2012-06-08 21:55:24
Φωτογραφία για Από οξεία εγκληματοφοβία πάσχουν οι Έλληνες!
Οι πραγματικοί δείκτες εγκληματικότητας παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη…Οι 25 ανθρωποκτονίες το τελευταίο εξάμηνο κατά την εισβολή ληστών σε σπίτια είναι ένα στοιχείο που μεγεθύνει το τρομακτικό αίσθημα φόβου που νοιώθει στην καθημερινότητά του ο Έλληνας πολίτης. Μόνο που αυτό δεν δικαιολογείται από τους πραγματικούς δείκτες εγκληματικότητας, που παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

«Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα της τελευταίας έρευνας του ευρωβαρόμετρου για το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων είναι ότι καταγράφεται μια σημαντική αναντιστοιχία ανάμεσα στους πραγματικούς δείκτες εγκληματικότητας και τον φόβο που αισθάνονται οι πολίτες.

Παρατηρείται δηλαδή ένα είδος εγκληματοφοβίας. Ενώ οι δείκτες της εγκληματικότητας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης παραμένουν από τους πιο χαμηλούς, ταυτόχρονα οι Έλληνες είμαστε από τους πρώτους στον φόβο του εγκλήματος. Είμαστε οι πιο φοβισμένοι πολίτες», αναφέρει στα ΝΕΑ ο καθηγητής Εγκληματολογίας Βασίλης Καρύδης.


Ουσιαστικά το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι έχει παγιωθεί η άποψη την τελευταία δεκαετία ότι η Αστυνομία είναι αναποτελεσματική με αποτέλεσμα ένα στα δύο μικροεγκλήματα να μην αναφέρεται στην Αστυνομία.

Κάτι που με την σειρά του οδηγεί σε φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητους προστάτες. Όπως συνέβη π.χ. στην Πάτρα, όταν μετά την δολοφονία του 30χρονου Θανάση Λαζανά οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν ομάδες περιφρούρησης, στον Άγιο Παντελεήμονα και τον Κολωνό (που έχουν ομάδες εθελοντών πολιτοφυλάκων), τον Βύρωνα και την Εκάλη (που σκέφτονται να αναθέσουν την ασφάλεια των περιουσιών τους σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης) ή την Στυλίδα (όπου ο δήμαρχος Απόστολος Γκλέτσος προέτρεψε τους κατοίκους να δημιουργήσουν εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης).

«Τα φαινόμενα αυτοδικίας έχουν αυξηθεί. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον έξι περιστατικά που οι κάτοικοι πήραν τον νόμο στα χέρια τους», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα που η οικονομική κρίση έχει επιβάλει πλαφόν 20 ευρώ για προμήθεια βενζίνης στα περιπολικά και οι περισσότερες από 600 μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ είναι ακινητοποιημένες ή επικίνδυνες για οδήγηση λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Όλα αυτά ενώ τα στοιχειά δείχνουν ότι αυτή την στιγμή στην χώρα υπάρχουν πάνω από 1.000.000 παράνομα όπλα, ενώ οι ληστείες έχουν αυξηθεί κατά 132% στα σπίτια. Συγκεκριμένα -ανά περιοχή- η αύξηση ανέρχεται σε 132% την Αττική, 150% στην Θεσσαλονίκη, 300% σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, 340% στη Θεσσαλία και 700% στην Κρήτη.

Πάντως, η αναλογία Ελλήνων-αλλοδαπών δραστών για το 2011, δεν είναι απαραίτητα αυτή που φαντάζεται κάποιος.

Συγκεκριμένα οι Έλληνες «προηγούνται» στις διαρρήξεις οικιών ( 2105 Έλληνες- 1524 αλλοδαποί), τις κλοπές/ διαρρήξεις Ι.Χ. ( 1113 Έλληνες-1037 αλλοδαποί) και τις ανθρωποκτονίες (225 Έλληνες-180 αλλοδαποί).

Ενώ οι αλλοδαποί είναι «πρωταθλητές» σε ληστείες εντός οικιών (144 Έλληνες-264 αλλοδαποί), ληστείες τηλεφώνων/μικροποσών (253 Έλληνες- 400 αλλοδαποί), ληστείες σε τράπεζες και καταστήματα (1136 Έλληνες- 1337 αλλοδαποί) και μικροκλοπές (346 Έλληνες-722 αλλοδαποί)

Και, αν κάτσουμε και δούμε -πιο ψύχραιμα- τα στοιχεία σε Ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο. Προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα.

Οι ανθρωποκτονίες στην Αθήνα είναι 1,11 ανά 100.000 κατοίκους την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1,31 στο Βερολίνο, 1,49 στο Παρίσι, 2,17 στο Λονδίνο και το εντυπωσιακό 3,14 στο Άμστερνταμ.

Ενώ τα πράγματα είναι διαφορετικά στις ληστείες. Συγκεκριμένα η Αθήνα βρίσκεται 30% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την ίδια ώρα που η Ισπανία είναι μόλις 3% πάνω από τον μέσο όρο και η Δανία -που όλοι θεωρούμε ασφαλή- 107% πάνω από τον μέσο όρο.

Σε αντιδιαστολή η Γερμανία βρίσκεται -9% στον ίδιο δείκτη και η Βρετανία στο -18%.
onlarissa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ