2019-01-08 07:29:17
Φωτογραφία για Εισαγγελική έρευνα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά του N. Μανιαδάκη
Σε σκληρό μπρα ντε φερ εξελίσσεται η υπόθεση της Novartis. Πληροφορίες φέρουν την Εισαγγελία Διαφθοράς να διενεργεί σε βάρος του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, πρώην

προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου για παθητική δωροδοκία, έρευνα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αξιολογώντας μεταξύ άλλων τα στοιχεία που αφορούν παλαιότερη φορολογική του εκκρεμότητα.

Ο ίδιος εξάλλου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ενέτεινε την αντεπίθεση στην οποία έχει περάσει, καταθέτοντας ένσταση ακυρότητας τόσο της δίωξης που του έχει ασκηθεί, όσο και της διάταξης σχετικά με την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

Μέσω του συνηγόρου του, Θεόδωρου Μαντά, ο καθηγητής επιχειρεί να αποδομήσει τη δίωξη σε βάρος του, τονίζοντας ότι η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας δεν προκύπτει από κανένα απτό στοιχείο, κρίνοντας ως ασαφή, και πάντως ανεπαρκή, τη σχετική μαρτυρία έτερου προστατευόμενου μάρτυρα.


Η υπεράσπιση Μανιαδάκη θεωρεί, δε, εσφαλμένη την απόδοση της επιβαρυντικής περίστασης του νόμου1608/50, περί καταχραστών του Δημοσίου, αφού ο καθηγητής ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών και δεν κατείχε δημόσιο αξίωμα.

Παράλληλα, εισαγγελικές πηγές διαψεύδουν δημοσίευμα που φέρει την Εισαγγελία Διαφθοράς να έχει αρνηθεί στο FBI, σε συνάντηση στη Βιέννη, την παραλαβή στοιχείων σχετικών με τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένου υπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, ο εποπτεύων των εισαγγελέων Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής (ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση), φέρεται να έχει ζητήσει από το αμερικανικό κλιμάκιο, η όποια ανταλλαγή στοιχείων να γίνεται μέσω της πλέον επίσημης, θεσμικής οδού, αυτής της Eurojust.

Η πρόταση Αγγελή θα δοκιμαστεί λίαν συντόμως, αφού σήμερα κιόλας διαβιβάζεται έγγραφο της ελληνικής πλευράς για νέα επαφή, υπό την αιγίδα της Eurojust, στη Χάγη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει επίσης η πορεία της αναφοράς που έχει υποβάλει ο κ. Αγγελής (για τη συνάντηση εργασίας της Βιέννης), στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου – η οποία σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες δηλώνει διατεθειμένη να διερευνήσει το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα

Πηγές της Δικαιοσύνης τονίζουν ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει τον έλεγχο για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, με βασικό στόχο την ολοκλήρωση της έρευνας – την άσκηση διώξεων, όπως λέγεται, για όσους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, και την αρχειοθέτηση, για όσους τα στοιχεία είναι μηδαμινά.

Καθώς η έρευνα έχει διαιρεθεί σε χρονικές φάσεις, άμεση προτεραιότητα θεωρείται η ολοκλήρωση της έρευνας όσον αφορά το διάστημα από το 2010 έως και το 2012, οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.

Το έργο της Εισαγγελίας δυσχεραίνει ο  όγκος των στοιχείων που έχουν κατασχεθεί και αφορoύν τη Novartis – δεν πρόκειται μόνον για εκείνα που κατασχέθηκαν στα γραφεία της εταιρείας αλλά και κάποια που εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα «ύστερα από πληροφορίες», σε άλλη εταιρεία, με έδρα τον Ασπρόπυργο, έχουσα συμβουλευτικό ρόλο προς τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Ο όγκος των στοιχείων είναι τέτοιος, εκτιμούν εισαγγελικές πηγές, που ακόμη και η ύπαρξη …100 εμπειρογνωμόνων, δεν θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη στην αξιολόγησή τους. Με βάση την ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, «τυχόν αποτύπωσή τους σε χαρτί θα απαιτούσε 14 χρόνια» Να σημειωθεί ότι εκκρεμή παραμένουν και πολλά αιτήματα δικαστικής συνδρομής για εμπλεκόμενα πρόσωπα, παράμετρος που δεν βοηθά στο να ξεθολώσει πλήρως το τοπίο.

tovima.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ