2018-11-09 22:56:48
Φωτογραφία για Κτηματολόγιο: Το μεγάλο έλλειμμα τίτλων ιδιοκτησίας δυσχεραίνει τη νέα γενιά κτηματογράφησης
Στο τελευταίο και δυσκολότερο πρόγραμμα κτηματογράφησης μπαίνει η χώρα μας, με την κήρυξη της τέταρτης γενιάς του εθνικού κτηματολογίου που προγραμματίζεται να ξεκινήσει

στις 19 Νοεμβρίου από τα Δωδεκάνησα και αφορά τη συλλογή δηλώσεων για το 63% της ελληνικής επικράτειας.

«Μέχρι σήμερα κτηματογραφούσαμε το ψαχνό (αστικά κέντρα), τώρα ήρθε η ώρα να πάμε και στην ραχοκοκκαλιά που είναι οι ορεινές περιοχές, τα λαγκάδια και τα βουνά», δήλωσε χθες σε ειδική εκδήλωση για το κτηματολόγιο, ο πρόεδρος του ΣΕΓΕΚ, κ. Σωτήρης Λιάρος, του συνδέσμου που έχει μέλη τους αναδόχους -μελετητές του κτηματολογίου.

Ο κ. Λιάρος αναφέρθηκε στους κινδύνους αλλά και τις δυσκολίες του προγράμματος αφού όπως σημείωσε πρόκειται για περιοχές με μεγάλο έλλειμμα σε τίτλους ιδιοκτησίας.

«Ο κόσμος έχει μεγάλη αγωνία και μας ρωτάει τί χαρτιά χρειάζεται να προσκομίσει στο κτηματολόγιο για να δηλώσει την περιουσία το». Όπως σημείωσε, όπου δεν υπάρχουν τίτλοι θα χρειαστούν τοπογραφικά ή θα πάμε στην διαδικασία της χρησικτησίας για να προασπίσουν τις ιδιοκτησίες τους. Ο κ. Λιάρος ανέφερε ότι οι μελετητές έχουν ζητήσει... ενισχύσεις από το TAXIS,τις οποίες έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από το κτηματολόγιο ότι θα πάρουν.


Στις ανοιχτές πληγές της νέας γενιάς κτηματογράφησης, αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς. Όπως επισήμανε, η πολιτεία οφείλει να δώσει λύσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα που είναι οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες αλλά και τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, ζητήματα που όπως είπε εάν δεν επιλυθούν θέτουν σε διακινδύνευση την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Σε ό,τι αφορά τα εκτός σχεδίου ακίνητα υποστήριξε, ότι η νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος εκκρεμεί για πολλά χρόνια. «Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε, οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του και ιδιαίτερα όσα ακίνητα έχουν, ή φέρονται να έχουν, κάποια δασική μορφή, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μεταγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885», επεσήμανε ο κ. Παραδιάς.

Όπως αναφέρθηκε προ δεκαπενταετίας, το ζήτημα επιλύθηκε νομοθετικά για τα εντός σχεδίου ακίνητα, εφόσον ο ιδιοκτήτης τους τα νέμεται καλόπιστα και με νόμιμα μεταγραμμένο τίτλο επί 30 έτη. Η ΠΟΜΙΔΑ, τώρα ζητά να ισχύσει άμεσα παρόμοια ρύθμιση και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, με ότι κινδύνους μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τη νομιμοποίηση τυχόν καταπατημένων εκτάσεων.

Ο κ. Παραδιάς ζήτησε επίσης παράταση της προθεσμίας άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο ελληνικό δημόσιο των ακινήτων «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πρώτες 111 περιοχές της χώρας, όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και πόλεις όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα, το Αργοστόλι, αλλά και περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη, το Ν.

 Ψυχικό, τα Βριλήσσια, τα Μελίσια, ο Γέρακας, όπου σημαντικά περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στο Δημόσιο. Αυτό θα συνεχιστεί σταδιακά σε όλη τη χώρα καθώς στις νεώτερες κτηματογραφήσεις ισχύει η 7ετία.

«Ζητούμε παράταση της προθεσμίας άσκησης δικαστικής προσφυγής έως τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε κτηματολογικού γραφείου, ώστε να εναρμονιστεί με την 20ετία της έκτακτης χρησικτησίας αλλά και της παραγραφής δικαιωμάτων του Αστικού Κώδικα», ανέφερε ο κ. Παραδιάς.

Η τέταρτη και τελευταία γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16) αφορά 83,5 εκατ. στρέμματα (63% έκτασης χώρας), 16,5 εκατ. δικαιώματα πολιτών, εκ των οποίων τα 6,2 εκατ δικαιώματα σε αστικές περιοχές και τα 10,3 εκατ. δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 465 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 83,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.

Για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, θα λειτουργήσουν συνολικά 42 γραφεία κτηματογράφησης. Μετά τα Δωδεκάνησα, θα ακολουθήσει συλλογή δηλώσεων σε Αγρίνιο, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα και Λευκάδα).

Υπολογίζεται ότι εντός του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν 30 γραφεία κτηματογράφησης και προβλέπεται η έναρξη συλλογής δηλώσεων έως το τέλος του έτους. Για τα υπόλοιπα, προβλέπεται έναρξη εντός του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου 2019.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών που ζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά έχουν ακίνητα σε άλλες περιοχές της χώρας, από τις αρχές του 2019 έως τη λήξη της συλλογής δηλώσεων, θα λειτουργήσει γραφείο κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Γραφείο κτηματογράφησης θα λειτουργήσει και στην Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά) έως το τέλος του έτους, για τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Το ΚΤΙΜΑ 16 αφορά αγροτικές περιοχές (ποσοστό περίπου 36%), αστικές περιοχές (ποσοστό περίπου 4%), μεγάλο πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κλπ), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους καθώς και όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες της Ελλάδας

Το τέλος της κτηματογράφησης που καταβάλλεται ανά δικαίωμα για τις αστικές περιοχές είναι 35 ευρώ. Για τους βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκη-θέση στάθμευσης, που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, 20 ευρώ ανά δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προ-καποδιστριακού ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος μόνο για δύο δικαιώματα. Εφαρμόζεται μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και μόνο για δικαιώματα κυριότητας και δουλειών.

Της Μαριάννας Τζάννε
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ