2012-06-08 13:26:02
Φωτογραφία για Η γυναικεία θέση και η διεκδίκηση του ασφαλούς σεξ
Το προφυλακτικό είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης κι ελέγχου της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Για τη γυναίκα, όμως, δεν είναι πάντα εύκολο να αναλάβει την πρωτοβουλία και να φέρει η ίδια το προφυλακτικό στην ερωτική πράξη. Μια λίγο διαφορετική διατύπωση του παραπάνω δεδομένου, που σίγουρα θα δυσαρεστούσε πολλές γυναίκες, θα μπορούσε να είναι ότι είναι δύσκολο για αυτές να αναλάβουν την ευθύνη του ασφαλούς σεξ και κατ’ επέκταση της ίδιας τους της υγείας.

Η αλήθεια είναι ότι το προφυλακτικό θεωρείται παραδοσιακά «ανδρική υπόθεση», ενώ παράλληλα το αντισυλληπτικό χάπι κατ’ εξοχήν γυναικεία. Τι είναι αυτό όμως που κάνει μια γυναίκα να νιώθει αμήχανα κατά τη διαπραγμάτευση του προφυλακτικού; Τι είναι αυτό που την κάνει να ντρέπεται για αυτό που δεν θα έπρεπε να είναι διαπραγματεύσιμο αλλά αυτονόητο;

Μια πρόσφατη μελέτη στις Η.Π.Α. όχι μόνο βρήκε πως ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών δεν ζητεί τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη, αλλά αποκάλυψε και το εξής παράδοξο: όσες είχαν προηγούμενο ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος ήταν πιο δύσκολο να διεκδικήσουν τη χρήση του προφυλακτικού και το ασφαλές σεξ.

Για τις ίδιες τις γυναίκες, όμως, δεν πρόκειται για ένα παράδοξο, αλλά για την αντιπαράθεση κοινωνικών μηνυμάτων και στερεοτύπων. Από τη μία υπάρχει η διαρκής ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με το ασφαλές σεξ και την περιφρούρηση της υγείας. Από την άλλη υπάρχει το στερεότυπο του καθωσπρέπει θηλυκού. Το στερεότυπο δηλαδή που θέλει τη θηλυκή θέση να είναι παθητική, να μη διεκδικεί, αλλά να διεκδικείται. Όταν μάλιστα υπάρχει το ιστορικό του ΣΜΝ, η γυναίκα νιώθει μεγάλη ντροπή και ενοχές.

Είναι αυτή που δεν προστατεύτηκε, παρά τη γνώση και την ενημέρωση, και παράλληλα είναι αυτή που δεν θα μπορέσει για ακόμη μια φορά να προστατευτεί, γιατί η ντροπή και η ενοχή την έχουν αποδυναμώσει και δεν την αφήνουν να διεκδικήσει το ασφαλές σεξ.

Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί στις Η.Π.Α. προτείνουν την επικέντρωση των επαγγελματιών προαγωγής της υγείας στην ενδυνάμωση των γυναικών. Το ζήτημα δεν είναι απλώς να ξεκαθαριστεί ότι το προφυλακτικό δεν είναι υπόθεση του άνδρα, αλλά του ζευγαριού και σε τελική ανάλυση του κάθε σεξουαλικώς ενεργού ατόμου ξεχωριστά. Το ζήτημα είναι οι γυναίκες να αντιληφθούν ότι η γυναικεία θέση δεν απειλείται από τη διεκδίκηση του ασφαλούς σεξ.

Οι επαγγελματίες υγείας είναι σημαντικό να δείχνουν στις γυναίκες πως κατανοούν τα εμπόδια που συναντούν στην προσπάθειά τους για διεκδίκηση, να αφουγκράζονται τις ιδιαίτερες ανάγκες και να προάγουν την ανάπτυξη των ιδιαίτερων δεξιοτήτων που θα οδηγήσουν την καθεμιά στον δικό της δρόμο προς την ενδυνάμωση.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού

Ινστιτούτου Αθηνών

www.andrologia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ