2019-01-23 07:12:29
Φωτογραφία για Διαβήτης: Τι έδειξαν τρεις ελληνικές μελέτες
Ο ασθενής πρέπει να ελέγχεται τακτικά ως προς τη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή,

ενώ και η HbA1c θα πρέπει να αξιολογείται κάθε 3 μήνες  Πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, με το 96% να είναι τύπου 2, σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι γιατροί εκτιμούν ότι ένα επιπλέον 3% παραμένει είτε αδιάγνωστο, είτε δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαβήτης εκτιμά ότι στην Ελλάδα, το 2017 τα διαγνωσμένα περιστατικά ασθενών με διαβήτη ήταν 578.300 και έως το 2045, αναμένεται να αυξηθούν σε 649.400.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) έχει λάβει διαστάσεις «επιδημίας» σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αυξανόμενο προσδόκιμο επιβίωσης και ο τρόπος ζωής, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, είναι υπεύθυνα για την αύξηση του αριθμού των ατόμων με ΣΔ τύπου 2. Σε 425 εκατομμύρια ανέρχονται οι ενήλικες πάσχοντες, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσουν στα 522 εκατομμύρια
. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ένα στα δύο άτομα με ΣΔ (212 εκατομμύρια) παραμένουν αδιάγνωστοι. Παράλληλα περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από ΣΔτ1. Τα 2/3 των ατόμων με ΣΔ βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (327 εκατομμύρια). Το 2017, ο ΣΔ προκάλεσε 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως ενώ οι δαπάνες για νοσηλεία/θεραπείες ξεπέρασαν τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ΣΔ αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια καρδιακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, απώλειας όρασης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.

Τρεις ελληνικές μελέτες αναδεικνύουν τα προβλήματα της διαχείρισης των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα, με τον κ. Νικόλαο Τεντολούρη, καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας να σημειώνει ότι «αν δεν υπήρχε ο φόβος της υπογλυκαιμίας, όλοι οι πάσχοντες από διαβήτη θα ήταν ρυθμισμένοι».

Πράγματι ο φόβος της υπογλυκαιμίας είναι η βασική αιτία που δύο στους τρεις ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2) ενώ βρίσκονται σε θεραπεία, παραμένουν αρρύθμιστοι για περισσότερο από τρεις μήνες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Νικόλαος Τεντολούρη και κ. Βασίλης Τσιμιχόδημος, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασαν τις μελέτες RELOAD, ADVICE και RECAP, που χαρτογραφούν την διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη μέσα από την καθημερινή κλινική πράξη.

Η RELOAD είναι μια πολυκεντρική, αναδρομική, επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα ≥24 μηνών, με στόχο την αξιολόγηση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ασθενείς με ΣΔτ2 που λαμβάνουν μονοθεραπεία με μετφορμίνη στη μέγιστη ανεκτή δόση. Στη μελέτη συμμετείχαν 316 ασθενείς από 18 κέντρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σχεδόν τα 2/3 των ασθενών με ΣΔτ2 που λαμβάνουν μονοθεραπεία με μετφορμίνη στη μέγιστη ανεκτή δόση δεν πετυχαίνουν τον γλυκαιμικό στόχο για γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ