2018-09-05 15:52:18
Φωτογραφία για Μύθοι και αλήθειες για την «επεκτασιμότητα» των κλαδικών συμβάσεων
Η υπουργός Εργασίας υπέγραψε χθες την «επεκτασιμότητα» σε τέσσερις κλάδους της..

ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τράπεζες, ναυτιλιακά πρακτορεία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γραφεία ταξιδιών και τουρισμού αλλά και πρακτορεία επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης. Αυτοί οι κλάδοι, απασχολούν συνολικά περίπου 75.000 άτομα. Παρά την «ατμόσφαιρα» αυξήσεων που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, αυτές δεν πρόκειται να υπάρξουν παρά για ελάχιστους

Στην πραγματικότητα, αναζητούνται εργαζόμενοι επιχειρήσεων των τεσσάρων κλάδων οι οποίες δεν «υπάκουαν» μέχρι τώρα στις υπογεγραμμένες κλαδικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να αμείβουν τους εργαζόμενους τους με τον «κατώτατο» μισθό δηλαδή ακόμη και με 586 ευρώ. Ειδικά όμως σε αυτούς τους κλάδους, οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι.

Τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, η όλη συζήτηση γίνεται περισσότερο για τις εντυπώσεις παρά για την ουσία
. Η χθεσινή υπογραφή έχει περισσότερο «συμβολικό» ρόλο ως η απαρχή μιας διαδικασίας που θα επαναφέρει την «κανονικότητα» σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Όμως τα δύσκολα είναι μπροστά. Η υπογραφή της επεκτασιμότητα θα έχει ουσιαστικό ρόλο σε «καυτούς» κλάδους όπως είναι το λιανικό εμπόριο καθώς εκεί είναι χιλιάδες οι επιχειρήσεις που προσαρμόζουν τους μισθούς στα όρια του κατώτατου ή του υποκατώτατου. Μέχρι όμως να «αγγίξουν» τους δύσκολους κλάδους, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που θα παίρνουν αύξηση θα είναι ελάχιστοι.

Το «παιχνίδι» των αυξήσεων είναι εξαιρετικά σύνθετο και η «θεωρία» διαφέρει από την πράξη. Το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η επεκτασιμότητα μένει να φανεί. Δηλαδή, πώς θα «συμμορφωθεί» μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα με την αύξηση του ονομαστικού μισθού; Θα έχει αυτό κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα τη στιγμή που δεν καταβάλλεται κανονικά η μισθοδοσία ή καταβάλλεται με καθυστερήσεις πολλών μηνών;

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «φιγουράρει» ως ένα από τα τέσσερα παραδείγματα συμβάσεων αυτή των τραπεζών. Στον συγκεκριμένο κλάδο, πολύ δύσκολα θα βρεθεί υπάλληλος ο οποίος θα πάρει έστω και ένα ευρώ αύξηση καθώς ούτως ή άλλως οι συστημικές τράπεζες κινούνται βάσει της συλλογικής σύμβασης εργασίας που έχει υπογραφεί από τον Μάρτιο του 2016 και η οποία προβλέπει ότι η συζήτηση για το μισθολογικό, θα ανοίξει και πάλι μέσα στο 3οτρίμηνο της φετινής χρονιάς. Στις τράπεζες, ο κατώτατος μισθός ξεκινάει από τα 833 ευρώ για το προσωπικό καθαριότητας και φτάνει στα 940 ευρώ για το κύριο προσωπικό με μηδενική προϋπηρεσία. Στον κλάδο των ναυτιλιακών και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων επίσης έχει υπογραφεί κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας από τις 22 Νοεμβρίου του 2017 η οποία καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στις ναυτιλιακές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, στα ναυτικά πρακτορεία καθώς και στα γραφεία ταξιδίων που εκδίδουν εισιτήρια ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Η συγκεκριμένη σύμβαση λήγει στο τέλος του χρόνου ενώ καθορίζει τον κατώτατο μισθό στα 1027 ευρώ για το υπαλληλικό προσωπικό και στα 1023 ευρώ για το βοηθητικό προσωπικό. Όσον αφορά στον πίνακα αποδοχών που ισχύει για το προσωπικό τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, αυτός προβλέπει ελάχιστο μισθό 800,15 ευρώ για την περίοδο μέχρι και τον Μάιο του 2019 εκτός από το βοηθητικό προσωπικό το οποίο αμείβεται κατ’ ελάχιστο με 800,15 ευρώ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ