2019-01-23 11:10:07
Φωτογραφία για Ε. Αποστολάκης-Χ. Ακάρ: Βίοι παράλληλοι, αλλά και... αντίθετοι
► Ο Ευάγγελος Αποστολάκης έδειξε σαφώς ότι πρεσβεύει το δόγμα του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και την ειρηνική συνύπαρξη Ελλάδας - Τουρκίας, ενώ ο Χουλουσι Ακάρ υπερασπίζεται με φανατισμό την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και του Ερντογάν και πρωτοστατεί σε προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις.

► Ο φανατικός του Ερντογάν και το «βατράχι» του Ελληνικού Πενταγώνου συναντιούνται ξανά, αυτή τη φορά ως υπουργοί Άμυνας.

► Παρά τη μεγάλη διαφορά προσέγγισης των δυο υπουργών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι μεταξύ τους υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας χωρίς μεσολαβητές.

Η υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αυτόματα δημιούργησε τον συνειρμό ότι μία αντίστοιχη κίνηση είχε κάνει και η Τουρκία μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Είχε επιλέξει για το υπουργείο Άμυνας τον δικό της αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Μάλιστα οι τουρκικές εφημερίδες όταν ανακοινώθηκε ότι ο Κομμένος αποχωρεί και τον διαδέχεται ο ναύαρχος Αποστολάκης σχολίασαν κάπως περιπαικτικά ότι ο «Τσίπρας ακολουθεί τη συνταγή Ερντογάν».


Ως υπουργοί Άμυνας και οι δύο πλέον, Αποστολάκης και Ακάρ, θα συναντηθούν και πάλι αρκετές φορές σε διεθνή φόρα, στρατιωτικά συνέδρια και συνόδους του ΝΑΤΟ. Όπως ακριβώς και την τελευταία τριετία που ήταν αρχηγοί ΓΕΕΘΑ στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Όμως αυτή η παρόμοια πορεία των δύο στρατιωτικών που έφτασαν ο καθένας στο ανώτατο σκαλοπάτι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του και έπειτα ανέλαβαν την πολιτική ηγεσία τους δεν θα πρέπει να δημιουργεί εσφαλμένες εντυ­πώσεις ότι έχουν κοινά χαρακτηριστικά και είναι πολλά τα στοιχεία που τους ενώνουν. Κάθε άλλο. Οι δύο υπουργοί Άμυνας μολονότι είχαν και έχουν ιδιαίτερη επικοινωνία μεταξύ τους, έχουν μάλλον περισσότερα που τους χωρίζουν. Διαφορετικές αφετηρίες. Άλλες διαδρομές. Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά με εντελώς διαφορετικές νοοτροπίες. Ο Ακάρ υπερασπίζεται με φανατισμό την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και του Ερντογάν και πρωτοστατεί σε προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, ενώ ο Αποστολάκης από την πρώτη στιγμή έδειξε σαφώς ότι πρεσβεύει το δόγμα του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική συνύπαρξη Ελλάδας - Τουρκίας. Η ξηρά και η θάλασσα δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που χωρίζουν τον 67χρονο Ακάρ και τον 62χρονο Αποστολάκη. Ο τούρκος υπουργός είναι από­φοιτος της τάξης του 1972, από τη Στρατιωτική Ακαδημία, και του '73 από τη Σχολή Πεζικού της Τουρκίας. Ξεκινούσε δηλαδή τη στρατιωτική του καριέρα σχεδόν ταυτόχρονα με τις έμπρακτες αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας από την Τουρκία. Φέρεται μάλιστα ότι συμμετείχε και στην εισβολή στην Κύπρο το 1974, μολονότι αυτό δεν περιλαμ­βάνεται στο επίσημο βιογραφικό του. Από την άλλη ο Ευάγ­γελος Αποστολάκης αποφοιτούσε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1980 με τον βαθμό του μάχιμου σημαιοφόρου ΠΝ, την περίοδο δηλαδή που η Τουρκία είχε ήδη παγιώσει τις προκλήσεις.

Από εκεί και πέρα και οι δύο ακολούθησαν στρατιωτική καριέρα αναλαμβάνοντας πλήθος επιχειρησιακών απο­στολών και διοικητικών θέσεων. Όμως ο Αποστολάκης δεν περιορίστηκε στη βασική εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά αποφοίτησε από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και μετεκπαιδεύτηκε σε Βέλγιο και Αμερική (στα σχο­λεία Advanced Mine Warfare School και Amphibious Warfare School) αποκτώντας έτσι το προσωνύμιο το «βατράχι» που ακόμα τον ακολουθεί. Άλλωστε, ακριβώς τέτοιον καιρό, πέ­ρυσι εξακολουθούσε σε ηλικία 61 ετών να είναι «μάχιμος» έκανε άλμα με αλεξίπτωτο και κατάδυση σε εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων στη Νέα Πέραμο. Και βέβαια προτού φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2015 να γίνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τώρα υπουργός Άμυνας είχε υπηρετήσει και διατελέσει κυβερνήτης σε πλήθος πολεμικών πλοίων.

Αλλά και ο Ακάρ μέχρι και πέρυσι βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας καθώς είχε τεθεί επικε­φαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία. Βέβαια στο βιογραφικό του έχει φροντίσει να υπάρχει και η εμπειρία του από τη διοίκηση σε διεθνές επίπεδο κατά τη θητεία του στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (1997 -1998) και στην έδρα της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας (2000-2002).

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Η μόνη φράση που θυμάται κα­νείς από τον Ευάγγελο Αποστολάκη από την εποχή που ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι η προειδοποίηση (και υπενθυμίζεται ότι δεν ήταν δήλωση αλλά είχε απαντήσει σε ερώτηση) πως «αν ανέβει Τούρκος σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσω». Αντίθετα, τόσο στο διάστημα που ο Ακάρ ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ όσο και τώρα που είναι υπουργός, αν επιχειρήσει κανείς να απαριθμήσει τις προκλητικές δηλώσεις του κατά της Ελλάδας θα χάσει τον λογαριασμό. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την κίνηση - πρόκληση ανήμερα την επέτειο των Ιμίων, το 2007, να πλεύσει με πυραυλάκατο κοντά στη βραχονησίδα, τους χάρτες που κατά καιρούς παρουσιάζει με τη δήθεν υφαλο­κρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την Κρήτη; Ή τις συνεχείς απειλές του πως δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο; Είναι ολοφάνερο δηλαδή ότι βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Άλλωστε με νέες δηλώσεις του που έγιναν κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Χατάι, ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε πως η Άγκυρα «δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα βήμα και κανένα τετελεσμένο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως, παρά τη μεγάλη διαφορά προσέγγισης των δύο υπουργών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι μεταξύ τους υπάρχει ένας δίαυλος επικοι­νωνίας χωρίς μεσολαβητές.

Στην πρόσφατη ενημέρωση που είχε κάνει στους στρα­τιωτικούς συντάκτες ο Ευάγγελος Αποστολάκης, στα τέλη Δεκεμβρίου είχε παραδεχτεί: «Έχω μία ανοιχτή επικοινωνία με τον Ακάρ. Αυτό είναι καλό».

Οι στρατιωτικοί την τελευ­ταία τριετία είχαν αμέτρητα τετ α τετ. Αλλά δεν έμειναν σ' αυτά. Διατηρούν καλή δι­απροσωπική επαφή. Ο Ακάρ για παράδειγμα είχε τηλε­φωνήσει στον Αποστολάκη όταν ο έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν στο νοσοκομείο το καλοκαίρι για να του ευχηθεί περαστικά. Του τηλεφώνησε και τώρα για τα συγχαρητήρια της υπουργοποίησης. Σε κάθε συνάντησή τους βέβαια ο Ευάγγελος Αποστολάκης τα «έψελνε» στον τούρκο ομόλογό του για τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις, αλλά φαίνεται ότι εκτός από καλός κυβερ­νήτης στη θάλασσα, είναι και μαέστρος της στρατιωτικής διπλωματίας. Έχει καταφέρει να είναι δηλαδή σε ανοιχτή γραμμή με τον Ακάρ, δίαυλος εξαιρετικά σημαντικός για τη σημερινή συγκυρία. Και θα είναι εξαιρετικά απίθανο, ο Αλέξης Τσίπρας στο προσεχές ταξίδι του στην Τουρκία και στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην έχει μαζί του τον Αποστολάκη.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

 (ΤΑ ΝΕΑ-22/01/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr] - ΦΩΤΟ: eleftherostypos.gr)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ