2012-06-06 14:25:22
Φωτογραφία για ΝΥΤ: Η Ελλάδα «ξεμένει» από λεφτά

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να δουν πώς θα διατηρήσουν την ευρωζώνη, η Ελλάδα ξεμένει ταχύτατα από λεφτά, επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο Νίκος Λέκκας, αξιωματούχος της κυβέρνησης, οι τράπεζες είχαν εμποδίσει τις προσπάθειές του να συγκεντρώσει φόρους.

«Τα ταμεία της κυβέρνησης μπορεί να έχουν αδειάσει μέχρι τον Ιούλιο, αμέσως μετά από τις εκλογές αυτού του μήνα. Στη χειρότερη περίπτωση η Αθήνα ίσως χρειαστεί να σταματήσει παροδικά να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, μαζί με τις εισαγωγές για τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να καταφύγουν σε κεφάλαια που υποτίθεται πως προορίζονται για τις προβληματικές τράπεζες της χώρας, ενώ άλλοι εξετάζουν ακόμη και την περίπτωση των IOUs.

Οι Έλληνες ηγέτες δηλώνουν πως παρά το τελευταίο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ, έχουν έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ καθώς τα φορολογικά έσοδα και άλλες πηγές πιθανών εσόδων στερεύουν. Επίσης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διευρύνεται καθώς η Τρόικα παρακράτησε τα 1 δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση, που αφορούν στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, ενώ περιμένει να δει εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα ακόμη επισημαίνεται ότι ακόμη κι αν η τρόικα δώσει αυτά τα λεφτά, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της. «Ένα βασικό συστατικό του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας, είναι η συλλογή περισσότερων φόρων από αυτούς που φοροδιαφεύγουν για χρόνια. Οι φόροι οι οποίοι δεν έχουν αποδοθεί στο δημόσιο, σχολιάζουν αξιωματούχοι των φορολογικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις ένα μικρό ποσό θα συλλεχθεί», επισημαίνουν οι New York Times.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, παρατηρείται πλέον αλλαγή της νοοτροπίας σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή, σε κάποιο βαθμό, κυρίως εξαιτίας της εκστρατείας που ξεκίνησε κατά πλουσίων και κατά εταιρειών, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργούς και επικεφαλής κρατικών υπηρεσιών.

«Πλέον αισθάνονται δέος όταν βλέπουν τους επιθεωρητές, καθώς λόγω των πρόσφατων περιστατικών, φαίνεται ότι οι άνθρωποι είτε θα διωχθούν είτε θα κληθούν να πληρώσουν», δηλώνει στους New Yrok Times o Νίκος Μαϊτός, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ. Οι φοροεισπράκτορες πρόσφατα είχαν άλλη μια ώθηση προσφάτως, όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε την επιβολή ενός νόμου του 1995 που τους δίνει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπόπτων φοροφυγάδων.

Ο Νίκος Λέκκας, υψηλόβαθμο στέλεχος επίσης του ΣΔΟΕ, επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν παρεμποδίσει περί τις 5.000 αιτήσεις για στοιχεία λογαριασμών από το 2010. «Οι τράπεζες καθυστέρησαν να αποστείλουν τις πληροφορίες περίπου 8-12 μήνες. Και όταν το έκαναν, έστειλαν τεράστιες στοίβες εγγράφων για να γίνει σύγχυση. Μέχρι να μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη, τα περισσότερα κεφάλαια είχαν ήδη βγει εκτός χώρας», τόνισε ο ίδιος.


kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το θέμα της Μακεδονίας
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το θέμα της Μακεδονίας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ