2018-10-17 16:02:09
Φωτογραφία για Η Αστυνομία έχει συγκεχυμένο ρόλο - Ανακοίνωση τής Ένωσης Θεσσαλονίκης
Διαβάστε την ανακοίνωση τής Ένωσης Θεσσαλονίκης: Διαχρονικά, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης μάχεται για την ανάδειξη και επίλυση των εργασιακών προβλημάτων των

μελών της, τα οποία ταλανίζουν την υπηρεσιακή τους ζωή και υπονομεύουν τη δημόσια ασφάλεια.

Εκπροσωπώντας πάνω από 4.000 μέλη - Αστυνομικούς που υπηρετούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης,  το Προεδρείο της Ένωσης αποφάσισε να κλιμακώσει τις δράσεις του και να επικοινωνήσει από δημόσιο βήμα τα προβλήματα των Αστυνομικών της πόλης μας.

Για πρώτη φορά, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης παραχώρησε συνέντευξη τύπου,παρουσία δημοσιογράφων, πολιτικών προσώπων και πολλών Αστυνομικών. Δια στόματος του Προέδρου, κ. Θεόδωρου Τσαϊρίδη, παρατέθηκαν οι συνιστώσες των υπηρεσιακών κωλυμάτων στη Θεσσαλονίκη και οι επιπτώσεις αυτών στην κοινωνική ζωή.

Πρωτίστως, αναλύθηκε εκτενώς το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο αν και αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα, έχει επιβαρύνει κυρίως το αστυνομικό προσωπικό με σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Με αφορμή τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, μετά την παραμονή των προσφύγων στην πλατεία Αριστοτέλους, ο κ. Τσαϊρίδης τόνισε ότι η διαχείριση των προσφυγικών ροών απασχολεί την Αστυνομία εδώ και χρόνια.


Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη για τους υπεράριθμους κρατούμενους στα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης και έχει μεταφέρει στην Ηγεσία το αίτημά της για δημιουργία κατάλληλων υποδομών στη Θεσσαλονίκη που θα φιλοξενούν τους πρόσφυγες.

 Δυστυχώς, όσο βασιλεύει η προχειρότητα και δεν δίνεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, ορισμένες ομάδες θα οδηγούνται στην παραβατικότητα κι αυτό αποδεικνύεται από τον υπερδιπλασιασμό των συλλήψεων αλλοδαπών.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017 είχαμε 5.000 συλλήψεις αλλοδαπών, ενώ το 2018 έχουμε ήδη 11.000. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι συγκεκριμένες εθνικότητες αλλοδαπών απασχολούν κατ’επανάληψη τις δικαστικές αρχές για ποινικά αδικήματα και συνήθως αφήνονται ελεύθεροι με αναστολή των ποινών τους. Θέση της Ένωσής μας είναι η επαναπροώθηση των συλληφθέντων στις προερχόμενες χώρες τους, εφόσον διαπράττουν κατά συρροή έκνομες ενέργειες.

Καθημερινά, τόσο οι Αστυνομικοί όσο και οι συμπολίτες μας έρχονται αντιμέτωποι στο κέντρο της πόλης με την παράνομη διακίνηση – εμπόριο τσιγάρων, με την αύξηση των συμπλοκών(μαχαιρώματα, ξεκαθάρισμα) κυρίως μεταξύ αλλοδαπών, καθώς και ληστειών και αρπαγών τσαντώνακόμα και σε πολυσύχναστα μέρη.

Προβληματική είναι η κατάσταση και στα κέντρα φιλοξενίας, αφού ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων, διαφορετικών φυλών και κουλτούρας οδηγεί σε αιματηρά επεισόδια.

Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν ενισχύεται με προσωπικό, τουναντίον ενισχύει άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις. Εδώ και 3 χρόνια οι διμοιρίες και οι ομάδες ΟΠΚΕ μετακινούνται κάθε μήνα στα νησιά, μειώνοντας περαιτέρω το υπάρχον προσωπικό της πόλης μας.

Όσο η Αστυνομία απασχολείται με διαδικαστικά ζητήματα και δεν μπαίνει στην ουσία της αστυνόμευσης, θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολυεπίπεδα υπηρεσιακά αδιέξοδα.

Σημαντική είναι η αύξηση συλλήψεων παράνομων μεταναστών που επιχείρησαν να φύγουν από την χώρα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Ειδικότερα, μέσα στο 2018 σημειώθηκε αύξηση περίπου 400% σε σχέση με το 2017, γεγονός που δυσχεραίνει την αστυνόμευση του αεροδρομίου και επιβάλλει την αύξηση του προσωπικού. Η επιχειρούμενη αναβάθμιση του αεροδρομίου, με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του και πολλαπλασιασμό των πτήσεων, βρίσκει την Αστυνομία σε μια δύσκολη υπηρεσιακή συγκυρία. Η Διοίκηση συναισθάνεται πλήρως ότι το αεροδρόμιο αποτελεί βιτρίνα της χώρας μας για τους τουρίστες, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο της, πλην όμως οι καθημερινές συλλήψεις και μεταγωγές των μεταναστών, δεν δίνουν περιθώρια αναστροφής της κατάστασης.

Η ανεπάρκεια προσωπικού και τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει η Διεύθυνση Κρατικού Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης εκθέτει την εικόνα του αεροδρομίου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, είναι η φωτιά που ξέσπασε σε περιπολικό εντός του αεροδιάδρομου.

Σαφώς, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής είναι ένα γενικό πρόβλημα σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Δεν έχουν χορηγηθεί νέα οχήματα από το 2010, πολλές μηχανές της ΖΗΤΑ είναι 20ετίας, ενώ το 1/3 των μηχανών της ΔΙΑΣ είναι ακινητοποιημένες, καθώς τα συνεργεία της Αστυνομίας στην ΥΤΕΒΕ δεν έχουν λάδια και άλλα αναλώσιμα για την τακτική συντήρηση των οχημάτων.

Δυστυχώς, οι ευθύνες βαραίνουν την Ηγεσία μας αλλά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που μέχρι και σήμερα δεν έχει ενισχύσει την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με νέα οχήματα μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ακόμα και οι στολές, που είναι ταυτόσημες με την εικόνα και την δράση των Αστυνομικών, έχουν πάψει εδώ και χρόνια να χορηγούνται. Κάθε Αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να αγοράζει με δικά του έξοδα τις στολές και το αλεξίσφαιρό του, γεγονός που είναι οικονομικά δυσβάστακτο, ιδίως για τις ειδικές ομάδες που έχουν κοστοβόρα είδη ένδυσης. Πλέον, η Αστυνομία εν μέρει λειτουργεί, υλικοτεχνικά, βασιζόμενη στο φιλότιμο των Αστυνομικών και σε δωρεές τρίτων που αναγνωρίζουν το έργο μας.

Ακόμα και η πολυαναμενόμενη αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. δεν άλλαξε το υπηρεσιακό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Από το 2017 συγχωνεύτηκαν πολλά ΑΤ, τα οποία εν τέλει υπολειτουργούν. Ελάχιστοι είναι οι Αστυνομικοί που απασχολούνται στην γενική αστυνόμευση και στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Οι 8 ειδικές Υπηρεσίες του Αρχηγείου στην πόλη, περιορίζουν επιπλέον το υπάρχον προσωπικό.

Η υφιστάμενη διαχείριση του προσωπικού μεγεθύνει το πρόβλημα. Αν και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, βάσει οργανογράμματος και μετά την κατάργηση των 6.700 κενών οργανικών θέσεων, συνεχίζει να έχει 350 κενές οργανικές θέσεις. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε το ΑΤ Λευκού Πύργου που λειτουργεί με τα 2/3 της αναγκαίας δύναμης και το ΤΑ Λευκού Πύργου που λειτουργεί με το 1/3 της αναγκαίας δύναμης. Ενώ η Ομάδα ΔΙΑΣ Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 2010, μετά από 8 χρόνια έχει υποστεί 20% μείωση του προσωπικού.

Οι ελλείψεις προσωπικού και οχημάτων αποτυπώνεται στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης. Πολλές φορές, οι Ομάδες ΔΙΑΣ αναμένουν 1 με 1μιση ώρα στο σημείο προσαγωγής μέχρι να έρθει κάποιο όχημα να παραλάβει τον προσαγόμενο. Ανάλογη είναι η κατάσταση στα κεντρικά Τμήματα Ασφαλείας(πχ ΤΑ Λευκού Πύργου) τα οποία λόγω φόρτου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλα τα συμβάντα και αναγκάζονται να στέλνουν τα περιστατικά σε άλλα ΤΑ της ευρύτερης περιοχής.

Οι ελλείψεις της Διεύθυνσης Τροχαίας απεικονίζονται στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο τομέας αρμοδιότητας εκτείνεται από τον Καλοχώρι έως την Πυλαία. Φυσικό επακόλουθο είναι ο τεράστιος φόρτος εργασίας αλλά και η πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία των πολιτών που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα.

Δυστυχώς, οι πολιτικές των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε μια Αστυνομία που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην φύλαξη σταθερών και ευπαθών στόχων και λιγότερη στην γενική αστυνόμευση.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου όπου το 60% του Τμήματος απασχολείται καθημερινά στην φύλαξη σταθερών στόχων.

Όσο η Ελληνική Αστυνομία δεν απαλλάσσεται από τα πάρεργα (επίδοση δικογράφων, μέτρα τάξης σε αθλητικές εκδηλώσεις, φύλαξη προσώπων, μεταφορά ποινικών κρατουμένων από φυλακές στα νοσοκομεία) που της απομυζούν προσωπικό, δεν θα μπορεί να ανταποκρίνεται επαρκώς στον κύριο ρόλο της που είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Ένωσης έθεσε ένα καίριο ερώτημα που μένει χρόνια αναπάντητο. Τι Αστυνομία θέλουμε; Μια Αστυνομία που έχει διαπιστωτικό ρόλο καιγραφειοκρατική προσέγγιση;

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Αστυνομία έχει συγκεχυμένο ρόλο. Την τελευταία δεκαετία, με εξαίρεση την Ομάδα ΔΙΑΣ, καταργούνται και επανιδρύονται εντός του Σώματος θεσμοί και Υπηρεσίες, χωρίς να γίνεται απολογισμός της δράσης τους (πχ Δέλτα, Αστυνομικός της γειτονιάς, ποδήλατα και πεζές περιπολίες). Όπως επισημάνθηκε, όποιες κι αν είναι οι προσδοκίες της Ηγεσίας, με το υπάρχον προσωπικό της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να  ευοδωθούν. Παρότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ενίσχυση με νέο προσωπικό, το ζητούμενο δεν είναι μόνο αριθμητικό. Πρωτίστως, πρέπει να τεθεί υπό εξέταση ο τρόπος χρήσης των αστυνομικών δυνάμεων.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν οι ολοένα συχνότερες και σφοδρότερες επιθέσεις κατά Αστυνομικών. Μετά τη δολοφονική επίθεση στις 2 Ιουνίου 2018, με την πυρπόληση λεωφορείου που μετέφερε διμοιρία της ΔΑΕΘ στην οδό Αγίου Δημητρίου, το Σάββατο 6 Οκτωβρίουσημειώθηκε και πάλι επίθεση σε διμοιρία έξω από το Τούρκικο Προξενείο.  Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κυριότερος στόχος είναι οι διμοιρίες, παρά το ίδιο το Προξενείο. Με τον ίδιο απρόκλητο τρόπο επιτέθηκαν, προ ημερών, σε Αστυνομικούς στο γήπεδο Τούμπας χωρίς να έχει προηγηθεί ένταση. Τελευταίο περιστατικό ήταν προχθές η καταδρομική επίθεση έξω από το ΑΤ Ομόνοιας. Κάθε φορά είναι θέμα τύχης το ότι δεν θρηνούμε κάποιο θύμα. Οι σοβαρά τραυματίες Αστυνομικοί και ο προβληματικός τρόπος αντίδρασης της Αστυνομίας είναι ένα ζήτημα που έχει πολλές προεκτάσεις και δεν επιτρέπει αδράνεια και εφησυχασμό.

Ο κ. Πρόεδρος έκλεισε τη συνέντευξη τύπου απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα στην πολιτική στην φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, την τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελήτρια και σε κάθε ενεργό πολίτη της Θεσσαλονίκης να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα της Αστυνομίας και να βοηθήσουν το έργο της.

Όπως είπε, «όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, αφήνοντας έξω τις ιδεολογικές τους αντιλήψεις, και να συναποφασίσουν τι Αστυνομία θέλουν. Γιατί σας διαβεβαιώνουμε ότι η Αστυνομία μπορεί».

  

Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2018

     

Ο Πρόεδρος

 ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος

Ο Γεν. Γραμματέας

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ