2019-01-09 05:43:39
Φωτογραφία για Eνα βήμα πριν από τη ρήξη Τσίπρας - Καμμένος
Με την «ώρα της κρίσης» για την αποκόλληση, έπειτα από τέσσερα χρόνια, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να έχει φθάσει, το κρίσιμο ερώτημα που γεννάται είναι ο τρόπος αλλά και ο ακριβής χρόνος που θα συμβεί αυτό.

Θα έρθει ένα διαζύγιο «βελούδινο» και συναινετικό ή θα γίνει μέσω σύγκρουσης των δύο εταίρων; Οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Καμμένου, όπου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μίλησε για «ανένδοτο» αγώνα για το όνομα της Μακεδονίας, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη λέξη «αποστασία», αποτυπώνουν πως, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, έχει το όπλο παρά πόδα και είναι έτοιμος ακόμα και για σύγκρουση με το Μαξίμου αν θεωρήσει πως θίγεται ή αθετείται η συμφωνία που είχε κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα –όπως είχε υποστηρίξει ο ίδιος– να μην πάρει βουλευτές του στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, ενδεικτικό της επιθετικής διάθεσης Καμμένου είναι πως έδινε συνέχεια στη «βεντέτα» με τον Νίκο Κοτζιά χαρακτηρίζοντάς τον «ολετήρα».


Αντιθέτως, οι προθέσεις του Μαξίμου, τούτη την ώρα, δεν είναι συγκρουσιακές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας ετέθη το θέμα των σχέσεων με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο. «Ακόμα και να ειπωθεί κάποια κουβέντα παραπάνω, εμείς θα κρατήσουμε την ψυχραιμία μας» ήταν η κεντρική γραμμή που δόθηκε στα στελέχη, καθώς αυτό θεωρείται πως είναι το συμφέρον για το κόμμα. Και πράγματι στο Μαξίμου δεν έχουν καμία διάθεση να οδηγηθούν λίγο πριν από τις κάλπες σε δίνη σύγκρουσης με τον κ. Καμμένο, που είναι βέβαιο πως θα είναι απρόβλεπτη, λόγω και του συγκρουσιακού χαρακτήρα του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Κομματικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως δεν είναι σώφρον ύστερα από τέσσερα χρόνια «καλής συνεργασίας» με τους ΑΝΕΛ, «παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογικές αφετηρίες», να οδηγηθούν τώρα οι σχέσεις σε πόλεμο. Για αυτό άλλωστε φημολογείται έντονα πως στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι να υπάρξει τετ α τετ –ίσως και σήμερα– με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ώστε να πέσουν οι τόνοι και το επερχόμενο διαζύγιο να γίνει σε πολιτισμένο κλίμα. Το ότι πάντως το Μαξίμου κρατά αμυντική στάση και περιμένει τα επόμενα βήματα του κ. Καμμένου, πριν πάρει θέση, φάνηκε και από την αναβολή κατά μία ημέρα της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Η αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη μετατέθηκε για αύριο Τετάρτη, ώστε να έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ και να διαφανούν οι προθέσεις Καμμένου, χωρίς να έχει πάρει θέση ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου θέλει να ρίξει τους τόνους με τον κυβερνητικό εταίρο και λόγω της επικείμενης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Η άφιξη της ισχυρής κυρίας στην Αθήνα είναι ιδιαιτέρως σημαντική για το Μαξίμου και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επισκιαστεί από ενδοκυβερνητική δίνη που θα τη «θολώσει» επικοινωνιακά, ώστε να εκπεμφθούν με διαύγεια τα μηνύματα της επίσκεψης. Παράλληλα, μέσο πίεσης για την «καταστολή» των αντιδράσεων Καμμένου θεωρούνται και τα θετικά μέτρα τα οποία έρχονται. Με δεδομένο πως οι ΑΝΕΛ είναι δημοσκοπικά κάτω από το όριο, ο κ. Τσίπρας μπορεί να δελεάσει τον συγκυβερνήτη του βάζοντας τον «στο κάδρο των καρπών» που, όπως λέει το Μαξίμου, δρέπει μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Στην Ηρώδου Αττικού πάντως δεν εκπέμπουν άγχος σχετικά με την έκβαση της ψηφοφορίας για τις Πρέσπες και όχι μόνον. Το είπε χθες ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Π.Γ., όταν σημείωσε πως «έχουμε 151 ψήφους για να περάσουν οι Πρέσπες» αλλά και «οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία» προκύψει την ταραγμένη περίοδο που ακολουθεί. Λίγο αργότερα εξάλλου, το Μαξίμου με ανακοίνωσή του καλούσε τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσουν ψήφο δυσπιστίας. Η φράση πάντως «οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία» αφήνει ανοικτό παράθυρο και για ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που είχε προσφάτως αποκλείσει ο κ. Τζανακόπουλος.

Με συνοπτικές διαδικασίες

Την ίδια ώρα, με ασυνήθιστη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα αιτιολογία, η οποία για πολλούς στο Περιστύλιο δεν είναι άσχετη προς το γενικότερο πολιτικό κλίμα των ημερών, η κυβερνώσα πλειοψηφία χθες στη Βουλή συνόδευσε την έναρξη της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, και ειδικότερα τη δημοσιοποίηση της βούλησής της αυτό να ψηφιστεί σχεδόν με συνοπτικές διαδικασίες: δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχει λόγος, είναι σημαντικό να ψηφιστεί την άλλη Δευτέρα, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Σεβαστάκης, αναφέροντας ότι ο σχεδιασμός είναι η συζήτηση στην επιτροπή να ολοκληρωθεί το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής. «Υπάρχει ανάγκη πολύ μεγάλης πύκνωσης του κοινοβουλευτικού χρόνου», συμπλήρωσε ο κ. Σεβαστάκης απαντώντας στην εύλογη απορία βουλευτών της αντιπολίτευσης ως προς το ποιος είναι ο σημαντικός λόγος για τέτοια επιτάχυνση των διαδικασιών (υπενθυμίζεται πως η συζήτηση νομοσχεδίων που δεν έχουν τον χαρακτήρα του «επείγοντος» διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, από την έναρξη της επεξεργασίας στις επιτροπές έως και την ψήφισή τους από την Ολομέλεια). «Υπάρχουν πολύ μεγάλα και σημαντικά νομοσχέδια που περιμένουν. Χωρίς να κάνουμε “εκπτώσεις” στη συζήτηση, πρέπει να έχουμε κοινοβουλευτική πυκνότητα», συμπλήρωσε.

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ