2019-01-20 10:10:34
Φωτογραφία για Αποταμίευση και οικονομία: 7 συμβουλές για σωστή διαχείριση των εξόδων σας
Η αποταμίευση έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα χρόνια της κρίσης, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, το οποίο πολλές φορές δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκών τους.

Παρ΄ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λάθη στη διαχείριση των οικονομικών των, τα οποία αν διόρθωναν θα τους περίσσευαν τελικά χρήματα για να βάλουν στην άκρη.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα προγράμματα αποταμίευσης που προσφέρουν οι τράπεζες στους ακόλουθους οδηγούς του Moneyonline:

• Για ενήλικες

• Για παιδιά

Οδηγός για οικονομία

Στον οδηγό που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε 7 συμβουλές για να σας περισσέψουν χρήματα και να ξεκινήσετε να αποταμιεύετε:

1. Σημείωνε τα έξοδά σου

Απλό! Η καταγραφή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής για να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα και να έχεις και σαφή εικόνα του πραγματικού ποσού. Καταγράφεις όλα τα ποσά, από τα πιο μικρά έως τα μεγάλα!


Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές όπως πχ το wally που σου δίνουν την δυνατότητα να σαρώνεις αποδείξεις, να κατηγοριοποιήσεις τα έξοδά σου και να βλέπεις πότε είσαι πιο επιρρεπής σε αγορές.

2. Κάνε μικρές αλλαγές

Ξεκίνα με μικρές αλλαγές για να μη σου φανεί δύσκολο και απογοητευτείς! Πχ ο πρωινός καφές στο δρόμο πριν την δουλειά είναι μία απόλαυση που σου στοιχίζει περίπου 50 € μηνιαίως - σκέψου μήπως θες να την αποχωριστείς και στην θέση του να βάλεις κάτι άλλο!

3. Κάνε έρευνα πώς μπορείς να χαμηλώσεις πάγια κόστη

Κάποια έξοδα όπως πχ η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, το κινητό σου, η θέρμανση, το ρεύμα και πολλά άλλα απαιτούν μία καλή έρευνα αγοράς. Κάνε τη και είναι σίγουρο ότι θα βγεις κερδισμένος.

Πέρα από τις υπηρεσίες αυτές όμως, μπορείς να ακολουθήσεις και κάποιους κανόνες εξοικονόμησης πχ στην βενζίνη σου και μέσα στο σπίτι ώστε να περιορίσεις τις σπατάλες.

• Σύγκριση ασφαλιστικών προγραμμάτων για το ΙΧ

• Σύγκριση παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

4. Φτιάξε λίστα & βάλε προτεραιότητες

Γράψε σε μία λίστα τι χρειάζεσαι πχ για τα γεύματα της εβδομάδας ώστε να μην ξεφύγει το καλάθι του super market. Επίσης, βάλε προτεραιότητες.

Ξεκίνα να σκέφτεσαι τις ανάγκες σου ώστε να αποφεύγεις τα παρορμητικά έξοδα & να κάνεις πιο συνετές αγορές – πχ πόσο χρειάζεσαι πραγματικά και αυτό το ζευγάρι παπούτσια;

5. Μάθε να χρησιμοποιείς την πιστωτική σου

Τα χρήματα της πιστωτικής είναι δανεικά και για αυτό έχουν τόκο!

Αν την χρησιμοποιείς σοφά πχ για να κερδίζεις πόντους επιβράβευσης ή για να βάζεις δόσεις σε μεγάλες αγορές και εξοφλείς κάθε μήνα εγκαίρως το οφειλόμενο ποσό τότε δεν επιβαρύνεσαι με τόκους.

Πρόσεχε την ανάληψη χρημάτων γιατί ο τόκος υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία ανάληψης και όχι την ημερομηνία λήξης του εκάστοτε λογαριασμού και προτίμησε να την χρησιμοποιείς ηλεκτρονικά!

Καλό επίσης είναι να κρατάς την πίστωσή σου κάτω από το 30% και να τσεκάρεις τις κινήσεις σου εβδομαδιαίως.

6. Μην περιφρονείς τα ψιλά

Ο παλιός παραδοσιακός κουμπαράς δουλεύει! Άδειαζε τα ψιλά σου ημερησίως σε έναν κουμπαρά και θα εκπλαγείς με το πόσα μπορείς να συγκεντρώσεις.

Επίσης, μήπως είναι καιρός να δημιουργήσεις και έναν ηλεκτρονικό κουμπαρά; Επισκέψου την τράπεζά σου για να σου τραβάει έστω ένα μικρό ποσό μηνιαίως και να στο αποταμιεύει.

Υπάρχουν και εφαρμογές που μπορούν να το κάνουν αυτό. Πχ η υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς Pay & Save, που τοποθετεί τα ρέστα από κάθε συναλλαγή σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό αυτόματα.

7. Στόκαρε

Όταν βλέπεις μια πραγματικά καλή ευκαιρία σε αναλώσιμα προϊόντα που κοστίζουν, μήπως να στοκάρεις; πχ χαρτικά, pampers, καθαριστικά κοκ.

Αγοράζοντας ποσότητες εξοικονομείς σημαντικό ποσό χρημάτων από μελλοντικές αγορές! Άσε που θα έχεις και τα προϊόντα σπίτι σου όποτε χρειάζεται να τα αντικαταστήσεις και δεν θα τρέχεις για refill.

(ΠΗΓΗ: moneyonline.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ