2018-09-05 20:17:14
Φωτογραφία για ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ
«Είναι πάρα πολύ εύκολο καθώς πλησιάζουμε σε μια προεκλογική χρονιά, να μπούμε στον κύκλο και στον πειρασμό των εύκολων παροχών. Η Θεσσαλονίκη, εξάλλου, προσφέρεται για τέτοιου είδους πρακτικές, ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει πάρα πολύ καλά αυτό. Μια ακατάσχετη παροχολογία σήμερα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται, θα είναι άκρως επικίνδυνη για τη χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η ακατάσχετη παροχολογία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., «θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τις αγορές κεφαλαίου, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την ελληνική δημοκρατία, κατά συνέπεια θα αυξήσει και το κόστος δανεισμού για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις». «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κ. Τσίπρα σε μια τέτοια πρακτική. Αυτά τα οποία θα πούμε θα είναι λίγα, θα είναι συγκεκριμένα, θα είναι κοστολογημένα και θα είναι πράγματα τα οποία γίνονται. Σκοπός μας είναι να δώσουμε ελπίδα, αλλά ρεαλιστική ελπίδα. Η χώρα πραγματικά μπορεί να ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο μέσα από μια επανάσταση σημαντικών διαφορετικών μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν θα ξεφύγει εάν αναπαράγουμε τα ψέματα και τους λαϊκισμούς του παρελθόντος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. 


Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε οικτρά. Όπως είπε: «Σκοπός του 3ου Προγράμματος ήταν πάντα να αποκαταστήσει τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται κανονικά από τις αγορές. Πράγμα το οποίο έκαναν όλες οι άλλες χώρες, οι οποίες βγήκαν από Προγράμματα. Η Ελλάδα βγήκε από το 3ο Πρόγραμμα, βαριά τραυματισμένη και χωρίς σήμερα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Και αυτή είναι η σκληρή αλήθεια, μπροστά στην οποία καταρρέει καθημερινά ο μύθος για το δήθεν τέλος των Μνημονίων και την τάχα αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές».

Σήμερα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., «η Ελλάδα έχει πρόβλημα αξιοπιστίας. Αλλά το προσωπικό πρόβλημα αξιοπιστίας του κ. Τσίπρα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να γίνει πρόβλημα αξιοπιστίας για τη χώρα. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ και πολύ καιρό στη θέση να επιμένουμε για την ανάγκη μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής, την οποία θεωρούμε ως απαραίτητο πολιτικό καταλύτη θετικών εξελίξεων για την οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό σύστημα και τη μείωση των εισφορών στο 15%. Όπως είπε: «Το ασφαλιστικό σύστημα μετά την αντιμεταρρύθμιση Κατρούγκαλου είναι ένα σύστημα το οποίο δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των συντάξεων. Είναι ένα σύστημα το οποίο δεν δίνει επαρκή κίνητρα στην εργασία, δεν δίνει επαρκή κίνητρα στην ασφάλιση. Μαζί με τις προτάσεις μας για μείωση των εισφορών, εισηγούμαστε και την ανάγκη ο δεύτερος πυλώνας, το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης να πάρει τον χαρακτήρα ενός προσωπικού-ατομικού κουμπαρά για όλους τους νέους ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι οι υποχρεωτικές εισφορές της τάξης του 7% θα είναι εισφορές οι οποίες θα κατατίθενται σε έναν προσωπικό αποταμιευτικό λογαριασμό τον οποίο θα μπορεί να βλέπει ο νέος ασφαλισμένος και θα γνωρίζει ότι έχει τον έλεγχο αυτού του λογαριασμού και ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά του», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του «έτρεξαν» μια ενδιαφέρουσα αριθμητική άσκηση. «Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν εργαζόμενο ο οποίος ξεκινάει τώρα στην αγορά εργασίας με 800 ευρώ και ας υποθέσουμε ότι θα δουλέψει 40 χρόνια. Ας υποθέσουμε ότι θα έχει την ετήσια αύξηση απολαβών της τάξης του 3% για να καταλήξει τελικά με έναν μισθό λίγο πριν βγει στη σύνταξη λίγο παραπάνω από 2.000 ευρώ. Αυτή η δυνατότητα υποχρεωτικής συνεισφοράς σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα του δίνει τη στιγμή που θα βγει στη σύνταξη έναν αποταμιευτικό κουμπαρά που θα φτάνει τα 125.000 ευρώ. Αν κάνετε την αναγωγή σε τι αντιστοιχεί αυτό σε μια ετήσια σύνταξη, θα διαπιστώσετε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό, σημείωσε» ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Εκτίμησε ότι με τον τρόπο αυτόν, ενθαρρύνεται η ιδιωτική αποταμίευση, μέσα από ένα σύστημα το οποίο θα ελέγχεται και θα εποπτεύεται αυστηρά από το κράτος.

Στη συζήτηση που διεξήχθη με τους Κοινωνικούς Εταίρους ύστερα από την εισαγωγική τοποθέτηση που έκανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έγιναν, μεταξύ άλλων, οι εξής επισημάνσεις:

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι ο Ε.Φ.Κ.Α. στηρίζεται κατά κύριο λόγο από τη μισθωτή εργασία ενώ επισήμανε πως προσδοκά από την επόμενη Κυβέρνηση να μπορούν να συζητήσουν καλόπιστα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Β, κ. Θ. Φέσσας ανέφερε πως για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις. Μόνον έτσι θα καταπολεμηθεί η ανεργία και θα καταστεί εφικτό να αυξηθούν και οι αποδοχές των εργαζομένων. Ακόμη, έδωσε έμφαση στην ανάγκη αποφυγής της παροχολογίας αλλά και της πολιτικής πόλωσης που υποσκάπτει την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ρέτσος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να διευκολύνεται η ένταξη των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας και γι’ αυτό εξέφρασε τον σκεπτικισμό του όσον αφορά την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού. Ανέφερε, ακόμη, ότι πρέπει να εξευρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ο κ. Κορκίδης, από την ΕΣΕΕ, μίλησε για την ανάγκη επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Μόνον έτσι θα δοθούν κίνητρα ώστε να αυξηθούν οι ενήμερες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλό τζίρο, να υποβάλλουν δηλώσεις Φ.Π.Α, κάτι που βρήκε απολύτως σύμφωνο και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, κ. Α. Σαββάκης επισήμανε πως θα πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές οι οποίες να έχουν στόχο την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. Σημείωσε, δε, πως για τη διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών όσον αφορά τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι σημαντικές διαφοροποιήσεις που καταγράφονται ανά γεωγραφική περιοχή.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι υπάρχουν και δύο ακόμη σημαντικές παράμετροι οι οποίες θα επηρεάσουν καταλυτικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Η μία είναι ο τεχνολογικός μετασχηματισμός που λαμβάνει χώρα παγκοσμίως και θα επηρεάσει δραστικά την οργάνωση της παραγωγής. «Για να μην χάσουμε το τρένο της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές»  είπε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των συνεπειών που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Το περιβάλλον, εκτός των άλλων, συνιστά ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και ως εκ τούτου η προστασία του είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη Νέα Δημοκρατία. Διαφορετικά θα είναι «σαν να πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε» ανέφερε.

Τέλος, υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει πολύ ουσιαστική και συστηματική προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Σημείωσε, παράλληλα, πως υπάρχουν μετρημένες και κοστολογημένες απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που έθεσαν οι κοινωνικοί εταίροι ενώ προσβλέπει στην καλή συνεργασία με όλους παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε επί μέρους ζητήματα.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ