2018-10-21 20:44:00
Για την οικογένεια Μήτση, από τις πλέον επιτυχημένες στον ξενοδοχειακό κλάδο, η έννοια «ξενοδοχειακή μονάδα» παραμένει άμεσα συνυφασμένη με τη φιλοξενία και τη ζεστασιά.
«Αυτό που θέλουμε είναι ο φιλοξενούμενός μας να φεύγει με χαμόγελο, αν όχι ευτυχισμένος», δηλώνει η πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου, η οποία μιλά στο «b.s.» για την κληρονομιά του πατέρα της που συνεχίζουν επάξια η ίδια και ο αδελφός της
Στο άκουσμα και μόνον του όρου όμιλος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φαντάζεται κάποιος κάτι απρόσωπο και άτεγκτο, άμεσα συνυφασμένο με στατιστικές και αριθμούς. Κι όμως, για την οικογένεια Μήτση, μία από τις πιο δεμένες και πετυχημένες όχι μόνο στον χώρο της, αλλά και στην Ελλάδα, η έννοια «ξενοδοχειακή μονάδα» ή «επιχείρηση» παραμένει άμεσα συνυφασμένη με τη φιλοξενία και τη ζεστασιά.
Με 17 ξενοδοχεία που αντιπροσωπεύουν επάξια την έννοια «Unique Destination» απλωμένα, καθώς βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, εκφράζοντας διαφορετικά concepts, ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών, δεν μπορούμε να μιλάμε παρά για ένα απόλυτα πετυχημένο brand name, του οποίου η φήμη απλώνεται πέρα από τα σύνορα.
Από το εντυπωσιακό «Sofitel Athens Airport», που ουσιαστικά συνιστά τον καθρέφτη της χώρας μας προς τον ξένο καθώς είναι το πρώτο ξενοδοχείο που τον υποδέχεται, ακριβώς απέναντι από την πύλη του αεροδρομίου, έως το «Gallini Welness Spa & Resort» που απευθύνεται στους εκφραστές της απόλυτης ηρεμίας και ευζωίας με τα απόλυτα πακέτα θεραπείας και ανανέωσης, αλλά και τα μεγάλα πεντάστερα σε Ρόδο, Κω και Κρήτη, ο Ομιλος Μήτση μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα και διαφορετικές ανάγκες.
Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, στοχεύει στη συνολική ανακαίνιση και αναβάθμιση των ξενοδοχείων, καταγράφοντας μια μοναδική, για τα ελληνικά μεγέθη, επένδυση 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι αλλαγές, παρότι εσωτερικές, αφορμώνται από τη βασική ανάγκη της οικογένειας Μήτση να μένει ακόμα και ο τελευταίος επισκέπτης τους ευχαριστημένος.
«Αυτό που θέλουμε είναι ο φιλοξενούμενός μας να φεύγει με χαμόγελο, αν όχι ευτυχισμένος», λέει η πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου Χριστίνα Μήτση, η οποία σκόπιμα δεν χρησιμοποιεί τον όρο «πελάτης», αφού για την οικογένεια Μήτση -με την Κωνσταντινουπολίτισσα μητέρα και τον Ηπειρώτη πατέρα και ιδρυτή- δεν υφίσταται καμία απρόσωπη ταμπέλα ή διεκπεραίωση.
Ολες οι σχέσεις στοχεύουν, κατά πρώτον, στην περιποίηση με την αγάπη αυτή που έμαθε από μικρή τόσο η ίδια όσο και ο αδελφός της Σταύρος, από τον πατέρα τους Κωνσταντίνο Μήτση, ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης και ιδρυτής του ομίλου.
Ο όρος «πρωτεργάτης» δεν είναι διόλου τυχαίος, αφού ακόμα και σήμερα στην είσοδο των γραφείων του ομίλου, εκεί στην κορυφή του βουνού στο Γαλάτσι όπου πρωτοανέβηκε ο αυτοδημιούργητος πατέρας, δεσπόζει η πρώτη πλεκτομηχανή με τη χαρακτηριστική επιγραφή «5 Σεπτέμβρη του 1954 - Ετσι ξεκίνησαν όλα», για να τους θυμίζει ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς κόπο, φροντίδα και ανθρωπιά.
Για όλα αυτά μας μιλάει η Χριστίνα Μήτση στο ζεστό γραφείο της με την ντελικάτη διακόσμηση, τα κεριά και τα χρώματα της Ελλάδας -μπλε, κυανό, το μπλε του κοβαλτίου- να δίνουν τον τόνο. Είναι το αγαπημένο της χρώμα και όχι τυχαία είναι ο άνθρωπος που μαζί με τη μητέρα της αποφασίζει για την αισθητική των ξενοδοχείων, τα οποία ως φαίνεται ανακαινίζονται ριζικά:
«Αυτό που πραγματικά μας άφησε ως μεγάλη κληρονομιά ο πατέρας μου όταν έφυγε από τη ζωή, πριν από δύο χρόνια, είναι: το ίδιο το όνομά του. Πέρα από το ότι υπήρξε ο πιο αναγνωρίσιμος Ελληνας ξενοδόχος στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω του μια εύρωστη επιχείρηση με σχεδόν καθόλου χρέη -καταλαμβάνουν μόλις το 20% της αξίας της-, ήταν ένας πραγματικός πρωτοπόρος.
Είναι αυτός που δημιούργησε ή μάλλον για την ακρίβεια καθιέρωσε το all inclusive στα πολύ καλά ξενοδοχεία, συνδέοντάς το ως έννοια με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, κάτι που δεν μπορούσε καθόλου να γίνει αποδεκτό στην εποχή του. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι σήμερα υιοθετούν το παράδειγμά του ενώ τότε είχαν αντιδράσει σφόδρα.
Αλλά για εκείνον το να μπορεί να προσφέρει το απόλυτο των δυνατοτήτων του δίνοντας τα πάντα στη δουλειά του ήταν κάτι παραπάνω από προτεραιότητα - ήταν τα πάντα. Εξ ου και το ότι δεν μας έμαθε να ζούμε μια σπάταλη ζωή, αλλά να είμαστε περήφανοι για το όνομα και το brand name μας, για την καλή φήμη που συνοδεύει την οικογένειά μας», ομολογεί συγκινημένη η μοναχοκόρη και δυναμική πρόεδρος του ομίλου στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του πατέρα της.
Η γελαστή και θετική φιγούρα του μέσα από ένα τεράστιο πορτρέτο καταλαμβάνει άλλωστε, κεντρική θέση στο λόμπι των κεντρικών γραφείων τους και βρίσκεται σε όλα, σχεδόν, τα ξενοδοχεία, για να θυμίζει τους βασικούς κανόνες που διαμόρφωσαν το καλό όνομα που έχει.
Σημαντικό στοιχείο διαδραμάτισε εδώ και η προσωπική σχέση που είχε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μήτσης με τους εργαζομένους, «τους οποίους ήξερε όλους με τα ονόματά τους», όπως μας λέει χαρακτηριστικά η Χριστίνα.
«Πάντα μας έλεγε να προσέχουμε πολύ το προσωπικό, το οποίο σήμερα αριθμεί περί τα 4.500 άτομα, τονίζοντάς μας ότι έχουμε ευθύνη απέναντί τους. Μας έμαθε ότι προτεραιότητά μας δεν πρέπει να είναι να ζήσουμε στο εξωτερικό σπαταλώντας χρήματα -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε τη ζωή μας-, αλλά να προσφέρουμε σε όλο και περισσότερους ανθρώπους θέσεις εργασίας. Και ό,τι κάνουμε να είναι από την καρδιά μας».
Γι’ αυτό και η ίδια επιμένει ότι η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει για τον όμιλο Μήτση: από τον χώρο της πισίνας μέχρι το πιάτο που θα απολαύσει ο φιλοξενούμενος, - δίνοντας στη λέξη «απόλαυση» έμφαση. «Ενα καλό δωμάτιο, κακά τα ψέματα, το εξασφαλίζει κανείς εύκολα, αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία, πλέον, των συναδέλφων μας προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Το φαγητό είναι αυτό που οφείλει να κάνει τη διαφορά γιατί θα προσφέρει χαρά και απόλαυση, κάτι που για εμάς συνιστά σημαντική αξία», τονίζει.
Μιλώντας μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο, ομολογεί ότι η σχέση της με τη διατροφή δεν υπήρξε πάντοτε το ίδιο μονοσήμαντη: έχοντας παραπανίσιο βάρος για ένα σημαντικό διάστημα της ζωής της, φτάνοντας στο σημείο να ζυγίζει 130 κιλά και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της, αποφάσισε να αδυνατίσει. Ή μάλλον καλύτερα να αλλάξει εντελώς ζωή. Εχασε όχι δέκα, ούτε είκοσι, αλλά εξήντα ολόκληρα κιλά, κάτι που σημαίνει ότι μεταμορφώθηκε σε άλλον άνθρωπο.
«Κυριολεκτικά άλλαξα εντελώς ζωή. Συνειδητοποίησα πολλά όσον αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς οι αντιδράσεις δεν ήταν πάντοτε οι αναμενόμενες», λέει. Βέβαια στο πλευρό της στάθηκαν οι στενοί και πιστοί της φίλοι από τα χρόνια του σχολείου, μια που για την ίδια η φιλία είναι ανεκτίμητη, στην οποία παραμένει πάντοτε σταθερή.
«Για μένα έχει μεγάλη αξία η έννοια της φιλίας. Τεράστια. Οι φίλοι μου είναι που με παρακίνησαν να προχωρήσω. Και να που μετά την περιπέτεια που είχα με την υγεία μου, μετά από ένα τρίτο χειρουργείο, ζω μια δεύτερη ζωή. Δεν περίμενα, η αλήθεια είναι, να μου δώσει ο Θεός την ευκαιρία να ζήσω και να ανακαλύψω ότι οι άνθρωποι έχουν τόση πολλή δύναμη μέσα τους, την οποία κανείς δεν διανοείται. Γι’ αυτό και θα συμφωνήσω απόλυτα με το ρητό που λέει πως “ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατή”».
Εννοείται πως αντιλαμβάνεται ότι έπρεπε να δώσει μεγάλη μάχη, πέρα από τα μέτρα του δυνατού, και η ψυχολογία της γνώρισε μεγάλα σκαμπανεβάσματα. «Εγινα, ωστόσο, πιο ήρεμη και κατάλαβα τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αδυναμία και δεν το συνειδητοποιούν. Η αλήθεια είναι πως όταν εγκλωβίζεσαι είναι πολύ δύσκολο να το αντιληφθείς και ακόμα πιο δύσκολο να γλιτώσεις από το αδιέξοδο που έχεις διαμορφώσει για τον εαυτό σου. Η ψυχολογία διαδραματίζει τελικά τεράστιο ρόλο στα πάντα», τονίζει. Γι’ αυτό και η ίδια επιμένει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως η τριαρχία του βίου συνίσταται σε έναν καλό ψυχίατρο, έναν κομμωτή και έναν δικηγόρο: «Η ζωή μας θα γινόταν πιο εύκολη αν αυτοί οι τρεις λειτουργούσαν στην εντέλεια».
Οχι πως έχει παράπονο, αφού φαίνεται άνθρωπος που εκτιμά τα όσα έχει κατακτήσει και αγαπάει βαθιά τη δουλειά της. Μπορεί να ξέρει ότι ζούμε «σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο», αλλά έχει τα πρότυπα που τη βοηθούν να συνεχίζει: δυναμικές γυναίκες που κατάφεραν να ανταποκριθούν σε δύσκολους ρόλους με ατσαλένια θέληση και σιγουριά.
Μιλάει με θαυμασμό για τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία «ανταποκρίνεται εδώ και εβδομήντα χρόνια με αξιοθαύμαστη επάρκεια στις απαιτήσεις του ρόλου της. Φοράει την τσαντούλα της και το επιβεβλημένο χαμόγελο που κρύβει τις πραγματικές της διαθέσεις ώστε να μην αντιληφθεί κανείς τι αισθάνεται και βρέξει-χιονίσει ακολουθεί τους κανόνες που επιβάλλει η θέση της. Είναι αξιοθαύμαστες για μένα ορισμένες γυναίκες, όπως π.χ. η Μάργκαρετ Θάτσερ, η Ανγκελα Μέρκελ κ.ά.».
Απεριόριστο θαυμασμό τρέφει, επίσης, για τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την οποία ενισχύει στο φιλανθρωπικό της έργο συμμετέχοντας, στο μέτρο του δυνατού, στις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου «Ελπίδα». Αλλά το φιλανθρωπικό έργο δεν τελειώνει εδώ για την οικογένεια Μήτση, καθώς ο πατέρας τους, για χρόνια, τους κρατούσε κρυφό ότι βοηθάει την «Κιβωτό», διατηρώντας μάλιστα στενή φιλική σχέση με τον πατέρα Αντώνιο, κάτι που συνεχίζουν στη μνήμη του μέχρι σήμερα τα παιδιά του.
«Φροντίσαμε μάλιστα γύρω από τον τάφο του στο Πωγώνι, έξω από τα Γιάννενα, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, να φτιαχτούν μια παιδική χαρά, ένα καφενείο και ένα πολιτιστικό κέντρο ώστε να συγκεντρώνονται εκεί οι άνθρωποι και να μην είναι μόνος», μας λέει συγκινημένη η κόρη του, - μια κίνηση που εκφράζει βαθιά τρυφερότητα και σεβασμό. Το ίδιο ένιωθαν και όταν κατασκεύαζαν μια παιδική χαρά στον τόπο όπου στεγάζονται μια σειρά από ξενοδοχεία στο χωριό Καρδάμαινα της Κω.
«Οπως είπε και η μητέρα μου στον λόγο της, μπορεί ο πατέρας να είχε αδυναμία στην τρίτη ηλικία, αφού πάντοτε έλεγε ότι οι ‘’μεγάλοι και οι άρρωστοι έχουν ανάγκη από βοήθεια και όχι οι νέοι ή οι φτωχοί οι οποίοι θα βρουν τον τρόπο τους”, αλλά είναι σίγουρο ότι θα χαιρόταν πολύ με το συγκεκριμένο έργο. Για έναν βασικότατο λόγο: ο ίδιος δεν έπαιξε ποτέ σε παιδική χαρά».
Ηταν, άλλωστε, σκληραγωγημένος από μικρός. Μεγαλωμένος από φτωχή οικογένεια, ήταν περήφανος που τα κατάφερε μόνος του, φτάνοντας μάλιστα στην Αθήνα από την Ηπειρο με τα πόδια. Μια ιστορία που έχει μνημονεύσει, πολλές φορές, και ο φίλος του Νίκος Γκατζογιάννης, ο περίφημος συγγραφέας της «Ελένης» και πολλών σεναρίων στο Χόλιγουντ, ο οποίος υπογραμμίζει στο περιοδικό «Unique Destination» που συνοδεύει τα ξενοδοχεία: «Παρόλη την επιτυχία που είχε στη ζωή του, ο Κώστας δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και πρόσφερε γενναιόδωρα για τη συντήρηση του μικρού χωριού του στην Ηπειρο, του Κρυονερίου, χτίζοντας στα εδάφη του μία εκκλησία με παρακείμενο νεκροταφείο, έναν ξενώνα, ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα καφενείο. Καθώς το τέλος για τον Κώστα Μήτση πλησίαζε δεν ήθελε ένα μαυσωλείο στην Αθήνα, θέτοντας ως όρο την επιστροφή του στο Κρυονέρι για να ταφεί εκεί απ’ όπου ξεκίνησε τη ζωή του».
«Εφυγε» αφήνοντας ολοζώντανη τη μνήμη στις καρδιές και τις ψυχές των εργαζομένων και της οικογένειάς του, κάνοντας την κόρη του Χριστίνα να καταλήξει με βεβαιότητα πως «το μυστικό κάθε πετυχημένης επιχείρησης -και οικογένειας- είναι οι στενοί δεσμοί της. Το να καταφέρει να μείνει ενωμένη. Αυτό είναι το δίδαγμα που μας άφησε ο πατέρας μου και αυτό πιστεύω και εγώ ακράδαντα: άπαξ και η οικογένεια αποσυντεθεί θα σημάνει και η καταστροφή της». Και αυτό καθώς φαίνεται τελικά είναι και το μυστικό των Mitsis Hotels και μιας αγαπημένης, ομολογουμένως, οικογένειας.
της Τίνας Μανδηλαρά
anatakti
«Αυτό που θέλουμε είναι ο φιλοξενούμενός μας να φεύγει με χαμόγελο, αν όχι ευτυχισμένος», δηλώνει η πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου, η οποία μιλά στο «b.s.» για την κληρονομιά του πατέρα της που συνεχίζουν επάξια η ίδια και ο αδελφός της
Στο άκουσμα και μόνον του όρου όμιλος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φαντάζεται κάποιος κάτι απρόσωπο και άτεγκτο, άμεσα συνυφασμένο με στατιστικές και αριθμούς. Κι όμως, για την οικογένεια Μήτση, μία από τις πιο δεμένες και πετυχημένες όχι μόνο στον χώρο της, αλλά και στην Ελλάδα, η έννοια «ξενοδοχειακή μονάδα» ή «επιχείρηση» παραμένει άμεσα συνυφασμένη με τη φιλοξενία και τη ζεστασιά.
Με 17 ξενοδοχεία που αντιπροσωπεύουν επάξια την έννοια «Unique Destination» απλωμένα, καθώς βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, εκφράζοντας διαφορετικά concepts, ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών, δεν μπορούμε να μιλάμε παρά για ένα απόλυτα πετυχημένο brand name, του οποίου η φήμη απλώνεται πέρα από τα σύνορα.
Από το εντυπωσιακό «Sofitel Athens Airport», που ουσιαστικά συνιστά τον καθρέφτη της χώρας μας προς τον ξένο καθώς είναι το πρώτο ξενοδοχείο που τον υποδέχεται, ακριβώς απέναντι από την πύλη του αεροδρομίου, έως το «Gallini Welness Spa & Resort» που απευθύνεται στους εκφραστές της απόλυτης ηρεμίας και ευζωίας με τα απόλυτα πακέτα θεραπείας και ανανέωσης, αλλά και τα μεγάλα πεντάστερα σε Ρόδο, Κω και Κρήτη, ο Ομιλος Μήτση μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα και διαφορετικές ανάγκες.
Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, στοχεύει στη συνολική ανακαίνιση και αναβάθμιση των ξενοδοχείων, καταγράφοντας μια μοναδική, για τα ελληνικά μεγέθη, επένδυση 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι αλλαγές, παρότι εσωτερικές, αφορμώνται από τη βασική ανάγκη της οικογένειας Μήτση να μένει ακόμα και ο τελευταίος επισκέπτης τους ευχαριστημένος.
«Αυτό που θέλουμε είναι ο φιλοξενούμενός μας να φεύγει με χαμόγελο, αν όχι ευτυχισμένος», λέει η πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου Χριστίνα Μήτση, η οποία σκόπιμα δεν χρησιμοποιεί τον όρο «πελάτης», αφού για την οικογένεια Μήτση -με την Κωνσταντινουπολίτισσα μητέρα και τον Ηπειρώτη πατέρα και ιδρυτή- δεν υφίσταται καμία απρόσωπη ταμπέλα ή διεκπεραίωση.
Ολες οι σχέσεις στοχεύουν, κατά πρώτον, στην περιποίηση με την αγάπη αυτή που έμαθε από μικρή τόσο η ίδια όσο και ο αδελφός της Σταύρος, από τον πατέρα τους Κωνσταντίνο Μήτση, ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης και ιδρυτής του ομίλου.
Ο όρος «πρωτεργάτης» δεν είναι διόλου τυχαίος, αφού ακόμα και σήμερα στην είσοδο των γραφείων του ομίλου, εκεί στην κορυφή του βουνού στο Γαλάτσι όπου πρωτοανέβηκε ο αυτοδημιούργητος πατέρας, δεσπόζει η πρώτη πλεκτομηχανή με τη χαρακτηριστική επιγραφή «5 Σεπτέμβρη του 1954 - Ετσι ξεκίνησαν όλα», για να τους θυμίζει ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς κόπο, φροντίδα και ανθρωπιά.
Για όλα αυτά μας μιλάει η Χριστίνα Μήτση στο ζεστό γραφείο της με την ντελικάτη διακόσμηση, τα κεριά και τα χρώματα της Ελλάδας -μπλε, κυανό, το μπλε του κοβαλτίου- να δίνουν τον τόνο. Είναι το αγαπημένο της χρώμα και όχι τυχαία είναι ο άνθρωπος που μαζί με τη μητέρα της αποφασίζει για την αισθητική των ξενοδοχείων, τα οποία ως φαίνεται ανακαινίζονται ριζικά:
«Αυτό που πραγματικά μας άφησε ως μεγάλη κληρονομιά ο πατέρας μου όταν έφυγε από τη ζωή, πριν από δύο χρόνια, είναι: το ίδιο το όνομά του. Πέρα από το ότι υπήρξε ο πιο αναγνωρίσιμος Ελληνας ξενοδόχος στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω του μια εύρωστη επιχείρηση με σχεδόν καθόλου χρέη -καταλαμβάνουν μόλις το 20% της αξίας της-, ήταν ένας πραγματικός πρωτοπόρος.
Είναι αυτός που δημιούργησε ή μάλλον για την ακρίβεια καθιέρωσε το all inclusive στα πολύ καλά ξενοδοχεία, συνδέοντάς το ως έννοια με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, κάτι που δεν μπορούσε καθόλου να γίνει αποδεκτό στην εποχή του. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι σήμερα υιοθετούν το παράδειγμά του ενώ τότε είχαν αντιδράσει σφόδρα.
Αλλά για εκείνον το να μπορεί να προσφέρει το απόλυτο των δυνατοτήτων του δίνοντας τα πάντα στη δουλειά του ήταν κάτι παραπάνω από προτεραιότητα - ήταν τα πάντα. Εξ ου και το ότι δεν μας έμαθε να ζούμε μια σπάταλη ζωή, αλλά να είμαστε περήφανοι για το όνομα και το brand name μας, για την καλή φήμη που συνοδεύει την οικογένειά μας», ομολογεί συγκινημένη η μοναχοκόρη και δυναμική πρόεδρος του ομίλου στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του πατέρα της.
Η γελαστή και θετική φιγούρα του μέσα από ένα τεράστιο πορτρέτο καταλαμβάνει άλλωστε, κεντρική θέση στο λόμπι των κεντρικών γραφείων τους και βρίσκεται σε όλα, σχεδόν, τα ξενοδοχεία, για να θυμίζει τους βασικούς κανόνες που διαμόρφωσαν το καλό όνομα που έχει.
Σημαντικό στοιχείο διαδραμάτισε εδώ και η προσωπική σχέση που είχε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μήτσης με τους εργαζομένους, «τους οποίους ήξερε όλους με τα ονόματά τους», όπως μας λέει χαρακτηριστικά η Χριστίνα.
«Πάντα μας έλεγε να προσέχουμε πολύ το προσωπικό, το οποίο σήμερα αριθμεί περί τα 4.500 άτομα, τονίζοντάς μας ότι έχουμε ευθύνη απέναντί τους. Μας έμαθε ότι προτεραιότητά μας δεν πρέπει να είναι να ζήσουμε στο εξωτερικό σπαταλώντας χρήματα -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε τη ζωή μας-, αλλά να προσφέρουμε σε όλο και περισσότερους ανθρώπους θέσεις εργασίας. Και ό,τι κάνουμε να είναι από την καρδιά μας».
Γι’ αυτό και η ίδια επιμένει ότι η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει για τον όμιλο Μήτση: από τον χώρο της πισίνας μέχρι το πιάτο που θα απολαύσει ο φιλοξενούμενος, - δίνοντας στη λέξη «απόλαυση» έμφαση. «Ενα καλό δωμάτιο, κακά τα ψέματα, το εξασφαλίζει κανείς εύκολα, αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία, πλέον, των συναδέλφων μας προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Το φαγητό είναι αυτό που οφείλει να κάνει τη διαφορά γιατί θα προσφέρει χαρά και απόλαυση, κάτι που για εμάς συνιστά σημαντική αξία», τονίζει.
Μιλώντας μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο, ομολογεί ότι η σχέση της με τη διατροφή δεν υπήρξε πάντοτε το ίδιο μονοσήμαντη: έχοντας παραπανίσιο βάρος για ένα σημαντικό διάστημα της ζωής της, φτάνοντας στο σημείο να ζυγίζει 130 κιλά και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της, αποφάσισε να αδυνατίσει. Ή μάλλον καλύτερα να αλλάξει εντελώς ζωή. Εχασε όχι δέκα, ούτε είκοσι, αλλά εξήντα ολόκληρα κιλά, κάτι που σημαίνει ότι μεταμορφώθηκε σε άλλον άνθρωπο.
«Κυριολεκτικά άλλαξα εντελώς ζωή. Συνειδητοποίησα πολλά όσον αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς οι αντιδράσεις δεν ήταν πάντοτε οι αναμενόμενες», λέει. Βέβαια στο πλευρό της στάθηκαν οι στενοί και πιστοί της φίλοι από τα χρόνια του σχολείου, μια που για την ίδια η φιλία είναι ανεκτίμητη, στην οποία παραμένει πάντοτε σταθερή.
«Για μένα έχει μεγάλη αξία η έννοια της φιλίας. Τεράστια. Οι φίλοι μου είναι που με παρακίνησαν να προχωρήσω. Και να που μετά την περιπέτεια που είχα με την υγεία μου, μετά από ένα τρίτο χειρουργείο, ζω μια δεύτερη ζωή. Δεν περίμενα, η αλήθεια είναι, να μου δώσει ο Θεός την ευκαιρία να ζήσω και να ανακαλύψω ότι οι άνθρωποι έχουν τόση πολλή δύναμη μέσα τους, την οποία κανείς δεν διανοείται. Γι’ αυτό και θα συμφωνήσω απόλυτα με το ρητό που λέει πως “ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατή”».
Εννοείται πως αντιλαμβάνεται ότι έπρεπε να δώσει μεγάλη μάχη, πέρα από τα μέτρα του δυνατού, και η ψυχολογία της γνώρισε μεγάλα σκαμπανεβάσματα. «Εγινα, ωστόσο, πιο ήρεμη και κατάλαβα τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αδυναμία και δεν το συνειδητοποιούν. Η αλήθεια είναι πως όταν εγκλωβίζεσαι είναι πολύ δύσκολο να το αντιληφθείς και ακόμα πιο δύσκολο να γλιτώσεις από το αδιέξοδο που έχεις διαμορφώσει για τον εαυτό σου. Η ψυχολογία διαδραματίζει τελικά τεράστιο ρόλο στα πάντα», τονίζει. Γι’ αυτό και η ίδια επιμένει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως η τριαρχία του βίου συνίσταται σε έναν καλό ψυχίατρο, έναν κομμωτή και έναν δικηγόρο: «Η ζωή μας θα γινόταν πιο εύκολη αν αυτοί οι τρεις λειτουργούσαν στην εντέλεια».
Οχι πως έχει παράπονο, αφού φαίνεται άνθρωπος που εκτιμά τα όσα έχει κατακτήσει και αγαπάει βαθιά τη δουλειά της. Μπορεί να ξέρει ότι ζούμε «σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο», αλλά έχει τα πρότυπα που τη βοηθούν να συνεχίζει: δυναμικές γυναίκες που κατάφεραν να ανταποκριθούν σε δύσκολους ρόλους με ατσαλένια θέληση και σιγουριά.
Μιλάει με θαυμασμό για τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία «ανταποκρίνεται εδώ και εβδομήντα χρόνια με αξιοθαύμαστη επάρκεια στις απαιτήσεις του ρόλου της. Φοράει την τσαντούλα της και το επιβεβλημένο χαμόγελο που κρύβει τις πραγματικές της διαθέσεις ώστε να μην αντιληφθεί κανείς τι αισθάνεται και βρέξει-χιονίσει ακολουθεί τους κανόνες που επιβάλλει η θέση της. Είναι αξιοθαύμαστες για μένα ορισμένες γυναίκες, όπως π.χ. η Μάργκαρετ Θάτσερ, η Ανγκελα Μέρκελ κ.ά.».
Απεριόριστο θαυμασμό τρέφει, επίσης, για τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την οποία ενισχύει στο φιλανθρωπικό της έργο συμμετέχοντας, στο μέτρο του δυνατού, στις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου «Ελπίδα». Αλλά το φιλανθρωπικό έργο δεν τελειώνει εδώ για την οικογένεια Μήτση, καθώς ο πατέρας τους, για χρόνια, τους κρατούσε κρυφό ότι βοηθάει την «Κιβωτό», διατηρώντας μάλιστα στενή φιλική σχέση με τον πατέρα Αντώνιο, κάτι που συνεχίζουν στη μνήμη του μέχρι σήμερα τα παιδιά του.
«Φροντίσαμε μάλιστα γύρω από τον τάφο του στο Πωγώνι, έξω από τα Γιάννενα, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, να φτιαχτούν μια παιδική χαρά, ένα καφενείο και ένα πολιτιστικό κέντρο ώστε να συγκεντρώνονται εκεί οι άνθρωποι και να μην είναι μόνος», μας λέει συγκινημένη η κόρη του, - μια κίνηση που εκφράζει βαθιά τρυφερότητα και σεβασμό. Το ίδιο ένιωθαν και όταν κατασκεύαζαν μια παιδική χαρά στον τόπο όπου στεγάζονται μια σειρά από ξενοδοχεία στο χωριό Καρδάμαινα της Κω.
«Οπως είπε και η μητέρα μου στον λόγο της, μπορεί ο πατέρας να είχε αδυναμία στην τρίτη ηλικία, αφού πάντοτε έλεγε ότι οι ‘’μεγάλοι και οι άρρωστοι έχουν ανάγκη από βοήθεια και όχι οι νέοι ή οι φτωχοί οι οποίοι θα βρουν τον τρόπο τους”, αλλά είναι σίγουρο ότι θα χαιρόταν πολύ με το συγκεκριμένο έργο. Για έναν βασικότατο λόγο: ο ίδιος δεν έπαιξε ποτέ σε παιδική χαρά».
Ηταν, άλλωστε, σκληραγωγημένος από μικρός. Μεγαλωμένος από φτωχή οικογένεια, ήταν περήφανος που τα κατάφερε μόνος του, φτάνοντας μάλιστα στην Αθήνα από την Ηπειρο με τα πόδια. Μια ιστορία που έχει μνημονεύσει, πολλές φορές, και ο φίλος του Νίκος Γκατζογιάννης, ο περίφημος συγγραφέας της «Ελένης» και πολλών σεναρίων στο Χόλιγουντ, ο οποίος υπογραμμίζει στο περιοδικό «Unique Destination» που συνοδεύει τα ξενοδοχεία: «Παρόλη την επιτυχία που είχε στη ζωή του, ο Κώστας δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και πρόσφερε γενναιόδωρα για τη συντήρηση του μικρού χωριού του στην Ηπειρο, του Κρυονερίου, χτίζοντας στα εδάφη του μία εκκλησία με παρακείμενο νεκροταφείο, έναν ξενώνα, ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα καφενείο. Καθώς το τέλος για τον Κώστα Μήτση πλησίαζε δεν ήθελε ένα μαυσωλείο στην Αθήνα, θέτοντας ως όρο την επιστροφή του στο Κρυονέρι για να ταφεί εκεί απ’ όπου ξεκίνησε τη ζωή του».
«Εφυγε» αφήνοντας ολοζώντανη τη μνήμη στις καρδιές και τις ψυχές των εργαζομένων και της οικογένειάς του, κάνοντας την κόρη του Χριστίνα να καταλήξει με βεβαιότητα πως «το μυστικό κάθε πετυχημένης επιχείρησης -και οικογένειας- είναι οι στενοί δεσμοί της. Το να καταφέρει να μείνει ενωμένη. Αυτό είναι το δίδαγμα που μας άφησε ο πατέρας μου και αυτό πιστεύω και εγώ ακράδαντα: άπαξ και η οικογένεια αποσυντεθεί θα σημάνει και η καταστροφή της». Και αυτό καθώς φαίνεται τελικά είναι και το μυστικό των Mitsis Hotels και μιας αγαπημένης, ομολογουμένως, οικογένειας.
της Τίνας Μανδηλαρά
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διεθνής κατασκοπεία μέσω κινητών τηλεφώνων
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ