2018-12-20 06:58:51
Φωτογραφία για Εγκληματική οργάνωση χρέωνε τον ΕΦΚΑ μέσω παράνομων νομιμοποίησεων αλλοδαπών
Ένας εφοριακός, ένας… παρολίγο λογιστής, ένας υπάλληλος των ΚΕΠ και ένας… άεργος είναι τα βασικά μέλη της σπείρας που εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια κατάφεραν να καταχρεώσουν

τον ΕΦΚΑ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 

Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, παρακολουθούσαν αλλοδαπούς καθώς υπήρχαν πληροφορίες για διακίνηση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Όσο ο καιρός όμως περνούσε, η σπείρα φαινόταν ότι είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε πολλούς τομείς.

Σε μια ογκωδέστατη δικογραφία που έφτασε στα χέρια της ανακρίτριας Διαφθοράς περιγράφεται η δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι... υπηρεσίες της σπείρας

Οι συλληφθέντες εκμεταλλευόμενοι συγκεκριμένο άρθρο του κώδικα μετανάστευσης που αφορά στην εξαρτημένη εργασία είχαν ο καθένας τον ρόλο του και λειτουργούσαν ως εξής:


Ο εφοριακός υπάλληλος, λόγω της θέσης του σε Εφορία του κέντρου της Αθήνας, εξέδιδε ΑΦΜ και κλειδάριθμους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν συνελήφθη είχε στην κατοχή του έτοιμα έγγραφα για να τα παραδώσει στους αλλοδαπούς πελάτες του.

Ο υπάλληλος των ΚΕΠ φρόντιζε να προμηθεύει με αριθμούς ΑΜΚΑ.

Ο «λογιστής» που θεωρείται ηγετικό στέλεχος και κυκλοφορούσε με πολυτελές αυτοκίνητο έκανε «μεγάλη ζωή» στα Νότια προάστια της Αττικής. Η έρευνα έδειξε ότι κολλούσε ένσημα σε αλλοδαπούς για λογαριασμό τουλάχιστον «10 επιχειρήσεων, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των οποίων ήταν τρίτα πρόσωπα, που φαινομενικά δεν σχετίζονταν με τα μέλη του κυκλώματος (αχυράνθρωποι)». Στη συνέχεια, εμφάνιζε ψεύτικη οικονομική δραστηριότητα και όταν τα χρέη έφταναν σε μεγάλο ύψος, τότε έβαζε «λουκέτο» στις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ήταν «βιοτεχνίες ενδυμάτων (φασόν), καθαρισμούς κτιρίων καθώς και μία κατασκευαστική εταιρεία».

Σύμφωνα με την αστυνομία, «η συνήθης «παραγγελία» ήταν η καταχώρηση 50 ενσήμων, για τα οποία οι «πελάτες» κατέβαλλαν χρηματικό ποσό έως και 1.200 ευρώ, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από τις εργοδοτικές εισφορές ανά άτομο. Επίσης, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.)».

Μέσω των ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.), περισσότερα από 600 άτομα διαπιστώθηκε ότι είχαν «κολλήσει» ένσημα με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Όμως τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν και επιπλέον 150 ευρώ όταν εξέδιδαν ΑΦΜ και αριθμό ΑΜΚΑ.

Τέλος, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας Ινδός ο οποίος έφτιαχνε πλαστά έγγραφα και στην κατοχή του βρέθηκαν δεκάδες σφραγίδες δημόσιων υπηρεσιών αλλά και 27 χιλιάδες ευρώ.

Ο ανυποψίαστος ελληνοκαναδός

Στην πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών όμως ενεπλάκη και η… κλεμμένη ταυτότητα ενός ελληνοκαναδού που έχει χρόνια να έρθει στην χώρα μας. Το κύκλωμα, με άγνωστο τρόπο, είχε καταφέρει να αρπάξει την ταυτότητα του και να την χρησιμοποιεί όταν ήθελε να ανοίξει μια επιχείρηση, εν αγνοία του. Μάλιστα, μετά από έρευνα που έγινε η ταυτότητα είχε ακυρωθεί το 2014 ενώ είχε απενεργοποιηθεί και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου. Αστυνομικοί απευθύνθηκαν στην διοίκηση του ΕΦΚΑ και όπως διαπιστώθηκε το σύστημα του οργανισμού είχε «τρύπα» με αποτέλεσμα η ζημιά που έχει προκληθεί να φτάνει τις 850 χιλιάδες ευρώ. Οι 9 συλληφθέντες κρατούνται και θα απολογηθούν το Σάββατο στην ανακρίτρια διαφθοράς.

Η ανακοίνωσης της ΕΛΑΣ:

Από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, μετά από πολύμηνη έρευνα, επετεύχθη η εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που προέβαινε στη παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών.

Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την 17 και 18 Δεκεμβρίου 2018, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά εννέα (9) μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων τέσσερις (4) ημεδαποί και πέντε (5) αλλοδαποί. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται τα δύο (2) ηγετικά μέλη του κυκλώματος και δύο (2) δημόσιοι υπάλληλοι (εφοριακός και υπάλληλος Ασφαλιστικού Φορέα). 

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, απάτης, δωροδοκίας υπαλλήλου, δωροληψίας υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση - νόθευση, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης και του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος στηριζόταν στην έκδοση δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη χορήγηση-ανανέωση άδειας διαμονής, για εξαρτημένη εργασία, που επιτυγχάνετο υπέρ των προς νομιμοποίηση αλλοδαπών με:

- καταχώρηση εικονικών ημερομισθίων και την υφαρπαγή αντιστοίχων ημερών ασφάλισης (ενσήμων) από τον Ε.Φ.Κ.Α, 

- υφαρπαγή βεβαιώσεων ασφάλισης από τον Ε.Φ.Κ.Α, την έκδοση- ανανέωση βιβλιαρίων υγείας και την έκδοση λογαριασμών ασφαλισμένου Ε.Φ.Κ.Α,

- έκδοση Α.Μ.Κ.Α - Α.Μ.Α.,

- έκδοση Α.Φ.Μ. και κλειδαρίθμων,

- σύναψη εικονικών δηλώσεων στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας (συμβόλαια κατοικίας), 

- υποβολή ή τροποποίηση φορολογικών στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, 

- χορήγηση βεβαιώσεων εργοδότη και 

- κατάρτιση διαφόρων πλαστών εγγράφων ή νοθεία γνησίων με τη χρήση πλαστών σφραγίδων.

Κύρια, και από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες της οργάνωσης ήταν η καταχώρηση εικονικών ημερομισθίων (ενσήμων), η οποία πραγματοποιούνταν μέσω τουλάχιστον δέκα (10) επιχειρήσεων, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των οποίων ήταν τρίτα πρόσωπα, που φαινομενικά δεν σχετίζονταν με τα μέλη του κυκλώματος (αχυράνθρωποι). 

Από την έρευνα κατέστη δυνατή η σύνδεση των ύποπτων επιχειρήσεων με τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης και η πλήρης ταύτιση των στοιχείων τους. Όπως διαπιστώθηκε, οι εν λόγω επιχειρήσεις ήταν εικονικές, δηλωμένες με δραστηριότητες κυρίως ως βιοτεχνίες ενδυμάτων (φασόν), καθαρισμούς κτιρίων καθώς και μία κατασκευαστική εταιρεία.

Γίνεται μνεία, ότι συνήθης «παραγγελία» ήταν η καταχώρηση 50 ενσήμων, για τα οποία οι «πελάτες» κατέβαλλαν χρηματικό ποσό έως και 1.200 ευρώ, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από τις εργοδοτικές εισφορές ανά άτομο. Επίσης, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), διαπιστώθηκε ότι τη τελευταία διετία μέσω των υπόπτων επιχειρήσεων έχουν ασφαλιστεί δια της υποβολής αντίστοιχων ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.), άνω των εξακοσίων (600) ατόμων.

Επίσης, βασική δραστηριότητα της οργάνωσης ήταν η σύναψη συμβολαίων μίσθωσης διαμερισμάτων, με φερόμενους ως μισθωτές «πελάτες» της οργάνωσης. Οι εν λόγω διευθύνσεις δεν ανταποκρίνονταν στη πραγματικότητα, αλλά ως κριτήριο επιλογής ήταν η δηλωθείσα διεύθυνση να ανήκει στην εδαφική αρμοδιότητα των αντιστοίχων αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών ή των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Τα εν λόγω μισθωτήρια συμβόλαια καταρτίζονταν ηλεκτρονικά και υποβάλλονταν ως δικαιολογητικά στις προαναφερόμενες υπηρεσίες.

Ακόμη μια δραστηριότητα της οργάνωσης που περιλαμβανόταν στο πακέτο των «διευκολύνσεων» προς τον εκάστοτε «πελάτη», ήταν η κατάρτιση φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογητικά για ανανέωση άδειας διαμονής στις αρμόδιες Υπηρεσίες. 

Στο πλαίσιο δράσης της οργάνωσης, διαπιστώθηκε και η εμπλοκή υπαλλήλου εφορίας, ο οποίος χρησιμοποιώντας ως διαμεσολαβητή ημεδαπό, μέλος της οργάνωσης, αναλάμβανε την έκδοση Α.Φ.Μ. και την έκδοση ή επανέκδοση κλειδαρίθμων, καθώς και τη διαδικασία απενεργοποίησης αυτών, όπου απαιτείτο.

Από την συνδυαστική έρευνα, πραγματοποιήθηκε η πλήρης ταύτιση των στοιχείων εξήντα οκτώ (68) ατόμων, οι οποίοι αποτέλεσαν «πελάτες» της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ συνολικά διερευνώνται περίπου εξακόσιες (600) υποθέσεις χορήγησης-ανανέωσης αδειών διαμονής.

Κατά την διάρκεια των ερευνών, εντοπίστηκε εργαστήριο κατάρτισης πλαστών διοικητικών εγγράφων, αποτελούμενο από δύο (2) ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τριάντα τρείς (33) σφραγίδες, που χρησιμοποιούνταν για τη κατάρτιση εξαρχής πλαστών εγγράφων ή για τη νοθεία γνησίων.

Επίσης, κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των -36.170- ευρώ, δεκαεννέα (19) κινητά τηλέφωνα και πέντε (5) ταυτότητες – διαβατήρια τρίτων προσώπων, αμφιβόλου γνησιότητας.

Επιπλέον, τόσο στη κατοχή των συλληφθέντων, όσο και στις κατοικίες τους, βρέθηκε μεγάλος αριθμός «πακέτων» δικαιολογητικών τρίτων αλλοδαπών προσώπων, όπως φ/α ατομικών εγγράφων, βεβαιώσεων Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α., βιβλιάρια υγείας, αιτήσεις έγκρισης καταγραφής στη Γ.Γ.Π.Σ. για έκδοση κλειδαρίθμων ασφαλιστικών βεβαιώσεων, τα περισσότερα διαχωρισμένα ανά άτομο και έτοιμα προς υποβολή στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην οικία του ημεδαπού ηγετικού μέλους, βρέθηκε πλήθος εγγράφων που πιστοποίησαν τα στοιχεία της έρευνας, σχετικά με την εικονική ασφάλιση των αλλοδαπών προσώπων, καθώς και έγγραφα των ύποπτων επιχειρήσεων και ταυτοποιημένων «πελατών» της οργάνωσης. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κυρία ανάκριση.

zougla.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα νέα της ΥΑΤ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα νέα της ΥΑΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ