2018-10-31 19:03:56
Φωτογραφία για Με συνταγή ΠΑΣΟΚ οι έκτακτες κρίσεις και μαύρες ημέρες της ΕΛΑΣ- Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για προσκήνιο και παρασκήνιο
Η φωτογραφία από ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ για τις λίστες ΣουλτάτουΈκτακτες κρίσεις στην αστυνομία, είχαν να συντελεστούν στην αστυνομία από το μακρινό 1993. ήταν τότε που η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διαδέχτηκε εκείνη του

Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα την εκποδών αλλαγή του τότε αρχηγού Αντώνη Λαμπαδιάρη, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Μανόλη Χουρδάκη. Ο τελευταίος, μαζί με δύο τρεις ακόμη αξιωματικούς επανήλθαν από την αποστρατεία κι έκτοτε, "άνθισαν" δύο πράγματα στην ελληνική αστυνομία. Το πρώτο ήταν η αναξιοκρατία και ο νεποτισμός με αποκορύφωμα τις αλά Στάζι λίστες Σουλτάτου (απαλλάχθηκε το 2001) και το δεύτερο η διαφθορά, το οξύ απόστημα της οποίας έγινε ... αντιληπτό 5 χρόνια αργότερα και μετά από την έρευνα του εισαγγελέα Γιώργου Γεράκη, ο οποίος από τότε πήρε το προσωνύμιο ως ο Ντι Πιέτρο της Ελλάδας.

Πώς όμως φτάσαμε στις ante portas έκτακτες κρίσεις στην ΕΛΑΣ, μετά από την αντικατάσταση του κ
. Τσουβάλα από τον κ. Ανδρικόπουλο; Την περίοδο βραχύβια που υπήρχε αντικατάσταση του κ. Τόσκα από τον Σκουρλέτη, υπήρξε δέσμευση για τακτική αναπλήρωση και όχι έκτακτες κρίσεις, όπως ακριβώς είχε συμβεί όταν εντελώς αναπάντεχα οδηγήθηκαν σε παραίτηση τον Σεπτέμβριο του 2013 οι κ.κ. Γιάννης Δικόπουλος και Απόστολος Κασκάνης, όντες επιθεωρητής νότιας Ελλάδας και περιφερειάρχης Στερεάς αντίστοιχα.

Τί λοιπόν άλλαξε μετά τη τοποθέτηση της κ. Γεροβασίλη στην Κατεχάκη και για ποιο λόγο όπως έντονα φημολογείται προέκυψε σφοδρή δυσαρέσκεια της για το πρόσωπο του κ. αρχηγού; Όπως έντονα λέγεται, η κ. Γεροβασίλη ήταν από την αρχή πολέμιος της ιδέας των έκτακτων κρίσεων και η συγκέντρωση μαύρων σύννεφων στο γραφείο της που σκέπασαν εκείνο του κ. Ανδρικόπουλου που βρίσκεται ακριβώς από κάτω της, ήταν όταν λίγο ως πολύ της επιβλήθηκαν από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου και οι έκτες κρίσεις και το επίμαχο Π.Δ. Όλο το προηγούμενο διάστημα στο ερώτημα γιατί αφήνει την αστυνομία δίχως υπαρχηγό, φέρεται να απαντούσε σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr ότι δεν ακόμη έτοιμη να κρίνει και ν' αποφασίσει. Ενώ όμως υπέκυψε σε κρίσεις και Π.Δ. εκεί που στάθηκε ανυποχώρητη ήταν στο εύρος και στη λίστα προγραφών με τα 22 πρόβατα επί σφαγή του κ. Ανδρικόπουλου. Ανυποχώρητη στάθηκε μέχρι τέλους ειδικά στο δεύτερο σκέλος. Των βαθιών κρίσεων. Μετά την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας οι κυβερνητικοί οπαδοί του κ. αρχηγού επέβαλαν τη θέση τους, με το πρόσχημα ότι με την υπάρχουσα σύνθεση δεν μπορεί να διοικήσει, αλλά ούτε και να εφαρμοστεί ώστε ν' αξιολογηθεί συνολικά το στρατηγικό σχέδιο του για την αναδιαμόρφωση του σώματος.

Με βάση όλο το προηγούμενο σκληρό παρασκήνιο που συντελέστηκε, η αυριανή ημέρα φαίνεται ως η καταλυτικά καταληκτική ημερομηνία και οι έκτακτες κρίσεις θα γίνουν για πρώτη φορά στα χρονικά της 25ετίας με βάσει τις αξιολογήσεις- βαθμολογήσεις των αξιωματικών από το προηγούμενο έτος. Εκείνες του 2017.

Οι πληροφορίες του bloko.gr σημειώνουν ότι μέχρι αυτή την ώρα που γράφονται οι σχετικές πληροφορίες, η απόφαση ήταν για την αποστρατεία ενός αντιστράτηγου και πως μαίνεται με λυσσαλέα μάλιστα προσπάθεια για την καρατόμηση ενός ακόμα. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, της δεύτερης αποστρατείας, σημαντικό έως καθοριστικό ρόλο λέγεται ότι υπήρξε η παρέμβαση της υφυπουργού κ. Παπακώστα, η οποία εάν κι έμεινε απ' έξω και δίχως ενημέρωση για όλα όσα προηγουμένως διαδραματίστηκαν, επέβαλε σ' αυτό το θέμα την άποψη της, όχι μετά από καυγά με την Γεροβασίλη της οποίας δεν καιγόταν κανένα καρφί για το πρόσωπο που δόθηκε η μάχη της Κατερίνας, αλλά με το βαθύ ιερατείο της Κουμουνδούρου. Με τους λομπίστες.

Απόρροια αυτής της υπό διαμόρφωση κατάστασης είναι, η μάχη να μετατοπιστεί στο μέτωπο των υποστράτηγων. Θυμίζουμε ότι στην επετηρίδα πρώτος είναι ο κ. Παπαζαφείρης (αττικάρχης), ακολουθεί ο κ. Πλουμής (κλάδος ασφάλειας) ο κ. Δασκαλάκης (προσωπάρχης) και ο κ. Σκούμας (γενικός Ηπείρου). Το ερώτημα είναι λοιπόν πού θα κάτσει η μπίλια. Το αρχικό σχέδιο όπως ήδη έχουμε γράψει ήταν να μπουν στη γκιλοτίνα οι δύο πρώτοι. Το ερώτημα είναι ωστόσο εάν μπορείς και με ποιο αιτιολογικό να διώξεις δύο αξιωματικούς με βαριά ιστορία σε θέσεις και προϋπηρεσίες. Ειδικά στην περίπτωση του κ. Παπαζαφείρη κι ενώ έχουν προηγηθεί οι αποστρατείες Λιούκα και Ασημακόπουλου από τη θέση του αττικάρχη, δεν υπάρχει προηγούμενο στο να εκδιωχθεί ανώτατος αξιωματικός που υπήρξε και διοικητής ασφάλειας και μάλιστα κρεμασμένος από τις επιτυχίες της αυτής της υπηρεσίας επί των ημερών του, ο πρωθυπουργός αντέτεινε τρεις φορές στη Βουλή την επιχειρηματολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί έξαρσης της εγκληματικότητας και ανασφάλειας του πολίτη.

Οπότε ξαναγυρνάμε από εκεί που ξεκινήσαμε, με δεδομένη την πρόθεση του κ. Ανδρικόπουλου να "κυριεύσει" με δικούς του όπως έχει το αναφαίρετο δικαίωμα τις νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Έτσι είχε κάνει και ο κ. Χουρδάκης, με τα γνωστά τότε αποτελέσματα.

του Γιώργου Καραϊβάζ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ