2018-10-31 00:50:15
Φωτογραφία για Στον «αξονικό» οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

Σε «αξονική τομογραφία» στις ακριβές απεικονιστικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι ετοιμάζεται να προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις επόμενες ημέρες τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές πρόκειται να λάβουν «ραβασάκι» από τον ΕΟΠΥΥ, με το οποίο θα τους ζητείται να αποστείλουν ψηφιακά αρχεία από αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί ασφαλισμένοι συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που θα επιλεγεί, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε ελέγχους. Υπενθυμίζεται ότι οι πάροχοι υποχρεούνται να διατηρούν τα σχετικά αρχεία για μία δεκαετία. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου που θα εγκαινιαστεί αρχές του ερχόμενου μήνα ο ΕΟΠΥΥ θα διερευνήσει τα εξής:

1. Εάν έχουν όντως γίνει οι εξετάσεις. Ειδικότερα θα διασταυρώνονται τα στοιχεία που διατηρεί ο ΕΟΠΥΥ βάσει των εξετάσεων που έχει αποζημιώσει για κάθε ασφαλισμένο, με τα αρχεία που θα δώσουν οι πάροχοι. Εάν δεν βρεθεί η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία που έχει «χρεωθεί» σε κάποιο ΑΜΚΑ τη δεδομένη χρονική στιγμή, τότε θα κληθεί ο πάροχος να δώσει εξηγήσεις.


2. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί στα αρχεία ίδιες αξονικές τομογραφίες για διαφορετικούς ασθενείς. Ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε ψηφιακό έλεγχο των αρχείων προκειμένου να δει εάν όντως πρόκειται για διαφορετικές αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες, ή έχει χρησιμοποιηθεί η ίδια απεικόνιση για τη χρέωση περισσότερων του ενός ΑΜΚΑ. Σημειώνεται ότι μία αντίστοιχη διαδικασία είχε εφαρμοστεί και στους ελέγχους για τα επιθέματα κατακλίσεων όταν είχε αποκαλυφθεί ότι μεγάλος αριθμός γιατρών «συνόδευαν» τις γνωματεύσεις τους για διαφορετικούς ασθενείς με την ίδια φωτογραφία βλάβης δέρματος.

3. Τη συχνότητα με την οποία υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι στις αξονικές και στις μαγνητικές τομογραφίες. Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος θα γίνει ανά ασφαλισμένο (ΑΜΚΑ) και με βάση τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία που έχει ο ΕΟΠΥΥ. Εάν παρατηρηθεί αφύσικα συχνή επανάληψη αξονικών ή/και μαγνητικών εξετάσεων στα ίδια όργανα στον ίδιο ασθενή, τότε οι περιπτώσεις αυτές θα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υφίστανται περιορισμοί, ως προς την ειδικότητα του γιατρού που γράφει αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις, ενώ η γενική οδηγία είναι να υπάρχει ένα ενδιάμεσο διάστημα 20 ημερών ανάμεσα σε δύο αξονικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται ο ίδιος ασφαλισμένος. Ωστόσο, δεν υπάρχει σχετικός «κόφτης» στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο κάθε γιατρός με την ανάλογη αιτιολόγηση μπορεί να παρακάμψει τις οδηγίες-όρια που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός το 2017 κλήθηκε να αποζημιώσει 1.173.750 αξονικές τομογραφίες και 736.900 μαγνητικές τομογραφίες με την πλειονότητα των εξετάσεων να έχουν εκτελεστεί σε ιδιωτικά κέντρα (διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικές). Η δαπάνη του Οργανισμού για τις εξετάσεις αυτές ήταν 53,8 εκατ. ευρώ και 97,79 εκατ. ευρώ αντιστοίχως. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται στις συνολικές αξονικές και μαγνητικές που κάνουν οι ασφαλισμένοι, καθώς πολλές εξετάσεις γίνονται και κατά τη νοσηλεία των ασθενών και η αποζημίωσή τους περιλαμβάνεται στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια. Πάντως, σταθερή αύξηση τόσο στον αριθμό των εξετάσεων όσο και στη δαπάνη παρατηρείται από το 2013 έως σήμερα, με την εξαίρεση του 2015 οπότε υπήρξε μία σχετική υποχώρηση. Ετσι, το 2017 διενεργήθηκαν σχεδόν 120.000 περισσότερες αξονικές τομογραφίες σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με το 2013, και περίπου 185.000 περισσότερες μαγνητικές τομογραφίες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ