2018-10-08 09:17:05
Φωτογραφία για Αναζητώντας την ισορροπία ανάμεσα στα Οικονομικά και την Υγεία
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

 Διεθνή πρόκληση αποτελεί η λύση της «εξίσωσης» της σχέσης μεταξύ της Υγείας και της χρηματοδότησης της. Αν και ουδείς αρνείται την αξία μιας υγειούς κοινωνίας, οι δαπάνες υγείας αντιμετωπίζονται ως κόστος παρά ως επένδυση. Στην περίπτωση, βέβαια, που η χρηματοδότηση της υγείας αντιμετωπιστεί ως επένδυση, τότε η εφαρμογή ενός συστήματος που αξιολογεί την επίδοση της υγείας βάσει οικονομικών παραμέτρων είναι μάλλον αναμενόμενη. Εφόσον, όμως, βρεθεί ο τρόπος υπολογισμού της απόδοσης της επένδυσης στην Υγεία.

Η δυσεπίλυτη αυτή εξίσωση απασχόλησε και το φετινό Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας του Gastein. Σύμφωνα με τον Hans Kluge, Διευθυντή Συστημάτων Υγείας και Δημόσιας Υγείας του Π.Ο.Υ., «τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας πρέπει να κάνουν «ανόητα» πράγματα για να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ουαιώνα. Εάν η Ευρώπη θέλει να διασφαλίσει την πρόσβαση σε όλους πρέπει τόσο η Καθολική Κάλυψη Υγείας και οι Βιώσιμοι Στόχοι Ανάπτυξης θα πρέπει να εστιάσουν στην επένδυση, την καινοτομία και ένταξη. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο η «ένταξη» αφορά στην προστασία των ανθρώπων από ακριβές ιδιωτικές πληρωμές. Βιώσιμη καινοτομία και επενδύσεις βοηθούν περισσότερο στην επίτευξη καλύτερης υγείας».


«Σαράντα χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα, η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι περισσότερο ανθρωποκεντρική, περισσότερο αποδοτική και παίζει βασικό ρόλο στην ελάφρυνση του βάρους των νοσοκομείων. Βλέποντας τη διακήρυξη, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο, αλλά πολλές καινοτομίες είναι εμφανείς. Αλλάζοντας το προφίλ δραστηριότητας των νοσηλευτών και των μαιών και αυξάνοντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη μπορούν να εκληφθούν ως καινοτομίες», προσέθεσε.

«Το 4% με 7% των δαπανών της υγείας πηγαίνει στη δημόσια υγεία αλλά αυτό δεν υπολογίζει τη χρηματοδότηση της υγείας από άλλους τομείς. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ των προθέσεων ενίσχυσης της πρόληψης για τις κυβερνήσεις και της χρηματοδότησης προγραμμάτων πρόληψης. Άλλωστε, αν η πρόληψη γίνει σωστά τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο εμφανή όσο η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου. Θέλουμε να εργαστούμε στη σύνταξη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τη βιομηχανία ώστε να διασφαλίσουμε την κάλυψη όλων των πολιτών. Η δίκαιη τιμή στο Φάρμακο εξισορροπεί τη διασφάλιση της πρόσβασης σε όλους τους ασθενείς που τα χρειάζονται, παρέχοντας αρκετά κίνητρα για τη βιομηχανία να συνεχίζει να καινοτομεί», κατέληξε.

Οικονομικά και Υγεία πρέπει να συνεργαστούν σημείωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας της Φινλανδίας, Martti Hetemäki.

«Είναι το κλειδί για την αποτελεσματική κατανομή των χρημάτων, για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων στην υγεία», σημείωσε. «Πρέπει να δώσουμε αρκετές απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από τη χρήση των δεδομένων, την προστασία τους και την ιδιοκτησία τους, καθώς αυτά μπορούν να συνδράμουν στην καλύτερη κατανομή των πόρων», σημείωσε ο κ. Hetemäki.

«Οι Υπουργοί Οικονομικών κατανοούν τη σημασία της ενσωματωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, έχουμε καθολική κάλυψη υγείας. Ακόμη, ομως, έχουμε δυσκολίες κάλυψης όλων των αναγκών των ασθενών στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Αυτές οι ακάλυπτες ανάγκες αυξάνουν το φορτίο της εξειδικευμένης φροντίδας. Αν και είναι δύσκολο πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα υγείας, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα συνδυάζει διάφορες υπηρεσίες και θα πλαισιώνει πρωτοβαθμια φροντίδα και νοσοκομειακες υπηρεσιες. Πρέπει να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους», προσέθεσε.

Οπως ανέφερε, «αν οι χώρες δεν πληρώσουν για ΠΦΥ και καθολική κάλυψη υγείας, αν δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υγείας στην πηγή τους, θα συναντήσουν υψηλότερα κόστη αργότερα, τα οποία θα μπορούν να είχαν προληφθεί».

«Υγεία και οικονομικά πρέπει να είναι σε διάλογο» σημείωσε η Natasha Azzopardi-Muscat, του Διευθυντηρίου Πληροφοριών Υγείας και Έρευνας της Μάλτας.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τη χρηματοδότηση για την περίθαλψη από τη χρηματοδότηση για την υγεία. Η χρηματοδότηση της περίθαλψης είναι χρήματα που πηγαίνουν για την παροχή υπηρεσιών, την πληρωμή μισθών των επαγγελματιών υγείας κλπ. Αυτό ανοίγει αναγκαίες συζητήσεις για φορολογία, επιδοτήσεις και άλλες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Η χρηματοδότηση για την Υγεία περιλαμβάνει τη λήψη των σωστών πολιτικών, νομικών και δημοσιονομικών αποφάσεων για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Αυτό μπορεί να γίνει με τη μείωση των ανισοτήτων, την επένδυση στην καλή υγεία των παιδιών, την προσφορά φρέσκων και υγιεινών τροφίμων και με τις κατάλληλες επιλογές γύρω από τον καπνό και το αλκοόλ», συμπλήρωσε.

«Ο δρόμος για τη δίκαιη τιμολόγηση των φαρμάκων είναι περίπλοκος και δύσκολος. Είναι δύσκολο να αξιολογήσεις ποσό δημόσιο και ποσό ιδιωτικό χρήμα πηγαίνει στην έρευνα. Αλλα εχουμε υποτιμήσει ποσό δημόσιο χρήμα πηγαίνει στην καινοτομία, έτσι ένα από τα θέματα που πρέπει να βάλουμε στην ατζέντα είναι να αποκτησουμε πιο διαφανή ανάλυση για να φθάσουμε σε μια δίκαιη τιμή», κατέληξε.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ