2019-01-17 18:48:27
Φωτογραφία για Μπορούμε να γυμναζόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι;
Είστε άρρωστοι (καλά, όχι και του θανατά!) και αναρωτιόμαστε αν μπορούμε ή όχι να πάμε στο γυμναστήριο.

«Αυτή την εποχή τα κρυολογήματα και οι ιώσεις είναι πολύ συχνά και οι περισσότεροι ταλαιπωρούνται από ρινική καταρροή και φταρνίσματα γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα, ενώ ακόμη πιο άσχημα μας κάνει να αισθανόμαστε το γεγονός ότι ίσως χρειαστεί να σταματήσουμε τη γυμναστική ενώ αναρρώνουμε» εξηγεί η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη.

Όπως η ίδια εξηγεί, το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι σε ποια φάση η γυμναστική θα μας βοηθήσει να ανακάμψουμε από ένα κρυολόγημα από το οποίο υποφέρουμε και πότε πρέπει να ακούσουμε το γιατρό μας και να παραμείνουμε κάτω από το πάπλωμά μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τραβήξετε τον εαυτό σας στο γυμναστήριο, ανεξάρτητα από το πώς νιώθετε. Είναι ίσως καλύτερο να ξεκουραστείτε αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα: Πυρετό, ανεξέλεγκτο ρίγος, βαρύ βήχα, μη ελεγχόμενο φτάρνισμα, μια θωρακική συμφόρηση, δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα αυτά είναι ενδεικτικά μιας σοβαρότερης αναπνευστικής λοίμωξης από το κοινό κρυολόγημα και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.


Όπως εξηγεί η κ. Περδίκη, μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση επιταχύνει την «ανοσολογική απάντηση» του σώματος επιτρέποντάς μας να περάσουμε το κρυολόγημα πιο ελαφριά και καθιστώντας τα συμπτώματά του πιο ελαφριά. Επίσης, φαίνεται ότι η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες να υποφέρουμε από κρυολόγημα. Η εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο είναι το γεγονός ότι η άσκηση προκαλεί στο σώμα ένα είδος πίεσης που με τη σειρά της προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση στους μυς, καθιστώντας το ανοσοποιητικό σύστημα πιο δυνατό, εύρωστο και σε μεγαλύτερη ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε ιούς εισβολείς.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να γυμνάζεστε μόνο αν έχετε ένα κοινό κρυολόγημα. «Ακούστε, ωστόσο, το σώμα σας. Η σχέση ανάμεσα στο τι μπορεί να κάνει το σώμα σας και στο τι θέλει να κάνει ο νους σας πρέπει πάντα να είναι σχέση συνέργειας, όχι ανταγωνισμού» καταλήγει η κ. Περδίκη.

Πηγές: ygeiamou.gr, healthynews.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ