Πώς γίνεται μια ελάσσων χώρα, μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και ένα απειροελάχιστο κλάσμα του παγκόσμιου πληθυσμού να προκαλούν τέτοιας έκτασης συναγερμό στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και το διεθνές οικονομικό σύστημα; Ακούγοντας τις προχθεσινές παραινέσεις του Μπαράκ Ομπάμα και της Άνγκελα Μέρκελ στους Έλληνες ψηφοφόρους και πολιτικούς να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τη χώρα στο ευρώ, θα νόμιζε κανείς πως ξαναγίναμε ο ομφαλός της Γης. Περίπου σαν την Κορέα του 1950 ή την Κούβα του 1962, που λίγο έλειψε να προκαλέσουν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.
Τα σύγχρονα πυρηνικά όπλα είναι τα τεράστια κρατικά χρέη, οι «μαύρες τρύπες» των τραπεζών και το φάσμα της ύφεσης και της ανεργίας στις μεγάλες οικονομίες, όπως η αμερικανική. Γι’ αυτό ο Ομπάμα κάλεσε τους Έλληνες να μείνουν στο ευρώ για να μην υποστούν χειρότερα δεινά – αναγνωρίζοντας τις ως τώρα θυσίες τους. Ταυτόχρονα όμως πίεσε τη Γερμανία και τις άλλες δυνάμεις του ευρώ να επιταχύνουν την τακτοποίηση του χάους της ευρωζώνης (τραπεζική ενοποίηση, μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης, ενδεχομένως ευρωομόλογα και οπωσδήποτε άμεση ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών), προκειμένου να αποφευχθεί ένα χειρότερο κραχ από το 2008, που μεταξύ άλλων θα τον διώξει από τον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επείγεται περισσότερο από όλους να σώσει το ευρώ, καθώς ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, Μιτ Ρόμνεϊ, κερδοσκοπεί πολιτικά στην αύξηση της ανεργίας που προκαλεί η αντανάκλαση της κρίσης στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό οι επαφές του Ομπάμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, με αποκορύφωμα την Σύνοδο G-20, στις 18 Ιουνίου.
Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι του Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) συντονίζουν τη δράση τους απέναντι στη Μέρκελ προκειμένου να την πείσουν να μοιραστεί το ευρωπαϊκό χρέος -κάτι που φυσικά η Γερμανίδα καγκελάριος θα δυσκολευτεί αφάνταστα να «πουλήσει» στο εσωτερικό. Η Μέρκελ προσπαθεί εμφανώς να κερδίσει χρόνο χαμηλώνοντας τον πήχυ των προσδοκιών για τη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου και συνεχίζοντας να δίνει μαθήματα «δημοσιονομικής ηθικής» στην Ελλάδα, αρνούμενη κάθε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Όλα αυτά με φόντο τα σενάρια για θυσία της Ελλάδας σαν άλλη Ιφιγένεια (με εκδίωξή της από το ευρώ και τερματισμό των γενναίων πακέτων «διάσωσης») προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων χωρών του Νότου.
Η Ρωσία και η Κίνα παρακολουθούν εναγωνίως τις εξελίξεις, καθώς μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Μόσχας είναι σε ευρώ και οι ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας θα δεχθούν πλήγμα αν καταρρεύσει η κατανάλωση στην Ευρώπη. Όσο για τους προνοητικούς Κινέζους, αφενός εκπονούν σενάρια αντιμετώπισης του ντόμινο Grexit και αφετέρου μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων για πρώτη φορά από το 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Στόχος τους είναι να δώσουν επενδυτική ανάσα στις επιχειρήσεις τους, εν όψει των εξελίξεων που έρχονται.
Από τον Τύπο της Κυριακής
kostasxan.blogspot.com