2018-10-12 21:19:41
Φωτογραφία για Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις άθλιες συνθήκες στις φυλακές Διαβατών
  Οι κρατούμενοι κοιμούνται σε μουχλιασμένα και δύσοσμα στρώματα, χωρίς σεντόνια και

χωρίς θέρμανση, ενώ το φαγητό λίγο και κακό - Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή κρατουμένου

Το δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατούμενων των φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης και μετά από προσφυγή 62χρόνου κρατούμενου, καταδίκασε η χώρα μας, ενώ παράλληλα επιδίκασε ηθική αποζημίωση στον προσφεύγοντα κρατούμενο.

Για άλλη μια φορά η χώρας μας διασύρεται διεθνώς για την τραγική κατάσταση στο χώρο των φυλακών και τις συνθήκες κράτησης των παραβατικών ατόμων. Όπως διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δεν αντέκρουσε το Ελληνικό Δημόσιο όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση οι κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών κοιμούνται σε μουχλιασμένα και δύσοσμα στρώματα, χωρίς σεντόνια και πετσέτες και χωρίς θέρμανση, ενώ το φαγητό είναι λίγο και κακής ποιότητας.


Ο 62χρόνος κρατείτο στη φυλακή των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη μετά την καταδίκη του σε κάθειρξης 16 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα.

Όμως, υπέβαλε προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες της κράτησής του στις φυλακές Διαβατών όπου ήταν από τ ην ημέρα της σύλληψής του 29 Σεπτεμβρίου 2010, ήταν πολύ κακές.

Συγκεκριμένα επικαλέστηκε ότι:

-Τα κελιά στα οποία είχε κρατηθεί είχαν συνολικό εμβαδόν επιφανείας 24 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων των τουαλετών, και στο καθένα έμεναν δέκα κρατούμενοι.

-Ο χώρος διαβίωσης για κάθε κρατούμενο ήταν επομένως μικρότερος από 3 τ.μ.

-Τα στρώματα ήταν παλιά, μουχλιασμένα και δύσοσμα, και δεν τους είχαν δοθεί σεντόνια και πετσέτες.

-Θέρμανση είχαν μόνο μία ώρα την ημέρα (από τις 9 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.), ενώ διέθεταν ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα μόνο για δύο ώρες την ημέρα και δεν ήταν αρκετό για όλους τους κρατούμενους.

-Ήταν μικρή ποσότητα και κακή ποιότητα του φαγητού.

-Λόγω του υπερπληθυσμού, δεν είχε καθόλου χώρο για να κινηθεί μέσα στο κελί του, και το κρεβάτι με κουκέτα πάνω από το δικό του ήταν χαμηλό, που δεν του επέτρεπε να καθίσει άνετα.

-Η πρόσβαση στο φυσικό φως και στον αερισμό ήταν ανεπαρκής.

-Οι εγκαταστάσεις και τα είδη υγιεινής ήταν παλιά, σπασμένα και ανεπαρκή για να εξασφαλίσουν την ευεξία των φυλακισμένων και την προσωπική τους υγιεινή.

-Σε κάθε κελί δέκα ατόμων υπήρχαν πέντε κουκέτες, πέντε σκαμνιά, ένα μικρό τραπέζι και πέντε πλευρικά τραπέζια, αλλά δεν υπήρχε προσωπικό κλειστό ντουλαπάκι για προσωπικά αντικείμενα.

-Ο υπερπληθυσμός τον είχε εκθέσει σε μολυσματικές ασθένειες και λόγω του ότι κάπνιζαν μέσα στο κελί υφίστατο τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

-Οι κρατούμενοι δεν είχαν πρόσβαση σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες και έπρεπε να βασίζονται σε επισκέψεις από φίλους και οικογένειες για να αποκτήσουν τυχόν εφημερίδες ή περιοδικά, έτσι είχαν έντονη την αίσθηση της απομόνωσης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο) αφού έλαβε υπόψη τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντος, οι οποίοι δεν αμφισβητήθηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, εκτίμησε ότι οι συνθήκες κράτησης του 62χρόνου ισοδυναμούσαν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Ακόμη, το δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε ότι παραβιάστηκε το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκή Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) λόγω των συνθηκών κράτησης στις φυλακές Διαβατών και επιδίκασε στον 62χρόνο 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 800 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ