2018-11-15 21:18:02
Η προοπτική της συνανάπτυξης και της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες είναι η προοπτική του μέλλοντος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 3η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Όπως σημείωσε, φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά του «γιατί το τοπίο γύρω μας είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο φωτεινό. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» είπε ο Πρωθυπουργός.
«Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί, τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Συνεπώς, φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα». «Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας» και πως «για πρώτη φορά έχουμε μια ρύθμιση για το χρέος που το καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσμο».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «το σημαντικότερο είναι πως με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα, βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής». Όπως είπε, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στον φετινό προϋπολογισμό, όπου «όχι μόνο δε θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, αλλά μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη πραγματική οικονομία. Ελαφρύνσεων, όχι μόνο για τους πιο αδύναμους, αλλά και για τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα: «Η χώρα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, χάρη στην οικονομική ανάκαμψη, και μπορεί ταυτόχρονα να εφαρμόσει πια το δικό της εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής». Όπως είπε: «Αυτό το σχέδιο το συνδιαμόρφωσε η κυβέρνηση με τους παραγωγικούς φορείς και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2010 δεν χρεοκόπησαν μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά ένα ολόκληρο παραγωγικό μοντέλο».
Κατά τον Πρωθυπουργό: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και την προσέλκυση επενδύσεων είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που λύνει προβλήματα. Μια εξωτερική πολιτική στον αντίποδα της αδράνειας, που αξιοποιεί τις δυνατότητες που ανοίγονται στην περιοχή, για μια Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, οικονομικής ευημερίας και συνανάπτυξης». Σε μια τέτοια πορεία, η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελούν όχι μόνο τον ισχυρότερο περιφερειακό βραχίονα του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, αλλά και τον βραχίονα εκείνον που είναι κρίσιμος για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι κρίσιμος για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται πλέον μπροστά μας, ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε αυτό το πλαίσιο η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και διπλωματίας είναι πιο σημαντική από ποτέ» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Όπως ανέφερε, η ενίσχυση της εργασίας είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. «Η έξοδος από την κρίση δεν είναι για εμάς μονάχα θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και βελτίωση των κοινωνικών δεικτών» επισήμανε.
«Βήμα-βήμα αποκαθιστούμε τις απώλειες της κρίσης» σημείωσε, λέγοντας ότι η ανεργία του Αυγούστου του 2018 διαμορφώνεται σε 18,9% και παρουσιάζει μείωση 8,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013. Πρόσθεσε δε πως το πλέον δυναμικό στοιχείο είναι η μείωση της ανεργίας των νέων που από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, από το 50% στο 36,8%, ενώ οι απασχολούμενοι τον Αύγουστο του 2018 είναι 336.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το 2018 υπήρξε ρεκόρ 17ετίας στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, δηλαδή υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση από το 2001. Τόνισε, επίσης, πως το πιο σημαντικό είναι ότι το 70% των νέων αυτών θέσεων είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μέσο ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου του 2018 διαμορφώνεται σε +2,15% σε σχέση με το 2017, ότι οι εξαγωγές παραμένουν σε ανοδική τροχιά κόντρα στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών που τις ήθελαν να σταθεροποιούνται ή να μειώνονται. «Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση εξαγωγών 16,9% το 9μηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2017, ενώ για πρώτη φορά αυτή η δραστηριότητα δείχνει να έχει ισχυρές βάσεις και διατηρήσιμα χαρακτηριστικά» υπογράμμισε.
Είπε ακόμη ότι το 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας: Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014, έχουν αυξηθεί κατά 86% και βρίσκονται πέντε φορές παραπάνω, σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2013, ενώ αυξάνονται κατά 16,8% το πρώτο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Επεσήμανε ακόμη την αύξηση κατά 20,5% στον Κύκλο Εργασιών στη Βιομηχανία τον Αύγουστο του 2018, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017. «Στόχος μας είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας να ανέλθει μεσοπρόθεσμα στο 12% του ΑΕΠ» είπε. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο βιομηχανικός κλάδος «δεν είναι ο φτωχός συγγενής, αλλά ένας κλάδος που μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη «σημαντική αύξηση» της τουριστικής βιομηχανίας και στη συμβολή της στην ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, είπε ότι ο χώρος της οικοδομής έχει αρχίσει να παίρνει πάλι πάνω του. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017-Αυγούστου 2018 είναι αυξημένος κατά 15,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2016-2017.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Κομισιόν στην φθινοπωρινή έκθεσή της αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για πολλά μεγέθη της οικονομίας μας». Όπως σημείωσε: «Αναθεώρησε προς τα πάνω για το ΑΕΠ του 2018, διπλασίασε σχεδόν την εκτίμησή της για την ιδιωτική κατανάλωση, αύξησε κατά πολύ την εκτίμησή της για τις εξαγωγές, μείωσε ευνοϊκά την εκτίμησή της για τα επίπεδα της ανεργίας και αύξησε την εκτίμησή της για το συνολικό πλεόνασμα». Κατά τον κ. Τσίπρα, «το ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά και οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών για τα επόμενα χρόνια το βλέπουν ακόμα πιο θετικό».
«Μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια»
«Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις τριών αλληλένδετων διαδικασιών» είπε ο Πρωθυπουργός. Πρώτη, όπως ανέφερε, είναι η διαδικασία της επίλυσης διαφορών. «Η Συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο. Μια συμφωνία που αναδεικνύει την Ελλάδα, που προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της χωρίς να κρύβεται στο καβούκι της, με τη ματιά της στο μέλλον. Και ειδικότερα σε ότι αφορά στην οικονομία, η απόφαση που θα πάρουμε σύντομα για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας-Σκοπίων-Βελιγραδίου ή τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στη βάση των Μέτρων Οικοδόμησής μας. Η απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνουν το δρόμο που ανοίγει μπροστά μας. Και υπάρχουν αντίστοιχα πολλά περιθώρια για διασυνοριακή συνεργασία με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και με την Αλβανία» υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε, η δεύτερη διαδικασία είναι αυτή της προώθησης περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, όπως το σχήμα πΓΔΜ-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών ή η συνεργασία Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας σε επίπεδο ηγετών. «Αυτά τα περιφερειακά σχήματα και οι συνέργειες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως είδαμε φέτος στη ΔΕΘ, όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ανάμεσά τους ο Υπουργός Εμπορίου, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με ομολόγους τους της περιοχής, για να συζητήσουν για σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη. Ή όπως είδαμε στη Βάρνα, όπου η τετραμερής μας φιλοξένησε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και συζητήσαμε για τη διακλάδωση του αγωγού EastMed και την πραγματοποίηση ισραηλινής επένδυσης σε κέντρο τεχνολογίας, όπου πάλι με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη θα προωθήσει την τεχνολογία σε όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στις άλλες χώρες της Βαλκανικής. Ή όπως είδαμε στην Ευρωαραβική Διάσκεψη, όπου υψηλοί αξιωματούχοι των Βαλκανίων συναντήθηκαν με ομολόγους τους από όλον τον αραβικό κόσμο» απαρίθμησε ο Πρωθυπουργός.
Ως τρίτη διαδικασία περιέγραψε αυτή της επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, στο πνεύμα της Ατζέντας Θεσσαλονικης, «μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την περιοχή». «Και εδώ θέλω να αναφερθώ στην πολύ επιτυχημένη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια και, αν όλα πάνε καλά, στο ξεκλείδωμα της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας και πΓΔΜ τον Ιούνιο στο πλαίσιο της Ρουμανικής Προεδρίας.
Αυτές οι τρεις διαδικασίες συνοδεύουν το μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια, καθώς εξέρχεται από την κρίση και επανακτά τον ηγετικό της ρόλο. Ήδη οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας περίπου το 14% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών το 2016» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το παλιό παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας, ακόμη και εάν φαινόταν πως βελτίωνε τους δείκτες του, οδηγούνταν σε αδιέξοδα, που με τόσο μεγάλο κόστος πλήρωσε ο ελληνικός λαός, αλλά και επιχειρηματικός κόσμος. Γι' αυτό ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός όλων μας, βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Επιχειρώντας να αντιμετωπίσει αυτές τις παθογένειες, αλλά και να ανοιχθεί στο μέλλον, με ορίζοντα την τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας μας, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας και με κεντρικό στόχο τη δημιουργία και προσέλκυση επενδύσεων» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Σε τροχιά αξιοποίησης τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας»
Μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε τροχιά αξιοποίησης βρίσκονται σήμερα τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Με την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας, μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο.
Το project της οδικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βουκουρέστι, θα αυξήσει τις ήδη εξαιρετικές τουριστικές και εμπορικές ροές από την Ρουμανία και την Βουλγαρία προς την Ελλάδα, και αντίστροφα. Η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης Σκοπίων Βελιγραδίου Βουδαπέστης δεν θα εξυπηρετήσει μόνο την ολοένα αυξανόμενη εμπορική κίνηση από και προς το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και όλη τη βόρεια Ελλάδα. Τέλος στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής, η ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου, τμήμα του οποίου είναι ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου TAP είναι έργο πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και συνιστώσα της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ.
Προβλέπεται σύνδεσή του τόσο με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδος - Βουλγαρίας (IGB), όσο και με τους υπό σχεδιασμό Διασυνδετήριους αγωγούς φ.α. Ελλάδος - πΓΔΜ, για τον εφοδιασμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο IGB διαθέτει υψηλή προστιθέμενη αξία λόγω του ότι δύναται να αποτελέσει «όχημα» διαμετακόμισης φ.α. και από άλλες πηγές, αλλά και προς νέες αγορές στο μέλλον.
Η Ελλάδα συνεργάζεται για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος αποτελεί το άθροισμα των υφιστάμενων και των σχεδιαζόμενων ενεργειακών υποδομών φυσικού αερίου, με σημείο εκκίνησης τον τερματικό της Ρεβυθούσας, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και τον ΤΑΡ προς τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Μολδαβία, Σερβία. Την ίδια στιγμή, διερευνάται η δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια και προωθούμε στις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
TheNewDailyMail
«Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί, τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Συνεπώς, φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα». «Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας» και πως «για πρώτη φορά έχουμε μια ρύθμιση για το χρέος που το καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσμο».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «το σημαντικότερο είναι πως με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα, βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής». Όπως είπε, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στον φετινό προϋπολογισμό, όπου «όχι μόνο δε θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, αλλά μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη πραγματική οικονομία. Ελαφρύνσεων, όχι μόνο για τους πιο αδύναμους, αλλά και για τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα: «Η χώρα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, χάρη στην οικονομική ανάκαμψη, και μπορεί ταυτόχρονα να εφαρμόσει πια το δικό της εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής». Όπως είπε: «Αυτό το σχέδιο το συνδιαμόρφωσε η κυβέρνηση με τους παραγωγικούς φορείς και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2010 δεν χρεοκόπησαν μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά ένα ολόκληρο παραγωγικό μοντέλο».
Κατά τον Πρωθυπουργό: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και την προσέλκυση επενδύσεων είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που λύνει προβλήματα. Μια εξωτερική πολιτική στον αντίποδα της αδράνειας, που αξιοποιεί τις δυνατότητες που ανοίγονται στην περιοχή, για μια Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, οικονομικής ευημερίας και συνανάπτυξης». Σε μια τέτοια πορεία, η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελούν όχι μόνο τον ισχυρότερο περιφερειακό βραχίονα του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, αλλά και τον βραχίονα εκείνον που είναι κρίσιμος για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι κρίσιμος για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται πλέον μπροστά μας, ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε αυτό το πλαίσιο η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και διπλωματίας είναι πιο σημαντική από ποτέ» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Όπως ανέφερε, η ενίσχυση της εργασίας είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. «Η έξοδος από την κρίση δεν είναι για εμάς μονάχα θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και βελτίωση των κοινωνικών δεικτών» επισήμανε.
«Βήμα-βήμα αποκαθιστούμε τις απώλειες της κρίσης» σημείωσε, λέγοντας ότι η ανεργία του Αυγούστου του 2018 διαμορφώνεται σε 18,9% και παρουσιάζει μείωση 8,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013. Πρόσθεσε δε πως το πλέον δυναμικό στοιχείο είναι η μείωση της ανεργίας των νέων που από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, από το 50% στο 36,8%, ενώ οι απασχολούμενοι τον Αύγουστο του 2018 είναι 336.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το 2018 υπήρξε ρεκόρ 17ετίας στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, δηλαδή υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση από το 2001. Τόνισε, επίσης, πως το πιο σημαντικό είναι ότι το 70% των νέων αυτών θέσεων είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μέσο ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου του 2018 διαμορφώνεται σε +2,15% σε σχέση με το 2017, ότι οι εξαγωγές παραμένουν σε ανοδική τροχιά κόντρα στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών που τις ήθελαν να σταθεροποιούνται ή να μειώνονται. «Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση εξαγωγών 16,9% το 9μηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2017, ενώ για πρώτη φορά αυτή η δραστηριότητα δείχνει να έχει ισχυρές βάσεις και διατηρήσιμα χαρακτηριστικά» υπογράμμισε.
Είπε ακόμη ότι το 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας: Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014, έχουν αυξηθεί κατά 86% και βρίσκονται πέντε φορές παραπάνω, σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2013, ενώ αυξάνονται κατά 16,8% το πρώτο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Επεσήμανε ακόμη την αύξηση κατά 20,5% στον Κύκλο Εργασιών στη Βιομηχανία τον Αύγουστο του 2018, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017. «Στόχος μας είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας να ανέλθει μεσοπρόθεσμα στο 12% του ΑΕΠ» είπε. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο βιομηχανικός κλάδος «δεν είναι ο φτωχός συγγενής, αλλά ένας κλάδος που μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη «σημαντική αύξηση» της τουριστικής βιομηχανίας και στη συμβολή της στην ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, είπε ότι ο χώρος της οικοδομής έχει αρχίσει να παίρνει πάλι πάνω του. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017-Αυγούστου 2018 είναι αυξημένος κατά 15,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2016-2017.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Κομισιόν στην φθινοπωρινή έκθεσή της αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για πολλά μεγέθη της οικονομίας μας». Όπως σημείωσε: «Αναθεώρησε προς τα πάνω για το ΑΕΠ του 2018, διπλασίασε σχεδόν την εκτίμησή της για την ιδιωτική κατανάλωση, αύξησε κατά πολύ την εκτίμησή της για τις εξαγωγές, μείωσε ευνοϊκά την εκτίμησή της για τα επίπεδα της ανεργίας και αύξησε την εκτίμησή της για το συνολικό πλεόνασμα». Κατά τον κ. Τσίπρα, «το ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά και οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών για τα επόμενα χρόνια το βλέπουν ακόμα πιο θετικό».
«Μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια»
«Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις τριών αλληλένδετων διαδικασιών» είπε ο Πρωθυπουργός. Πρώτη, όπως ανέφερε, είναι η διαδικασία της επίλυσης διαφορών. «Η Συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο. Μια συμφωνία που αναδεικνύει την Ελλάδα, που προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της χωρίς να κρύβεται στο καβούκι της, με τη ματιά της στο μέλλον. Και ειδικότερα σε ότι αφορά στην οικονομία, η απόφαση που θα πάρουμε σύντομα για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας-Σκοπίων-Βελιγραδίου ή τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στη βάση των Μέτρων Οικοδόμησής μας. Η απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνουν το δρόμο που ανοίγει μπροστά μας. Και υπάρχουν αντίστοιχα πολλά περιθώρια για διασυνοριακή συνεργασία με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και με την Αλβανία» υπογράμμισε.
Όπως εξήγησε, η δεύτερη διαδικασία είναι αυτή της προώθησης περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, όπως το σχήμα πΓΔΜ-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών ή η συνεργασία Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας σε επίπεδο ηγετών. «Αυτά τα περιφερειακά σχήματα και οι συνέργειες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως είδαμε φέτος στη ΔΕΘ, όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ανάμεσά τους ο Υπουργός Εμπορίου, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με ομολόγους τους της περιοχής, για να συζητήσουν για σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη. Ή όπως είδαμε στη Βάρνα, όπου η τετραμερής μας φιλοξένησε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και συζητήσαμε για τη διακλάδωση του αγωγού EastMed και την πραγματοποίηση ισραηλινής επένδυσης σε κέντρο τεχνολογίας, όπου πάλι με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη θα προωθήσει την τεχνολογία σε όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στις άλλες χώρες της Βαλκανικής. Ή όπως είδαμε στην Ευρωαραβική Διάσκεψη, όπου υψηλοί αξιωματούχοι των Βαλκανίων συναντήθηκαν με ομολόγους τους από όλον τον αραβικό κόσμο» απαρίθμησε ο Πρωθυπουργός.
Ως τρίτη διαδικασία περιέγραψε αυτή της επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, στο πνεύμα της Ατζέντας Θεσσαλονικης, «μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την περιοχή». «Και εδώ θέλω να αναφερθώ στην πολύ επιτυχημένη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια και, αν όλα πάνε καλά, στο ξεκλείδωμα της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας και πΓΔΜ τον Ιούνιο στο πλαίσιο της Ρουμανικής Προεδρίας.
Αυτές οι τρεις διαδικασίες συνοδεύουν το μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια, καθώς εξέρχεται από την κρίση και επανακτά τον ηγετικό της ρόλο. Ήδη οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας περίπου το 14% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών το 2016» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το παλιό παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας, ακόμη και εάν φαινόταν πως βελτίωνε τους δείκτες του, οδηγούνταν σε αδιέξοδα, που με τόσο μεγάλο κόστος πλήρωσε ο ελληνικός λαός, αλλά και επιχειρηματικός κόσμος. Γι' αυτό ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός όλων μας, βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Επιχειρώντας να αντιμετωπίσει αυτές τις παθογένειες, αλλά και να ανοιχθεί στο μέλλον, με ορίζοντα την τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας μας, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας και με κεντρικό στόχο τη δημιουργία και προσέλκυση επενδύσεων» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Σε τροχιά αξιοποίησης τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας»
Μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε τροχιά αξιοποίησης βρίσκονται σήμερα τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Με την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας, μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο.
Το project της οδικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βουκουρέστι, θα αυξήσει τις ήδη εξαιρετικές τουριστικές και εμπορικές ροές από την Ρουμανία και την Βουλγαρία προς την Ελλάδα, και αντίστροφα. Η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης Σκοπίων Βελιγραδίου Βουδαπέστης δεν θα εξυπηρετήσει μόνο την ολοένα αυξανόμενη εμπορική κίνηση από και προς το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και όλη τη βόρεια Ελλάδα. Τέλος στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής, η ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου, τμήμα του οποίου είναι ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου TAP είναι έργο πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και συνιστώσα της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ.
Προβλέπεται σύνδεσή του τόσο με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδος - Βουλγαρίας (IGB), όσο και με τους υπό σχεδιασμό Διασυνδετήριους αγωγούς φ.α. Ελλάδος - πΓΔΜ, για τον εφοδιασμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο IGB διαθέτει υψηλή προστιθέμενη αξία λόγω του ότι δύναται να αποτελέσει «όχημα» διαμετακόμισης φ.α. και από άλλες πηγές, αλλά και προς νέες αγορές στο μέλλον.
Η Ελλάδα συνεργάζεται για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος αποτελεί το άθροισμα των υφιστάμενων και των σχεδιαζόμενων ενεργειακών υποδομών φυσικού αερίου, με σημείο εκκίνησης τον τερματικό της Ρεβυθούσας, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και τον ΤΑΡ προς τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Μολδαβία, Σερβία. Την ίδια στιγμή, διερευνάται η δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια και προωθούμε στις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ