υιοθέτησαν ολόκληρη κι ατόφια τη ρητορική Πολύδωρα, την οποία το 2007 καταδίκαζαν και ζητούσαν επί πίνακι την κεφαλή του τότε υπουργού. Αιδώς.
Φυσικά, μπροστά σε αυτή την αμετροέπεια, μας ήταν περιττό να σχολιάσουμε την ακόλουθη αναφορά του: "Θα πω το εξής: δεν είναι προνομιακό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η Ελληνική Αστυνομία, ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα. Όποιοι το κάνουν αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπονόμευσής τους και προφανώς αυτό δεν απευθύνεται σε κανέναν από όσους είναι εδώ μέσα."
Οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες γνωρίζουν πολύ καλά όλα όσα έχουν διατυπωθεί από το απύλωτο έρκος του Σκουρλέτη, ενόσω βρισκόταν στην αντιπολίτευση, οπότε του Γιώργου Καραϊβάζ
Για λόγους δεοντολογίας και μόνο, παραθέτουμε όλα όσα εξήλθαν ανερυθρίαστα από το απύλωτο έρκος οδόντων Σκουρλέτη.
Στην έναρξη της τελετής, ο απερχόμενος Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε:
«Αγαπητή Όλγα, αγαπητή Κατερίνα, κύριοι Αρχηγοί, θα έλεγε κανείς ότι η ημερήσια διαταγή σήμερα επιγράφεται «η Προστασία του Πολίτη είναι γένος θηλυκού», αλλά θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή την σύντομη παρέμβασή μου από αυτό που θεωρώ ότι σε όλους και όλες σας είναι σήμερα στο νου, ότι θα έπρεπε ίσως ένας άλλος Υπουργός να ήταν εδώ και να υποδεχόταν τις δυο νέες Υπουργούς.
Αναφέρομαι στον Νίκο Τόσκα, ο οποίος πραγματικά, τα σχεδόν τρία χρόνια που παρέμεινε σε αυτήν τη θέση, έκανε ένα εξαιρετικό έργο και αυτό το ομολογούν νομίζω πρώτα από όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, οι άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά, που γνωρίσανε τη δουλειά του, την αγωνία του, την ανθρώπινη αγωνία του την έγνοια του για το προσωπικό, για την αποτελεσματικότητα, για τους στόχους αυτού εδώ του χαρτοφυλακίου.
Και το ομολογούν, καμιά φορά, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και αυτοί που του άσκησαν έντονη κριτική και αυτό νομίζω είναι η καλύτερη δικαίωση για τον ίδιο. Δεν είναι απλώς κάποια θετικά λόγια, μιλούν τα αποτελέσματα και τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε αντίξοες συνθήκες, όπως ήταν αντίξοες οι συνθήκες συνολικά για την κυβέρνησή μας. Με «πληγωμένα» τα διαθέσιμα μέσα λόγω των σκληρών πολιτικών λιτότητας, έγινε η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους και υπήρξαν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Αναφέρομαι στα επιτεύγματα της Ελληνικής Αστυνομίας που σχετίζονται με την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, με την πάταξη μεγάλων κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών. Όλα αυτά δεν είναι γενικόλογες αναφορές είναι απολογισμός των προηγούμενων ετών και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και ούτε η εστίαση σε επιμέρους, «δημοφιλή» στην πολιτική αντιπαράθεση, θέματα μπορεί να επισκιάζει το πολύ μεγάλο έργο που έγινε σε αυτό το χαρτοφυλάκιο.
Σε αυτές τις λίγες μέρες που διαδέχθηκα τον Νίκο Τόσκα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τα στελέχη, τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής και μπορώ να σας πω ένα βασικό συμπέρασμα, το οποίο τους το έλεγα και προχθές σε μία σύσκεψη που είχαμε με τον κύριο Αρχηγό της αστυνομίας, σε μια τηλεδιάσκεψη. Θα πω το εξής: δεν είναι προνομιακό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η Ελληνική Αστυνομία, ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα. Όποιοι το κάνουν αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπονόμευσής τους και προφανώς αυτό δεν απευθύνεται σε κανέναν από όσους είναι εδώ μέσα.
Απευθύνεται σε αυτούς που κατά ανεύθυνο τρόπο υπονομεύουν την πολύ κρίσιμη δουλειά στον τομέα της ασφάλειας. Να διαφωνήσουμε στο πολιτικό επίπεδο με τους πολιτικούς μας «αντιπάλους» για τις προτεραιότητες, για τις στρατηγικές, για τα διαθέσιμα μέσα, αλλά δεν μπορεί να είναι «σάκος του μποξ» η Ελληνική Αστυνομία, ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.
Και νομίζω ότι η βασική αποστολή της που είναι η προστασία των πολιτών, η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, δεν εξυπηρετείται όταν κάποιοι θεωρούν, ότι στην βασική τους πολιτική ατζέντα, πρέπει - παραγνωρίζοντας τα πραγματικά δεδομένα - να θεωρούν ότι αυτό θα είναι κάτι το οποίο θα διαμορφώνει την πολιτική αντιπαράθεση και θα επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
Νομίζω λοιπόν ότι και έχοντας κατά νου αυτό το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα, θα πρέπει -και απευθύνομαι κυρίως στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος-, να εξακολουθήσουν να κάνουν αυτό που πρέπει, αυτό που γνωρίζουν, αυτό που αποτελεί τη δικιά τους αποστολή, αυτό που απαιτεί ο ελληνικός λαός από τους ίδιους. Μια αποτελεσματική δράση για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, για την ασφάλεια των πολιτών, στην προσπάθεια να οργανώσουμε - και αυτό ήδη το κάνουμε και το γνωρίζετε - ποιο αποτελεσματικά τα θέματα της πολιτικής προστασίας, αλλά και να φροντίζουμε να είναι τέτοια η παρουσία των Σωμάτων Ασφαλείας ώστε να μην στέκονται εμπόδιο στην άσκηση των ατομικών ελευθεριών, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, έτσι όπως αυτά προβλέπονται από το ίδιο το Σύνταγμα.
Αυτή είναι η νέα μεγάλη, θεωρώ, κατάκτηση της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή είναι η νέα συνείδηση που εμπεδώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί με τον ανθρωποκεντρικό ρόλο και χαρακτήρα των Σωμάτων αυτών. Και αυτό είναι το νέο κεφάλαιό μας, αυτό είναι το πεδίο που πάνω του θα πρέπει και εσείς κυρίες Υπουργοί, να πατήσετε και να προχωρήσετε με τις δικές σας πρωτοβουλίες, βάζοντας το δικό σας αποτύπωμα στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Θεωρώ, τόσο την Όλγα Γεροβασίλη, όσο και την κα Παπακώστα τυχερές, όπως θα έλεγα και για όλους όσοι σήμερα έχουν ένα κυβερνητικό πόστο, διότι αυτό το νέο ξεκίνημα συμπίπτει με μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, την οποία σηματοδοτεί η έξοδος από το τελευταίο μνημονιακό πρόγραμμα. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί είναι βέβαιο ότι η νέα πραγματικότητα θα μας παρέχει περισσότερα μέσα για να μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί τη δουλειά μας. Νομίζω λοιπόν, ότι αυτές τις δυνατότητες θα τις αξιοποιήσει και η πολιτική και η φυσική ηγεσία, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.
Θα ήταν μεγάλη, θα έλεγα, απρέπεια, παράλειψη, θα ήταν βάρος αν δεν αναφερόμουν στα όσα ζήσαμε όλοι μαζί τον τελευταίο μήνα και αναφέρομαι στην τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, στο Μάτι. Θέλω να πω το εξής: Η κυβέρνηση από μεριάς της ανέλαβε τις ευθύνες που της αναλογούν και αδιαφορεί αν έχουν το θάρρος να το κάνουν και άλλοι. Και με τη στάση της θέλει να διευκολύνει να αναζητηθούν οι αιτίες, να δοθούν οι πραγματικές εξηγήσεις, να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της τραγωδίας, να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα, να κάνουμε τα αναγκαία βήματα. Αυτό το οφείλουμε στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν, τις οικογένειες τους. Οφείλουμε και νομίζω ότι το πράττουμε, να στηρίξουμε τους πυρόπληκτους και παρά τα ψεύτικα ρεπορτάζ, επιτρέψτε μου, ίσως δεν είναι ώρα να πολιτικολογούμε, αλλά, όμως, είναι ώρα να μιλήσουμε με αληθινά στοιχεία. Αυτό που έχει επιδείξει, ως δείγμα γραφής και συμπαράστασης, σε αυτούς που χάσανε τους ανθρώπους τους, σε αυτούς που χάσανε τα σπίτια τους, η ελληνική Πολιτεία ποτέ άλλοτε δεν είχε μπορέσει τόσο εμπεριστατωμένα, συστηματικά, να το κάνει πράξη. Και θα συνεχίσει. Είναι υποχρέωσή μας.
Δεν πρέπει να σταθούμε όμως μόνο σε αυτό. Πρέπει να προχωρήσουμε στον δρόμο της σύγκρουσης με εκείνα να συμφέροντα τα οποία οδήγησαν στην οικιστική αναρχία. Σε αυτό το χάος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να υπάρξουν αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.
Και ήδη το επιχειρούμε το γνωρίζετε - και γνωρίζουμε - ότι θα βρεθούμε απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Εδώ να τοποθετηθούν αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να «κερδοσκοπήσουν» και να κάνουν πολιτική πάνω σε αυτούς που έχασαν τις ζωές τους.
Να τοποθετηθούν. Θα δώσουν μία μάχη κατά της οικιστικής αυθαιρεσίας ή είναι περασμένα ξεχασμένα; Θα ήταν μία γενναία αυτοκριτική εκ μέρους τους, που οφείλουν να την κάνουν και εδώ μπορούμε όλοι να βρεθούμε στην ίδια σελίδα, αρκεί να έχουμε συνειδητοποιήσει ποιος είναι σήμερα ο αντίπαλος.
Όπως, επίσης, οφείλουμε να αντιστοιχίσουμε τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας στις σημερινές συνθήκες, με βάση την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που δεν είναι μόνο ελληνικά, είδατε τι συνέβη φέτος όχι μόνο στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στον πλανήτη.
Όλα αυτά μας δημιουργούν μεγάλες υποχρεώσεις. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία, ήδη πριν από λίγες βδομάδες ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τη γενική στρατηγική. Αυτή τη γενική στρατηγική προσπαθούμε να την κάνουμε νόμο και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να σταθούμε αντάξιοι των υποχρεώσεών μας απέναντι, πρώτα από όλα, γιατί εκεί τελικά κρινόμαστε όλοι, στον ελληνικό λαό. Αυτού τις ανάγκες θέλουμε να εξυπηρετήσουμε, αυτού τα συμφέροντα είναι προτεραιότητά μας να ικανοποιήσουμε.
Αγαπητές και αγαπητοί, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, θέλω να σας ευχαριστήσω έστω και για αυτό το μικρό διάστημα που βρεθήκαμε μαζί. Ήταν ένας αγωνιώδης Αύγουστος, νομίζω ότι όλες και όλοι κάνατε αυτό που έπρεπε, θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πιο παραγωγικό σε συνθήκες μεγαλύτερης κανονικότητας και όπως είπα και στην αρχή, η προστασία του πολίτη είναι γένους θηλυκού.
Σας ευχαριστώ» .
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το γεωπολιτικό παζλ στο τόξο Μαύρη Θάλασσα-Ανατολική Μεσόγειος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ