2018-12-13 12:35:30
Φωτογραφία για ΕΘΕΛΟΥΣΙΟΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ: Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΠΕΥΛΑΥΝΕΙ…
Λίγο μετά τον πόλεμο της Κορέας το 1950 ξεκινούν στις ΗΠΑ μια σειρά πειραμάτων, που ονομάστηκαν "μέθοδοι αλλαγής συμπεριφοράς", στα οποία πρωτοστατούν γνωστοί χειρούργοι εγκεφάλου και ψυχολόγοι.

Ένας εκ των συμμετεχόντων μάλιστα στο εγχείρημα ο Dr. Shein εξέδωσε 24 άρθρα που αποτέλεσαν το πρόγραμμα "αλλαγής συμπεριφοράς". Καθένα από αυτά περιείχε ψυχολογικές και διοικητικές εφαρμογές με στόχο την αλλοίωση, την συντριβή και τελικά την "αναμόρφωση" της προσωπικότητας του ατόμου. Παρόμοια πειράματα στην συνέχεια πραγματοποιούνται και στην Δ. Γερμανία, πειράματα που βοήθησαν στον σχεδιασμό των λευκών κελιών που προορίζονταν κυρίως για τους αντάρτες πόλεων.

Ν. Κορέα 2018.

"Η φυλάκιση μού δίνει ένα αίσθημα ελευθερίας" εξομολογείται στο Reuters η Park Hye-ri, μια 28χρονη ιδιωτική υπάλληλος, που πλήρωσε 90 δολάρια για να περάσει 24 ώρες μέσα σε "ψεύτικη" φυλακή. Ήδη από το 2013, η εταιρεία "Prison Inside Me" στην επαρχία Hongcheon έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 2.000 "φυλακισμένους".


Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εξουθενωμένοι υπάλληλοι ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και φοιτητές. "Έτρεχα συνέχεια", λέει η Παρκ, έγκλειστη σε ένα μικρό κελί και συμπληρώνει "Δεν θα έπρεπε καν να είμαι εδώ αυτή τη στιγμή γιατί έχω δουλειά να κάνω. Αλλά αποφάσισα να πατήσω "παύση" και να κάνω την αυτοκριτική μου, ώστε η ζωή μου να γίνει καλύτερη".

Σύμφωνα με τους κανόνες της φυλακής απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα, οι συνομιλίες με τους υπόλοιπους κρατούμενους, αλλά και τα ρολόγια. Όσοι "επιλέγουν" τον εθελούσιο εγκλεισμό υποχρεώνονται να φορούν μια μπλε φόρμα, ενώ μόλις φτάσουν στο χώρο της κράτησής τους τούς δίνεται ένα λεπτό στρώμα για γιόγκα, ένα τσαγερό, ένα στυλό και ένα σημειωματάριο. Στα κελιά υπάρχει μια τουαλέτα δίχως καθρέπτη, δεν υπάρχουν κρεβάτια, οι έγκλειστοι κοιμούνται στο πάτωμα πάνω σε αυτό το λεπτό στρώμα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Νοτιοκορεάτες εργάστηκαν περί τις 2.024 ώρες το 2017. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αύξησε τον κατώτατο μισθό και έθεσε όριο εργασίας 52 ωρών εβδομαδιαίως, από 68 που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Και τι λένε στην ιδιοκτήτρια της εταιρείας οι …πελάτες της φυλακής μετά τον εγκλεισμό τους; «Δεν είναι αυτό φυλακή, φυλακή είναι εκεί που επιστρέφουμε εμείς».

Και όμως η είδηση είναι πραγματική.

Ο εφιάλτης δεν βρίσκεται στο μέλλον, αλλά ορίζει το παρόν, αποτελεί την «κανονικότητα» και όχι μια «κακιά στιγμή». Ο εθελούσιος εγκλεισμός θεωρείται η μόνη εφικτή «απόδραση» από τα εργασιακά κάτεργα, και η φυλάκιση αποτελεί καταφύγιο «ισορροπίας» και «αυτογνωσίας», εφαλτήριο για μια «καλύτερη ζωή» Λ. 
anarchypress
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ