2012-06-08 09:46:54
Ποσειδώνια: Περιφερειακό κέντρο κρουαζιέρας η Ελλάδα
Στο forum συζητήθηκαν οι προκλήσεις που απαγορεύουν την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα.
Σε περιφερειακό κέντρο κρουαζιέρας δύναται να εξελιχθεί, τα επόμενα χρόνια, η χώρα μας, καθότι χαρακτηρίζεται κορυφαίος τουριστικός προορισμός.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας (European Cruise Council), Manfredi Lefebvre D' Ovidio, μιλώντας σε ημερίδα για την κρουαζιέρα στα «Ποσειδώνια 2012», έδωσε το στίγμα της αγοράς για τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι, ως κλάδος, και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική οικονομία και μελλοντικά να αναδειχθεί σε περιφερειακό κόμβο (home port) για την ευρωπαϊκή βιομηχανία κρουαζιέρας.
Ο κ. Manfredi Lefebvre D' Ovidio, σημείωσε, πάντως, ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας έχει παραμείνει ανθεκτική, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Προειδοποίησε όμως για πιθανά εμπόδια και προκλήσεις, που μπορεί να απειλήσουν τη σταθερή ανάπτυξη της βιομηχανίας, ενώ προσέθεσε ότι επιπλέον κίνητρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ώστε η κρουαζιέρα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας.
Την τρίτη θέση
Manfredi Lefebvre D'Ovidio, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας: «H Ελλάδα βρίσκεται τρίτη στην κατάταξη πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, αντιπροσωπεύοντας το 17% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς κρουαζιέρας, με περίπου 4,7 εκατομμύρια επιβάτες να καταφθάνουν σε ελληνικά λιμάνια».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας, Manfredi Lefebvre D'Ovidio, δήλωσε ότι, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη στην κατάταξη πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, αντιπροσωπεύοντας το 17% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς κρουαζιέρας, με περίπου 4,7 εκατομμύρια επιβάτες να καταφθάνουν σε ελληνικά λιμάνια.
Η εκτίμηση της συνολικής επιβατικής δαπάνης στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 470 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η βιομηχανία κρουαζιέρας συνολικά, συμπεριλαμβάνοντας επιβάτες, προμήθειες κρουαζιερόπλοιων, ναυπηγήσεις, αποζημιώσεις εργαζομένων και δρομολόγια κρουαζιέρας, δημιουργεί έσοδα 14 δισεκατομμυρίων ανά την Ευρώπη και κοντά στα 600 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.
Οι προκλήσεις
Στο forum συζητήθηκαν, επίσης, οι προκλήσεις που απαγορεύουν την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, ενώ έγινε αναφορά σε μία σειρά από προτεινόμενες λύσεις και συστάσεις, με σκοπό την πρόοδο. Το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, η έλλειψη σύγχρονης και λειτουργικής υποδομής, θέματα δρομολογίων, οι υψηλές και αυθαίρετες χρεώσεις και η έλλειψη κοινής πολιτικής λιμένων για τα κρουαζιερόπλοια, είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της κρουαζιέρας στην Ελλάδα.
Στις προκλήσεις αυτές περιλαμβάνεται και η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, ενώ επιτακτική είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού στον τομέα της κρουαζιέρας, ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο του Concordia. Επίσης, σημαντικά θέματα, που επηρεάζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, αφορούν σε πολιτικές αναταραχές, όπως στις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, το απρόβλεπτο κόστος των καυσίμων και η προβλεπόμενη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους που θα επέλθει ως αποτέλεσμα των επερχόμενων νομοθετικών πλαισίων τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα λιμάνια
Ο Neil Palomba, πρόεδρος της Επιτροπής Λιμένων του ECC, συμφώνησε με την «ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική που έχει η ευρύτερη περιοχή στον τομέα της κρουαζιέρας», ενώ σημείωσε την ανάγκη για «σταθερότητα και διευθέτηση θεμάτων πρακτικής φύσεως, που δρουν αντισταθμιστικά στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γύρω από την κρουαζιέρα, στην Ελλάδα».
«Σε πολλά ελληνικά λιμάνια ισχύει ο άγραφος νόμος του ‘‘όποιος προλάβει’’. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν αρμόζει και ούτε προσφέρει μια βιώσιμη λύση. Οι εταιρείες κρουαζιέρας προγραμματίζουν τα δρομολόγιά τους με τριετές χρονικό ορίζοντα και γι’ αυτό το λόγο απαιτούν ξεκάθαρες κρατήσεις θέσεων για τα καράβια τους, ενώ θεωρούν αυτονόητο ότι οι συμβατικές συμφωνίες που υπογράφουν πρέπει να τηρούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ΣΕΕΝ
Στους λόγους που έκαναν το υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιο μη ανταγωνιστικό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Απόστολος Βεντούρης. Οπως τόνισε, «για ένα υπό ελληνική σημαία πλοίο, μεταφορικής ικανότητας 1.000 επιβατών, προβλέπεται υποχρεωτική στελέχωση με 150 άτομα -όλοι Ελληνες. Για ένα αντίστοιχο κοινοτικό ή τρίτης σημαίας πλοίο, η υποχρεωτική στελέχωση, από πλευράς εθνικότητας προσωπικού, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, απαιτεί τον πλοίαρχο ή έναν ακόμη αξιωματικό να είναι εθνικοί, ενώ για τους υπόλοιπους υπάρχει πλήρης ελευθερία».
«Ο ελληνικός κανονισμός ''περί ενδιαιτήσεως επιβατών'' δεν υπαγορεύεται ούτε από τις διεθνείς συμβάσεις του ΙΜΟ, αλλά ούτε από αντίστοιχους κανονισμούς ή οδηγίες της Ε.Ε., δημιουργεί όμως εδώ και πολλά χρόνια σοβαρότατα προβλήματα στα υπό ελληνική σημαία επιβατηγά πλοία, γιατί, μεταξύ των άλλων, υπεισέρχεται σε κατασκευαστικά θέματα του πλοίου, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές βασικές Αποφάσεις - Resolutions του IMO», ανέφερε.
Απαιτούνται και άλλες θεσμικές αλλαγές
Η κρουαζιέρα είναι για τη χώρα μας ιδιαίτερα σημαντική οικονομική δραστηριότητα με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Την επισήμανση αυτή έκανε μιλώντας στη διάρκεια του φόρουμ ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννης Στουρνάρας.
Χαρακτήρισε την άρση του καμποτάζ σημαντική, αφού συμβάλλει στη δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος, αλλά υπογράμμισε ότι απαιτούνται και άλλες θεσμικές αλλαγές, όπως η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, με γνώμονα την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την ενίσχυση του δημόσιου συμφέροντος.
Τόνισε επίσης ότι προχωρούν και τα σχέδια ανάπτυξης πολιτικών και υπηρεσιών που διευκολύνουν τον προγραμματισμό των εταιρειών.
Συγκεκριμένα, οι προτεραιότητες για την κρουαζιέρα συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία σταθερού και σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου με στόχο το αποδοτικό επιχειρηματικό κλίμα. Την ολοκληρωμένη πολιτική προώθησης ελληνικών προορισμών, και την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών των λιμένων, καθώς και τη προώθηση πολιτικής λιμένων για την κρουαζιέρα.
Σημείωσε επίσης ότι δίνεται έμφαση στα 'μικρά' που απασχολούν και δυσκολεύουν τις εταιρείες κρουαζιέρας (γραφειοκρατικά, διαδικαστικά, συναλλαγές με τοπικές κοινωνίες κ.λπ.) Ως παράδειγμα έφερε την προώθηση της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων προς τις περιφέρειες όπως είναι ζητήματα τελωνειακού ελέγχου.
Ο κ. Στουρνάρας δεν παράλειψε να αναφερθεί και στο θαλάσσιο τουρισμό υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο νόμου που θα εκσυγχρονίσει το πλαίσιο ανάπτυξης του κλάδου. Συγκεκριμένα προβλέπεται η ενοποίηση του Θαλάσσιου Τουρισμού σε κοινό θεσμικό πλαίσιο (από τα μικρά σκάφη μέχρι τις θαλαμηγούς και τα ημερόπλοια) και η απαλοιφή των διακρίσεων στη βάση "αυθαίρετων" κριτηρίων (μήκος, διάρκεια ναύλωσης και τύπος ναύλωσης). Επίσης η κοινή διαδικασία "έναρξης δραστηριότητας" ανεξαρτήτως του τύπου του σκάφους και η αλλαγή του κριτηρίου επαγγελματικότητας (από την καταμέτρηση ημερών σε σύστημα υπολογισμού).
Προβλέπεται επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας (με την κατάργηση αναθεωρήσεων), επέκταση των τρόπων ναύλωσης (από αποκλειστικά ολική και σε μερική και σε πακέτο με συνδυασμό πολλών τρόπων) και η δημιουργία ολοκληρωμένου και ενιαίου μητρώου σκαφών αναψυχής για την παρακολούθηση του κλάδου και την εκπόνηση στρατηγικών μέτρων ή κινήτρων. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα παροχής ερασιτεχνικής αλιείας από τα σκάφη αναψυχής.
Εργα 420 εκατ. από τον ΟΛΠ
Τις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά για την κρουαζιέρα ύψους 420 εκ. ευρώ και την ενεργοποίηση εξειδικευμένης θυγατρικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών management και υποδομών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), και του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης μιλώντας στο forum.
Σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο από αυτά τα έργα την επέκταση του νοτίου μετώπου του λιμανιού του Πειραιά για την ανακατασκευή νέας βάσης κρουαζιέρας προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί ήδη στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.
Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης υπογράμμισε επίσης την ανταγωνιστική τιμολόγηση των κρουαζιερόπλοιων στο Λιμάνι του Πειραιά, τα τιμολόγια του οποίου θα παραμείνουν σταθερά μέχρι το 2016.
"Η σύσταση της ΕΛΙΜΕ, η συμμετοχή μας στην ESPO (Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων), στην MedCruise (Μεσογειακή Ένωση Λιμένων), στον ΣΕΤΕ και σε όλα τα διεθνή γεγονότα, αποτελούν σχεδιασμένη στρατηγική επιλογή της ΕΛΙΜΕ και του ΟΛΠ Α.Ε. Σε έναν εξωγενή παραγωγικό κλάδο, όπως η κρουαζιέρα πρέπει να βρισκόμαστε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων βάση μιας συντεταγμένης λιμενικής διπλωματίας.
Γίναμε εξωστρεφείς και αυτό αποδίδει. Ήδη το 2011 είχαμε 35% αύξηση αφίξεων (μέσος όρος Ευρώπης 6,25%), ενώ με νέες υποδομές χτίζουμε το αύριο της λιμενικής βιομηχανίας. Η πολιτεία οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα το νέο θεσμικό πλαίσιο λιμένων και λιμενικής πολιτικής βάσει του ευρωπαϊκού μοντέλου.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - [email protected]
Στο forum συζητήθηκαν οι προκλήσεις που απαγορεύουν την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα.
Σε περιφερειακό κέντρο κρουαζιέρας δύναται να εξελιχθεί, τα επόμενα χρόνια, η χώρα μας, καθότι χαρακτηρίζεται κορυφαίος τουριστικός προορισμός.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας (European Cruise Council), Manfredi Lefebvre D' Ovidio, μιλώντας σε ημερίδα για την κρουαζιέρα στα «Ποσειδώνια 2012», έδωσε το στίγμα της αγοράς για τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι, ως κλάδος, και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική οικονομία και μελλοντικά να αναδειχθεί σε περιφερειακό κόμβο (home port) για την ευρωπαϊκή βιομηχανία κρουαζιέρας.
Ο κ. Manfredi Lefebvre D' Ovidio, σημείωσε, πάντως, ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας έχει παραμείνει ανθεκτική, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Προειδοποίησε όμως για πιθανά εμπόδια και προκλήσεις, που μπορεί να απειλήσουν τη σταθερή ανάπτυξη της βιομηχανίας, ενώ προσέθεσε ότι επιπλέον κίνητρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ώστε η κρουαζιέρα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας.
Την τρίτη θέση
Manfredi Lefebvre D'Ovidio, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας: «H Ελλάδα βρίσκεται τρίτη στην κατάταξη πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, αντιπροσωπεύοντας το 17% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς κρουαζιέρας, με περίπου 4,7 εκατομμύρια επιβάτες να καταφθάνουν σε ελληνικά λιμάνια».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας, Manfredi Lefebvre D'Ovidio, δήλωσε ότι, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη στην κατάταξη πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, αντιπροσωπεύοντας το 17% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς κρουαζιέρας, με περίπου 4,7 εκατομμύρια επιβάτες να καταφθάνουν σε ελληνικά λιμάνια.
Η εκτίμηση της συνολικής επιβατικής δαπάνης στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 470 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η βιομηχανία κρουαζιέρας συνολικά, συμπεριλαμβάνοντας επιβάτες, προμήθειες κρουαζιερόπλοιων, ναυπηγήσεις, αποζημιώσεις εργαζομένων και δρομολόγια κρουαζιέρας, δημιουργεί έσοδα 14 δισεκατομμυρίων ανά την Ευρώπη και κοντά στα 600 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.
Οι προκλήσεις
Στο forum συζητήθηκαν, επίσης, οι προκλήσεις που απαγορεύουν την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, ενώ έγινε αναφορά σε μία σειρά από προτεινόμενες λύσεις και συστάσεις, με σκοπό την πρόοδο. Το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, η έλλειψη σύγχρονης και λειτουργικής υποδομής, θέματα δρομολογίων, οι υψηλές και αυθαίρετες χρεώσεις και η έλλειψη κοινής πολιτικής λιμένων για τα κρουαζιερόπλοια, είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της κρουαζιέρας στην Ελλάδα.
Στις προκλήσεις αυτές περιλαμβάνεται και η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, ενώ επιτακτική είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού στον τομέα της κρουαζιέρας, ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο του Concordia. Επίσης, σημαντικά θέματα, που επηρεάζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, αφορούν σε πολιτικές αναταραχές, όπως στις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, το απρόβλεπτο κόστος των καυσίμων και η προβλεπόμενη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους που θα επέλθει ως αποτέλεσμα των επερχόμενων νομοθετικών πλαισίων τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα λιμάνια
Ο Neil Palomba, πρόεδρος της Επιτροπής Λιμένων του ECC, συμφώνησε με την «ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική που έχει η ευρύτερη περιοχή στον τομέα της κρουαζιέρας», ενώ σημείωσε την ανάγκη για «σταθερότητα και διευθέτηση θεμάτων πρακτικής φύσεως, που δρουν αντισταθμιστικά στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γύρω από την κρουαζιέρα, στην Ελλάδα».
«Σε πολλά ελληνικά λιμάνια ισχύει ο άγραφος νόμος του ‘‘όποιος προλάβει’’. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν αρμόζει και ούτε προσφέρει μια βιώσιμη λύση. Οι εταιρείες κρουαζιέρας προγραμματίζουν τα δρομολόγιά τους με τριετές χρονικό ορίζοντα και γι’ αυτό το λόγο απαιτούν ξεκάθαρες κρατήσεις θέσεων για τα καράβια τους, ενώ θεωρούν αυτονόητο ότι οι συμβατικές συμφωνίες που υπογράφουν πρέπει να τηρούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ΣΕΕΝ
Στους λόγους που έκαναν το υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιο μη ανταγωνιστικό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Απόστολος Βεντούρης. Οπως τόνισε, «για ένα υπό ελληνική σημαία πλοίο, μεταφορικής ικανότητας 1.000 επιβατών, προβλέπεται υποχρεωτική στελέχωση με 150 άτομα -όλοι Ελληνες. Για ένα αντίστοιχο κοινοτικό ή τρίτης σημαίας πλοίο, η υποχρεωτική στελέχωση, από πλευράς εθνικότητας προσωπικού, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, απαιτεί τον πλοίαρχο ή έναν ακόμη αξιωματικό να είναι εθνικοί, ενώ για τους υπόλοιπους υπάρχει πλήρης ελευθερία».
«Ο ελληνικός κανονισμός ''περί ενδιαιτήσεως επιβατών'' δεν υπαγορεύεται ούτε από τις διεθνείς συμβάσεις του ΙΜΟ, αλλά ούτε από αντίστοιχους κανονισμούς ή οδηγίες της Ε.Ε., δημιουργεί όμως εδώ και πολλά χρόνια σοβαρότατα προβλήματα στα υπό ελληνική σημαία επιβατηγά πλοία, γιατί, μεταξύ των άλλων, υπεισέρχεται σε κατασκευαστικά θέματα του πλοίου, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές βασικές Αποφάσεις - Resolutions του IMO», ανέφερε.
Απαιτούνται και άλλες θεσμικές αλλαγές
Η κρουαζιέρα είναι για τη χώρα μας ιδιαίτερα σημαντική οικονομική δραστηριότητα με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Την επισήμανση αυτή έκανε μιλώντας στη διάρκεια του φόρουμ ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννης Στουρνάρας.
Χαρακτήρισε την άρση του καμποτάζ σημαντική, αφού συμβάλλει στη δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος, αλλά υπογράμμισε ότι απαιτούνται και άλλες θεσμικές αλλαγές, όπως η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, με γνώμονα την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την ενίσχυση του δημόσιου συμφέροντος.
Τόνισε επίσης ότι προχωρούν και τα σχέδια ανάπτυξης πολιτικών και υπηρεσιών που διευκολύνουν τον προγραμματισμό των εταιρειών.
Συγκεκριμένα, οι προτεραιότητες για την κρουαζιέρα συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία σταθερού και σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου με στόχο το αποδοτικό επιχειρηματικό κλίμα. Την ολοκληρωμένη πολιτική προώθησης ελληνικών προορισμών, και την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών των λιμένων, καθώς και τη προώθηση πολιτικής λιμένων για την κρουαζιέρα.
Σημείωσε επίσης ότι δίνεται έμφαση στα 'μικρά' που απασχολούν και δυσκολεύουν τις εταιρείες κρουαζιέρας (γραφειοκρατικά, διαδικαστικά, συναλλαγές με τοπικές κοινωνίες κ.λπ.) Ως παράδειγμα έφερε την προώθηση της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων προς τις περιφέρειες όπως είναι ζητήματα τελωνειακού ελέγχου.
Ο κ. Στουρνάρας δεν παράλειψε να αναφερθεί και στο θαλάσσιο τουρισμό υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο νόμου που θα εκσυγχρονίσει το πλαίσιο ανάπτυξης του κλάδου. Συγκεκριμένα προβλέπεται η ενοποίηση του Θαλάσσιου Τουρισμού σε κοινό θεσμικό πλαίσιο (από τα μικρά σκάφη μέχρι τις θαλαμηγούς και τα ημερόπλοια) και η απαλοιφή των διακρίσεων στη βάση "αυθαίρετων" κριτηρίων (μήκος, διάρκεια ναύλωσης και τύπος ναύλωσης). Επίσης η κοινή διαδικασία "έναρξης δραστηριότητας" ανεξαρτήτως του τύπου του σκάφους και η αλλαγή του κριτηρίου επαγγελματικότητας (από την καταμέτρηση ημερών σε σύστημα υπολογισμού).
Προβλέπεται επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας (με την κατάργηση αναθεωρήσεων), επέκταση των τρόπων ναύλωσης (από αποκλειστικά ολική και σε μερική και σε πακέτο με συνδυασμό πολλών τρόπων) και η δημιουργία ολοκληρωμένου και ενιαίου μητρώου σκαφών αναψυχής για την παρακολούθηση του κλάδου και την εκπόνηση στρατηγικών μέτρων ή κινήτρων. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα παροχής ερασιτεχνικής αλιείας από τα σκάφη αναψυχής.
Εργα 420 εκατ. από τον ΟΛΠ
Τις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά για την κρουαζιέρα ύψους 420 εκ. ευρώ και την ενεργοποίηση εξειδικευμένης θυγατρικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών management και υποδομών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), και του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης μιλώντας στο forum.
Σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο από αυτά τα έργα την επέκταση του νοτίου μετώπου του λιμανιού του Πειραιά για την ανακατασκευή νέας βάσης κρουαζιέρας προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί ήδη στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.
Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης υπογράμμισε επίσης την ανταγωνιστική τιμολόγηση των κρουαζιερόπλοιων στο Λιμάνι του Πειραιά, τα τιμολόγια του οποίου θα παραμείνουν σταθερά μέχρι το 2016.
"Η σύσταση της ΕΛΙΜΕ, η συμμετοχή μας στην ESPO (Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων), στην MedCruise (Μεσογειακή Ένωση Λιμένων), στον ΣΕΤΕ και σε όλα τα διεθνή γεγονότα, αποτελούν σχεδιασμένη στρατηγική επιλογή της ΕΛΙΜΕ και του ΟΛΠ Α.Ε. Σε έναν εξωγενή παραγωγικό κλάδο, όπως η κρουαζιέρα πρέπει να βρισκόμαστε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων βάση μιας συντεταγμένης λιμενικής διπλωματίας.
Γίναμε εξωστρεφείς και αυτό αποδίδει. Ήδη το 2011 είχαμε 35% αύξηση αφίξεων (μέσος όρος Ευρώπης 6,25%), ενώ με νέες υποδομές χτίζουμε το αύριο της λιμενικής βιομηχανίας. Η πολιτεία οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα το νέο θεσμικό πλαίσιο λιμένων και λιμενικής πολιτικής βάσει του ευρωπαϊκού μοντέλου.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - [email protected]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ξύπνησε από κώμα ακούγοντας τη φωνή της αγαπημένης του
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ