2018-11-18 15:14:22
Φωτογραφία για Τί είπε η Όλγα Γεροβασίλη για δωρεάν μετακινήσεις, πανεπιστήμια και εγκληματικότητα
Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Ακριβοπούλου. Ακολουθεί το κείμενο της

συνέντευξης:

-Η απόφασή σας για δωρεάν μετακίνηση των αστυνομικών στα Μέσα Μεταφοράς, επικρίθηκε όπως διακρίναμε, κυρίως από τα αριστερά. Σας προβληματίζουν οι αιτιάσεις που μιλούν για διακρίσεις ή για δημαγωγικού χαρακτήρα απόφαση, δεδομένου ότι ήταν και πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών;

Η ικανοποίηση διεκδικήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για την Αριστερά δεν θεωρείται και δεν είναι δημαγωγία. Το γεγονός πως για πολλά χρόνια τώρα υπάρχει στην κοινωνία, με ευθύνη και των συνδικαλιστικών φορέων και των ενεργών μελών τους, μια εικόνα απαξίωσης τόσο των συνδικαλιστικών αιτημάτων όσο και του ρόλου των συνδικαλιστών, είναι μια πραγματικότητα που οφείλει να απασχολήσει πολύ σοβαρά -πρωτίστως- το συνδικαλιστικό κίνημα.


Για τη δική μας Κυβέρνηση, ένα δυνατό, ουσιαστικό, μαζικό και διεκδικητικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί παρά να είναι προνομιακός συνομιλητής στην θεσμοθέτηση της αποκατάστασης δικαιωμάτων και αδικιών που υπέστη ο κόσμος της εργασίας τα χρόνια της μνημονιακής επιτήρησης. Έτσι, ο καθένας κι η κάθε μια από εμάς -στον τομέα της ευθύνης του- έχει και αυτήν την έγνοια. Και σας διαβεβαιώνω πως όλοι μας έχουμε πολύ ψηλά αυτή την έγνοια στην "ατζέντα μας". Επειδή τα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου βρίσκονται στον πυρήνα της ιδεολογίας μας.

Περί αυτού, λοιπόν, πρόκειται. Πρόκειται για αποκατάσταση μιας πρόνοιας, που, για υπηρεσιακούς αποκλειστικά λόγους, υπήρχε για ένστολους εργαζόμενους εδώ και πολλά χρόνια και η οποία "κόπηκε" στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων. Το επαναφέρουμε, λοιπόν, ως διόρθωση μιας αδικίας.

-Η ΝΔ έχει υψώσει τη σημαία της ανομίας. Η κυβέρνηση απαντά ότι είναι μια κατασκευασμένη ατζέντα με ιδεολογικό πρόσημο. Ωστόσο με επίκεντρο τα πανεπιστήμια παρατηρούμε τελευταία μια έξαρση περιστατικών ανομίας. Αυτό τι δείχνει κατά τη γνώμη σας;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Η Ν.Δ. δεν έχει -αποδεδειγμένα- τα εχέγγυα και την έξωθεν καλή μαρτυρία να σηκώσει το βάρος και να κρατήσει ψηλά μια τέτοια «σημαία».

Όταν οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι -και όχι τόσο παλιά ώστε να σβήσει απ' τη συλλογική μνήμη του λαού μας- ως κυβέρνηση, χάριζαν στους καναλάρχες τις δημόσιες συχνότητες. Έπαιρναν ανεξόφλητα -έως και σήμερα- δάνεια για το κόμμα τους και καταργούσαν -εν μία νυκτί- τη δημόσια τηλεόραση. Καταργούσαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, νομοθετούσαν αντισυνταγματικές διατάξεις για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μείωναν μισθούς και συντάξεις μιας σειράς εργασιακών ομάδων συμπολιτών μας, που στη συνέχεια δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια.

Όταν, λοιπόν, επί των ημερών τους προέκυπταν και εξελίσσονταν σκάνδαλα, άλλα γνωστά ήδη στον Ελληνικό λαό και άλλα που τώρα αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο, πιστεύετε πως μπορεί η Ν.Δ. -και μάλιστα υπό την ηγεσία του κου Μητσοτάκη- στ' αλήθεια να "σηκώσει σημαία ανομίας";

Δεν της βγαίνει τίποτα της Νέας Δημοκρατίας. Από τα μνημόνια βγήκαμε, οι συντάξεις δεν θα κοπούν, η οικονομία παίρνει τα πάνω της, ο επιχειρηματικός κόσμος εμπιστεύεται την πολιτική μας, η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τις προσπάθειες του λαού μας και υποστηρίζει την πολιτική σταθεροποίησης και αναπτυξιακής πορείας της χώρας, η κυβέρνηση ενισχύει τη θέση της στη διεθνή σκηνή Όλα αυτά στερούν τη Νέα Δημοκρατία από επιχειρήματα και την αφήνουν στην μικροπολιτική της μιζέρια. Και επιχειρεί, με αρωγούς γνωστά ΜΜΕ, να στήσει ένα σκηνικό ψεύδους και φόβου, υποθάλποντας τα πιο φοβικά ένστικτα, με εξοργιστική παραποίηση του καθημερινού «συμβαντολόγιου» παραβατικότητας, διογκώνοντας και παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με όρους χολιγουντιανής υπερπαραγωγής αλά «Μπεν Χουρ».

Πιστεύετε στ' αλήθεια πως ο λαός ανέχεται να υποτιμά τόσο πολύ τη νοημοσύνη του, τη γνώση και τα βιώματά του το κόμμα κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

-Υπάρχει τελικά θέμα ανομίας στα Πανεπιστήμια;

Θα σας πω τι υπάρχει. Η ίδια η εκπρόσωπος της ΝΔ έφτασε ως ευρωβουλευτής να καταθέσει ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλήττοντας την εικόνα των ελληνικών Πανεπιστημίων και θέτοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτημα διακοπής των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Προβλήματα υπήρχαν, βέβαια, και υπάρχουν. Δεν ξεκίνησαν σήμερα, ούτε είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως θα λυθούν αύριο το πρωί. Γνωρίζουμε πώς έχει η κατάσταση στα Πανεπιστήμια και δεν μένουμε αδρανείς. Εντείνονται οι δράσεις της Αστυνομίας γύρω από αυτά και υπάρχουν αποτελέσματα. Μόνο η Ν.Δ. δεν θέλει να τα βλέπει, που ανακάλυψε, όταν έχασε την εξουσία, ότι «καταρρέει» η χώρα. Κι όσο βλέπει πως ούτε στις επόμενες εκλογές υπάρχει γι' αυτήν ελπίδα διακυβέρνησης, όλο και πιο πολύ θα εντείνει την προπαγάνδα ότι δήθεν "καταρρέει η χώρα", "κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας" και "επικρατεί η ανομία". Πρόκειται για μικροπολιτικό τυχοδιωκτισμό χωρίς να ενδιαφέρει διόλου η ζημιά που προξενεί στη διεθνή εικόνα της χώρας μας.

Η Αστυνομία, όσο και να παλεύουν ιδεολογικά να της προσδώσουν αυτόν τον μονοσήμαντο ρόλο, δεν συνδέεται και δεν θα συνδεθεί αποκλειστικά με την καταστολή. Η λογική του "χωροφύλακα", του "εκπροσώπου του βαθέως κράτους" είναι παρωχημένη, καταγεγραμμένη ιστορικά ως επικίνδυνη και αποκρουστική. Και είναι πολλά χρόνια τώρα καταδικαστέα όχι μόνο από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αλλά κι απ' τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων των Σωμάτων Ασφαλείας. Δεν θα την επαναφέρει λοιπόν ο κος Μητσοτάκης, που, με κυνισμό απ' την πλευρά του, βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό.

-Δηλαδή ποια είναι η πραγματικότητα στα Πανεπιστήμια;

Η πραγματικότητα αποτυπώνεται πάντα με τα στοιχεία. Τώρα εάν η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με τα στοιχεία είναι δικό της θέμα. Και τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα:

Στην περιοχή γύρω από το Αριστοτέλειο, μόνο το τελευταίο 2Οήμερο έχουν γίνει 49 συλλήψεις για ναρκωτικά και σχηματίστηκαν 43 ποινικές δικογραφίες εκ των οποίων έξι με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Στο ΑΠΘ μάλιστα, όπου πρόσφατα είχαμε τη ληστεία στο ATM, ο δράστης συνελήφθη την επόμενη μέρα. Έγινε τόση φασαρία στα μίντια, αλλά η σύλληψη δεν αποτέλεσε ποτέ είδηση.

Στην περιοχή γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μέσα στο πρώτο 10μηνο φέτος, έγιναν 2.613 προσαγωγές και 339 συλλήψεις. Μία στις τρεις συλλήψεις ήταν για ναρκωτικά και μία στις τέσσερις για παράνομο εμπόριο.

Να πάμε και παρακάτω, στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης; Σας παραθέτω τα στοιχεία για το πρώτο 10μηνο του έτους:

6.727 έλεγχοι φέτος, 1.931 πέρυσι – αύξηση 250%.

731 συλλήψεις φέτος, 449 πέρυσι – αύξηση 60%.

Επίσης, δεν αποτέλεσε είδηση ότι το Πεδίον του Άρεως και η περιοχή του Φιλοπάππου είναι πλέον απαλλαγμένα από παραβατικότητα.

Σας θυμίζω ότι από τις 15 Οκτωβρίου έχει τεθεί σε λειτουργία το νέο σχέδιο «ΠΕΡΣΕΑΣ» για εμφανή αστυνόμευση με στόχο τον περιορισμό της μικροεγκληματικότητας. Και αυτή η δράση έχει θετικά αποτελέσματα από τον πρώτο κιόλας μήνα της πραγματοποίησής της, καθώς αυξήθηκαν οι συλλήψεις στην Αθήνα κατά 130%, ενώ αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα και σε πόλεις της επαρχίας.

Οι δράσεις αυτές της Αστυνομίας συνεχίζονται εντατικά.

-Στις εκλογές του 2015 τα επίσημα στοιχεία είχαν δείξει πολύ υψηλά ποσοστά της Χ.Α. στους κόλπους των αστυνομικών. Έχετε εικόνα για το πώς είναι τώρα η κατάσταση;

Το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο είναι πολυπαραμετρικό, ιδιαίτερα ανησυχητικό και δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανέναν πολίτη και πολιτικό που πιστεύει βαθειά στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας.

Απαιτείται στοχευμένη συστράτευση των πολιτικών του δημοκρατικού τόξου και κινητοποίηση της κρίσιμης μάζας των ενεργών πολιτών στον αγώνα κατά του εκφασισμού της κοινωνίας. Η απάντηση στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, τον νεοναζισμό και το φασισμό δεν μπορεί παρά να είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας κι η επανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Και αυτό πιστεύω ότι είναι το μεγάλο διακύβευμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές σε όλη την Ε.Ε. Έχετε δίκιο πάντως, που επισημαίνετε τα αποτελέσματα σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα. Το γεγονός αυτό είναι όντως ανησυχητικό. Το γνωρίζουμε όμως και το παρακολουθούμε συστηματικά -Μπήκατε στην πολιτική από την Αυτοδιοίκηση. Από την εμπειρία σας τι εκτιμάτε για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Θα πετύχει το πείραμα των συνεργασιών με σκοπό τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου ή θα προσκρούσει σε στεγανά και τοπικές ιδιαιτερότητες;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πάντα προνομιακό πεδίο συνεργασιών. Οι αλλαγές με τον «Κλεισθένη» και η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ενισχύουν τις προϋποθέσεις για ευρύτερες συγκλίσεις.

Βεβαίως στις τοπικές κοινωνίες υπάρχουν και στεγανά και ιδιαιτερότητες, οι οποίες επιδρούν στο αποτέλεσμα κάθε φορά. Ωστόσο, νομίζω ότι και στις αυτοδιοικητικές εκλογές το διακύβευμα για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου θα είναι ισχυρό.

-Και μια απορία πριν κλείσουμε τη συνέντευξη: Πώς καταφέρατε κατά τη διάρκεια της τελευταίας και πιο κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς λίγο πρίν την έξοδο απο το μνημόνιο, να κλείσετε τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι; Όχι μόνο δεν απολύθηκε κόσμος, αλλά μονιμοποιήθηκαν και συμβασιούχοι, όπως οι Πυροσβεστες π.χ.

Προσπαθήσαμε και καταφέραμε με μεθοδική διαπραγμάτευση να αντικρούσουμε κανόνες που είχαν επιβληθεί στο α’ και β΄ μνημόνιο, δουλεύοντας με τεκμηριωμένο τρόπο, βασισμένο στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου κράτους με βάση και τα διεθνή πρότυπα.

Σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια στηρίξαμε με ανθρώπινο δυναμικό κρίσιμους τομείς του δημοσίου και πετύχαμε να μετατρέψουμε τον κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων σε «1:1» για το 2019. Κάτι που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ανάσα ώστε μέσω αυτού να μονιμοποιηθούν οι 3.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», να γίνουν προσλήψεις στην Παιδεία… Βεβαίως έχει προηγηθεί και η μονιμοποίηση των Πυροσβεστών.

Δούλεψαν, λοιπόν, πολλοί και όχι ένας για να αναστραφεί το «βέρντιγκο» του νεοφιλελεύθερου σπιράλ στο οποίο μεθοδικά οδήγησαν τη χώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υλοποιήθηκε σειρά ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της ψηφιακής οργάνωσης του δημοσίου και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως ψηφιακά οργανογράμματα υπηρεσιών που συνοδεύονται από περιγράμματα θέσεων εργασίας και αξιολογήσεων δομών, εφαρμόστηκε αντικειμενικό σύστημα κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, ηλεκτρονική αξιολόγηση, μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της Τεχνολογίας της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και μείωση τελικά του λειτουργικού κόστους του δημοσίου, ενώ αναβαθμίστηκε και ο ρόλος του ΑΣΕΠ… Πρόκειται για ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που έχει και διεθνή αναγνώριση. Αυτή είναι μια άλλη πραγματικότητα που τη βλέπουν όλοι, εκτός από τους μικροπολιτικά αντιπολιτευόμενους της ατέρμονης καταστροφολογίας.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ