2012-06-07 01:33:30
Φωτογραφία για ΕΦΙΑΛΤΗΣ: Η κρίση της Ισπανίας απειλεί με διάσπαση τη χώρα και κατάρρευση την Ευρώπη!
Όλες οι εκιμήσεις και οι εξελίξεις στο planet-greece

Η κρίση της Ισπανίας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Και η προσχώρηση στον μηχανισμό στήριξης, που πιέζει η Γερμανία, δε θα λύσει το πρόβλημα, απεναντίας θα το μεταθέσει και μάλιστα με πολύ δυσμενέστερους όρους εν αντιθέσει με σήμερα.

"Η Ισπανία θα πρέπει να λάβει μία απόφαση και πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί υπό την προστασία του Ταμείου...εξαιτίας των τραπεζών της", δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Φόλκερ Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ.

Είναι  προφανές, η Γερμανία πιέζει την Ισπανία ωμά και απροκάλυπτα να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης των τραπεζών της γιατί ξέρει πώς αν η κατάσταση με τις Ισπανικές τράπεζες ξεφύγει, και φτάσει η χώρα στα "ελληνικά" επίπεδα, τότε η ελπίδα σωτηρίας της χώρας είναι μηδαμινή, αλλά οι πιθανότητες κατάρρευσης της Ευρώπης 100%!!!

Το χρέος της Ισπανίας είναι κοντά στο 1 τρις ευρώ - 10 φορές πάνω από της Ελλάδας. Εάν ξεφύγει η κατάσταση από τις τράπεζες κι επεκταθεί στο δημόσιο, τότε η Ισπανία δε θα μπορέσει να σωθεί, γιατί απλά - όπως λένε παράγοντες της αγοράς στο planet-greece "είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί".


Ορατός ο κίνδυνος διάσπασης της χώρας

Γιατί, όμως όλη η Ευρώπη τρέχει πανικόβλητη να βρει λύση... χθες στο θέμα της Ισπανίας; Γιατί σε περίπτωση που μπει στον μηχανισμό στήριξης και η Ισπανική Κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει μέτρα λιτότητας, τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει έξαρση της αυτονόμησης δύο περιοχών της χώρας.

Οι Καταλανοί και η Χώρα των Βάσκων έχουν δει αρχίσει να πιέζουν με αυτονομία σε περίπτωση που συνεχίσει η Ισπανία αυτή την πολιτική, πολλώ δε μάλλον σε περίπτωση που η Κυβέρνηση λάβει νέα μέτρα σκληρής λιτότητας.

Ντόμινο διάσπασης στην Ευρώπη

Όμως, ένα τέτοιο σενάριο θα πυροδοτούσε σειρά αποσχιστικών κινήσεων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αρχής γεννομένης από την Ιταλία. Είναι γνωστό το χάσμα μεταξύ Βορά και Νότου.

Σαν ντόμινο η κρίση απόσχισης θα έφτανε στο Βέλγιο. Εκεί όπου οι Φλαμανδοί θα ζητήσουν την αποχώρηση από την Ένωση.

Τα αποσχιστικά κινήματα θα βρουν πρόσφορο έδαφος και η Ευρώπη θα διαλυθεί χωρίς κανείς να προλάβει να σώσει ούτε... τις στάχτες της!

Τρόμος και ανησυχία

Σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, είναι πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την Ισπανία: έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απευθείας προς το ισπανικό δημόσιο Ταμείο στήριξης του ισπανικού τραπεζικού τομέα (Frob). Σε αντάλλαγμα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αυτή η συμβιβαστική λύση θα είχε πολλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα: θα έδειχνε ότι η ισπανική κρίση είναι διαφορετικής φύσης από την ελληνική κρίση, καθώς η ισπανική κυβέρνηση δεν θα υφίστατο απώλεια μέρους της κυριαρχίας της. Και η Γερμανία θα επέβαλλε τη θέση της, η οποία συνίσταται στη χορήγηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκλειστικά σε δημόσιους, και όχι σε ιδιωτικούς, θεσμούς.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε την Ευρώπη να «στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», την ώρα που η Ισπανία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από τις αγορές. «Η Ευρώπη πρέπει να πει πού πάει για να αποκτήσει ενότητα, πρέπει να πει ότι το ευρώ είναι ένα μη αναστρέψιμο σχέδιο το οποίο δεν κινδυνεύει, πρέπει να στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα», δήλωσε ο Ραχόι μιλώντας στην ισπανική γερουσία, ενώ υπογράμμισε ότι το «πιο άμεσο» πρόβλημα της Ισπανίας είναι «το πρόβλημα χρηματοδότησης».

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Χιλή, απηύθυνε έκκληση για "αλληλεγγύη" στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διάσωση του ευρωπαϊκού πολιτικού σχέδιο που χρειάζεται όπως είπε, "λιτότητα και πειθαρχία" αλλά και πολιτικές λύσεις και ανάπτυξη.

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη «να κινητοποιήσει πολύ γρήγορα» τα "εργαλεία" στήριξης που διαθέτει για να βοηθήσει την Ισπανία, «εάν η ισπανική κυβέρνηση το θελήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί. «Σεβόμαστε επίσης την κυριαρχία μίας μεγάλης χώρας όπως η Ισπανία... σε σχέση με ό,τι διατυπώνει ως αίτημα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπερσί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μαδρίτη δεν έχει διατυπώσει τέτοιο αίτημα.

Απαιτούνται αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη και την αποφυγή μελλοντικών σφαλμάτων και 'διασώσεων' με χρήματα των φορολογουμένων, υποστήριξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον ανταγωνισμό.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τόνιζε την Τετάρτη ότι έχουν παρουσιαστεί αυξημένοι οικονομικοί κίνδυνοι που απειλούν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν άμεσο σχέδιο κατά της κρίσης
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ