2018-09-10 18:09:43
Φωτογραφία για Αιχμές και πικρία απο τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΟΝΗ: Στην Αλεξανδρούπολη πανηγυρίζουν για το σταθμό ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ LNG και εμείς στον ΑΣΤΑΚΟ, το 2010 το διώξαμε…
   Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών και γνωστός Φωτορεπόρτερ Χρήστος Μπόνης, με αφορμή τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, εξαπολύει "βολές" για όσους ευθύνονται για τις χαμένες ευκαιρίες στον Αστακό, όταν απομακρύνθηκε (2010) η επένδυση για τη δημιουργία σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, στο Πλατυγιάλι Του Χρήστου Μπόνη 

              Δεν ξέρω πόσοι από εσάς θα ακούσατε την συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία ήταν σχεδόν 4άωρη. Όσοι αντέξατε είτε από ενδιαφέρον είτε από περιέργεια θα ακούσατε προς το τέλος μια ερώτηση από δημοσιογράφο που εκπροσωπούσε ΜΜΕ από την Αλεξανδρούπολη .

       Η ερώτηση ήταν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα σχέδια της κυβέρνησης. Όσοι ακούσατε  τον πρωθυπουργό να απαντά, άλλοι θα το περάσατε στο ντούκου, άλλοι με προσοχή για να μάθετε τι μέλει γενέσθαι για το λιμάνι και άλλοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι η περίπτωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης έχει πάρα πολλά ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ κοινά με το πλατυγιάλι Αστακού...... Παραθέτω  ακριβώς το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα:  


   Ο αγωγός IGB (διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας) θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο αν υπάρχει η δυνατότητα του πλωτού σταθμού LNG (υγροποιημένο Φυσικό Αέριο). Είναι έργο με ιδιαίτερη σημασία και είμαστε ευτυχείς που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί. 

     Η ερώτηση έγινε μετά την υπογραφή, την περασμένη Παρασκευή, της συμφωνίας ΔΕΠΑ και Gastrade για το μεγάλο έργο στην Αλεξανδρούπολη, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο αναμένεται να διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ασφάλεια.

         «Είναι ένα έργο που θα δώσει μια ιδιαίτερη δυναμική τόσο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης όσο και στη χώρα συνολικά. Έχει μια ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία. Αντιλαμβάνεστε ότι ο κάθετος διασυνδεστήριος αγωγός IGB, ο οποίος θα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη, θα διασταυρώνεται με τον αγωγό ΤΑΡ, το 80% του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, και διασχίζει σχεδόν όλη τη Βόρεια Ελλάδα και θα πηγαίνει προς τη Βουλγαρία.

       Αντιλαμβάνεστε ότι ο IGB θα ενισχυθεί πολύ περαιτέρω αν υπάρχει η δυνατότητα του πλωτού σταθμού LNG, όπου θα έρχονται πλοία που θα φέρνουν υγροποιημένο αέριο το οποίο θα επα-αεριοποιείται και θα μπαίνει μέσα στον κάθετο αγωγό προκειμένου να ενισχύει τις χώρες της Βαλκανικής.

     Είναι έργο με ιδιαίτερη σημασία, το παλεύουμε εδώ και καιρό και είμαστε ευτυχείς που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είπε ότι δεν θα πωληθούν μετοχές αλλά θα υπάρξουν υπό παραχωρήσεις δραστηριοτήτων.

        Η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη θα είμαστε στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες, γειτονικές, χώρες.

                Για φρεσκάρετε τις μνήμες σας τώρα Αστακιώτες και ελάτε μερικά χρονιά πίσω όπου σαν σύγχρονοι μαχητές των Θερμοπυλών προστατέψατε απο την #εγκληματική ενέργεια# της τότε κυβέρνησης την εγκατάσταση της επένδυσης.

            Οργανώσεις που ονομάστηκαν οικολογικές (και που δεν ξαναεμφανίστηκαν ποτέ-ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)- δίδαξαν στους κάτοικους του Αστακού τι σήμαινε ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, τι σημαίνει αγάπη για το τόπο και έδωσαν βαρύτητα στον όρο απαγορεύεται.

       Πολλοί Αστακιώτες συνειδητά συσπειρώθηκαν μαζί με τις #οργανώσεις# πολλοί από άγνοια, δεν ήθελαν να αυτοπροσδιορίζονται αλλά ακολούθησαν τον όχλο.

          Κάποιοι έμειναν αμέτοχοι αλλά σιωπηλά συμφώνησαν και η επένδυση δεν έγινε, οι επενδυτές εξαφανίστηκαν και έτσι ο τόπος μας απολαμβάνει το ιδεώδες της οικολογικής πραγματικότητας.

          Σε οποιονδήποτε σημείο της Γης και να πας μόλις αναφέρεις ΑΣΤΑΚΟ όλοι θα προσκυνήσουν από θαυμασμό για την παγκόσμια αποκλειστικότητα που έχουμε σαν το πανόραμα της οικολογίας. Και τώρα μετά από χρόνια οι ιθαγενείς Θρακιώτες (από την Αλεξανδρούπολη) το δέχονται γιατί δεν μπορούν να έχουν στις τάξεις τους τέτοιας βαρύτητας οικολογικές οργανώσεις.

Και ποιος τις αναγγέλλει αυτές τις επενδύσεις; -Μα φυσικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που την εποχή εκείνη σαν βουλευτής του 4% του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ερώτηση στην βουλή και δαιμονοποιούσε τις επενδύσεις με τις οποίες οι καπιταλιστές θα καταλάβουν τον πλούτο της χώρας παράλληλα δε στοχευμένα μάλιστα ζητούσε την μη κατασκευή της συγκρινόμενης επένδυσης στο πλατυγιάλι Διαβάστε τι έγραφε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ:

-Σε άρθρο στην Αυγή, 28/3/2010, ο Ν. Γεωργακάκης, υπεύθυνος τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εκθέτει τις απόψεις του για το φυσικό αέριο και ανάμεσα στα άλλα λέει: «Προγραμματίζεται επένδυση για αποθήκευση υγροποιημένου αερίου στον Αστακό με εισαγωγή από Κατάρ, για την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη, πόσο αφορά ελληνικές και πόσο ξένες ανάγκες, ποια θα είναι η συγκεκριμένη αξιοποίησή του». (…)

    Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι «βεβαίως, το φυσικό αέριο  εντείνει την ενεργειακή εξάρτηση, όμως είναι προτιμότερο από άλλες εισαγόμενες ύλες, γιατί είναι αρκετά λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο» (!!!!!!!!!!) 

      Δεν του χρειάζεται καν να είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνο, έστω και αρκετά λιγότερο του αρκεί για να είναι εξαρτώμενος…

Τι έλεγε ο κ. Τσίπρας τότε:  

Ερώτηση Αλ. Τσίπρα για τον θερμοηλεκτρικό σταθμό στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας 

   Προς τους Υπουργούς Επικρατείας – Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, τους Υφυπουργούς ΠΕΚΑ κ. Θ. Μωραΐτη – Εξωτερικών κ. Σ. Κουβέλη 

         Πληροφορούμαστε από τον τύπο για την υπογραφή μιας διακρατικής συμφωνίας που αφορά επένδυση – μαμούθ μιας εταιρείας του Κατάρ στην περιοχή Πλατυγιάλι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. 

     Η επένδυση φαίνεται να προωθεί, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ενημέρωση των πολιτών, τα παρακάτω: ..... και αναφέρει πολλά.

Στο τέλος γράφει:

1.-Πώς είναι δυνατόν μια τέτοια αποικιοκρατικού τύπου και μεγάλης επικινδυνότητας επένδυση, που επιδεινώνει και το τοπικό περιβάλλον και τις τοπικές αναπτυξιακές προοπτικές και το Εθνικό Ενεργειακό Περιβάλλον, να ντύνεται από την κυβέρνηση με το μανδύα της πράσινης ανάπτυξης; 

2.-Πως είναι δυνατόν μια χώρα σαν την Ελλάδα, που εμφανίζεται με έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας, να εγκαθιστά ρυπογόνο θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της οποίας το παραγόμενο ρεύμα θα εξάγεται στην Ιταλία από την οποία θα επανεισάγεται τους μήνες αιχμής; 

3.-Υπάρχει θέμα πώλησης του λιμανιού στη συγκεκριμένη επιχείρηση του Κατάρ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας; Θα επιτρέψει η κυβέρνηση μια τέτοια εξέλιξη; 

Και δεν το πολέμησαν τότε μονο οι οικολογικές (;) οργανώσεις αλλά και πολλοί επίσημοι παράγοντες. Μα πολύ ΕΠΙΣΗΜΟΙ…
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ