2019-01-14 09:34:02
Φωτογραφία για «Μπρα ντε φερ» ΔΕΗ - επενδυτών για τους 1.248 εργαζόμενους σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη
Να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που οδηγεί στα βράχια το σχέδιο αποεπένδυσης από το

λιγνίτη, θα πρέπει να επιχειρήσει τις επόμενες μέρες η ΔΕΗ, προκειμένου να αποφύγει την πιθανότητα, η Κομισιόν να ξαναβάλει στο τραπέζι την πώληση των πιο βιώσιμων μονάδων της που δεν είναι άλλες από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Το διαζύγιο των δύο - φαινομενικά - ζεστών επενδυτικών σχημάτων για το λιγνίτη, του ομίλου Κοπελούζου με την Κινεζική CHN Energy και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Τσέχικη SevenEnergy, μπορεί να μην έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ωστόσο είναι παραπάνω από σαφές ότι με τους όρους πώλησης που έχει εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στα τέλη Δεκεμβρίου για το SPA (σύμβαση αγοραπωλησίας), ο διαγωνισμός δεν μπορεί να περπατήσει, πόσο μάλλον στις 23 Ιανουαρίου που είναι η νέα προθεσμία που έχει δοθεί για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

«Φαίνεται ότι η ΔΕΗ δεν θέλει να παραδεχτεί ότι οι εταιρείες προς πώληση είναι εξαιρετικά ζημιογόνες» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Όπως αναφέρουν, σοβαροί επενδυτές, όπως η Seven Energy, δεν θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά βάσει των όρων που γνωστοποίησε η ΔΕΗ στις 31 Δεκεμβρίου. «Δεν είναι έτοιμοι να επιδοτήσουν τις ζημίες και ταυτόχρονα να πληρώσουν ένα λογικό τίμημα».


Δεδομένου ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας, παραπέμπουν στην στάση που θα τηρήσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP), εάν δηλαδή θα πιέσει για τη βελτίωση των όρων του SPA ώστε να έχει επιτυχή έκβαση ο διαγωνισμός ή θα επιλέξει τη λύση με τα υδροηλεκτρικά.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και στο στρατόπεδο των Κινέζων με τον όμιλο Κοπελούζου, θεωρώντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί καμία σημαντική πρόοδο σε σχέση με όσα ζητούσαν οι επενδυτές. Ακόμη και το πρόγραμμα της εθελουσίας που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ, ικανοποιώντας ένα από το αιτήματα των επενδυτικών σχημάτων για γενναία μείωση του εργασιακού κόστους των ζημιογόνων μονάδων, προκειμένου να καταστούν πιο ελκυστικές εκτιμούν ότι δεν θα πετύχει.

Μόνο 150 εργαζόμενοι είπαν «ναι» μέχρι σήμερα

Οι μέχρι σήμερα ενδείξεις σχετικά με την αποδοχή του προγράμματος που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ, είναι όντως απογοητευτικές με τους συνδικαλιστές να προδιαγράφουν την αποτυχία του αν δεν δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα, κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Μέχρι την Παρασκευή θετικοί για να φύγουν από την ΔΕΗ με εθελούσια εμφανίζονταν 150 εργαζόμενοι από τους οποίους μόνο οι 25 ήταν άνω των 62 ετών.

Μολονότι το μπόνους διπλασιάστηκε (από 5.000 σε 10.000 ευρώ συν τα 15.000 ευρώ που η νόμιμη αποζημίωση εξόδου από την εταιρεία), οι εργαζόμενοι δεν έχουν ενδώσει, με την ΔΕΗ να ελπίζει στις… παρατάσεις για ένα πιο μαζικό ρεύμα εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έληγε την περασμένη Πέμπτη αλλά έχει δοθεί παράταση έως και αύριο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζει η Μελίτη στην Φλώρινα καθώς πρόκειται για μια μονάδα που απασχολεί 231 εργαζόμενους αλλά είναι από τις νεώτερες, στελεχωμένη με νέο κόσμο που για να φύγει, το μπόνους της εξόδου είναι το μοναδικό δέλεαρ. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την μονάδα αυτή, ώριμα συνταξιοδοτικά χρόνια εμφανίζουν μόνο τρεις εργαζόμενοι! Σαφώς διαφορετική είναι η εικόνα στις δύο παλαιότερες μονάδες στην Μεγαλόπολη, οι οποίες απασχολούν 1.017 εργαζόμενους.

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Γιώργος Αδαμίδης εκτιμά ότι εάν δεν δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα στους εργαζόμενους που δεν έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια κανείς δεν πρόκειται να φύγει. «Δεν μπορείς να φεύγεις στα 15 ή 20 χρόνια με μειωμένη σύνταξη, παίρνοντας το ίδιο μπόνους με κάποιον που έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας και θα πάρει κανονική σύνταξη» αναφέρει και εκτιμά ότι δεν θα θελήσουν να φύγουν συνολικά πάνω από 300 εργαζόμενοι.

Όμως ο εκτιμώμενος αριθμός είναι κάτω από τους στόχους και τις βλέψεις των επενδυτών που έχουν ζητήσει από την ΔΕΗ να «ελαφρύνει» κατά περίπου 50% το προσωπικό, ώστε οι μονάδες να περιοριστούν στους 600 εργαζόμενους από 1.248 που είναι σήμερα.

Οι εργαζόμενοι επικρίνουν την πολιτική της ΔΕΗ, λέγοντας ότι το προτεινόμενο μπόνους ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από δύο μισθούς, αν υπολογιστεί ότι ο μικτός μισθός ενός εργαζόμενου στα ορυχεία είναι από 3.500 έως 4.000 ευρώ. Θυμίζουν μάλιστα ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα εθελουσίας η ΔΕΗ είχε δώσει 100.000 ευρώ.

Ωστόσο το εργασιακό, αν και είναι ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων των επενδυτών δεν είναι το μείζον θέμα για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγείται ο διαγωνισμός. Στα εκκρεμή ζητήματα που οι επενδυτές ζητούν λύσεις που δεν έχουν πάρει, είναι οι λιγνιτικές αποζημιώσεις ΑΔΙ για τις οποίες η Κομισιόν δεν έχει δώσει το πράσινο φως καθώς και η εξασφάλιση μιας σταθερής τιμής στην τροφοδοσία της Μελίτης από τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται το ορυχείο της Αχλάδας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ