2012-06-06 14:15:16
Φωτογραφία για Αντιηλιακά με μέτρο: μειώνουν την βιταμίνη D
Η χρήση αντηλιακών προσφέρει προστασία στο δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, αλλά παράλληλα μπορεί να μειώσει κατά πολύ τη σύνθεση της βιταμίνης D.

Πως γίνεται αυτό; Απάντησεις δίνει στο www.Life2day.gr η Ελίνα Ασημακοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc. Επιστημονική Υπεύθυνη Λoγω Διατροφής-Γενική Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 15 μπορεί να περιορίσει ως και 99% την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των δερματολόγων ανά τον κόσμο καθώς και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (2009) αντικρούουν τα παραπάνω δεδομένα και συνιστούν τη συνεχή χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας, τονίζοντας το πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Εν αντιθέσει, το Australian College of Dermatologists (2005) συστήνει έκθεση των χεριών και ποδιών στον ήλιο χωρίς προστασία για περίπου πέντε λεπτά ως και 2-3 ώρες, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα και ανάλογα με την εποχή, την περιοχή και την ένταση των υπεριωδών ακτινών προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή της βιταμίνης D στον οργανισμό.


Είναι γεγονός πως στην Αυστραλία συναντώνται υψηλά ποσοστά ανεπαρκών επιπέδων βιταμίνης D στον πληθυσμό της, όπως και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια. Αν και παράδοξο, οι μετρήσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα έχουν δείξει πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού χαρακτηρίζεται από χαμηλά ως ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που είχε γίνει σε 393 υγιή παιδιά προσχολικής ηλικίας είχε βρεθεί πως το 6,6% των παιδιών είχαν στο αίμα τους επίπεδα βιταμίνης D χαμηλότερα του φυσιολογικού. Αλλά και σε μελέτες που έγιναν σε ενήλικες και υπερήλικες, τα ποσοστά εμφάνισης ανεπάρκειας ή πολύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D ήταν πολύ υψηλά.

Η συχνή χρήση αντηλιακών υψηλού SPF, η διαρκής αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας που δεν επιτρέπει την επαρκή υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και διάφοροι διατροφικοί παράγοντες είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους παρουσιάζονται τόσο χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον ελληνικό πληθυσμό.

Έτσι, προκειμένου να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης D, είναι σημαντικό να ενισχύσετε τη διατροφή σας με τα ακόλουθα: αυγά, λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί), το συκώτι, καθώς και πολλά εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι μαλακές μαργαρίνες και τα δημητριακά.
life2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ