2018-10-10 17:54:26
Φωτογραφία για ΕΛΣΤΑΤ: “Φαρμάκι” οι τιμές στις υπηρεσίες Υγείας - Πλησιάζουμε στα ποσά που πληρώναμε το 2009!
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, στόχος είναι – σε βάθος τετραετίας – το όριο δαπανών για τη δημόσια Υγεία να φτάσει το 6% του ΑΕΠ, από το 5,2% που βρίσκεται σήμερα.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις πληρωμές των Ελλήνων στον τομέα της Υγείας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή δείχνει αύξηση στις πληρωμές για περίθαλψη κατά 1,4% μέσα σε έναν χρόνο. Είναι υπερδιπλάσια από εκείνη του γενικού δείκτη (0,6%) και αποδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ “κυρίως στις τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα” Το ότι πληρώνουμε πολλά για την περίθαλψη είναι γνωστό. Το ότι ανεβαίνουν οι τιμές μέσα στην κρίση, είναι ενοχλητικό. Το ότι οι τιμές πλησιάζουν εκείνες του 2009, είναι εξοργιστικό…

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν τον βαθμό της επιβάρυνσης των ασθενών, μέσα μίας σειράς αποφάσεων που λαμβάνει η πολιτική ηγεσία.


Η αύξηση στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων δεν μπορεί να αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι τιμές των οποίων υποχωρούν. Σε ετήσια βάση, εκδίδονται δύο δελτία τιμών, με τα οποία μειώνονται υποχρεωτικά οι τιμές.

Αφορά κυρίως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι τιμές των οποίων έχουν απελευθερωθεί. Αφορά, επίσης, τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία βαίνει αυξανόμενη στα χρόνια της κρίσης.

Η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν για την Υγεία τους με τιμές που αυξάνονται όπως το 2009, όταν είχαν σαφώς μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως ο πληθωρισμός στα είδη και υπηρεσίες Υγείας τον περασμένο Σεπτέμβριο υστερούσε κατά μόλις 2,7 ποσοστιαίες μονάδες από τον αντίστοιχο του 2009!

Προϋπολογισμοί

Παρόμοια συμπεράσματα προκύπτουν από πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής στο πλαίσιο της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία καταγράφουν τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία, 7,3% και 7,1% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, αντίστοιχα.

Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν έπαψαν να πληρώνουν μεγάλα ποσά για την περίθαλψη των μελών τους, ούτε στα χρόνια της κρίσης. Το 2008, διέθεταν το 6,7% του εισοδήματός τους, ποσοστό που υποχώρησε το 2012 στο 5,8%, για να φτάσει πέρυσι στο 7,3%.

Κομισιόν

Το πρόβλημα χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας της χώρας μας έχει καταγραφεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εκτίμηση πως η οικονομική κρίση εξακολουθεί να επιδρά αρνητικά στο σύστημα Υγείας.

Η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από 2.287 ευρώ το 2009 σε 1.650 ευρώ το 2015 (μείωση 28%), η οποία κατατάσσει την Ελλάδα αρκετά χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι δημόσιες δαπάνες αντιστοιχούν στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) σε σχέση με το 7,2% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιπροσωπεύουν μόλις το 59% των συνολικών δαπανών για την Υγεία.

 

Ξανθός

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε την Τετάρτη πως στόχος είναι – σε βάθος τετραετίας – το όριο δαπανών για τη δημόσια Υγεία να φτάσει το 6% του ΑΕΠ, από το 5,2% που βρίσκεται σήμερα, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι γύρω στο 7%. 

“Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας υπέστησαν δραματική περικοπή της τάξης του 40% από την έναρξη της κρίσης. Ήταν 6,8% του ΑΕΠ το 2009 και έπεσαν στο 4,6% του ΑΕΠ το 2014”, παραδέχτηκε ο υπουργός.

Καταφέραμε – είπε – τα τελευταία χρόνια, με μια μικρή, αλλά αύξουσα ενίσχυση, κάθε χρόνο να τις φτάσουμε στο 5,2%.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δελτίο τύπου ΕΙΝΑΠ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δελτίο τύπου ΕΙΝΑΠ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ