2019-01-25 17:04:06
Φωτογραφία για Τι προκαλεί τη χονδροπάθεια και πώς εκδηλώνεται;
Είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τον ιστό του χόνδρου που περιβάλλει το οστό.

Ο χόνδρος στο γόνατο, το οποίο έχει ως αποστολή να «απορροφάει» τις δυνάμεις που ασκούνται στην άρθρωση, όταν αυτή δεν είναι πλέον σε θέση να επιτελέσει επαρκώς τη λειτουργία της.

Γι’ αυτό, στη χονδροπάθεια, εμφανίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως ο πόνος γύρω από την επιγονατίδα, μια αίσθηση «τριξίματος» και πρήξιμο. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να ακολουθήσετε μια ειδική θεραπεία με στοχευμένες ασκήσεις και επίβλεψη από έναν ειδικό φυσικοθεραπευτή. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να θέλετε, να κριθεί απαραίτητο από το γιατρό σας, να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Όσον αφορά τα συμπτώματα της χονδροπάθειας στην επιγονατίδα, πρέπει να διευκρινιστεί ότι μερικές φορές η νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Είναι μια ασθένεια που τείνει να επηρεάζει κυρίως εκείνους που ασχολούνται με σπορ και ιδιαίτερα εκείνων των σπορ που προϋποθέτουν τρέξιμο.


Συνήθως η αίσθηση πόνου στην επιγονατίδα εμφανίζεται όταν ανεβαίνετε σκάλες ή όταν γονατίζετε ή κάθεστε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κρατώντας τα γόνατα λυγισμένα. Σε αυτές τις στιγμές μπορεί να ακούσετε και ένα «τρίξιμο» ή «κρακ», καθώς τεντώνετε και πάλι τα γόνατά σας, ενώ μπορεί να παρατηρήσετε και ελαφρύ πρήξιμο. Αυτά είναι συμπτώματα που ισχύουν και στο επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο, γνωστό και ως «γόνατο του δρομέα». Είναι μια πάθηση που, εκτός της συνεχούς καταπόνησης, μπορεί να προκληθεί από τραύμα, υπερφόρτωση ή ανωμαλίες των οστών.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη χονδροπάθεια αφορά ειδικές ασκήσεις φυσικοθεραπείας. Στην οξεία φάση της νόσου μπορείτε να φορέσετε/δέσετε στο σημείο ένα στήριγμα (επιγονατίδα), το οποίο έχει ως στόχο να κρατάει το γόνατο στη θέση του. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με μαγνήτες για να τεντώσουν και να ενισχυθούν οι μύες στο γόνατο. Επίσης, με την εφαρμογή κρυοθεραπείας θα μειωθεί ο πόνος και η φλεγμονή.

Υπάρχουν και συγκεκριμένα σπορ που θα σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε το γόνατο χωρίς να το επιβαρύνετε, όπως είναι το κολύμπι. Σε συνεννόηση με το γιατρό σας μπορεί να κριθεί απαραίτητη και η επιτόπια χρήση υαλουρονικού οξέος στο γόνατο. Υπάρχουν και συγκεκριμένες ασκήσεις για τη χονδροπάθεια, τις οποίες μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, όπως η σύσπαση του τετρακεφάλου με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ή το να στέκεστε για λίγο στις σκάλες, λυγίζοντας λίγο το πόδι.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε ένα φυσικοθεραπευτή. Λάβετε υπόψη σας ότι, όσον αφορά το χρόνο αποκατάστασης, αυτός διαρκεί περίπου δύο μήνες για να μειωθεί ο πόνος. Μόλις σε δύο εβδομάδες από την ημέρα που θα ξεκινήσετε φυσικοθεραπεία, θα δείτε πολύ μεγάλη βελτίωση και θα μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Πηγές: pansportmedical.ro, iatropedia.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ζάεφ: Ιστορική νίκη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ζάεφ: Ιστορική νίκη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ