2019-01-06 09:12:15
Φωτογραφία για Έρευνα: Θύματα «μπούλινγκ» το 53% των Ελλήνων ιατρών και νοσηλευτών
Θύματα εκφοβισμού και λεκτικής βίας φαίνεται πως είναι περισσότερο από το 50% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας μας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν Έλληνες

ιατροί και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open. Στην έρευνα συμμετείχαν ανώνυμα περίπου 400 εργαζόμενοι σε 17 ελληνικά νοσοκομεία. Το 40% αποτελείται από γιατρούς και το 60% από νοσηλευτές με μέση ηλικία τα 43 έτη.

Το σοκαριστικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρ. Ηλία Χατζηιωαννίδη της Δεύτερης Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι μόλις το 28% εξ αυτών αναγνώρισε ότι έπεσε θύμα μπούλινγκ, είτε γιατί δεν έχει σαφή επίγνωση της λεκτικής κακοποίησης, είτε γιατί αρνείται το ρόλο του θύματος. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικές μελέτες, είναι πιο εύκολο για τον άνθρωπο να αναφέρει περιστατικό μπούλινγκ για κάποιον άλλο, παρά για τον εαυτό του.


Σύμφωνα με την έρευνα τα θύματα μπούλινγκ στα νοσοκομεία είναι κυρίως γυναίκες ή νεότεροι γιατροί και νοσηλευτές. Ταυτόχρονα όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχουν οι γυναίκες και στο ρόλο του θύτη (ηλικίας 45 έως 54 ετών), αλλά και άνδρες 45-64 ετών, συνήθως σε θέση προϊσταμένου ή ανώτερου στην ιεραρχία (το 40% των θυτών), ομότιμου συναδέλφου (26%), διευθυντή (22%) ή γονείς νεογνού (8%). Σημειώνεται, ότι οι γιατροί ανέφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι υπήρξαν θύματα (34%) σε σχέση με τους νοσηλευτές (23%). Αντίστοιχα, το 83% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι υπήρξαν μάρτυρες κάποιου περιστατικού «μπούλινγκ» σε άλλους κατά το τελευταίο εξάμηνο στο νοσοκομείο.

Από εκείνους που υποστήριξαν ότι έπεσαν θύματα μπούλινγκ, μόλις το 19% ανέφερε το περιστατικό στη διεύθυνση ή στο σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ το 10% κινήθηκε νομικά. “Πρόκειται για ενοχλητικά και υπερβολικά υψηλή συχνότητα εκφοβισμού, μολονότι τα μισά θύματα δεν θεωρούν για τους εαυτούς τους ότι υπέφερα. Η επίπτωση στην ψυχική υγεία των θυμάτων και των μαρτύρων ήταν σοβαρή» αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι το ιατρικό “μπούλινγκ” έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική υγεία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία, καθώς τα θύματα εμφανίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα, άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοπεποίθηση, έλλειψη ικανοποίησης από τη δουλειά και από τη ζωή τους, στρες και αίσθηση εξάντλησης, μυοσκελετικά προβλήματα, αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, αυτοκτονικές τάσεις, χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο εκφοβισμός οδηγεί σε αύξηση απουσιών από την εργασία, προβλήματα εξέλιξης στην καριέρα, μικρότερη απόδοση στα ιατρικά-νοσηλευτικά καθήκοντα, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη οι “γιατροί θύματα εκφοβισμού κάνουν πιο συχνά ιατρικά λάθη”.

πηγή: dikastiko.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ