2012-06-07 19:55:41
Φωτογραφία για Αντιπαράθεση με τάγμα Γκιουλέν
SigmaLive/ΚΥΠΕ

Εντυπωσιακή σύμπτωση δύο σημαντικών εξελίξεων – καταστάσεων, παρατηρείται αυτές τις μέρες στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, όπου ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους, με τρόπο που έρχεται στο φως για άλλη μια φορά η διαμάχη μεταξύ των δύο σημαντικών πόλων της εξουσίας, του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του ισχυρού θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Την ίδια ώρα, παρατηρείται, με τρόπο πρωτοφανή, χαλάρωση των τόνων στις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση).

Η αφορμή για τη νέα ένταση στις σχέσεις του Ερντογάν με το τάγμα του Γκιουλέν είναι αυτή τη φορά το ετοιμαζόμενο νομοσχέδιο και οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για κατάργηση των Ειδικών Δικαστηρίων. Πρόκειται για τα δικαστήρια που έχουν ειδικές εξουσίες και ασχολούνται με υποθέσεις παρακρατικές, όπως η υπόθεση Εργκενεκόν, αλλά και με υποθέσεις που σχετίζονται με το Κουρδικό, όπως αυτή του KCK (Ενωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν). Η Ενωση είναι κατά κάποιο τρόπο ένα ανώτατο όργανο πολλών κουρδικών οργανώσεων.


Τα ειδικά δικαστήρια έχουν προκαλέσει τριβές μεταξύ των δύο πόλων της εξουσίας, ειδικά ως προς τα δύο αυτά ζητήματα, δηλαδή τις υποθέσεις Εργκενεκόν και KCK. Στις 7 Φεβρουαρίου η εισαγγελία του Ειδικού Δικαστηρίου είχε καλέσει σε απολογία το διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ σχετικά με τις μυστικές συνομιλίες της υπηρεσίας με το ΡΚΚ. Ηταν πολύ έντονη τότε η αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος χτες το βράδυ επανήλθε στο θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι λέγοντας “σε μένα υπάγεται η ΜΙΤ. Δικές μου ήταν οι εντολές. Εμένα ας καλέσουν σε απολογία”.

Η αντιπαράθεση με το χώρο του τάγματος είναι οφθαλμοφανής με δύο τρόπους.

Πρώτον, είναι κοινό μυστικό στην Τουρκία ότι ο χώρος της δικαιοσύνης ελέγχεται σχεδόν πλήρως από το τάγμα, πράγμα που ισχύει και για τη γενική ασφάλεια. Δεύτερον, τα προσκείμενα στο τάγμα μέσα ενημέρωσης αντιδρούν έντονα στη φημολογία περί κατάργησης των ειδικών δικαστηρίων.

Ενδεικτικά είναι αυτά που γράφει σήμερα ο κύριος αρθρογράφος της ναυαρχίδας του τάγματος, εφημερίδας “Ζαμάν”: “Η συκοφαντία εναντίον ενός ατόμου είναι αμαρτία. Αλλά η συκοφαντία εναντίον μιας κοινότητας αφορά όλα τα μέλη της κοινότητας αυτής και προϋποθέτει να ζητηθεί συγνώμη χωριστά από κάθε μέλος. Αν φυσικά πιστεύουμε ότι η συκοφαντία είναι αμαρτία”.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες νέας αντιπαράθεσης μεταξύ Ερντογάν και τάγματος, παρατηρείται ενδιαφέρουσα ύφεση στις σχέσεις της Κυβέρνησης με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Και μάλιστα με πρωτοβουλία του δεύτερου. Ο ηγέτης του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε χθες με τον Ερντογάν, προτείνοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας από τα κόμματα για την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος. Η συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος είναι αδύνατη, διότι το κόμμα αυτό ήδη έχει βαπτίσει την πρωτοβουλία ως “φιλολογία παρόμοια με αυτήν του ΡΚΚ”.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, όχι μόνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία αυτή του Κιλιτσντάρογλου, αλλά είπε πως ακόμη και σε περίπτωση που δεν πειστούν άλλα κόμματα, μπορεί να συσταθεί κοινή επιτροπή με εκπροσώπους των δύο κομμάτων.

Με τον τρόπο αυτό το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα επανέλθει σε ήπια φρασεολογία σε σχέση με το Κουρδικό. Ειδικά σε μια περίοδο που άρχισε να ταυτίζεται το κυβερνών κόμμα με το γενικότερο αντικουρδικό πνεύμα, η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται αρκετά ελκυστική για τον Ερντογάν. Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν σε συνθήκες αντιπαράθεσης με το τάγμα, βρίσκει ανέλπιστα, έστω και έμμεσα, έναν “σύμμαχο”.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ