2012-06-06 13:39:36
Φωτογραφία για ΤΟ ''ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ'' ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
Η τραπεζική κρίση στην Ισπανία και οι κίνδυνοι που αυτή συνεπάγεται για την ευρωζώνη αναγκάζουν τις Βρυξέλλες να κινητοποιηθούν στην κατεύθυνση της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Welt am Sonntag, οι επικεφαλείς των οργάνων της ΕΕ επεξεργάζονται σχέδιο τεσσάρων σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα απόρρητο σχέδιο. Ωστόσο, κατά την προηγούμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής, στις 23 Μαΐου, οι Χέρμαν φαν Ρομπέι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι επιφορτίσθηκαν από τους «27» με την επεξεργασία προτάσεων σε τέσσερεις τομείς: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, πολιτική ένωση». Οι εν λόγω διαβουλεύσεις έχουν κρατηθεί μέχρι τώρα μακριά από τη δημοσιότητα.

Τραπεζική Ένωση με ενιαία εποπτεία


«Πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης που θα διαμορφώσει την ατζέντα της ΕΕ για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια», αναφέρει η Welt am Sonntag. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΕΕ που δεν κατονομάζει η εφημερίδα, η εμβάθυνση της ευρωζώνης αποτελεί το μοναδικό μέσο για τη σταθεροποίησή της.

Το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι πλέον εάν θα παραμείνει ή όχι η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά εάν η Ισπανία θα κατορθώσει να διασώσει τις τράπεζές της. Ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες η Κομισιόν παρέπεμπε με αφορμή την Ισπανία σε νέες ιδέες για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έριξε την ιδέα της «Τραπεζικής Ένωσης με ενιαία εποπτεία και κοινή διασφάλιση των καταθέσεων». Ο Μπαρόζο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Αντίθετα, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν φρόντισε να μας προϊδεάσει. Μιλώντας με το γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων χαρακτήρισε «σημαντικό να γίνουν σκέψεις για το ενδεχόμενο μιας απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Αυτό σημαίνει oι τράπεζες να έχουν άμεση πρόσβαση στους μηχανισμούς στήριξης EFSF και ESM χωρίς να πρέπει προηγουμένως να υπαχθούν οι χώρες τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης.

Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με την ΕΕ

Το Βερολίνο θα προτιμούσε να παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα, καθώς φοβάται ότι θα κληθεί να αναλάβει ευθύνες και για τις ισπανικές τράπεζες, χωρίς να τις ελέγχει. Και σίγουρα οι δηλώσεις του Μοσκοβισί μάλλον δεν καθησύχασαν την Άγκελα Μέρκελ. 

«Είμαστε κι εμείς υπέρ μιας τραπεζικής ένωσης. Πρόκειται για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του μονίμου μηχανισμού στήριξης, ESM. Ελπίζω τα θέματα αυτά να είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου και να σημάνει ένα άνοιγμα προς το μέλλον», τόνισε ο γάλλος υπουργός.

Κατά την προχθεσινή της συνάντηση της με τον πρόεδρος της Κομισιόν, η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε πάντως υπέρ της ευρωπαϊκής εποπτείας στις μεγάλες τράπεζες που θεωρούνται συστημικά σημαντικές. Αλλά αυτός –όπως είπε- είναι ένας μεσοπρόθεσμος στόχος. Η Άγκελα Μέρκελ απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «τραπεζική ένωση», ωστόσο και η ίδια παραδέχεται ότι το ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο συνιστά ένα πρώτο ,αλλά όχι επαρκές βήμα για την υπέρβαση της κρίσης.

Με την επισήμανση της αυτή η καγκελάριος έρχεται να συμμερισθεί εν μέρει τις ανησυχίες του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δεν κρύβει ότι φοβάται για το μέλλον του ευρώ εάν δεν γίνουν περαιτέρω βήματα στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ.

Το μήνυμα του προέδρου της ΕΚΤ είναι σαφές. Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με την ΕΕ. Με μικρά βήματα δεν είναι πλέον δυνατή η διάσωση της ευρωζώνης. Η επόμενη σύνοδος κορυφής ίσως δώσει μια πρώτη απάντηση σε αυτά τα ζωτικά για την Ευρώπη ερωτήματα.

Ισπανία, όπως Ελλάδα;

Οι γερμανοί σχολιαστές επιμένουν ότι η Μαδρίτη θα πρέπει να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, και μάλιστα άμεσα. Υποστηρίζουν ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα φέρουν την καταστροφή.

Και μετά την Ελλάδα η Ισπανία; Το ερώτημα απασχολεί τους αρθρογράφους του γερμανικού τύπου, οι οποίοι συμφωνούν ότι κάτι θα πρέπει να γίνει και μάλιστα γρήγορα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών.

Εσφαλμένη υπερηφάνεια

"Για την κρίση να πληρώσουν οι τραπεζίτες"«Οι Ισπανοί δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να αποκτήσουν τη φήμη της χρεοκοπημένης χώρας όπως οι Έλληνες» σημειώνει ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

 «Όμως έτσι θέτουν σε κίνδυνο το ευρώ. Διότι εν μέσω κρίσης μεγαλώνει η δυσπιστία των αγορών, των μικρών και των μεγάλων δανειστών παγκοσμίως. Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης αυξάνεται. Όσο πιο γρήγορα διαμορφωθεί σαφές σκηνικό για την Ισπανία, τόσο το καλύτερο. Οι φόβοι της χώρας ότι αν υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης και συνεπώς θα απωλέσει την κυριαρχία τους είναι υπερβολικοί. Βέβαια, το κοινό νόμισμα προϋποθέτει και όρους, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά αυτοί οι όροι θα τεθούν στους συγκεκριμένους προβληματικούς τομείς. Στην Ελλάδα επεκτείνεται σε ολόκληρη την κρατική μηχανή, στην Ισπανία κυρίως στις τράπεζες, που χρειάζονται βοήθεια και μάλιστα γρήγορα» καταλήγει η εφημερίδα.

Ο σχολιαστής της Stuttgarter Zeitung επισημαίνει ότι οι μηχανισμοί στήριξης είναι ακριβώς για να ενισχύουν χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Όμως η Μαδρίτη δεν θέλει να πέσει στο επίπεδο άλλων χωρών που προσέτρεξαν σε αυτό. Αυτός ο εγωισμός δεν βοηθάει. Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Με ευρωπαϊκή στήριξη η χώρα της Ιβηρικής θα ξεπεράσει το πρόβλημα. Εναλλακτική λύση ειδικά για τη Μαδρίτη δεν υπάρχει. Λανθασμένη υπερηφάνεια δεν είναι καλός σύμβουλος», σημειώνει ο σχολιαστής.

«Δραχμή; Κανένα πρόβλημα»

«Τα θα γίνει μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές», αναρωτιέται ο σχoλιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν συμμερίζονται την άποψη ότι η μακροημέρευση της ευρωζώνης εξαρτάται από την έκβαση των εκλογών, ότι στην περίπτωση που ριζοσπαστικές δυνάμεις έρθουν στην εξουσία, θα ενταθεί το κλίμα ανασφάλειας. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη, για άμεση βοήθεια και για μακροπρόθεσμη εξυγίανση». 

Ο γερμανός σχολιαστής επιχειρεί αναλυτική παρουσίαση των σχεδίων για τη δημιουργία περισσότερης Ευρώπης για να καταλήξει πως καμιά χώρα δεν πρέπει να συσσωρεύει χρέη με την ελπίδα ότι κάποτε θα τα ξεφορτωθεί πετώντας τα στους εταίρους.

«Δραχμή; Κανένα πρόβλημα» είναι ο τίτλος άρθρου στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει αναφερόμενος σε δηλώσεις εκπροσώπων της εποπτικής αρχής γερμανικών τραπεζών Bafin ότι θα αντέξουν τα τραπεζικά ιδρύματα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο, ακόμη κι αν παραμένει προσδεδεμένο στις εξελίξεις των χρηματαγορών» υποστηρίζει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Ελέγχου Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών. Ένα άλλο στέλεχός του υπογραμμίζει ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα «πονούσε» ορισμένες τράπεζες αλλά δεν θα απειλούσε την ύπαρξή τους.

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου

Christoph Hasselbach/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ