2018-10-27 22:21:05
Του Sam Byford, theverge.com
Το 2018, θα μείνει ως η χρονιά όπου έγινε απίθανο να αγνοήσεις τις όλο και αυξανόμενες προόδους στο hardware των smartphone συσκευών, από υπερβολικές συστοιχίες καμερών και πολύ γρήγορες τεχνολογίες φόρτισης, σε in-display fingerprint scanners, ενώ δεν απουσίαζαν και οι δημιουργικοί τρόποι που επέτρεπαν την επέκταση της οθόνης όσο πιο πολύ γινόταν για να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της μπροστινή επιφάνειας. Σε μια εποχή, που η Apple, η Samsung και πλέον η Google επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια στο design των συσκευών τους, άλλες προτάσεις όπως τα Oppo Find X, Huawei P20 Pro, και Vivo Nex θα παραμείνουν στη μνήμη μας για το ελκυστικό τους design.
Αυτό από την άλλη πλευρά βέβαια, δεν συνεπάγεται αυτόματα, ότι είναι οι καλύτερες συσκευές που μπορείς να χρησιμοποιείς. Πολλοί έμπειροι χρήστες του Android στη Δύση, που δοκιμάζουν Android smartphones, όπως για παράδειγμα reviewers, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με ένα εμπόδιο που δεν μπορούν να ξεπεράσουν
. Το software. Για όσους δεν γνωρίζουν, το λογισμικό στη Κίνα, δεν έχει καμιά σχέση με το λογισμικό που βρίσκεται εγκατεστημένο σε συσκευές που πωλούνται εκτός Κίνας. Η αλήθεια είναι, ότι οι περισσότεροι Android κατασκευαστές έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμη στο χώρο του software development. Κανείς δεν έχει την τέλεια απάντηση γιατί ο καθένας αντιγράφει το iPhone camera app.
Ας πάμε όμως λίγο πίσω στο 2013 και πιο συγκεκριμένα, στο καλοκαίρι εκείνου του έτους και τον ενθουσιασμό του κόσμου για τα Google Play Editions του Samsung Galaxy S4 και του HTC One. Επρόκειτο για ξεκλειδωμένες εκδόσεις των νέων flagship smartphones που έγιναν διαθέσιμες για αγορά μέσω του Google Play Store και το μεγαλύτερο feature τους, ήταν η έλλειψη features.
Έτρεχαν μια έκδοση του Android που απέφευγε οποιοδήποτε customization εκ μέρους των κατασκευαστών. Οι enthusiasts χρήστες το αποκαλούσαν stock Android, που φαινομενικά σήμαινε Android όπως το σχεδίασε η Google. Αλλά ο λόγος που το Android έλαβε τόσο μεγάλη προσοχή, ήταν ότι οι κατασκευαστές μπορούσαν να το πάρουν εντελώς δωρεάν και να το παραμετροποιήσουν σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες, κάτι που έκανε την Google να θεωρήσει ότι θα μπορέσει να καταπολεμήσει ανταγωνιστικές mobile εκδόσεις, όπως τα Windows. Αυτή η πρακτική, έφθασε στο αποκορύφωμά της το 2012, με bloated skins όπως το Samsung TouchWiz και το HTC Sense, που επιβράδυναν πολύ καλά Android smartphones, με γραφικά και πλήρως άχρηστα features. Για αυτό τον λόγο, τα Google Play Editions κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς, με εξαιρετικό hardware και απλό λογισμικό.
Η παραμονή στο Google Software δεν είναι πλέον επιλογή στη Κίνα
Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σήμερα. Εταιρείες όπως η Samsung υιοθετούν πλέον μια πιο συγκρατημένη πρακτική και τα Google Play Editions δεν υπάρχουν πλέον. Το concept του stock Android είναι πλέον περισσότερο θολό, με τη σειρά Google Pixel να τρέχει software με exclusive features που δεν συναντάμε στο Android One. Και η open source έκδοση του Android που προσφέρεται μέσω του AOSP (Android Open Source Project) δεν αποτελεί πλέον ένα βιώσιμο λειτουργικό σύστημα από μόνο του, με πολύ λίγη υποστήριξη για ενσωματωμένα apps και APIs. Όλες οι mainstream Android συσκευές στη Δύση πλέον αδειοδοτούνται τα Google Play Services για να παρέχουν την απαραίτητη λειτουργικότητα.
Το πρόβλημα για τους κινεζικούς κατασκευαστές, βεβαίως, είναι ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι μπλοκαρισμένες στη Κίνα, επομένως το open-source Android με το Google software, απλά δεν αποτελεί λύση. Αν για παράδειγμα είσαι ένας Κινέζος κατασκευαστής που θέλει να πουλήσει σε Κινέζους πελάτες, το πιο λογικό πράγμα που θα έχεις να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις AOSP σαν βάση για τη συμβατότητα με το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο και στην συνέχεια να δημιουργήσεις features και υπηρεσίες που θα απευθύνονται αποκλειστικά στη Κίνα και φυσικά ένα app store. Και έπειτα έχεις να σκεφθείς για τον υπόλοιπο κόσμο. Για να το θέσουμε αλλιώς, τα κινεζικά Android smartphones δεν χρειάζονται skins σαν το Touchwiz, τρέχουν ένα εξολοκλήρου νέο λειτουργικό σύστημα, που τυχαίνει να υποστηρίζει Android apps. Και η πρώτη εταιρεία που έκανε πράξη την ιδέα ήταν η Xiaomi.
Σε ένα mall μια μεσαίας σε μέγεθος πόλης της Κίνας, σίγουρα θα συναντήσεις ένα Mi Home store. Και αυτά τα καταστήματα, συγκρίνονται άμεσα με τα stores της Apple. Η Xiaomi χρηματοδοτεί πολλές startups για να παρέχουν πολλά προϊόντα σε χαμηλές τιμές, μινιμαλιστικές συσκευές που συνεργάζονται σαν μέρος του οικοσυστήματος Mi Home. Αλλά η εντυπωσιακή παρουσία της Xiaomi στο λιανικό εμπόριο, κρύβει το γεγονός ότι η εταιρεία ξεκίνησε εξολοκλήρου μέσω του λογισμικού.
Το MIUI έκανε αρχικά το ντεμπούτο του το 2010 σε μια εποχή όπου υπήρχε ελάχιστη πρόοδος στο χώρο του ποιοτικού smartphone software. Το MIUI γρήγορα κατάφερε να προσελκύσει τους χρήστες στην aftermarket ROM σκηνή, ακόμη και εκτός της Κίνας. Και μόλις ένα χρόνο μετά, το πρώτο Xiaomi smartphone έκανε το ντεμπούτο του.
Το όραμα της MIUI είναι το ίδιο με της Xiaomi, δηλαδή να επιτρέψει σε όλους να απολαύσουν την τεχνολογία, τόνισε ένας lead designer στο theverge πριν από ένα χρόνο, έπειτα από την παρουσίαση του Xiaomi Mi Mix 2. Ο Robin εργαζόταν και στο λογισμικό αλλά και στο hardware και είχε εμπλακεί ενεργά στην προσαρμογή του MIUI για την ψηλότερη bezel less οθόνη του Mi Mix.
Θεωρώ, ότι όσον αφορά την δημιουργία συσκευών, το hardware design είναι πολύ διαφορετικό από το software design, τονίζει ο Robin. Όταν σχεδιάζουμε μια μεγάλη οθόνη, πάντα σκεφτόμαστε για την αύξηση του χώρου και τη μείωση του πάχους.
Αυτό όμως που κάνει το MIUI πιο ξεχωριστό, είναι ότι εστιάζει στο χρήστη από τις απαρχές της δημιουργίας του, τονίζει ο Gary, design director του MIUI. Έχουμε ένα ολόκληρο forum το οποίο απευθύνεται σε οπαδούς της Xiaomi όπου μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπόλοιπη κοινότητα και να συζητήσουν τα προβλήματά τους κατά τη χρήση του λογισμικού και των συσκευών και να δώσουν το feedback τους.
Ορισμένα features της MIUI είναι ιδιαίτερα πρωτοπόρα και πολύ χρηστικά, αλλά δεν δείχνουν την αξία τους εκτός Κίνας. Για παράδειγμα, το Smart App Launcher, μια κορυφαία προσθήκη στο MIUI 9. Είναι ένα concept παρόμοιο με το Google Assistant feature γνωστό προηγουμένως ως Now on Tap, που χρησιμοποιεί την AI για να αναλύσει τι βρίσκεται στην οθόνη της συσκευής και σε πηγαίνει σε άλλες εφαρμογές όπως το WeChat ή στην υπηρεσία φαγητού DianPing παρέχοντας σχετικές πληροφορίες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν λειτουργεί εκτός Κίνας.
Xiaomi designers (από αριστερά προς τα δεξιά): Gary, Robin και Wang Qian.
Η Xiaomi δεν ξεχώριζε και δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ των χρηστών στη Κίνα και αυτών στον υπόλοιπο κόσμο, όταν δημιουργούσε το MIUI, αλλά μερικά features αναπόφευκτα θα έχουν σαν στόχο την ιδιαίτερη πατρίδα της. Η Xiaomi επίσης απαντά στη μεγάλη επιτυχία που έχει στην Ινδία, με features που απευθύνονται αποκλειστικά στη χώρα αυτή. Το MIUI 10 έχει συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά integrations με υπηρεσίες που είναι δημοφιλείς στην Ινδία.
Είτε σας αρέσει το MIUI είτε όχι, δύσκολα μπορούμε να αρνηθούμε ότι είναι ένα συνεκτικό και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα. Αν προτιμάτε, είναι μια έκδοση του Android της Google όπως το βλέπουμε στα Pixel. Αλλά μια τέτοια θεώρηση, δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση στη Κίνα, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών δεν έχουν δει ποτέ το Play Store.
Δεν ακολουθούν όλοι οι κατασκευαστές της προσέγγιση της Xiaomi
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Vivo, η οποία διαθέτει smartphones με το Funtouch OS, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη τέταρτη έκδοσή του. Διαθέτει πολλές ομοιότητες με το iOS της Apple με τρόπους που δεν μπορούν να θεωρηθούν σύμπτωση. Οι notifications σε στυλ buble, το swipe-up transparent control center και η scrolling λίστα των widgets στη δεξιά πλευρά της οθόνης, θα είναι όλα πολύ γνώριμα σε έναν iPhone χρήστη, ακόμη και αν χρησιμοποιεί hardware σαν το Vivo Nex.
Funtouch OS 4.0
Και ειλικρινά, κάτι τέτοιο ίσως δεν είναι η χειρότερη ιδέα, δεδομένου των εκατομμυρίων χρηστών iPhone στη Κίνα. Όπως εξηγεί ο αναλυτής Ben Thompson, η απομάκρυνση από το iPhone είναι πολύ πιο δύσκολη στη Δύση, όπου πολλοί χρήστες έχουν διατελέσει όλα αυτά τα χρόνια πλήθος αγορών εφαρμογών ή χρησιμοποιούν το iMessege. Οι χρήστες στη Κίνα, δεν νοιάζονται για το iMessage, λόγω της έντονης παρουσίας του WeChat. Το WeChat είναι τόσο σημαντικό σε ότι κάνουν οι Κινέζοι στο smartphone τους, από τη διενέργεια πληρωμών ως το gaming, κάτι που θα επέτρεπε ακόμη και να το αποκαλέσουμε ως ένα λειτουργικό σύστημα από μόνο του.
Έχοντας κάτι τέτοιο κατά νου το να κάνεις το βασικό user interface του smartphone να λειτουργεί σαν ένα iPhone, φαντάζει λογικό σε κάποιο βαθμό. Το Funtouch OS ξεκίνησε την ανάπτυξή του πολλά χρόνια μετά το MIUI, και όταν η Vivo έλαβε την αναγνώριση, το WeChat ήταν ήδη κυρίαρχο. Το Funtouch OS έχει ορισμένα πολύ όμορφα χαρακτηριστικά, αλλά σε αντίθεση με το MIUI της Xiaomi, σπανίως προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο πυρήνας του smartphone. Ένας product manager της Vivo περιέγραψε στο theverge την φιλοσοφία. Δεν καινοτομούμε μόνο για την καινοτομία, αλλά σχεδιάζουμε με στόχο να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο mobile.Αν αυτές οι ανάγκες είναι να παρέχουμε κάποια ήδη γνωστά controls για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το WeChat, να πλοηγηθείς στο διαδίκτυο και να ακούσεις μουσική, τότε θα έλεγα ότι ο στόχος επετεύχθη, τονίζει.
Αυτοί που αλλάζουν το iPhone τους αποτελούν το αντικείμενο των software designers της Κίνα. Ξεκάθαρα βλέπω ότι υπάρχουν ενδείξεις για ένα πλήθος εταιρειών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προσπαθούν να μιμηθούν το UI της Apple, αναφέρει ο Pete Lau, CEO της OnePlus. Και ίσως το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι είναι ευκολότερο για τους χρήστες να πραγματοποιήσουν την μετάβαση στα προϊόντα τους από αυτά της Apple.
Η Apple κάνει εξαιρετικά τηλέφωνα στη βιομηχανία, αναφέρει ο Robin της Xiaomi. Πιστεύω και εμείς κάνουμε κάτι παρόμοιο όταν σχεδιάζουμε για τον χρήστη και τους ανθρώπους. Το design των mobile συσκευών μας και του λειτουργικού συστήματος, είναι τέτοιο, ώστε ο κόσμος να μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Και όσο μας αφορά, δεν είναι πλέον ένα λειτουργικό σύστημα. Είναι ένα εργαλείο που έχει σαν στόχο να υπηρετεί τους ανθρώπους καλύτερα. Η διαφορά μεταξύ των δικών μας και των άλλων συστημάτων, είναι ότι μερικά συστήματα αναπαράγουν την Apple, αλλά το δικό μας, το MIUI έψαχνε την αλλαγή από την πρώτη ημέρα.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
Το 2018, θα μείνει ως η χρονιά όπου έγινε απίθανο να αγνοήσεις τις όλο και αυξανόμενες προόδους στο hardware των smartphone συσκευών, από υπερβολικές συστοιχίες καμερών και πολύ γρήγορες τεχνολογίες φόρτισης, σε in-display fingerprint scanners, ενώ δεν απουσίαζαν και οι δημιουργικοί τρόποι που επέτρεπαν την επέκταση της οθόνης όσο πιο πολύ γινόταν για να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της μπροστινή επιφάνειας. Σε μια εποχή, που η Apple, η Samsung και πλέον η Google επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια στο design των συσκευών τους, άλλες προτάσεις όπως τα Oppo Find X, Huawei P20 Pro, και Vivo Nex θα παραμείνουν στη μνήμη μας για το ελκυστικό τους design.
Αυτό από την άλλη πλευρά βέβαια, δεν συνεπάγεται αυτόματα, ότι είναι οι καλύτερες συσκευές που μπορείς να χρησιμοποιείς. Πολλοί έμπειροι χρήστες του Android στη Δύση, που δοκιμάζουν Android smartphones, όπως για παράδειγμα reviewers, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με ένα εμπόδιο που δεν μπορούν να ξεπεράσουν
Ας πάμε όμως λίγο πίσω στο 2013 και πιο συγκεκριμένα, στο καλοκαίρι εκείνου του έτους και τον ενθουσιασμό του κόσμου για τα Google Play Editions του Samsung Galaxy S4 και του HTC One. Επρόκειτο για ξεκλειδωμένες εκδόσεις των νέων flagship smartphones που έγιναν διαθέσιμες για αγορά μέσω του Google Play Store και το μεγαλύτερο feature τους, ήταν η έλλειψη features.
Έτρεχαν μια έκδοση του Android που απέφευγε οποιοδήποτε customization εκ μέρους των κατασκευαστών. Οι enthusiasts χρήστες το αποκαλούσαν stock Android, που φαινομενικά σήμαινε Android όπως το σχεδίασε η Google. Αλλά ο λόγος που το Android έλαβε τόσο μεγάλη προσοχή, ήταν ότι οι κατασκευαστές μπορούσαν να το πάρουν εντελώς δωρεάν και να το παραμετροποιήσουν σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες, κάτι που έκανε την Google να θεωρήσει ότι θα μπορέσει να καταπολεμήσει ανταγωνιστικές mobile εκδόσεις, όπως τα Windows. Αυτή η πρακτική, έφθασε στο αποκορύφωμά της το 2012, με bloated skins όπως το Samsung TouchWiz και το HTC Sense, που επιβράδυναν πολύ καλά Android smartphones, με γραφικά και πλήρως άχρηστα features. Για αυτό τον λόγο, τα Google Play Editions κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς, με εξαιρετικό hardware και απλό λογισμικό.
Η παραμονή στο Google Software δεν είναι πλέον επιλογή στη Κίνα
Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σήμερα. Εταιρείες όπως η Samsung υιοθετούν πλέον μια πιο συγκρατημένη πρακτική και τα Google Play Editions δεν υπάρχουν πλέον. Το concept του stock Android είναι πλέον περισσότερο θολό, με τη σειρά Google Pixel να τρέχει software με exclusive features που δεν συναντάμε στο Android One. Και η open source έκδοση του Android που προσφέρεται μέσω του AOSP (Android Open Source Project) δεν αποτελεί πλέον ένα βιώσιμο λειτουργικό σύστημα από μόνο του, με πολύ λίγη υποστήριξη για ενσωματωμένα apps και APIs. Όλες οι mainstream Android συσκευές στη Δύση πλέον αδειοδοτούνται τα Google Play Services για να παρέχουν την απαραίτητη λειτουργικότητα.
Το πρόβλημα για τους κινεζικούς κατασκευαστές, βεβαίως, είναι ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι μπλοκαρισμένες στη Κίνα, επομένως το open-source Android με το Google software, απλά δεν αποτελεί λύση. Αν για παράδειγμα είσαι ένας Κινέζος κατασκευαστής που θέλει να πουλήσει σε Κινέζους πελάτες, το πιο λογικό πράγμα που θα έχεις να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις AOSP σαν βάση για τη συμβατότητα με το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο και στην συνέχεια να δημιουργήσεις features και υπηρεσίες που θα απευθύνονται αποκλειστικά στη Κίνα και φυσικά ένα app store. Και έπειτα έχεις να σκεφθείς για τον υπόλοιπο κόσμο. Για να το θέσουμε αλλιώς, τα κινεζικά Android smartphones δεν χρειάζονται skins σαν το Touchwiz, τρέχουν ένα εξολοκλήρου νέο λειτουργικό σύστημα, που τυχαίνει να υποστηρίζει Android apps. Και η πρώτη εταιρεία που έκανε πράξη την ιδέα ήταν η Xiaomi.
Σε ένα mall μια μεσαίας σε μέγεθος πόλης της Κίνας, σίγουρα θα συναντήσεις ένα Mi Home store. Και αυτά τα καταστήματα, συγκρίνονται άμεσα με τα stores της Apple. Η Xiaomi χρηματοδοτεί πολλές startups για να παρέχουν πολλά προϊόντα σε χαμηλές τιμές, μινιμαλιστικές συσκευές που συνεργάζονται σαν μέρος του οικοσυστήματος Mi Home. Αλλά η εντυπωσιακή παρουσία της Xiaomi στο λιανικό εμπόριο, κρύβει το γεγονός ότι η εταιρεία ξεκίνησε εξολοκλήρου μέσω του λογισμικού.
Το MIUI έκανε αρχικά το ντεμπούτο του το 2010 σε μια εποχή όπου υπήρχε ελάχιστη πρόοδος στο χώρο του ποιοτικού smartphone software. Το MIUI γρήγορα κατάφερε να προσελκύσει τους χρήστες στην aftermarket ROM σκηνή, ακόμη και εκτός της Κίνας. Και μόλις ένα χρόνο μετά, το πρώτο Xiaomi smartphone έκανε το ντεμπούτο του.
Το όραμα της MIUI είναι το ίδιο με της Xiaomi, δηλαδή να επιτρέψει σε όλους να απολαύσουν την τεχνολογία, τόνισε ένας lead designer στο theverge πριν από ένα χρόνο, έπειτα από την παρουσίαση του Xiaomi Mi Mix 2. Ο Robin εργαζόταν και στο λογισμικό αλλά και στο hardware και είχε εμπλακεί ενεργά στην προσαρμογή του MIUI για την ψηλότερη bezel less οθόνη του Mi Mix.
Θεωρώ, ότι όσον αφορά την δημιουργία συσκευών, το hardware design είναι πολύ διαφορετικό από το software design, τονίζει ο Robin. Όταν σχεδιάζουμε μια μεγάλη οθόνη, πάντα σκεφτόμαστε για την αύξηση του χώρου και τη μείωση του πάχους.
Αυτό όμως που κάνει το MIUI πιο ξεχωριστό, είναι ότι εστιάζει στο χρήστη από τις απαρχές της δημιουργίας του, τονίζει ο Gary, design director του MIUI. Έχουμε ένα ολόκληρο forum το οποίο απευθύνεται σε οπαδούς της Xiaomi όπου μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπόλοιπη κοινότητα και να συζητήσουν τα προβλήματά τους κατά τη χρήση του λογισμικού και των συσκευών και να δώσουν το feedback τους.
Ορισμένα features της MIUI είναι ιδιαίτερα πρωτοπόρα και πολύ χρηστικά, αλλά δεν δείχνουν την αξία τους εκτός Κίνας. Για παράδειγμα, το Smart App Launcher, μια κορυφαία προσθήκη στο MIUI 9. Είναι ένα concept παρόμοιο με το Google Assistant feature γνωστό προηγουμένως ως Now on Tap, που χρησιμοποιεί την AI για να αναλύσει τι βρίσκεται στην οθόνη της συσκευής και σε πηγαίνει σε άλλες εφαρμογές όπως το WeChat ή στην υπηρεσία φαγητού DianPing παρέχοντας σχετικές πληροφορίες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν λειτουργεί εκτός Κίνας.
Xiaomi designers (από αριστερά προς τα δεξιά): Gary, Robin και Wang Qian.
Η Xiaomi δεν ξεχώριζε και δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ των χρηστών στη Κίνα και αυτών στον υπόλοιπο κόσμο, όταν δημιουργούσε το MIUI, αλλά μερικά features αναπόφευκτα θα έχουν σαν στόχο την ιδιαίτερη πατρίδα της. Η Xiaomi επίσης απαντά στη μεγάλη επιτυχία που έχει στην Ινδία, με features που απευθύνονται αποκλειστικά στη χώρα αυτή. Το MIUI 10 έχει συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά integrations με υπηρεσίες που είναι δημοφιλείς στην Ινδία.
Είτε σας αρέσει το MIUI είτε όχι, δύσκολα μπορούμε να αρνηθούμε ότι είναι ένα συνεκτικό και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα. Αν προτιμάτε, είναι μια έκδοση του Android της Google όπως το βλέπουμε στα Pixel. Αλλά μια τέτοια θεώρηση, δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση στη Κίνα, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών δεν έχουν δει ποτέ το Play Store.
Δεν ακολουθούν όλοι οι κατασκευαστές της προσέγγιση της Xiaomi
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Vivo, η οποία διαθέτει smartphones με το Funtouch OS, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη τέταρτη έκδοσή του. Διαθέτει πολλές ομοιότητες με το iOS της Apple με τρόπους που δεν μπορούν να θεωρηθούν σύμπτωση. Οι notifications σε στυλ buble, το swipe-up transparent control center και η scrolling λίστα των widgets στη δεξιά πλευρά της οθόνης, θα είναι όλα πολύ γνώριμα σε έναν iPhone χρήστη, ακόμη και αν χρησιμοποιεί hardware σαν το Vivo Nex.
Funtouch OS 4.0
Και ειλικρινά, κάτι τέτοιο ίσως δεν είναι η χειρότερη ιδέα, δεδομένου των εκατομμυρίων χρηστών iPhone στη Κίνα. Όπως εξηγεί ο αναλυτής Ben Thompson, η απομάκρυνση από το iPhone είναι πολύ πιο δύσκολη στη Δύση, όπου πολλοί χρήστες έχουν διατελέσει όλα αυτά τα χρόνια πλήθος αγορών εφαρμογών ή χρησιμοποιούν το iMessege. Οι χρήστες στη Κίνα, δεν νοιάζονται για το iMessage, λόγω της έντονης παρουσίας του WeChat. Το WeChat είναι τόσο σημαντικό σε ότι κάνουν οι Κινέζοι στο smartphone τους, από τη διενέργεια πληρωμών ως το gaming, κάτι που θα επέτρεπε ακόμη και να το αποκαλέσουμε ως ένα λειτουργικό σύστημα από μόνο του.
Έχοντας κάτι τέτοιο κατά νου το να κάνεις το βασικό user interface του smartphone να λειτουργεί σαν ένα iPhone, φαντάζει λογικό σε κάποιο βαθμό. Το Funtouch OS ξεκίνησε την ανάπτυξή του πολλά χρόνια μετά το MIUI, και όταν η Vivo έλαβε την αναγνώριση, το WeChat ήταν ήδη κυρίαρχο. Το Funtouch OS έχει ορισμένα πολύ όμορφα χαρακτηριστικά, αλλά σε αντίθεση με το MIUI της Xiaomi, σπανίως προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο πυρήνας του smartphone. Ένας product manager της Vivo περιέγραψε στο theverge την φιλοσοφία. Δεν καινοτομούμε μόνο για την καινοτομία, αλλά σχεδιάζουμε με στόχο να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο mobile.Αν αυτές οι ανάγκες είναι να παρέχουμε κάποια ήδη γνωστά controls για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το WeChat, να πλοηγηθείς στο διαδίκτυο και να ακούσεις μουσική, τότε θα έλεγα ότι ο στόχος επετεύχθη, τονίζει.
Αυτοί που αλλάζουν το iPhone τους αποτελούν το αντικείμενο των software designers της Κίνα. Ξεκάθαρα βλέπω ότι υπάρχουν ενδείξεις για ένα πλήθος εταιρειών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προσπαθούν να μιμηθούν το UI της Apple, αναφέρει ο Pete Lau, CEO της OnePlus. Και ίσως το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι είναι ευκολότερο για τους χρήστες να πραγματοποιήσουν την μετάβαση στα προϊόντα τους από αυτά της Apple.
Η Apple κάνει εξαιρετικά τηλέφωνα στη βιομηχανία, αναφέρει ο Robin της Xiaomi. Πιστεύω και εμείς κάνουμε κάτι παρόμοιο όταν σχεδιάζουμε για τον χρήστη και τους ανθρώπους. Το design των mobile συσκευών μας και του λειτουργικού συστήματος, είναι τέτοιο, ώστε ο κόσμος να μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Και όσο μας αφορά, δεν είναι πλέον ένα λειτουργικό σύστημα. Είναι ένα εργαλείο που έχει σαν στόχο να υπηρετεί τους ανθρώπους καλύτερα. Η διαφορά μεταξύ των δικών μας και των άλλων συστημάτων, είναι ότι μερικά συστήματα αναπαράγουν την Apple, αλλά το δικό μας, το MIUI έψαχνε την αλλαγή από την πρώτη ημέρα.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στρατιωτικοί τρέχουν 140χλμ στο Δρομο Αθανάτων
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανακοίνωση της ΚΕΘΑ για την 28η Οκτωβρίου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ