2018-10-19 21:53:17
Φωτογραφία για Δικογραφία για Μάτι: Πόντιος Πιλάτος η Περιφέρεια - Ρίχνει την... «απόλυτη ευθύνη» στην Πυροσβεστική
Νέες μαρτυρίες από τη δικογραφία για τις πυρκαγιές: «Η φωτιά στο Μάτι δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί» κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου που την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς απουσίαζε για να επιστρέψει την επόμενη – Οι ενέργειες για την εκκένωση των οικισμών στην Κινέττα ρίχνουν φως στις τραγικές παραλείψεις για την τραγωδία στο Μάτι

Μεσημέρι 23ης Ιουλίου: Οι φλόγες έχουν αρχίσει να πλησιάζουν οικισμούς στην Κινέττα και οι αρμόδιοι εκτιμώντας την κατάσταση εκκενώνουν τις κατοικημένες περιοχές. Περιπολικά και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ καλούν πόρτα – πόρτα τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Απόγευμα 23ης Ιουλίου: Ο πύρινος εφιάλτης χτυπάει το Μάτι αλλά εκεί η ενημέρωση που υπήρχε ήταν πως «η πυρκαγιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί». Οι κάτοικοι πανικόβλητοι τρέχουν να σωθούν χωρίς καμία καθοδήγηση ή ενημέρωση. Το Μάτι τις επόμενες ημέρες της καταστροφής θα συνδεθεί με τον τραγικό χαμό 99 ανθρώπων.


Τις δυο αυτές, εκ διαμέτρου, αντίθετες εικόνες για το τι συνέβη την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου στην Αττική δίνουν μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν από τους εισαγγελείς στο πλαίσιο της έρευνάς τους για την φονική πυρκαγιά.

Σχεδόν απόλυτος ότι η φωτιά στο Μάτι δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί είναι στην κατάθεση του, στους εισαγγελείς ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου, επισημαίνοντας μάλιστα πως τη διάσωση των κατοίκων της περιοχής αρμοδιότητα και «απόλυτη ευθύνη» έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Πρακτικά δεν υπήρχε δυνατότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση λόγω του μεγέθους της ταχύτητας και της σφοδρότητας της φωτιάς..» κατέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου που την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς απουσίαζε για να επιστρέψει την επόμενη 24 Ιουλίου.

Ο κ. Φιλίππου προσκόμισε μάλιστα στους εισαγγελείς έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και έκθεση του ΕΚΠΑ του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Όπως είπε, από την έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου προκύπτει η ταχύτητα των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή ενώ στην έκθεση του ΕΚΠΑ καταγράφονται πέντε επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους ότι «η πυρκαγιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί».

Η Κινέττα

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα, όμως, προκύπτει από τις καταθέσεις που δόθηκαν στους εισαγγελείς για το μέτωπο της Κινέττας, όπου ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Η φωτιά στη συγκεκριμένη περιοχή είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου, ελάχιστες ώρες πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Όπως καταθέτει στους εισαγγελείς αστυνομικός στην Διεύθυνση Δυτικής Αττικής ενώ η φωτιά βρίσκονταν στα Γεράνεια Όρη διατάχθηκε ταχεία αποχώρηση των κατοίκων από τα σπίτια τους. Ο ίδιος μάρτυρας στην κατάθεσή του αναφέρει πως η διαδικασία της εκκένωσης των οικισμών «Πανόραμα» και «Γαλήνη» διήρκεσε δυο με τρεις ώρες και χρειάστηκαν για αυτήν περίπου 25 άνδρες και δυο ακόμη ομάδες αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.

«Οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης τους», ανέφερε ο μάρτυρας επισημαίνοντας πως στον οικισμό Πανόραμα, «η φωτιά έφτασε 15-20 λεπτά μετά την εκκένωση του» ενώ η ένταση ανέμου ενδέχεται να έφθανε και τα 11 μποφόρ. Μάλιστα, όπως είπε αστυνομικοί βοηθούσαν τους κατοίκους που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν ώστε να εγκαταλείψουν άμεσα τις εστίες τους.

Άλλος μάρτυρας, κάτοικος των Μεγάρων, αντιστράτηγος εν αποστρατεία αλλά και πρόεδρος του τοπικού συντονιστικού οργάνου, ανέφερε στους εισαγγελείς πως ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στις 12 το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου και αμέσως έτρεξε να ενημερώσει τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ο ίδιος κατέθεσε μιάμιση περίπου ώρα μετά, δηλαδή στις 1.30 μ.μ. «όταν ξέφυγε η κατάσταση» έδωσε εντολή για εκκένωση των οικισμών. «Άλλαξε το μέτωπο και εκτίμησα ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους» κατέθεσε ο εν λόγω μάρτυρας.

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρική κατάθεση, περιπολικά της αστυνομίας με μεγάφωνα περνούσαν μέσα από τους οικισμούς και έδιναν οδηγίες εκκένωσης στον κόσμο. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις αστυνομικοί απομάκρυναν πολίτες από τα σπίτια τους ασκώντας πίεση.

Οι παραπάνω καταθέσεις δόθηκαν στους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για την φονική πυρκαγιά από τις 24 Ιουλίου. Ήδη, οι εισαγγελικές αρχές έχουν καλέσει για εξηγήσεις ως υπόπτους την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς, τον πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρη Τερζούδη. κ.α. Όλοι έχουν λάβει προθεσμίες για το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου, προκειμένου να ετοιμάσουν τα υπομνήματά τους.

Βασιλική Κόκκαλη
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ