2018-11-29 06:51:09
Την άνοιξη του 2017, στο λόμπι κεντρικού ξενοδοχείου της πρωτεύουσας, γίνεται μια τακτική συνάντηση. Δέκα άνδρες είναι βυθισμένοι σε μια χαμηλόφωνη συζήτηση. Φορούν πολιτικά, αλλά
πρόκειται για στελέχη των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του ΣΔΟΕ και τους επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής DEA (Drug Enforcement AdministrationDrug Enforcement Administration) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η σκηνή μοιάζει να βγήκε από το NarcosNarcos, καθώς ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα σχέδια υπόπτων για διακίνηση μεγάλων φορτίων ναρκωτικών. Όμως εκείνη τη μέρα, οι Αμερικανοί πράκτορες έχουν κάτι σημαντικό: Έχουν ενημερωθεί από αξιόπιστη πηγή ότι δύο ύποπτοι σχεδιάζουν να μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα. Ρίχνουν στο τραπέζι τα ονόματα του 63χρονου Β.Σ., εμπόρου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στα Μεσόγεια και του 42χρονου συνεργάτη του, Α.Λ., ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ στο Παλαιό Φάληρο.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι κοιτιούνται μεταξύ τους. Τα ονόματα αυτά δεν τους είναι άγνωστα. Έχουν από καιρό υποψίες ότι ο ιδιοκτήτης της μάντρας μεταχειρισμένων διακινεί ναρκωτικά κρυμμένα μέσα στα αυτοκίνητα που εισάγει από τη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ στο μικροσκόπιο τους έχουν μπει ύποπτα ταξίδια στο εξωτερικό του 42χρονου συνεργάτη του. Οι δέκα άνδρες καταστρώνουν το σχέδιό τους.
Στις 13 Νοεμβρίου 2018, αρκετούς μήνες μετά από εκείνη τη συνάντηση, σε παράλληλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το Εκουαδόρ, οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες και εννέα ακόμα συνεργοί τους συλλαμβάνονται κατηγορούμενοι για την παράτολμη μεταφορά 382 κιλών κοκαΐνης με ιστιοπλοϊκό από τις ακτές της Λατινικής Αμερικής στην Αυστραλία.
Η έρευνα που κατέληξε στη σύλληψη
Σε εκείνη τη συνάντηση του 2017, Αμερικανοί και Έλληνες αποφάσισαν να ερευνήσουν τις δραστηριότητες του εμπόρου αυτοκινήτων Β.Σ. και του κατά 20 χρόνια νεότερου συνεργάτη του, Α.Λ. Η λογική κίνηση θα ήταν να αποφασιστεί η παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Υπήρχε ένα όμως εμπόδιο, όπως παραδέχτηκε στο inside story στέλεχος της Αστυνομίας που πήρε μέρος στην έρευνα. Ο 63χρονος διατηρούσε δεσμό με γυναίκα-εισαγγελέα και είχε κοινωνικές επαφές με δικαστικούς λειτουργούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους. Η έκδοση βουλευμάτων για την άρση απορρήτου στο τηλέφωνό του, ή το τηλέφωνο του συνεργάτη του, ήταν πιθανό να θέσει σε κίνδυνο τη μυστικότητα της έρευνας υπό τον φόβο διαρροών. Αντ’ αυτού επελέγη η λύση της φυσικής επιτήρησης των δύο ανδρών.
Για την πορεία της έρευνας ωστόσο, πιο σημαντικός καταλύτης αποδείχθηκε η πρωτοβουλία της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών να «φυτέψει» στο κύκλωμα δύο πληροφοριοδότες, 60 και 48 ετών. Εκείνοι ήταν που τους επόμενους μήνες αποκάλυψαν κρίσιμες λεπτομέρειες για τα σχέδια των επίδοξων «Ελλήνων Εσκομπάρ». Ο ρόλος τους περιγράφεται σε έγγραφο της ΕΛΑΣ προς τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές (βρίσκεται στη διάθεση του inside story): «Στην εν λόγω εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας αναζητούσαν άτομα να αναλάβουν τη μεταφορά της κοκαΐνης, παρείσφρησε συνεργάτης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών αποκαλούμενος υπό την κωδική ονομασία “Θεόφιλος Κωνσταντίνου” συνεπικουρούμενος από τον επίσης υπό κάλυψη δρώντα 48χρονο συνεργάτη της υπηρεσίας με κωδική ονομασία “Κωνσταντίνος Κασόγλου”».
Έτσι, ενώ στην πρώτη φάση της έρευνας συμμετείχαν το Λιμενικό και το ΣΔΟΕ, τον επίλογο της υπόθεσης έγραψαν η Ελληνική Αστυνομία, το γραφείο της DEA στην Αθήνα και η τοπική αστυνομία του Εκουαδόρ, καθώς το Εκουαδόρ ήταν το μέρος από όπου οι ύποπτοι θα μετέφεραν τα ναρκωτικά. Εκεί είχαν οι δύο Έλληνες εγκέφαλοι της οργάνωσης τους συνδέσμους τους, όπως αφήνει η έρευνα να εννοηθεί.
ecuador_map.jpg
Το Εκουαδόρ εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε κέντρο logistics των καρτέλUna mujer comandaba operación de carteles mexicanos en Ecuador | EL COMERCIO των Άνδεων και μοιραία αφετηρία του ταξιδιού της κοκαΐνης προς τη Δύση, με σκάφη που συχνά φορτώνονται ναρκωτικά από την Κολομβία στα παρθένα Γκαλάπαγκος. Συχνά οι διακινητές δρουν με μικρά σκάφη με προορισμό την Αυστραλία, εκμεταλλευόμενοι την κάλυψη που προσφέρει ο αχανής Ειρηνικός. Το 2012 δημοσιότητα είχε πάρει η ανακάλυψη ενός ιστιοπλοϊκούBody found on Tonga drugs yacht identified | news.com.au που είχε αποπελεύσει από το Εκουαδόρ και ξεβράστηκε ακυβέρνητο στην Τόγκα, φορτωμένο με 200 κιλά κοκαΐνης και το υπό αποσύνθεση πτώμα ενός Σλοβάκου.
Το ΣαλίναςSalinas, Ecuador είναι ένα σημαντικό θέρετρο στη μύτη που κάνει η ακτογραμμή του Εκουαδόρ, 90 μίλια νότια από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Γουαγιακίλ, σημαντικό κέντρο για τους ναρκεμπόρους. Κατά την τουριστική περίοδο είναι μια ζωντανή πόλη που θυμίζει το Μαϊάμι. Εδώ υπάρχουν δύο μεγάλα γιοτ κλαμπ καθώς οι τουρίστες νοικιάζουν ιστιοφόρα για θαλάσσιες εκδρομές.
playa-de-san-lorenzo.jpg
Η παραλία Σαν Λορέντσο στο Σαλίνας του Εκουαδόρ.
Όταν στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 ο 42χρονος Α.Λ. ταξίδεψε στο Σαλίνας, οι insiders της Αστυνομίας που είχαν παρεισφρήσει στην οργάνωση, είχαν ήδη ενημερώσει τους ανωτέρους τους για το σχέδιο που οι δύο Έλληνες είχαν υφάνει. Ο Α.Λ. θα προμηθευόταν κοκαΐνη από το καρτέλ του Εκουαδόρ (οι πληροφορίες έκαναν λόγο για αγορά 500 κιλών) και θα έκανε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη μεταφορά της με σκάφος στην Αυστραλία. Οι δύο συνεργάτες είχαν προσδοκίες για κέρδη 11 εκατ. ευρώ από την επιχείρηση.
Στοιχεία για το ταξίδι αποκάλυψε σε κατάθεσή του Έλληνας αξιωματικός: «Την 10η Σεπτεμβρίου 2018 [ο Α.Λ.] μετέβη αεροπορικώς από την Αθήνα στο Εκουαδόρ για να συναντήσει τα μέλη της οργάνωσης και να ελέγξει ιστιοπλοϊκό σκάφος που το κύκλωμα είχε ήδη αγοράσει για τη μεταφορά της κοκαΐνης. Κατά το διάστημα που βρισκόταν στο Εκουαδόρ, του υπέδειξαν ιστιοπλοϊκό με την επωνυμία “Sunset”, το οποίο ελλιμενιζόταν στο Σαλίνας».
Όμως καθώς ο Α.Λ. έλεγχε την πορεία υλοποίησης του σχεδίου, οι κινήσεις του καταγράφονταν από την τοπική αστυνομία και πράκτορες του γραφείου της DEA στο Γουαγιακίλ.
15112018narkotika007.jpg
Το σκάφος “Sunset”, που θα χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, στο λιμάνι Σαλίνας του Εκουαδόρ. [Ελληνική Αστυνομία]
Τρεις ημέρες αργότερα, ο Α.Λ. επέστρεψε στην Αθήνα και ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου τον 63χρονο και έναν ακόμα συνεργό τους, τον 41χρονο Η.Π., γεννημένο στο Ελμπασάν της Αλβανίας. Οι τρεις άνδρες πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες συναντήσεις στη μάντρα του 63χρονου στα Μεσόγεια, ενώ πλήρωσαν 29.000 ευρώ για την αγορά και τοποθέτηση συσκευών (GPS, δορυφορικά τηλέφωνα) στο Sunset. Σύμφωνα με την επίσημη αστυνομική εκδοχή, το μικρό ιστιοπλοϊκό θα διέσχιζε τον Ειρηνικό Ωκεανό για να καταπλεύσει στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας. Ερευνάται ωστόσο και το ενδεχόμενο τα ναρκωτικά να μεταφορτώνονταν σε άλλο, μεγαλύτερο σκάφος ή πλοίο που θα επιχειρούσε τον διάπλου του ωκεανού.
To πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, έξι μέλη του κυκλώματος, υπήκοοι του Εκουαδόρ, παρέλαβαν τα πακέτα με την κοκαΐνη και τα στοίβαξαν σε αποθηκευτικούς χώρους, κάτω από τα ξύλινα κρεβάτια του σκάφους. «Ενημερωνόμασταν για τις επαφές τους και την κινητικότητά στο σκάφος, κάτι που υποδείκνυε ότι βρίσκονταν στην τελική φάση υλοποίησης του σχεδίου» λέει σε κατάθεσή του αστυνομικός της Δίωξης, που μετείχε στην έρευνα.
15112018narkotika004.jpg
[Ελληνική Αστυνομία]
Αντίστροφη μέτρηση για το ρεσάλτο
Το πρωί της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου, ένας από τους υπόπτους πήγε στο τοπικό Λιμεναρχείο για να δηλώσει τον απόπλου του Sunset. Όμως το Λιμεναρχείο, ενημερωμένο για την εξέλιξη της έρευνας, δεν έδωσε την άδεια, με το πρόσχημα ότι έλειπαν ορισμένα έγγραφα. Την ίδια μέρα, Έλληνας αξιωματικός έφτασε στο Σαλίνας με αποστολή να παρακολουθήσει από κοντά την επιχείρηση της αστυνομίας του Εκουαδόρ και να μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις στους συναδέλφους του στον 11ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης 13 Νοεμβρίου, εκείνος ειδοποίησε την Αθήνα ότι η επιχείρηση σύλληψης είχε αρχίσει: Αστυνομικοί του Εκουαδόρ πλησίαζαν το ιστιοπλοϊκό, που παρέμενε δεμένο σε προβλήτα του Σαλίνας.
skafossalinas.jpg
[Ελληνική Αστυνομία]
Στη θέα τους, μέλος του πληρώματος προσπάθησε να λύσει τον κάβο και να βγει στα ανοιχτά, δίχως όμως να τα καταφέρει. Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο ιστιοφόρο και εντόπισαν κρυμμένες 332 συσκευασίες με καθαρή κοκαΐνη, συνολικού βάρους 382 κιλών. Ήταν αεροστεγώς σφραγισμένες και στην επιφάνειά τους είχαν εντυπωμένα γνωστά λογότυπα (Louis Vuitton, της Rolex, της Apple κ.ά.), τα σήματα κατατεθέν του κάθε εργαστηρίου κόκας.
packetsdrugs.jpg
[Ελληνική Αστυνομία]
Σχεδόν ταυτόχρονα, στην Αθήνα αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) προχωρούσαν στις συλλήψεις των δύο Ελλήνων και του Αλβανού συνεργού τους σε Παλλήνη, Παλαιό Φάληρο και Χολαργό. «Κατά την προσέγγισή μας στην οικία του Β.Σ. με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ, ο ανωτέρω εξήλθε στο μπαλκόνι κρατώντας ένα περίστροφο. Συνελήφθη χωρίς να προβάλει ιδιαίτερη αντίσταση» κατέθεσε αστυνομικός που ήταν παρών στην επιχείρηση σύλληψης του 63χρονου.
15112018narkotika001.jpg
[Ελληνική Αστυνομία]
Στα σπίτια των τριών βρέθηκαν όπλα, χρήματα, κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, ενώ στο διαμέρισμα του 42χρονου εντοπίστηκαν φωτογραφίες ιστιοπλοϊκών σκαφών και αποδείξεις πληρωμής που αποκάλυψαν στους ερευνητές της ΕΛΑΣ και της DEA ταξίδι του στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούλιο. Αξιολογούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες από κοινού με τον 63χρονο συνεταίρο του είχαν πρόσφατα συστήσει εταιρεία εμπορίου στην Ισπανία.
Έγγραφο που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία και υπογράφει ο Ελληνοαμερικανός επικεφαλής του γραφείου της DEA αποκαλύπτει ότι, πλην των τριών που συνελήφθησαν στην Αθήνα, κεντρικό ρόλο στο σχέδιο μεταφοράς της κοκαΐνης είχαν δύο ακόμα άτομα. Εντοπίστηκαν στο Εκουαδόρ από την τοπική αστυνομία και συνελήφθησαν την επομένη της κοινής επιχείρησης σε Ελλάδα και Λατινική Αμερική. Έχουν ελληνικά ονόματα και ταυτότητες, ωστόσο εκφράζονται υπόνοιες ότι τα έγγραφα είναι πλαστά και πρόκειται για υπηκόους Αλβανίας. Ο ένας μάλιστα από τους δύο φέρεται να είναι αδελφός του 41χρονου Αλβανού Η.Π. και να αποτέλεσε τον σύνδεσμο των Ελλήνων «εγκεφάλων» της μεταφοράς των 382 κιλών με τα καρτέλ της κόκας. Ο άλλος φέρεται να είναι δραπέτης των φυλακών Πάτρας.
Συνελήφθησαν επίσης έξι υπήκοοι του Εκουαδόρ, ηλικίας από 23 έως 52 ετών, που είχαν αναλάβει την παραλαβή των ναρκωτικών και τη φόρτωσή τους στο σκάφος.
Οι κατηγορίες
Σε βάρος των τριών που συνελήφθησαν στην Αθήνα ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη. Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, κρίθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, προφυλακιστέοι. Κατά την προανάκριση, ο 63χρονος Β.Σ. – ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου – και ο 41χρονος Αλβανός συνεργός του, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χρηματοδότηση της μεταφοράς των ναρκωτικών, τήρησαν αρνητική στάση, αρνούμενοι να συνεργαστούν με την Αστυνομία. Αθώοι δήλωσαν και ενώπιον των ανακριτικών αρχών.
15112018narkotika002.jpg
[Ελληνική Αστυνομία]
Αντίθετα, ο 42χρονος Έλληνας (γιος γνωστής αστρολόγου, όπως ανέδειξαν τα ελληνικά ΜΜΕ) έδειξε διάθεση συνεργασίας. Παραδέχτηκε ότι ταξίδεψε στο Εκουαδόρ κατόπιν εντολής του συνεταίρου του, Β.Σ., και ότι έλεγξε ιστιοπλοϊκό σκάφος που είχε αγοραστεί. Αρνήθηκε ωστόσο ότι γνώριζε για την επικείμενη μεταφορά των ναρκωτικών καθώς πίστευε ότι θα μεταφερόταν φορτίο κακάο. «Όταν πήγα [στο Εκουαδόρ] πήγα είδα τις φυτείες του κακάο, γνώρισα τους ανθρώπους της εταιρείας και μίλησα μαζί τους για νόμιμη και καθαρή δουλειά. [...] Επειδή κατάλαβα ότι με το σκάφος αυτοί δεν θέλανε να μεταφέρουν κακάο, αλλά μάλλον ναρκωτικά, άρχισα να απομακρύνομαι» ισχυρίστηκε στην απολογία του. Μάλιστα, κατέθεσε ότι ο Β.Σ. του είπε δύο μέρες πριν την επιχείρηση να απομακρυνθεί από τη δουλειά, καθώς είναι επικίνδυνη.
Αντίστοιχα, ο δικηγόρος Ατίλιο Αλφόνσο, ο οποίος εκπροσωπεί τους συλληφθέντες στο Εκουαδόρ, δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι οι πελάτες του δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση και βρίσκονταν στο σκάφος για να κάνουν εργασίες συντήρησης και βαφής.
Γιάννης Σουλιώτης
insidestory.gr
_
πρόκειται για στελέχη των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του ΣΔΟΕ και τους επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής DEA (Drug Enforcement AdministrationDrug Enforcement Administration) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η σκηνή μοιάζει να βγήκε από το NarcosNarcos, καθώς ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα σχέδια υπόπτων για διακίνηση μεγάλων φορτίων ναρκωτικών. Όμως εκείνη τη μέρα, οι Αμερικανοί πράκτορες έχουν κάτι σημαντικό: Έχουν ενημερωθεί από αξιόπιστη πηγή ότι δύο ύποπτοι σχεδιάζουν να μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα. Ρίχνουν στο τραπέζι τα ονόματα του 63χρονου Β.Σ., εμπόρου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στα Μεσόγεια και του 42χρονου συνεργάτη του, Α.Λ., ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ στο Παλαιό Φάληρο.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι κοιτιούνται μεταξύ τους. Τα ονόματα αυτά δεν τους είναι άγνωστα. Έχουν από καιρό υποψίες ότι ο ιδιοκτήτης της μάντρας μεταχειρισμένων διακινεί ναρκωτικά κρυμμένα μέσα στα αυτοκίνητα που εισάγει από τη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ στο μικροσκόπιο τους έχουν μπει ύποπτα ταξίδια στο εξωτερικό του 42χρονου συνεργάτη του. Οι δέκα άνδρες καταστρώνουν το σχέδιό τους.
Στις 13 Νοεμβρίου 2018, αρκετούς μήνες μετά από εκείνη τη συνάντηση, σε παράλληλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το Εκουαδόρ, οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες και εννέα ακόμα συνεργοί τους συλλαμβάνονται κατηγορούμενοι για την παράτολμη μεταφορά 382 κιλών κοκαΐνης με ιστιοπλοϊκό από τις ακτές της Λατινικής Αμερικής στην Αυστραλία.
Η έρευνα που κατέληξε στη σύλληψη
Σε εκείνη τη συνάντηση του 2017, Αμερικανοί και Έλληνες αποφάσισαν να ερευνήσουν τις δραστηριότητες του εμπόρου αυτοκινήτων Β.Σ. και του κατά 20 χρόνια νεότερου συνεργάτη του, Α.Λ. Η λογική κίνηση θα ήταν να αποφασιστεί η παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Υπήρχε ένα όμως εμπόδιο, όπως παραδέχτηκε στο inside story στέλεχος της Αστυνομίας που πήρε μέρος στην έρευνα. Ο 63χρονος διατηρούσε δεσμό με γυναίκα-εισαγγελέα και είχε κοινωνικές επαφές με δικαστικούς λειτουργούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους. Η έκδοση βουλευμάτων για την άρση απορρήτου στο τηλέφωνό του, ή το τηλέφωνο του συνεργάτη του, ήταν πιθανό να θέσει σε κίνδυνο τη μυστικότητα της έρευνας υπό τον φόβο διαρροών. Αντ’ αυτού επελέγη η λύση της φυσικής επιτήρησης των δύο ανδρών.
Για την πορεία της έρευνας ωστόσο, πιο σημαντικός καταλύτης αποδείχθηκε η πρωτοβουλία της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών να «φυτέψει» στο κύκλωμα δύο πληροφοριοδότες, 60 και 48 ετών. Εκείνοι ήταν που τους επόμενους μήνες αποκάλυψαν κρίσιμες λεπτομέρειες για τα σχέδια των επίδοξων «Ελλήνων Εσκομπάρ». Ο ρόλος τους περιγράφεται σε έγγραφο της ΕΛΑΣ προς τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές (βρίσκεται στη διάθεση του inside story): «Στην εν λόγω εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας αναζητούσαν άτομα να αναλάβουν τη μεταφορά της κοκαΐνης, παρείσφρησε συνεργάτης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών αποκαλούμενος υπό την κωδική ονομασία “Θεόφιλος Κωνσταντίνου” συνεπικουρούμενος από τον επίσης υπό κάλυψη δρώντα 48χρονο συνεργάτη της υπηρεσίας με κωδική ονομασία “Κωνσταντίνος Κασόγλου”».
Έτσι, ενώ στην πρώτη φάση της έρευνας συμμετείχαν το Λιμενικό και το ΣΔΟΕ, τον επίλογο της υπόθεσης έγραψαν η Ελληνική Αστυνομία, το γραφείο της DEA στην Αθήνα και η τοπική αστυνομία του Εκουαδόρ, καθώς το Εκουαδόρ ήταν το μέρος από όπου οι ύποπτοι θα μετέφεραν τα ναρκωτικά. Εκεί είχαν οι δύο Έλληνες εγκέφαλοι της οργάνωσης τους συνδέσμους τους, όπως αφήνει η έρευνα να εννοηθεί.
ecuador_map.jpg
Το Εκουαδόρ εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε κέντρο logistics των καρτέλUna mujer comandaba operación de carteles mexicanos en Ecuador | EL COMERCIO των Άνδεων και μοιραία αφετηρία του ταξιδιού της κοκαΐνης προς τη Δύση, με σκάφη που συχνά φορτώνονται ναρκωτικά από την Κολομβία στα παρθένα Γκαλάπαγκος. Συχνά οι διακινητές δρουν με μικρά σκάφη με προορισμό την Αυστραλία, εκμεταλλευόμενοι την κάλυψη που προσφέρει ο αχανής Ειρηνικός. Το 2012 δημοσιότητα είχε πάρει η ανακάλυψη ενός ιστιοπλοϊκούBody found on Tonga drugs yacht identified | news.com.au που είχε αποπελεύσει από το Εκουαδόρ και ξεβράστηκε ακυβέρνητο στην Τόγκα, φορτωμένο με 200 κιλά κοκαΐνης και το υπό αποσύνθεση πτώμα ενός Σλοβάκου.
Το ΣαλίναςSalinas, Ecuador είναι ένα σημαντικό θέρετρο στη μύτη που κάνει η ακτογραμμή του Εκουαδόρ, 90 μίλια νότια από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Γουαγιακίλ, σημαντικό κέντρο για τους ναρκεμπόρους. Κατά την τουριστική περίοδο είναι μια ζωντανή πόλη που θυμίζει το Μαϊάμι. Εδώ υπάρχουν δύο μεγάλα γιοτ κλαμπ καθώς οι τουρίστες νοικιάζουν ιστιοφόρα για θαλάσσιες εκδρομές.
playa-de-san-lorenzo.jpg
Η παραλία Σαν Λορέντσο στο Σαλίνας του Εκουαδόρ.
Όταν στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 ο 42χρονος Α.Λ. ταξίδεψε στο Σαλίνας, οι insiders της Αστυνομίας που είχαν παρεισφρήσει στην οργάνωση, είχαν ήδη ενημερώσει τους ανωτέρους τους για το σχέδιο που οι δύο Έλληνες είχαν υφάνει. Ο Α.Λ. θα προμηθευόταν κοκαΐνη από το καρτέλ του Εκουαδόρ (οι πληροφορίες έκαναν λόγο για αγορά 500 κιλών) και θα έκανε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη μεταφορά της με σκάφος στην Αυστραλία. Οι δύο συνεργάτες είχαν προσδοκίες για κέρδη 11 εκατ. ευρώ από την επιχείρηση.
Στοιχεία για το ταξίδι αποκάλυψε σε κατάθεσή του Έλληνας αξιωματικός: «Την 10η Σεπτεμβρίου 2018 [ο Α.Λ.] μετέβη αεροπορικώς από την Αθήνα στο Εκουαδόρ για να συναντήσει τα μέλη της οργάνωσης και να ελέγξει ιστιοπλοϊκό σκάφος που το κύκλωμα είχε ήδη αγοράσει για τη μεταφορά της κοκαΐνης. Κατά το διάστημα που βρισκόταν στο Εκουαδόρ, του υπέδειξαν ιστιοπλοϊκό με την επωνυμία “Sunset”, το οποίο ελλιμενιζόταν στο Σαλίνας».
Όμως καθώς ο Α.Λ. έλεγχε την πορεία υλοποίησης του σχεδίου, οι κινήσεις του καταγράφονταν από την τοπική αστυνομία και πράκτορες του γραφείου της DEA στο Γουαγιακίλ.
15112018narkotika007.jpg
Το σκάφος “Sunset”, που θα χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, στο λιμάνι Σαλίνας του Εκουαδόρ. [Ελληνική Αστυνομία]
Τρεις ημέρες αργότερα, ο Α.Λ. επέστρεψε στην Αθήνα και ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου τον 63χρονο και έναν ακόμα συνεργό τους, τον 41χρονο Η.Π., γεννημένο στο Ελμπασάν της Αλβανίας. Οι τρεις άνδρες πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες συναντήσεις στη μάντρα του 63χρονου στα Μεσόγεια, ενώ πλήρωσαν 29.000 ευρώ για την αγορά και τοποθέτηση συσκευών (GPS, δορυφορικά τηλέφωνα) στο Sunset. Σύμφωνα με την επίσημη αστυνομική εκδοχή, το μικρό ιστιοπλοϊκό θα διέσχιζε τον Ειρηνικό Ωκεανό για να καταπλεύσει στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας. Ερευνάται ωστόσο και το ενδεχόμενο τα ναρκωτικά να μεταφορτώνονταν σε άλλο, μεγαλύτερο σκάφος ή πλοίο που θα επιχειρούσε τον διάπλου του ωκεανού.
To πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, έξι μέλη του κυκλώματος, υπήκοοι του Εκουαδόρ, παρέλαβαν τα πακέτα με την κοκαΐνη και τα στοίβαξαν σε αποθηκευτικούς χώρους, κάτω από τα ξύλινα κρεβάτια του σκάφους. «Ενημερωνόμασταν για τις επαφές τους και την κινητικότητά στο σκάφος, κάτι που υποδείκνυε ότι βρίσκονταν στην τελική φάση υλοποίησης του σχεδίου» λέει σε κατάθεσή του αστυνομικός της Δίωξης, που μετείχε στην έρευνα.
15112018narkotika004.jpg
[Ελληνική Αστυνομία]
Αντίστροφη μέτρηση για το ρεσάλτο
Το πρωί της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου, ένας από τους υπόπτους πήγε στο τοπικό Λιμεναρχείο για να δηλώσει τον απόπλου του Sunset. Όμως το Λιμεναρχείο, ενημερωμένο για την εξέλιξη της έρευνας, δεν έδωσε την άδεια, με το πρόσχημα ότι έλειπαν ορισμένα έγγραφα. Την ίδια μέρα, Έλληνας αξιωματικός έφτασε στο Σαλίνας με αποστολή να παρακολουθήσει από κοντά την επιχείρηση της αστυνομίας του Εκουαδόρ και να μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις στους συναδέλφους του στον 11ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης 13 Νοεμβρίου, εκείνος ειδοποίησε την Αθήνα ότι η επιχείρηση σύλληψης είχε αρχίσει: Αστυνομικοί του Εκουαδόρ πλησίαζαν το ιστιοπλοϊκό, που παρέμενε δεμένο σε προβλήτα του Σαλίνας.
skafossalinas.jpg
[Ελληνική Αστυνομία]
Στη θέα τους, μέλος του πληρώματος προσπάθησε να λύσει τον κάβο και να βγει στα ανοιχτά, δίχως όμως να τα καταφέρει. Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο ιστιοφόρο και εντόπισαν κρυμμένες 332 συσκευασίες με καθαρή κοκαΐνη, συνολικού βάρους 382 κιλών. Ήταν αεροστεγώς σφραγισμένες και στην επιφάνειά τους είχαν εντυπωμένα γνωστά λογότυπα (Louis Vuitton, της Rolex, της Apple κ.ά.), τα σήματα κατατεθέν του κάθε εργαστηρίου κόκας.
packetsdrugs.jpg
[Ελληνική Αστυνομία]
Σχεδόν ταυτόχρονα, στην Αθήνα αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) προχωρούσαν στις συλλήψεις των δύο Ελλήνων και του Αλβανού συνεργού τους σε Παλλήνη, Παλαιό Φάληρο και Χολαργό. «Κατά την προσέγγισή μας στην οικία του Β.Σ. με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ, ο ανωτέρω εξήλθε στο μπαλκόνι κρατώντας ένα περίστροφο. Συνελήφθη χωρίς να προβάλει ιδιαίτερη αντίσταση» κατέθεσε αστυνομικός που ήταν παρών στην επιχείρηση σύλληψης του 63χρονου.
15112018narkotika001.jpg
[Ελληνική Αστυνομία]
Στα σπίτια των τριών βρέθηκαν όπλα, χρήματα, κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, ενώ στο διαμέρισμα του 42χρονου εντοπίστηκαν φωτογραφίες ιστιοπλοϊκών σκαφών και αποδείξεις πληρωμής που αποκάλυψαν στους ερευνητές της ΕΛΑΣ και της DEA ταξίδι του στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούλιο. Αξιολογούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες από κοινού με τον 63χρονο συνεταίρο του είχαν πρόσφατα συστήσει εταιρεία εμπορίου στην Ισπανία.
Έγγραφο που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία και υπογράφει ο Ελληνοαμερικανός επικεφαλής του γραφείου της DEA αποκαλύπτει ότι, πλην των τριών που συνελήφθησαν στην Αθήνα, κεντρικό ρόλο στο σχέδιο μεταφοράς της κοκαΐνης είχαν δύο ακόμα άτομα. Εντοπίστηκαν στο Εκουαδόρ από την τοπική αστυνομία και συνελήφθησαν την επομένη της κοινής επιχείρησης σε Ελλάδα και Λατινική Αμερική. Έχουν ελληνικά ονόματα και ταυτότητες, ωστόσο εκφράζονται υπόνοιες ότι τα έγγραφα είναι πλαστά και πρόκειται για υπηκόους Αλβανίας. Ο ένας μάλιστα από τους δύο φέρεται να είναι αδελφός του 41χρονου Αλβανού Η.Π. και να αποτέλεσε τον σύνδεσμο των Ελλήνων «εγκεφάλων» της μεταφοράς των 382 κιλών με τα καρτέλ της κόκας. Ο άλλος φέρεται να είναι δραπέτης των φυλακών Πάτρας.
Συνελήφθησαν επίσης έξι υπήκοοι του Εκουαδόρ, ηλικίας από 23 έως 52 ετών, που είχαν αναλάβει την παραλαβή των ναρκωτικών και τη φόρτωσή τους στο σκάφος.
Οι κατηγορίες
Σε βάρος των τριών που συνελήφθησαν στην Αθήνα ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη. Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, κρίθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, προφυλακιστέοι. Κατά την προανάκριση, ο 63χρονος Β.Σ. – ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου – και ο 41χρονος Αλβανός συνεργός του, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χρηματοδότηση της μεταφοράς των ναρκωτικών, τήρησαν αρνητική στάση, αρνούμενοι να συνεργαστούν με την Αστυνομία. Αθώοι δήλωσαν και ενώπιον των ανακριτικών αρχών.
15112018narkotika002.jpg
[Ελληνική Αστυνομία]
Αντίθετα, ο 42χρονος Έλληνας (γιος γνωστής αστρολόγου, όπως ανέδειξαν τα ελληνικά ΜΜΕ) έδειξε διάθεση συνεργασίας. Παραδέχτηκε ότι ταξίδεψε στο Εκουαδόρ κατόπιν εντολής του συνεταίρου του, Β.Σ., και ότι έλεγξε ιστιοπλοϊκό σκάφος που είχε αγοραστεί. Αρνήθηκε ωστόσο ότι γνώριζε για την επικείμενη μεταφορά των ναρκωτικών καθώς πίστευε ότι θα μεταφερόταν φορτίο κακάο. «Όταν πήγα [στο Εκουαδόρ] πήγα είδα τις φυτείες του κακάο, γνώρισα τους ανθρώπους της εταιρείας και μίλησα μαζί τους για νόμιμη και καθαρή δουλειά. [...] Επειδή κατάλαβα ότι με το σκάφος αυτοί δεν θέλανε να μεταφέρουν κακάο, αλλά μάλλον ναρκωτικά, άρχισα να απομακρύνομαι» ισχυρίστηκε στην απολογία του. Μάλιστα, κατέθεσε ότι ο Β.Σ. του είπε δύο μέρες πριν την επιχείρηση να απομακρυνθεί από τη δουλειά, καθώς είναι επικίνδυνη.
Αντίστοιχα, ο δικηγόρος Ατίλιο Αλφόνσο, ο οποίος εκπροσωπεί τους συλληφθέντες στο Εκουαδόρ, δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι οι πελάτες του δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση και βρίσκονταν στο σκάφος για να κάνουν εργασίες συντήρησης και βαφής.
Γιάννης Σουλιώτης
insidestory.gr
_
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το σημείο που πονάτε αποκαλύπτει το συναισθηματικό σας μπλοκάρισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ