2018-09-25 17:52:23
Φωτογραφία για Η Κίνα επιλέγει την τακτική των ελιγμών στη διαμάχη με ΗΠΑ
Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει την αντιπαράθεση με το Πεκίνο, εντείνεται ο προβληματισμός για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Κίνας. Επιβάλλοντας ολοένα και περισσότερους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξωθεί το Πεκίνο να αντιδράσει με τρόπους που δεν είναι πάντοτε προβλέψιμοι.

Τρεις ημέρες μετά τους νέους δασμούς, η κινεζική ηγεσία φαίνεται έτοιμη να προβεί σε έναν ιδιότυπο ελιγμό, πιθανώς για να αποκλιμακώσει την ένταση με την Ουάσιγκτον. Ενδεχομένως, όμως, και για να επιβεβαιώσει ότι υπερασπίζεται το ελεύθερο εμπόριο. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο η χώρα του θα μειώσει περαιτέρω τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές της. Η στάση του Πεκίνου φαίνεται αντιφατική, καθώς ακριβώς την ίδια στιγμή προχωράει σε αντίποινα και επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Αναλυτές της αγοράς την ερμηνεύουν ως σύμφωνη με την επιλογή του Πεκίνου να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και την κατανάλωση, ώστε να στηρίξει την οικονομία που επιβραδύνεται. Εχει προηγηθεί άλλη μείωση δασμών τον Ιούλιο σε ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων. Οι περισσότεροι δασμοί στην Κίνα είναι, άλλωστε, υψηλότεροι από αυτούς που επιβάλλουν στις εισαγωγές τους οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες.


Το πρόβλημα της Κίνας ότι αφ’ ης στιγμής επέβαλε δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων έχει, ουσιαστικά, εξαντλήσει τα περιθώρια που διαθέτει για να αντιδράσει με το ίδιο όπλο, αυτό των δασμών. Εισάγει από τις ΗΠΑ πολύ λιγότερα απ’ όσα εξάγει, γι’ αυτό, άλλωστε, η υπερδύναμη έχει μεγάλο εμπορικό έλλειμμα από το διμερές εμπόριο.

Θεωρητικά, τουλάχιστον, το Πεκίνο διαθέτει ένα οπλοστάσιο που του δίνει τη δυνατότητα να καταφέρει επώδυνα πλήγματα στην αμερικανική οικονομία. Προς το παρόν φαίνεται, πάντως, να μην εξετάζει μια εξαιρετικά επιθετική κίνηση του Πεκίνου, όπως το να χρησιμοποιήσει το «πυρηνικό όπλο» του, τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου άνω του 1 τρισ. δολαρίων που διακρατεί και θα μπορούσε να τα πουλήσει μαζικά. Αν κρίνει κανείς απ’ όσα είπε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ μία μέρα μετά τους νέους δασμούς, φαίνεται ότι αποκλείεται, προς το παρόν, μια ραγδαία υποτίμηση του γουάν που θα ενίσχυε τις κινεζικές εξαγωγές. Οικονομολόγοι και αναλυτές θεωρούν, πάντως, πιθανό να στραφεί η Κίνα εναντίον όσων αμερικανικών επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στο έδαφός της, επιβάλλοντας αυστηρότερες ρυθμίσεις και περιορισμούς. Ακόμη και αυτό, βέβαια, το απέκλεισε ο Κινέζος πρωθυπουργός. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην πόλη Τιαντζίν, υποσχέθηκε πως εφεξής η Κίνα θα προσφέρει στις ξένες εταιρείες ίσους όρους ανταγωνισμού με τις κινεζικές, και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αυτό «θα ενδυναμώσει την κινεζική οικονομία». Υποσχέθηκε, επίσης, μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, αλλά και απελευθέρωση των κανόνων χρηματοδότησής τους. Μια άλλη δυνατότητα που ενδέχεται να εκμεταλλευτεί το Πεκίνο είναι να εμποδίσει σημαντικές συμφωνίες εξαγοράς από αμερικανικές επιχειρήσεις. Κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε προ ολίγων μηνών, όταν εξώθησε την αμερικανική Qualcomm να αποσύρει την πρόταση εξαγοράς της NXR Semiconductors NV.

Αρνητικές προβλέψεις από ΟΟΣΑ και Fitch για παγκόσμια οικονομία

Ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η αντίδραση της Κίνας και πόσο θα μπορούσε να πλήξει την αμερικανική οικονομία, η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη δεχθεί πλήγμα από τον εμπορικό πόλεμο. Το καταμαρτυρούν τα τελευταία στοιχεία που φέρουν τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης να επιβραδύνεται. Το επιβεβαιώνουν και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ και του οίκου Fitch, που υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και επικαλούνται τον εμπορικό πόλεμο. Μολονότι η Ε.Ε. φαίνεται να έχει επιτύχει κάποιου είδους ανακωχή με την Ουάσιγκτον, μέσω της συμφωνίας που έχει συνάψει ο πρόεδρος της Κομισιόν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο σινοαμερικανικός οικονομικός πόλεμος φαίνεται να έχει ήδη πλήξει τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής των οικονομολόγων της IHS Markit, που δημοσιεύει τα στοιχεία για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης παραμένουν στάσιμες και «φαίνεται πως ο τομέας των εξαγωγών λειτουργεί τελευταία σαν βάρος για την οικονομία» Ο ίδιος αναφέρεται σε σαφείς ενδείξεις «πως αιτία είναι ο εμπορικός πόλεμος». Η ανησυχία για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει στην Ευρωζώνη ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος αποτυπώθηκε, άλλωστε, σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων που όλοι προέβλεψαν ότι θα υπάρξει αντίκτυπος.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος Fitch προβλέπει ότι οι εκατέρωθεν δασμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα θα αφαιρέσουν 0,1% από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 και θα την περιορίσουν στο 3,1%. Εκτιμά, βέβαια, ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί, έτσι κι αλλιώς, να σημειώνει σημαντική ανάπτυξη, που προβλέπει ότι φέτος θα επιταχυνθεί στο 3,3% από το 3,2% του 2017. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Κίνας, η Fitch προβλέπει πως θα μειωθεί κατά 0,2% και θα περιοριστεί στο 6,1%. Το Πεκίνο σπεύδει, πάντως, να στηρίξει την εγχώρια κατανάλωση. Ανακοίνωσε πρόγραμμα δαπανών με σκοπό την τόνωση της καινοτομίας σε πολλούς τομείς της κινεζικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες σε κρουαζιέρες, σκάφη, αυτοκινούμενα οχήματα, οχήματα ελεύθερου χρόνο και αεροπορικά ταξίδια. Παράλληλα, ενθαρρύνει τη λεγόμενη «οικονομία του διαμοιρασμού». Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος συντηρεί την ένταση με φραστικές επιθέσεις κατά του Πεκίνου, αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης εκφράζουν φόβους πως πρόκειται για την αρχή μιας μακροχρόνιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ