2018-11-05 21:39:21
Φωτογραφία για Στο φως η δράση του Γερμανού κατασκόπου της Τουρκίας στην Κω
«Το πρώτο μέρος της συμφωνίας ήταν να συλλέγουμε στοιχεία και πληροφορίες γι’ αυτά που θα μας έλεγαν οι δύο Τούρκοι. Ο πρώτος στόχος ήταν να έχω υπό παρακολούθηση στρατιωτικούς

στόχους. Να καταγράφω τις κινήσεις στρατευμάτων, την κατάσταση των υποδομών, την επιχειρηματική ανάπτυξη του νησιού, εάν για παράδειγμα κατασκευάζονται μεγάλες βιομηχανικές μονάδες».

Το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2014 αστυνομικοί της Ασφάλειας ειδοποιήθηκαν ότι ο οδηγός ενός Ι.Χ. φωτογράφιζε τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού φυλακίου «Πόρτες», στην Κω. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και λίγη ώρα αργότερα, ο ύποπτος εντοπίστηκε σε αγροτικό δρόμο, κοντά στο χωριό Πυλί. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν κιάλια, μία διόπτρα, μία φωτογραφική μηχανή και τρεις κάρτες μνήμης. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του στην πόλη της Κω και τελικά, ο 69χρονος συνταξιούχος Γερμανός συνελήφθη κατηγορούμενος για κακουργηματική κατασκοπεία.


Δύο χρόνια αργότερα, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου του επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών και έκτοτε κρατείται στη δικαστική φυλακή του νησιού. Με αφορμή τη δίκη του σε δεύτερο βαθμό που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει αύριο, η «Κ» φέρνει στο φως τις καταθέσεις των Ελλήνων αξιωματούχων που ενεπλάκησαν στην έρευνα, την ομολογία του κατηγορουμένου και τα πρακτικά της πρωτόδικης δίκης που αποτελούν ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τα σχέδια κατασκοπείας των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ) εις βάρος της Ελλάδας.

Η περιπέτεια

Ο 69χρονος Γερμανός υπηρέτησε για 11 χρόνια στον στρατό της Ανατολικής Γερμανίας (1970-1981), εργάστηκε σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών και μετά τη συνταξιοδότησή του αποφάσισε με τη γυναίκα του να εγκαταλείψουν τη Γερμανία και να εγκατασταθούν «σε μια πιο ζεστή περιοχή»: «Δεν μπορούσαμε να πάμε εκεί όπου είναι οι πλούσιοι, γιατί εμείς δεν ήμασταν πλούσιοι, έτσι επιλέξαμε την Τουρκία», κατέθεσε στην απολογία του. Το 2008 εγκαταστάθηκε μαζί με τη σύζυγό του στην περιοχή Yenifoca, κοντά στη Σμύρνη. Ωστόσο, όπως υποστήριξε στην απολογία του, έπεσαν θύματα απάτης από μεσίτη, ο οποίος αφού τους πήρε τα χρήματα εγκατέλειψε την Τουρκία και διέφυγε στις Φιλιππίνες.

Ενεπλάκησαν σε δικαστική διαμάχη με το τουρκικό δημόσιο και τελικά, το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να εγκατασταθούν μόνιμα σε κάποιο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κω. «Δεν θέλαμε να φύγουμε από την περιοχή του Αιγαίου γιατί μας άρεσε το κλίμα και η ατμόσφαιρα», κατέθεσε. Στρατολογήθηκε από τους πράκτορες της ΜΙΤ λίγο καιρό πριν φύγει από την Τουρκία, με αφορμή –όπως υποστήριξε– την εμπλοκή που παρουσιάστηκε κατά την αγορά του σπιτιού του. «Με πλησίασαν δύο άτομα, τα οποία γνώριζαν λεπτομέρειες της κατάστασής μου και, μάλλον από τον κύκλο μας, έμαθαν ότι σκοπεύαμε να μετακομίσουμε στην Ελλάδα».

Περιέγραψε ως εξής τον τρόπο που τα στελέχη της ΜΙΤ τον προσέγγισαν και τον ενέταξαν στις τάξεις της υπηρεσίας: «Και οι δύο μιλούσαν γερμανικά. Δεν με πλησίασαν στα κρυφά αλλά σε ένα καφενείο που έπινα καφέ. Νομίζω ότι έμεναν στη Σμύρνη χωρίς να γνωρίζω διεύθυνση. Συναντηθήκαμε άλλες τρεις με τέσσερις φορές. Οι συναντήσεις μας γίνονταν σε δημόσια μέρη, απλά πάντα καθόμασταν πιο απόμερα όπου μπορούσαμε να μιλήσουμε ήσυχα. Μου έδωσαν να καταλάβω ότι στον ελληνικό χώρο, ειδικότερα στα νησιά συνεργάζονται με συνταξιούχους. Κατάλαβα ότι έχουν ένα δίκτυο συνταξιούχων, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες και τις μεταβιβάζουν σ’ αυτούς».

Ο 69χρονος εισέπραττε αμοιβή 2.000 ευρώ τον μήνα για τις πληροφορίες που τους έστελνε, ενώ του δικαιολογούσαν άλλα 1.000 για «οδοιπορικά» και την προμήθεια εξοπλισμού (φωτογραφικές μηχανές, κάρτες SIM κ.λπ.). Τα χρήματα έμπαιναν σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Γερμανία. Τι ενδιέφερε τους Τούρκους πράκτορες; Οι κινήσεις των στρατευμάτων, οι υποδομές του νησιού αλλά και τα δρομολόγια των πλοίων του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex που περιπολούσαν στην οριογραμμή Ελλάδας - Τουρκίας για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών. Για να στέλνει το υλικό «απέναντι», τα στελέχη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών είχαν εφοδιάσει τον Γερμανό με ένα laptop και ένα USB, που ενώ έμοιαζε με κοινή συσκευή αποθήκευσης είχε εγκατεστημένο ένα ειδικό λογισμικό για την κωδικοποιημένη μετάδοση πληροφοριών.

«Γνώριζε τι έκανε»

Ο εξοπλισμός που βρέθηκε στην κατοχή του 69χρονου στάλθηκε στο τμήμα εξέτασης ψηφιακών πειστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αξιολογήθηκε και από συνταγματάρχη του στρατού, με εξειδίκευση στις πληροφορίες. Στο δικαστήριο κατέθεσε ότι από το σύνολο των περίπου 300 φωτογραφιών, οι 140 αφορούσαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, 40 γέφυρες, 35-40 υποδομές κοινής ωφελείας όπως κεραίες και δεξαμενές πετρελαίου, ενώ υπήρχαν και φωτογραφίες δημοσίων υπηρεσιών. «Γνώριζε πολύ καλά τι έκανε, απαιτούνται στρατιωτικές γνώσεις για να τραβήξεις αυτά. Θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας. Η θέση του στρατοπέδου μπορεί να φανεί στο Google, όχι όμως και τα μέσα που διαθέτει», κατέθεσε στο ακροατήριο το στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά τη σύλληψή του, ο 69χρονος ομολόγησε την πράξη του και συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές παρέχοντας όσες διευκρινίσεις του ζητήθηκαν από τα στελέχη της ΕΥΠ που συνέχισαν –μέχρι πολύ πρόσφατα– να τον επισκέπτονται στις δικαστικές φυλακές της Κω. «Θέλω να δηλώσω ότι λυπάμαι εάν προκάλεσα οποιαδήποτε βλάβη στην ασφάλεια της χώρας και εύχομαι η πραγματική ζημιά που προκλήθηκε από τη δράση μου να είναι μικρή. Θεωρώ ότι αυτά που έδωσα δεν είναι μυστικά μεγάλης αξίας».

Μιλώντας στην «Κ» ο συνήγορός του Αχιλλέας Δασκαλάκης τόνισε ότι ο κατηγορούμενος Γερμανός δεν έστειλε παρά περιορισμένο αριθμό φωτογραφιών στους πράκτορες της ΜΙΤ, το περιεχόμενο των οποίων μάλιστα δεν εμπίπτει στην έννοια του απορρήτου, καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε κοινή θέα στο νησί της Κω. Τόνισε ακόμα ότι ο εντολέας του δεν είχε σκοπό να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας και μετανιώσει για την πράξη του. «Συνεργάστηκε με τις ελληνικές υπηρεσίες και απάντησε σε όσες ερωτήσεις του έθεσαν οι Ελληνες αξιωματούχοι», κατέληξε.

Τον Αύγουστο του 2013, στη Χίο συνελήφθη ένας ακόμα Γερμανός συνταξιούχος, κατηγορούμενος για κατασκοπεία εις βάρος της χώρας για λογαριασμό της ΜΙΤ. «Οταν συνέλαβαν κάποιο άλλο συνταξιούχο στην Ελλάδα, με ειδοποίησαν ότι εκείνο το διάστημα ήμουν σε άδεια και δεν θα έπρεπε να κάνω τίποτα», αποκάλυψε στην κατάθεση - ομολογία του ο 69χρονος, που δικάζεται αύριο στην Κω.

Γιάννης Σουλιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ