2018-09-17 15:19:20
Φωτογραφία για Με κέρδη 12,5 δισ. «βγήκαν» οι τραπεζίτες από την κρίση του 2008
Τα stock options που έδωσαν στους εργαζόμενους κάποιες... από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έχουν αποφέρει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ άλλοι έχασαν τα πάντα.

Όσοι τυχεροί εργάζονταν σε κολοσσούς όπως Goldman Sachs, Wells Fargo και JPMorgan πήραν στα χέρια τους 12,5 δισ. δολάρια από τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών που άσκησαν την τελευταία δεκαετία –δηλαδή από την ιστορική κατάρρευση της Lehman Brothers.

Άλλοι στάθηκαν λιγότερο τυχεροί, όπως τα στελέχη των Morgan Stanley, Bank of America και Citigroup, καθώς εκατομμύρια δικαιώματα ακυρώθηκαν ή εξέπνευσαν με μηδενική αξία εξαιτίας της οικονομικής πανωλεθρίας που επέφερε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Οι αμερικανικές τράπεζες βρέθηκαν κατηγορούμενες ενώπιον του Κογκρέσου, αλλά και στα μάτια εκατομμυρίων Αμερικανών που έχασαν το σπίτι και τη δουλειά τους. Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές είναι λιγότερο κερδοφόρες σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή, κυρίως λόγω της αυστηρότερης εποπτείας. Οι εργαζόμενοι, από την άλλη, τα έχουν βρει… δύσκολα. Έχουν αναγκαστεί να αναπροσαρμόσουν το επίπεδο της ζωής τους, ωστόσο, ο χρηματοοικονομικός κλάδος παραμένει ο πιο καλοπληρωμένος στις ΗΠΑ.


Το 2007, η Goldman Sachs διένειμε 36 εκατ. stock options στα στελέχη της για να τους κρατήσει «πιστούς». Από αυτά τα options οι εργαζόμενοι αποκόμισαν κέρδη προ φόρων 3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η τιμή της τράπεζας τριπλασιάστηκε έκτοτε. Συνολικά, οι εργαζόμενοι του παγκόσμιου ομίλου κέρδισαν 4,9 δισ. δολάρια από τα δικαιώματα που άσκησαν την προηγούμενη δεκαετία.

Στη JP Morgan, η μετοχή της οποίας κατέγραψε τις υψηλότερες αποδόσεις από το 2008, είναι ενδεικτική η περίπτωση του διευθύνοντος συμβούλου Τζέιμι Νταϊμόν, ο οποίος το 2008 πήρε μπόνους 2 εκατ. stock options τα οποία άσκησε πέρυσι έναντι 112 εκατ. δολαρίων.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ