2018-10-04 15:36:18
Φωτογραφία για Το τσάι της Τζάκυ στο ανάκτορο του Τατοΐου και τα δώρα που αντάλλαξε με τους βασιλείς
Ένα μήνα μετά δολοφόνησαν τον σύζυγό της Τζων Κέννεντυ και επέστρεψε ως Ωνάση Την Ελλάδα επέλεξε για να περάσει τις διακοπές της η Ζακλίν Κέννεντυ, τον Ιούνιο του 1961. Η επίσκεψη έγινε λίγους μήνες μετά το ταξίδι του Κ. Καραμναλή στον Λευκό Οίκο. Η ιδιωτική επίσκεψη της πρώτης κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρήθηκε μια από της μεγαλύτερες «τουριστικές» επιτυχίες της Ελλάδας και, όπως ήταν αναμενόμενο, «κυνηγήθηκε» από τον Τύπο, τόσο τον ελληνικό όσο και τον διεθνή. Στις οκτώ μέρες παραμονής της, η Τζάκυ γνώρισε και χόρεψε στην Ύδρα, θαύμασε τα αρχαία της Δήλου, γοητεύτηκε από τη Μύκονο, έκανε θαλάσσιο σκι και κολύμπησε στον Σαρωνικό. Επίσης, επισκέφθηκε τον Ναό του Σουνίου, μελέτησε την ομορφιά της Ακρόπολης και παρακολούθησε δύο αρχαίες τραγωδίες, μια στην Επίδαυρο και μια στο Ηρώδειο.

Την τελευταία ημέρα επισκέφθηκε το Τατόϊ, όπου ελήφθη και η αρχική φωτογραφία στην οποία εικονίζονται η Τζάκυ Κέννεντυ με τη Βασίλισσα Φρειδερίκη να κατεβαίνουν τις σκάλες
. Πίσω αριστερά ακολουθεί ο Βασιλιάς Παύλος και στο βάθος φαίνεται η Πριγκίπισσα Ειρήνη και ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος. Σε εκείνη τη συνάντηση η Τζάκυ τους προσέφερε μια πυξίδα από καθαρό ασήμι μέσα σε μια πολυτελή θήκη από μαόνι που έφερε την επιγραφή «Εις τα Α.Α.Μ.Μ., τους βασιλείς των Ελλήνων, από τον κ. και την κα. Τζων Φ. Κέννεντυ». Η βασιλική οικογένεια από τη μεριά της της δώρισε ένα μικρό χαλί για την κρεβατοκάμαρα, ως δείγμα της τοπικής χειροτεχνίας…. Η Τζάκι δεν περιορίστηκε σε μια μόνο επίσκεψη στην Ελλάδα και δύο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1963, επανέλαβε το ταξίδι της. Ήταν η τελευταία φορά ως Κέννεντυ. Την επομένη θα ερχόταν ως Ωνάση. Και αυτή τη φορά επισκέφθηκε το Τατόι.

Η επίσκεψη στα Ανάκτορα του Τατοΐου

Η Κένεντι στο πρώτο ταξίδι του 1961 πήγε στο Τατόι για πρωινό, αλλά τη δεύτερη φορά το 1963 προτίμησε απογευματινή επίσκεψη για τσάι με την βασιλική οικογένεια. Μετά βγήκαν στους κήπους όπου τους περίμεναν οι φωτορεπόρτερ που είχαν λάβει ειδική άδεια εισόδου για τις καθιερωμένες πόζες. Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική και ο διάδοχος Κωνσταντίνος σήκωσε την προσωπική του κάμερα για να καταγράψει την συνάντηση ως ανάμνηση από την επίσκεψη. Εξάλλου, μεταξύ Τζάκυ και Κωνσταντίνου υπήρχε οικειότητα, καθώς ο νεαρός διάδοχος στην πρώτη επίσκεψή της στην Αθήνα το’61 είχε προσφερθεί να τις δείξει τα αξιοθέατα με το αυτοκίνητο. Τότε έφτασαν μέχρι τον Πειραιά, είδαν το λιμάνι και πήγαν στον «Νηρέα», το σκάφος της Ολυμπιακής νίκης.

Ο θαυμασμός της Τζάκυ για την Ακρόπολη Την τελευταία μέρα της παραμονής της στην Αθήνα του ’61, η Τζάκυ επισκέφθηκε την Ακρόπολη συνοδευόμενη από την Αμαλία Καραμανλή. Όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής, η  Κέννεντυ αντίκρισε με θαυμασμό τα αρχαία και παρακολούθησε με προσοχή τις επεξηγήσεις του αρχαιολόγου κ. Δοντά, ο οποίος είχε αναλάβει την ξενάγησή της. Δυο μικροί τσολιάδες ηλικίας 2-3 ετών, την περίμεναν να κατέβει από την Ακρόπολη και τις προσέφεραν κουκλίτσες με τοπικές ενδυμασίες. Εκείνη συγκινημένη ευχαρίστησε τα παιδιά, προσφέροντάς τους ένα χάδι στο πρόσωπο.

Ο αποχαιρετισμός στο Ηρώδειο

Το τελευταίο της βράδυ στην Αθήνα, παρακολούθησε την αρχαία τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», που δόθηκε προς τιμήν της στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Το κατάμεστο θέατρο της επεφύλαξε μια εγκάρδια υποδοχή, καθώς όταν έφθασε όλοι οι θεατές σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να την χειροκροτούν. Εκείνη συνοδευόταν από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη σύζυγό του. Αν και δεν γνώριζε τη γλώσσα, παρακολουθούσε προσηλωμένη την παράσταση από την πρώτη σειρά των κερκίδων, με αμείωτο ενδιαφέρον. Στο τέλος χειροκρότησε θερμά και συνεχάρηκε προσωπικά τους πρωταγωνιστές που την πλησίασαν για να τη χαιρετήσουν. «Η εντύπωση που θα μου μείνει είναι αλησμόνητη. Εύχομαι να θαυμάσουν και οι συμπατριώτες μου αυτό το εξαιρετικό θέατρο στη χώρα μας», είπε στην συνέντευξή της μετά το τέλος της παράστασης. Οι φωτορεπόρτερ απαθανάτισαν την επίσκεψη της κα. Κέννεντυ στο Ηρώδειο. Η εμφάνιση της με ένα λευκό ταγιέρ με ελαφρύ κέντημα, αποτέλεσε υπόδειγμα καλού ντυσίματος, στυλ και κομψότητας, όπως ανέφερε δημοσίευμα της εποχής. Η αναχώρηση Αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο των διακοπών της στα ελληνικά νησιά και τις επίσημες και ανεπίσημες γνωριμίες της, έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκφράζοντας την βαθιά αγάπη που έτρεφε για την Ελλάδα και τον θαυμασμό της, υποσχέθηκε ότι θα ξαναγυρίσει μαζί με τα παιδιά της και ότι θα χτίσει ένα σπίτι στο Καβούρι. Φεύγοντας από την Ελλάδα πήρε μαζί της ως αναμνηστικό, 26 ελληνικά τραγούδια 11 κορυφαίων Ελλήνων συνθετών.

Εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» και Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ