2018-11-23 13:02:04
Φωτογραφία για Νέες διευκρινίσεις για την παρακολούθηση των διαβητικών ασθενών ζητούν οι γενικοί γιατροί
Δεν υπάρχουν διαβητολογικά ιατρεία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι γενικοί γιατροί παρακολουθούν τους ασθενείς και πρέπει να ξεκαθαριστεί το πώς θα συνεχίσουν να το κάνουν, αναφέρουν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.

Onmed.gr

«Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα από τα συχνότερα νοσήματα σε επίπεδο Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής. Ο γενικός γιατρός μπορεί να αντιμετωπίσει πολυπαραγοντικά τη νόσο και να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του, μέσω της προαγωγής υγείας. Είναι εξάλλου η μοναδική ιατρική ειδικότητα, η οποία περιλαμβάνει στην εκπαιδευτική της ατζέντα, αντικείμενα και δεξιότητες, τα οποία στερούνται οι λοιπές εμπλεκόμενες ειδικότητες», ενημερώνει ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανάργυρος Μαριόλης.

Το «αλαλούμ» με την ειδικότητα της διαβητολογίας προέκυψε μετά την αλλαγή της ονομασίας σε “Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός”. Με την αλλαγή τέθηκε και θέμα νομιμότητας για τους γιατρούς, που δεν έχουν αυτό τον τίτλο εξειδίκευσης, αλλά μέχρι σήμερα ασκούν τη διαβητολογία.


Το υπουργείο Υγείας ξαναστέλνει στα θρανία παθολόγους και παιδιάτρους, αλλά δεν αναγνωρίζει τη σχετική μετεκπαίδευση για τους γενικούς γιατρούς.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας εκ μέρους της ΕΛΕΓΕΙΑ, ο κ.Μαριόλης ζητά να ξεκαθαριστεί το γιατί αποκλείονται οι γενικοί γιατροί από τη διαχείριση του διαβήτη, «την ώρα που η γενική ιατρική είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως η ειδικότητα που έχει συνεχή και δια βίου επαφή με τους διαβητικούς ασθενείς».

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ τονίζει πως εκτός των παραπάνω είναι και πρακτικά αδύνατο να αποκλειστούν οι γενικοί γιατροί από τη φροντίδα των διαβητικών ασθενών, αφού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν υπάρχουν διαβητολογικά ιατρεία!

Σύμφωνα με την Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, οι πρόσφατες διευκρινίσεις του υπουργείου δεν αρκούν, και θα πρέπει να αναμένονται πιο ξεκάθαρες οδηγίες. «Ο στόχος μας δεν είναι να πάρουμε τον τίτλο του Διαβητολόγου, ωστόσο δημιουργούνται ιατροί δύο ταχυτήτων, δίνοντας στους Παθολόγους και Παιδιάτρους δυνατότητα διετούς εξειδίκευσης και μονοετούς μετεκπαίδευσης στους Γενικούς Ιατρούς», αναφέρει ο κ.Μαριόλης και τονίζει πως «ο διαβητικός ασθενής πρέπει να μπορεί να λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα, την κατάλληλη στιγμή, από τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας και στην κατάλληλη δομή».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ