2019-01-19 11:22:21
Φωτογραφία για «Τεχνητή γονιμοποίηση» στα κοράλλια του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου
Υποθαλάσσιο ρομποτάκι «σπέρνει» 100 χιλιάδες προνύμφες κοραλλιών υποβοηθώντας την αναπαραγωγή που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη

Με την θερμοκρασία των ωκεανών να ανεβαίνει επικίνδυνα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας την υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, αυστραλοί ερευνητές προχώρησαν σε ένα ρηξικέλευθο πρότζεκτ τόνωσης της αναπαραγωγής των κοραλλιών στον περίφημο Μεγάλο Κοραλιογεννή Υφαλο (Great Barrier Reef), που βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας.

Επιστήμονες από δύο πανεπιστήμια της Αυστραλίας δημιούργησαν ένα ευέλικτο ρομποτάκι το οποίο μπορεί να εισχωρήσει ανάμεσα στις κατεστραμμένες αποικίες κοραλλιών και να «τοποθετεί» χιλιάδες προνύμφες, ενισχύοντας το περιβάλλον στο οποίο μπορούν να αφομοιωθούν και να βοηθήσουν στην αναγέννηση των αποικιών.  Το ρομποτάκι με το όνομα LarvalBot έχει μέγεθος χαρτοφύλακα και αποστολή να «σπείρει» πάνω στα ώριμα κοράλλια εκαντοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικά baby coralls (προνύμφες).


Η συνεχής μείωση του αριθμού των κοραλλιών λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη κρούει τον κώδωνα στους επιστήμονες για την άμεση αποκατάσταση του πολύτιμου ύφαλου που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές βιοποικιλότητας στον κόσμο. Όπως τονίζει ο Πίτερ Χάρισον, επικεφαλής του πρότζεκτ και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Marine Ecology του πανεπιστημίου  Southern Cross , «η ιδέα είναι να εφαρμόσουμε μια αυτοματοποιημένη τεχνική που μας επιτρέπει να εφοδιάζουμε με προνύμφες συγκεκριμένες αποικίες κοραλλιών που έχουν μερικώς καταστραφεί, ώστε να ξαναγεννηθούν αλλά και να δημιουργηθούν νέες, ώστε να ενισχυθεί όλο το οικοσύστημα στην περιοχή». Ως γνωστόν πρόκειται για τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο  (είναι ορατός και από το διάστημα και ήδη από το 1981 έχει  χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) ο οποίος απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τ. χλμ. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι γνωστός επί αιώνες στους Αβορίγινες και τους λοιπούς αυτόχθονες της περιοχής και κατέχει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα και παράδοση τους.

Η ομάδα του Χάρισον άντλησε τις προνύμφες από συγκεκριμένες περιοχές του Υφάλου που έχουν δείξει ιδιαίτερη αντοχή στις υψηλότερες θερμοκρασίες και πλέον θα παρακολουθεί την αναπαραγωγή τους για τους επόμενους 6 – 9 μήνες. Εάν το πρότζεκτ στεφθεί με επιτυχία, η ομάδα των αυστραλών ερευνητών θα επαναλάβει την «σπορά» σε κοραλλιογενή ύφαλο στις Φιλιππίνες, με απώτερο σκοπό να μπορέσει να εφαρμοστεί σε κάθε κοραλιογεννή αποικία που βρίσκεται υπό κίνδυνο.

Το ρομποτάκι LarvalBot δημιουργήθηκε αρχικά για να απομακρύνει από τις αποικίες τα ψαράκια που τρέφονται από κοράλλια, στην πορεία όμως εξελίχθηκε από την ερευνητική ομάδα του Queensland University of Technology ώστε να βοηθήσει στην αναπαραγωγή.  Οι ερευνητές επισημαίνουν πως όσο επιτυχημένη και αν είναι η αποστολή του LarvalBot και όσο κι αν εφαρμοστεί και άλλους κοραλλιογενείς υφάλους που κινδυνεύουν, δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το θέμα της κλιματικής αλλαγής που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά θα είναι σαν να βοηθά ένα ρομποτάκι στην αναδάσωση εκατοντάδων εκτάσεων που έχουν καεί, η ουσιαστική  λύση όμως έγκειται στην πρόληψη των καταστροφικών πυρκαγιών».

Πηγή: www.nbcnews.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ