2018-10-21 15:39:10
Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στους δημοσιογράφους Κώστα Τομαρά και Νίκο
Παπαδημητρίου.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Ερ.: Την Παρασκευή το βράδυ το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Την ίδια στιγμή, στην αμιγώς εγχώρια πολιτική σκηνή, η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από την παραίτηση Κοτζιά και την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό. Αντέχει το κυβερνητικό «καράβι»; Μήπως πρέπει να αναζητηθούν νέα στηρίγματα; Μήπως η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν μια κάποια λύση;
Απ.: Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά όντως σημάδεψε πολιτικά την εβδομάδα που πέρασε. Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ένας εξαιρετικός, κατά γενική ομολογία, υπουργός Εξωτερικών, βαθύς γνώστης του αντικειμένου του, αναβάθμισε διπλωματικά τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον και προχώρησε με πολιτική οξυδέρκεια στην επίλυση προβλημάτων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις κρατούσαν κάτω από το χαλί λόγω της πολιτικής τους ανεπάρκειας
. Ειδικά, η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ψηφίσθηκε την Παρασκευή το βράδυ από τη Βουλή της γειτονικής χώρας, ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία που μπορούσε να φέρει υπουργός Εξωτερικών για το λεγόμενο «μακεδονικό» ζήτημα σε μία πολύ καλή πολιτική συγκυρία. Όσο για το «το κυβερνητικό καράβι», αυτό προχωράει και θα προχωράει με όλα τα πανιά του ανοιχτά μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Τότε ο ελληνικός λαός θα κληθεί να κρίνει και θα κρίνει με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι με βάση την ένταση της επιθυμίας για εξουσία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι φανερό ότι δεν αντέχουν μακριά της.
Ερ.: Πώς ερμηνεύετε, κυρία υπουργέ, την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κορυφαίων υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο;
Απ.: Η εποχή της μονοκομματικής διακυβέρνησης της χώρας έχει ως γνωστόν παρέλθει προ πολλού. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, παρά τις ηχηρές και αποκαλυπτικές καταψηφίσεις, κατά την ιστορική θεσμοθέτηση από την παρούσα βουλή, έρχεται να ευνοήσει αυτή την πραγματικότητα. Η εμπέδωση της κουλτούρας συνεργασιών, βέβαια, και της κοινής δράσης στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων απαιτεί περισσότερη ωριμότητα.
Σε κάθε περίπτωση, στις διακομματικές κυβερνήσεις οι διαφορετικές προσεγγίσεις για μια σειρά ζητημάτων είναι και αναμενόμενες και αυτονόητες. Το πολιτικό ζητούμενο αυτών των συνεργασιών, όπως φυσικά και της ενδοκυβερνητικής λειτουργίας, είναι η επικέντρωση στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων των πολιτικών φορέων που συμμετέχουν, η στράτευση του ατομικού στο συλλογικό, η συνειδητοποίηση του συλλογικού ρόλου και της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία κι η καλύτερη δυνατή υπηρέτηση της κυβερνητικής πολιτικής.
Ερ.: Εκτιμάτε ότι ως τις εκλογές θα έχει καταλάβει ο πολίτης στην τσέπη του, στην καθημερινότητά του, τη διαφορά μετά την έξοδο από τα μνημόνια;
Απ.: Ο κόσμος ξέρει ακριβώς τι να περιμένει από εμάς. Η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε περιθώριο και όποιο δημοσιονομικό χώρο έχει για να ανατάξει συνολικά την κοινωνία και το κοινωνικό κράτος. Ήδη ένα δισ. ευρώ θα κατανεμηθεί σε στοχευμένα, επεκτατικά μέτρα. Αξιοποιούμε βήμα το βήμα, αλλά σταθερά και στοχευμένα προς όφελος όλης της κοινωνίας, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό χώρο και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Είναι γνωστό εξάλλου σε όλους τους πολίτες πως ακόμη και στις συνθήκες της μνημονιακής επιτήρησης σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Ερ.: Και δεν ανησυχείτε μήπως χυθεί η... καρδάρα των θυσιών που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια;
Απ.: Ο μοναδικός, σίγουρος και εγγυημένος τρόπος για να χυθεί η καρδάρα -όπως σχηματικά είπατε- είναι η κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή από την παράταξη που διεκδικεί ιδεολογικά την πατρότητα των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων με ή χωρίς μνημόνια. Καθώς, μικρή σημασία έχει η μνημονιακή επιτήρηση όταν πολιτικά έχεις συνταχθεί με τα μνημόνια ακόμα και χωρίς τα μνημόνια. Οι κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν αυτοί που έλεγαν ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, θα έπρεπε να τα εφεύρουν.
Και μας κουνά το δάκτυλο ποιος; Το πολιτικό κόμμα, που δεν μπορεί να τακτοποιήσει τα του οίκου του, καθώς χρωστά εκατοντάδες εκατομμύρια, που ως κυβέρνηση άδειασε τα ασφαλιστικά ταμεία, μείωσε μισθούς και συντάξεις και εκτίναξε την ανεργία στο 27,8% το πρώτο τρίμηνο του 2014 και των νέων στο 56,7%. Η παράταξη αυτή, λοιπόν, επικρίνει με ύφος χιλίων εισαγγελέων εμάς, που μειώσαμε το ποσοστό της ανεργίας στο 19% και με συνεχή πτωτική τάση, που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, που ανατάσσουμε την οικονομία και την κοινωνία.
Όχι λοιπόν, δεν ανησυχώ διόλου. Επειδή ο λαός μας έχει και μνήμη και κρίση και δημοκρατικά αντανακλαστικά και αξιοπρέπεια.
Ερ.: Η περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, εκτός από το επιχειρησιακό σκέλος, δίνει αφορμές για περισυλλογή για την κοινωνία μας, για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Εσείς πώς προσεγγίζετε το ευρύτερο θέμα;
Απ.: Ναι, έχετε δίκιο. Ο τραγικός θάνατος του άτυχου Ζακ Κωστόπουλου επιβάλλει περισυλλογή αλλά και κοινωνική και πολιτική δράση. Παρακολουθώ στενά και περιμένω το αποτέλεσμα της έρευνας για την συμπεριφορά των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο δραματικό αυτό γεγονός.
Το γεγονός αυτό επιβάλλει να μην επιτρέψουμε την καλλιέργεια του μίσους για το διαφορετικό, την καλλιέργεια στην κοινωνία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας από την ακροδεξιά. Η δική μας απάντηση σε αυτή την πολιτική του μίσους και του φόβου, θα είναι η συστράτευση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, θα είναι η επανεύρεση της ουσίας της πολιτικής Πράξης και ο αγώνας για μια νέα σύνθεση, που θα περνάει μέσα από τη συμφιλίωση του ατόμου με την κοινότητα και την ξενότητα, με την ανάπτυξη της κατανόησης, της αλληλεγγύης και ναι, της αγάπης για τον 'Ανθρωπο χωρίς διακρίσεις.
Ερ.: Η αντιπολίτευση και κυρίως ο κ. Μητσοτάκης σας κατηγορούν ότι έχετε αφήσει την ανομία να οργιάζει. Τι απαντάτε;
Απ.: Σας θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που κατήργησε 6.700 οργανικές θέσεις στην Αστυνομία όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σας θυμίζω, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που κατήργησε μέσα σε μια μέρα τη δημοτική αστυνομία, αποδυναμώνοντας έτσι την τοπική αυτοδιοίκηση και φορτώνοντας επιπλέον έργο στην Αστυνομία. Αλλά και πρόσφατα, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ, υπερασπίστηκε αυτή τη γραμμή, δηλώνοντας επί λέξει ότι δεν χρειάζονται νέες προσλήψεις στην Αστυνομία.
Ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά περιπτώσεις, με πρόσφατο παράδειγμα την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. Ξεχνά όμως ότι τι γινόταν επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ειδικά τη διετία 2007-2009 που είχαν γίνει 23 εμπρηστικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα -οι περισσότερες από κάθε άλλη περίοδο. Για να έχετε την πλήρη εικόνα, την τετραετία 2011-2014 έγιναν 20, ενώ την περίοδο 2015-2018 σημειώθηκαν 19. Γιατί, λοιπόν, τώρα επιλέγουν να κάνουν τόσο θόρυβο γύρω από το θέμα;
Το κάνουν για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά κάνουν ζημιά στην εικόνα της χώρας, ειδικά στον τουρισμό. Για αυτό έχω πει ότι είναι επικίνδυνοι. Η Ελλάδα είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου και γι' αυτό την επιλέγουν ως προορισμό όλο και περισσότεροι τουρίστες.
Και είναι ασφαλής προορισμός γιατί η Αστυνομία έχει να επιδείξει πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Επί θητείας Νίκου Τόσκα, στα ναρκωτικά έχει κάνει επιχειρήσεις, ακόμα και μέσα στα Εξάρχεια, όπου δεν είχαν γίνει αντίστοιχες κατά την τελευταία 25ετία, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Έχουν εξαρθρωθεί μεγάλες εγκληματικές ομάδες, που είχαν ρημάξει σπίτια. Εξαρθρώθηκαν σπείρες με διεθνείς διασυνδέσεις που έκλεβαν εξοπλισμό από τα νοσοκομεία. Και θυμίζω τη μεγάλη υπόθεση πρόσφατα με τα ακριβά φάρμακα που προορίζονταν για καρκινοπαθείς και τα οποία διοχέτευσαν στο εξωτερικό. Θα πω ακόμη ότι η Αντιτρομοκρατική, πριν από μερικούς μήνες και έπειτα από μεθοδική έρευνα, προχώρησε σε συλλήψεις μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Combat 18. Αυτοί, όμως, που μιλούν για βία, δεν έχουν τα ίδια αντανακλαστικά όταν πρόκειται για φασιστική βία. Εμείς δεν βλέπουμε με μονομέρεια την παραβατικότητα και το έγκλημα. Τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Ψέμα και φθηνή προπαγάνδα είναι αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία.
Ερ.: Ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται συνεχώς την Ασφάλεια ως βασικό πυλώνα της πολιτικής του, πώς το σχολιάζετε;
Απ.: Η ασφάλεια δεν είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Σας θυμίζω ότι είναι βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εννοεί αυτό. Εννοεί την άποψη για την ασφάλεια που ταυτίζεται με την καταστολή και ακολουθεί το αφήγημα περί «νόμου και τάξης». Και είναι ιδεοληψία να υποστηρίζει κανείς ότι μόνο η καταστολή μπορεί να δώσει λύσεις σε μία δημοκρατική κοινωνία. Η διαφορά μας με τους οπαδούς της αστυνομοκρατίας είναι σαφής.
Αυτοί προτείνουν Ασφάλεια αντί Ελευθερίας, προτείνουν την άγρια καταστολή και τον έλεγχο τύπου Όργουελ σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, θέλουν ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος με φοβισμένους πολίτες. Η δική μας διαφορά συνίσταται στο ότι εμείς ναι μεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα κατασταλτικά, αλλά παράλληλα αντιμετωπίζουμε και τις αιτίες. Γιατί δεν επιλύονται όλα με την καταστολή και το φόβο. Ξέρουμε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα.
Ερ.: Τι εννοείτε; Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;
Απ.: Θα σας δώσω ένα πρόσφατο: Σήμερα το Πεδίον του 'Αρεως είναι ένα ασφαλές πάρκο. Λύθηκε το πρόβλημα συνολικά; Ασφαλώς όχι. Δεν λύσαμε το πρόβλημα των ναρκωτικών. Η λύση του οποίου είναι σύνθετη, κοινωνική, ψυχολογική, θεραπευτική. Απαιτεί δηλαδή τη συνέργεια των δομών του Δήμου, των δομών Υγείας, του ΟΚΑΝΑ και πολλών άλλων. Χρειάζεται λοιπόν συνεργασία και συντονισμός ενεργειών. Η αστυνομία μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί.
Ερ.: Για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας, διατάξατε ΕΔΕ. Εννοείτε ότι υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία της Αστυνομίας; Δηλώσατε επίσης ότι θα υπάρξουν σύντομα, ορατά αποτελέσματα αναφορικά με την ασφάλεια των πολιτών. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο;
Απ.: Μετά από μια επίθεση σε ένα αστυνομικό τμήμα προφανώς είναι υποχρεωμένη η ΕΛΑΣ να ερευνήσει. Αυτό συμβαίνει σε κάθε σοβαρό οργανισμό, παντού στον κόσμο. Αυτό που θέλουμε είναι μια Αστυνομία που εμπεδώνει στην πράξη το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Οι επιτυχίες σε μεγάλες υποθέσεις είναι καλές, έχουν μειώσει θεαματικά τη βαριά εγκληματικότητα, αλλά δίνουμε βάρος και στη μικροπαραβατικότητα στο δρόμο.
Θα ήθελα ωστόσο να προσθέσω ότι το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν περιορίζεται στην Αστυνομία. Αυτή την περίοδο κινούμαστε στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ για πρώτη φορά έχουμε ξεκινήσει την ουσιαστική και συνολική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας με στόχο να λειτουργήσει με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα.
Ερ.: Πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν οι πεζές περιπολίες; Πριν από λίγες μόνο, μέρες εγκαινιάσατε το πρόγραμμα αστυνόμευσης ΠΕΡΣΕΑΣ, το οποίο προβλέπει εποχούμενες περιπολίες σε κάθε Δήμο επί 24ώρου βάσεως. Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ωστόσο ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο, μετά και την κατάργηση 7.000 οργανικών θέσεων. Είναι ρεαλιστικό το πρόγραμμα; Υπάρχει σκέψη για προσλήψεις;
Απ.: Σας είπα ποιος κατήργησε τις 6.700 οργανικές θέσεις στην αστυνομία. Μόνο που οι συνδικαλιστές θα ήταν σωστό να μας λένε, ποιος και πότε το έκανε. Ότι τις κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Για εμάς είναι κρίσιμη η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών. Εμείς είπαμε ότι θα βγάλουμε περισσότερους αστυνομικούς στο δρόμο και αυτό κάνουμε. Ήδη από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των πεζών περιπολιών υπάρχουν θετικά αποτελέσματα: Λειτουργούν αποτρεπτικά και βοηθούν στον περιορισμό της μικροπαραβατικότητας στο πεζοδρόμιο, εκεί όπου πλέον δίνουμε βάρος. Αυτό γίνεται και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες στην Ευρώπη. Φυσικά, η Εμφανής Αστυνόμευση δεν ξεκινά, ούτε τελειώνει στις πεζές περιπολίες. Αποτελεί ένα μόνο κομμάτι των δράσεων της ΕΛ.ΑΣ.
_
bloko
Παπαδημητρίου.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Ερ.: Την Παρασκευή το βράδυ το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Την ίδια στιγμή, στην αμιγώς εγχώρια πολιτική σκηνή, η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από την παραίτηση Κοτζιά και την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό. Αντέχει το κυβερνητικό «καράβι»; Μήπως πρέπει να αναζητηθούν νέα στηρίγματα; Μήπως η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν μια κάποια λύση;
Απ.: Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά όντως σημάδεψε πολιτικά την εβδομάδα που πέρασε. Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ένας εξαιρετικός, κατά γενική ομολογία, υπουργός Εξωτερικών, βαθύς γνώστης του αντικειμένου του, αναβάθμισε διπλωματικά τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον και προχώρησε με πολιτική οξυδέρκεια στην επίλυση προβλημάτων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις κρατούσαν κάτω από το χαλί λόγω της πολιτικής τους ανεπάρκειας
Ερ.: Πώς ερμηνεύετε, κυρία υπουργέ, την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κορυφαίων υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο;
Απ.: Η εποχή της μονοκομματικής διακυβέρνησης της χώρας έχει ως γνωστόν παρέλθει προ πολλού. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, παρά τις ηχηρές και αποκαλυπτικές καταψηφίσεις, κατά την ιστορική θεσμοθέτηση από την παρούσα βουλή, έρχεται να ευνοήσει αυτή την πραγματικότητα. Η εμπέδωση της κουλτούρας συνεργασιών, βέβαια, και της κοινής δράσης στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων απαιτεί περισσότερη ωριμότητα.
Σε κάθε περίπτωση, στις διακομματικές κυβερνήσεις οι διαφορετικές προσεγγίσεις για μια σειρά ζητημάτων είναι και αναμενόμενες και αυτονόητες. Το πολιτικό ζητούμενο αυτών των συνεργασιών, όπως φυσικά και της ενδοκυβερνητικής λειτουργίας, είναι η επικέντρωση στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων των πολιτικών φορέων που συμμετέχουν, η στράτευση του ατομικού στο συλλογικό, η συνειδητοποίηση του συλλογικού ρόλου και της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία κι η καλύτερη δυνατή υπηρέτηση της κυβερνητικής πολιτικής.
Ερ.: Εκτιμάτε ότι ως τις εκλογές θα έχει καταλάβει ο πολίτης στην τσέπη του, στην καθημερινότητά του, τη διαφορά μετά την έξοδο από τα μνημόνια;
Απ.: Ο κόσμος ξέρει ακριβώς τι να περιμένει από εμάς. Η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε περιθώριο και όποιο δημοσιονομικό χώρο έχει για να ανατάξει συνολικά την κοινωνία και το κοινωνικό κράτος. Ήδη ένα δισ. ευρώ θα κατανεμηθεί σε στοχευμένα, επεκτατικά μέτρα. Αξιοποιούμε βήμα το βήμα, αλλά σταθερά και στοχευμένα προς όφελος όλης της κοινωνίας, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό χώρο και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Είναι γνωστό εξάλλου σε όλους τους πολίτες πως ακόμη και στις συνθήκες της μνημονιακής επιτήρησης σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Ερ.: Και δεν ανησυχείτε μήπως χυθεί η... καρδάρα των θυσιών που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια;
Απ.: Ο μοναδικός, σίγουρος και εγγυημένος τρόπος για να χυθεί η καρδάρα -όπως σχηματικά είπατε- είναι η κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή από την παράταξη που διεκδικεί ιδεολογικά την πατρότητα των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων με ή χωρίς μνημόνια. Καθώς, μικρή σημασία έχει η μνημονιακή επιτήρηση όταν πολιτικά έχεις συνταχθεί με τα μνημόνια ακόμα και χωρίς τα μνημόνια. Οι κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν αυτοί που έλεγαν ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, θα έπρεπε να τα εφεύρουν.
Και μας κουνά το δάκτυλο ποιος; Το πολιτικό κόμμα, που δεν μπορεί να τακτοποιήσει τα του οίκου του, καθώς χρωστά εκατοντάδες εκατομμύρια, που ως κυβέρνηση άδειασε τα ασφαλιστικά ταμεία, μείωσε μισθούς και συντάξεις και εκτίναξε την ανεργία στο 27,8% το πρώτο τρίμηνο του 2014 και των νέων στο 56,7%. Η παράταξη αυτή, λοιπόν, επικρίνει με ύφος χιλίων εισαγγελέων εμάς, που μειώσαμε το ποσοστό της ανεργίας στο 19% και με συνεχή πτωτική τάση, που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, που ανατάσσουμε την οικονομία και την κοινωνία.
Όχι λοιπόν, δεν ανησυχώ διόλου. Επειδή ο λαός μας έχει και μνήμη και κρίση και δημοκρατικά αντανακλαστικά και αξιοπρέπεια.
Ερ.: Η περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, εκτός από το επιχειρησιακό σκέλος, δίνει αφορμές για περισυλλογή για την κοινωνία μας, για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Εσείς πώς προσεγγίζετε το ευρύτερο θέμα;
Απ.: Ναι, έχετε δίκιο. Ο τραγικός θάνατος του άτυχου Ζακ Κωστόπουλου επιβάλλει περισυλλογή αλλά και κοινωνική και πολιτική δράση. Παρακολουθώ στενά και περιμένω το αποτέλεσμα της έρευνας για την συμπεριφορά των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο δραματικό αυτό γεγονός.
Το γεγονός αυτό επιβάλλει να μην επιτρέψουμε την καλλιέργεια του μίσους για το διαφορετικό, την καλλιέργεια στην κοινωνία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας από την ακροδεξιά. Η δική μας απάντηση σε αυτή την πολιτική του μίσους και του φόβου, θα είναι η συστράτευση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, θα είναι η επανεύρεση της ουσίας της πολιτικής Πράξης και ο αγώνας για μια νέα σύνθεση, που θα περνάει μέσα από τη συμφιλίωση του ατόμου με την κοινότητα και την ξενότητα, με την ανάπτυξη της κατανόησης, της αλληλεγγύης και ναι, της αγάπης για τον 'Ανθρωπο χωρίς διακρίσεις.
Ερ.: Η αντιπολίτευση και κυρίως ο κ. Μητσοτάκης σας κατηγορούν ότι έχετε αφήσει την ανομία να οργιάζει. Τι απαντάτε;
Απ.: Σας θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που κατήργησε 6.700 οργανικές θέσεις στην Αστυνομία όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σας θυμίζω, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που κατήργησε μέσα σε μια μέρα τη δημοτική αστυνομία, αποδυναμώνοντας έτσι την τοπική αυτοδιοίκηση και φορτώνοντας επιπλέον έργο στην Αστυνομία. Αλλά και πρόσφατα, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ, υπερασπίστηκε αυτή τη γραμμή, δηλώνοντας επί λέξει ότι δεν χρειάζονται νέες προσλήψεις στην Αστυνομία.
Ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά περιπτώσεις, με πρόσφατο παράδειγμα την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. Ξεχνά όμως ότι τι γινόταν επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ειδικά τη διετία 2007-2009 που είχαν γίνει 23 εμπρηστικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα -οι περισσότερες από κάθε άλλη περίοδο. Για να έχετε την πλήρη εικόνα, την τετραετία 2011-2014 έγιναν 20, ενώ την περίοδο 2015-2018 σημειώθηκαν 19. Γιατί, λοιπόν, τώρα επιλέγουν να κάνουν τόσο θόρυβο γύρω από το θέμα;
Το κάνουν για επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά κάνουν ζημιά στην εικόνα της χώρας, ειδικά στον τουρισμό. Για αυτό έχω πει ότι είναι επικίνδυνοι. Η Ελλάδα είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου και γι' αυτό την επιλέγουν ως προορισμό όλο και περισσότεροι τουρίστες.
Και είναι ασφαλής προορισμός γιατί η Αστυνομία έχει να επιδείξει πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Επί θητείας Νίκου Τόσκα, στα ναρκωτικά έχει κάνει επιχειρήσεις, ακόμα και μέσα στα Εξάρχεια, όπου δεν είχαν γίνει αντίστοιχες κατά την τελευταία 25ετία, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Έχουν εξαρθρωθεί μεγάλες εγκληματικές ομάδες, που είχαν ρημάξει σπίτια. Εξαρθρώθηκαν σπείρες με διεθνείς διασυνδέσεις που έκλεβαν εξοπλισμό από τα νοσοκομεία. Και θυμίζω τη μεγάλη υπόθεση πρόσφατα με τα ακριβά φάρμακα που προορίζονταν για καρκινοπαθείς και τα οποία διοχέτευσαν στο εξωτερικό. Θα πω ακόμη ότι η Αντιτρομοκρατική, πριν από μερικούς μήνες και έπειτα από μεθοδική έρευνα, προχώρησε σε συλλήψεις μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης Combat 18. Αυτοί, όμως, που μιλούν για βία, δεν έχουν τα ίδια αντανακλαστικά όταν πρόκειται για φασιστική βία. Εμείς δεν βλέπουμε με μονομέρεια την παραβατικότητα και το έγκλημα. Τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Ψέμα και φθηνή προπαγάνδα είναι αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία.
Ερ.: Ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται συνεχώς την Ασφάλεια ως βασικό πυλώνα της πολιτικής του, πώς το σχολιάζετε;
Απ.: Η ασφάλεια δεν είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Σας θυμίζω ότι είναι βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εννοεί αυτό. Εννοεί την άποψη για την ασφάλεια που ταυτίζεται με την καταστολή και ακολουθεί το αφήγημα περί «νόμου και τάξης». Και είναι ιδεοληψία να υποστηρίζει κανείς ότι μόνο η καταστολή μπορεί να δώσει λύσεις σε μία δημοκρατική κοινωνία. Η διαφορά μας με τους οπαδούς της αστυνομοκρατίας είναι σαφής.
Αυτοί προτείνουν Ασφάλεια αντί Ελευθερίας, προτείνουν την άγρια καταστολή και τον έλεγχο τύπου Όργουελ σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, θέλουν ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος με φοβισμένους πολίτες. Η δική μας διαφορά συνίσταται στο ότι εμείς ναι μεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα κατασταλτικά, αλλά παράλληλα αντιμετωπίζουμε και τις αιτίες. Γιατί δεν επιλύονται όλα με την καταστολή και το φόβο. Ξέρουμε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα.
Ερ.: Τι εννοείτε; Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;
Απ.: Θα σας δώσω ένα πρόσφατο: Σήμερα το Πεδίον του 'Αρεως είναι ένα ασφαλές πάρκο. Λύθηκε το πρόβλημα συνολικά; Ασφαλώς όχι. Δεν λύσαμε το πρόβλημα των ναρκωτικών. Η λύση του οποίου είναι σύνθετη, κοινωνική, ψυχολογική, θεραπευτική. Απαιτεί δηλαδή τη συνέργεια των δομών του Δήμου, των δομών Υγείας, του ΟΚΑΝΑ και πολλών άλλων. Χρειάζεται λοιπόν συνεργασία και συντονισμός ενεργειών. Η αστυνομία μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί.
Ερ.: Για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας, διατάξατε ΕΔΕ. Εννοείτε ότι υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία της Αστυνομίας; Δηλώσατε επίσης ότι θα υπάρξουν σύντομα, ορατά αποτελέσματα αναφορικά με την ασφάλεια των πολιτών. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο;
Απ.: Μετά από μια επίθεση σε ένα αστυνομικό τμήμα προφανώς είναι υποχρεωμένη η ΕΛΑΣ να ερευνήσει. Αυτό συμβαίνει σε κάθε σοβαρό οργανισμό, παντού στον κόσμο. Αυτό που θέλουμε είναι μια Αστυνομία που εμπεδώνει στην πράξη το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Οι επιτυχίες σε μεγάλες υποθέσεις είναι καλές, έχουν μειώσει θεαματικά τη βαριά εγκληματικότητα, αλλά δίνουμε βάρος και στη μικροπαραβατικότητα στο δρόμο.
Θα ήθελα ωστόσο να προσθέσω ότι το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν περιορίζεται στην Αστυνομία. Αυτή την περίοδο κινούμαστε στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ για πρώτη φορά έχουμε ξεκινήσει την ουσιαστική και συνολική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας με στόχο να λειτουργήσει με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα.
Ερ.: Πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν οι πεζές περιπολίες; Πριν από λίγες μόνο, μέρες εγκαινιάσατε το πρόγραμμα αστυνόμευσης ΠΕΡΣΕΑΣ, το οποίο προβλέπει εποχούμενες περιπολίες σε κάθε Δήμο επί 24ώρου βάσεως. Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ωστόσο ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο, μετά και την κατάργηση 7.000 οργανικών θέσεων. Είναι ρεαλιστικό το πρόγραμμα; Υπάρχει σκέψη για προσλήψεις;
Απ.: Σας είπα ποιος κατήργησε τις 6.700 οργανικές θέσεις στην αστυνομία. Μόνο που οι συνδικαλιστές θα ήταν σωστό να μας λένε, ποιος και πότε το έκανε. Ότι τις κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Για εμάς είναι κρίσιμη η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών. Εμείς είπαμε ότι θα βγάλουμε περισσότερους αστυνομικούς στο δρόμο και αυτό κάνουμε. Ήδη από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των πεζών περιπολιών υπάρχουν θετικά αποτελέσματα: Λειτουργούν αποτρεπτικά και βοηθούν στον περιορισμό της μικροπαραβατικότητας στο πεζοδρόμιο, εκεί όπου πλέον δίνουμε βάρος. Αυτό γίνεται και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες στην Ευρώπη. Φυσικά, η Εμφανής Αστυνόμευση δεν ξεκινά, ούτε τελειώνει στις πεζές περιπολίες. Αποτελεί ένα μόνο κομμάτι των δράσεων της ΕΛ.ΑΣ.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Κεραυνοί» Πολάκη κατά οπτικών: το voucher θα εφαρμοστεί!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στις κάλπες οι γιατροί της χώρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ