2018-09-05 23:52:33
Φωτογραφία για Αυτό θα ήταν σήμερα το τυφέκιο μάχης του Ελληνικού Στρατού - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ
Το τυφέκιο μάχης Heckler & Koch G36 Γερμανικής κατασκευής σήμερα χρησιμοποιείται από Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας πολλών χωρών, ανάμεσα τους, δοκιμαστικά, και η

Ελλάδα. Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μία εισαγωγή στα χαρακτηριστικά και τη χρήση του.

Σύντομη Ιστορία

Η Γερμανική εταιρεία Heckler & Koch από τις αρχές κιόλας της δεκαετίας του 1990 είδε την ανάγκη για ένα εξελιγμένο μοντέλο του κλασικού πλέον G3 (για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ). Έπειτα από 5 χρόνια σχεδιασμού (1990-1995) και δύο χρόνια δοκιμών (1995-1997) το G36 ανακοινώθηκε επισήμως. Το όπλο υιοθέτησε το μικρότερο αλλά και αποτελεσματικότερο διαμέτρημα 5.56x45mm NATO (σχετικό άρθρο εδώ) αλλά και ένα εντελώς νέο και πρωτοποριακό σχεδιασμό που καλύπτει όλα τα κενά των έως τότε τυφεκίων μάχης της H&K. Σήμερα το G36 είναι το βασικό τυφέκιο μάχης σε πάνω από 30 χώρες με πρώτη την Ισπανία (Ιούλιος 1998) η οποία αντικατέστησε όλα τα CETME Model L που διέθετε με H&K G36 στις Ένοπλες Δυνάμεις της.


Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Χώρα Προέλευσης : Γερμανία

Χώρα Κατασκευής : Γερμανία

Όνομα Μοντέλου : G36

Τύπος Όπλου : Τυφέκιο Μάχης

Διαμέτρημα : 5.56x45mm NATO

Σχεδιαστής : Heckler & Koch

Βάρος : 2.82-3.83 κιλά (ανάλογα το μοντέλο)

Μήκος : 99.9/75.8 εκατοστά (ανοικτό/κλειστό κοντάκιο)

Δραστικό Βεληνεκές : 800 μέτρα

Ταχύτητα Εξόδου : 850 μέτρα/δευτερόλεπτο

Ταχυβολία : 750 σφαίρες/λεπτό

Χωρητικότητα : 30 ή 100 σφαίρες

Διαφορετικοί Τύποι

Όπως και τα περισσότερα τυφέκια μάχης έτσι και το G36 έχει αρκετά διαφορετικά μοντέλα. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

G36A2

Το συγκεκριμένο είναι ένα μοντέλο με ειδικές προδιαγραφές σύμφωνα με το Γερμανικό στρατό. Συγκεκριμένα το όπλο διαθέτει διαφορετικό αποσπώμενο κοντάκιο που ταιριάζει στο γιλέκο μάχης των Γερμανών στρατιωτών, χειροφυλακτήρα από αλουμίνιο με ράγες προσάρτησης εξοπλισμού Picatinny, σκοπευτικό ερυθρής ακίδας Zeiss RSA με μηχανισμό γρήγορης απελευθέρωσης και σύστημα λέιζερ LLM01 της εταιρείας Oerlikon Contraves στο κάτω μέρος του χειροφυλακτήρα.

MG36

Τα αρχικά του είναι από τη Γερμανική λέξη Maschinengewehr (πολυβόλο) και διαφέρει από το βασικό μοντέλο διότι διαθέτει γεμιστήρα 100 σφαιρών αλλά και ειδικά κατασκευασμένη κάννη ώστε να προσφέρει μεγάλη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Λόγω αυτού, το βάρος του είναι κατά ένα κιλό μεγαλύτερο από το απλό μοντέλο.

G36K

Το K στο όνομα του προέρχεται από τη Γερμανική λέξη «Kurz» (κοντό) καθώς έχει κοντύτερη κάννη και χειροφυλακτήρα. Στο κάτω μέρος του ο χειροφυλακτήρας διαθέτει ράγες προσάρτησης εξαρτημάτων και το όπλο χρησιμοποιείται από συγκεκριμένες ειδικές μονάδες των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το μοντέλο αυτό εξάγεται διεθνώς με όνομα μοντέλου G36KV.

G36C

Το G36C είναι μία βελτιωμένη έκδοση του G36K, το γράμμα C είναι από την Αγγλική λέξη Compact. Το τυφέκιο αυτό έχει ακόμα μικρότερη κάννη και διαφορετική φλογοκρύπτη. Ο χειροφυλακτήρας είναι ακόμα μικρότερος επίσης με ράγες Picatinny (MIL-STD-1913). Τέλος, το σκοπευτικό σύστημα μεταφέρθηκε πάνω στις ράγες και έτσι δεν είναι ενσωματωμένο πάνω στο σώμα του τυφεκίου

G36V

Ίσως το πιο γνωστό μοντέλο, το γράμμα V είναι από τη Γερμανική λέξη Variante και εξάγεται ως G36E (όπου το γράμμα E προέρχεται από την Αγγλική λέξη Export). Οι μόνες διαφορές από το αρχικό μοντέλο είναι η βάση ξιφολόγχης με προδιαγραφές NATO και η χρήση σκοπευτικού με διόπτρα μεγέθυνσης 1.5x ή 3x.

Χρήση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Παρότι το όπλο αυτό δε χρησιμοποιείται επισήμως ακόμα από κάποιο μέρος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχουν μονάδες που κατά καιρούς το έχουν χρησιμοποιήσει. Για αυτό το λόγο η χρήση του θεωρείται ακόμα σε δοκιμαστικό επίπεδο.

Βεβαίως, η αποτελεσματικότητα και ο μοντέρνος σχεδιασμός του προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το προγενέστερο G3 και έτσι ελπίζουμε σύντομα να υιοθετηθεί και κατ’ επέκταση να αντικαταστήσει τα παλαιότερα G3 στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Δείτε παρακάτω το εντυπωσιακό τυφέκιο G-36 εν δράσει:

Πηγή: Defence.gr
_
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ