2019-02-01 22:18:55
Την θητεία της 62χρονης συζύγου του Βενεζουελανού δικτάτορα σε θέσεις εξουσίας την τελευταία 30ετία έχουν στιγματίσει σκάνδαλα για διαφθορά, νεποτισμό και ακόμα και...
διακίνηση ναρκωτικών - Γιατί οι επικριτές της την αποκαλούν «λαίδη Μακμπέθ» της Βενεζουέλας
Βλέποντάς την να στέκεται σεμνά στο πλευρό του αμφιλεγόμενου Νικολάς Μαδούρο, θα συμπέραινε κανείς ότι η Σίλια Φλόρες είναι μια συνηθισμένη «Πρώτη Κυρία», που στηρίζει τον σύζυγό της στις δύσκολες στιγμές που περνάει αυτήν την περίοδο, με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών να του έχουν γυρίσει την πλάτη.
Η 62χρονη γυναίκα όμως δεν είναι απλά μια αφοσιωμένη σύζυγος. Η Σίλια Φλόρες βρίσκεται στην καρδιά των πολιτικών εξελίξεων της Βενεζουέλας εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, κατά τις οποίες έχουν διατυπωθεί εις βάρος της δεκάδες καταγγελίες για διαφθορά, νεποτισμό, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - ακόμα και για... διακίνηση ναρκωτικών.
Η Daily Mail σκιαγραφεί το προφίλ της «κυρίας Μαδούρο» με μελανά χρώματα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα σκάνδαλα που σημάδεψαν την «αδίστακτη ανέλιξη» της ίδιας και του συζύγου της στην εξουσία.
«Είναι δικηγόρος, τηλεπαρουσιάστρια, πρωτεργάτισσα του κόμματος του συζύγου της και δημιουργός τάσεων. Για πολλούς όμως αποτελεί και το πιο ισχυρό πρόσωπο στη Βενεζουέλα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ένας πρώην σύμβουλος ερευνών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας περιγράφει στο Fox News την Φλόρες ως «μυστικοπαθές, ύπουλο και αδίστακτο πολιτικό όργανο» και «την πιο σημαντική σύμβουλο του Μαδούρο σε όλα τα πολιτικά και νομικά θέματα». «Σε τελική ανάλυση, είναι σύζυγος του Μαδούρο. Θα βρεθεί στον ίδιο λάκκο που έχει ανοίξει με τον άνδρα της», αναφέρει υπό καθεστώς ανωνυμίας ο πρώην κυβερνητικός ερευνητής.
Η ανέλιξη της Σίλια Φλόρες στην εξουσία
Η 62χρονη, που φαίνεται να κατέχει επάξια το παρατσούκλι «Βενεζουελανή Κλερ Άντεργουντ» (εμπνευσμένο από τον δαιμόνιο χαρακτήρα που υποδύεται η Ρόμπιν Ράιτ στο House of Cards) μπήκε στον χώρο της πολιτικής πολύ πριν γνωριστεί με τον Νικολάς Μαδούρο.
Έχοντας ζήσει φτωχικά παιδικά χρόνια, στην μικρή πόλη Τινανκίλο, κατάφερε παρόλα αυτά να σπουδάσει νομικά και να δικτυωθεί στον πολιτικό χώρο της Βενεζουέλας. Το όνομά της άρχισε για πρώτη φορά να γίνεται γνωστό τη δεκαετία του '90, όταν προσελήφθη ως δικηγόρος του Ούγκο Τσάβες την εποχή που ηγείτο της Μπολιβαριανής Επανάστασης.
Ο Τσάβες ορκίζεται το 2007 στην τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου, Σίλια Φλόρες
Μετά τη σύλληψη του Τσάβες για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1992, η Φλόρες ήταν εκείνη που βοήθησε τον ηγέτη να βγει από τη φυλακή το 1994. Όταν εκείνος εξελέγη πρόεδρος τέσσερα χρόνια αργότερα, η πιστή και αφοσιωμένη δικηγόρος του ήταν στο πλευρό του, ως μία από τους πιο έμπιστους συμβούλους του.
Η δεκαετία του 90 ήταν επίσης η εποχή που η Φλόρες γνώρισε για πρώτη φορά τον κατά 10 έτη νεότερό της Μαδούρο. Η σχέση τους ξεκίνησε τότε, ωστόσο δεν παντρεύτηκαν παρά δύο δεκαετίες αργότερα, το 2013, μετά την εκλογή του Μαδούρο ως προέδρου της χώρας.
Η Φλόρες έγινε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας το 2006, υπό το καθεστώς Τσάβες, ρόλο που διατήρησε και μετά την άνοδο του Μαδούρο στο ανώτερο αξίωμα της χώρας. Η δαιμόνια πολιτικός έγινε Γενική Εισαγελέας το 2012, λίγους μήνες προτού ο Τσάβες πεθάνει από καρκίνο και τον διαδεχθεί ο Μαδούρο στην προεδρία.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Μαδούρο για τις πρώτες εκλογές μετά τον θάνατο του Τσάβες, ένας ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης είχε πει για την Φλόρες ότι θα αποτελέσει ένα «ισχυρό εργαλείο επιβολής» στο οπλοστάσιο του υποψήφιου προέδρου. Λίγο μετά από την εκλογή του, ο Μαδούρο είχε πει για την σύζυγό του ότι δεν θα είναι απλά μια «πρώτη κυρία», αλλά «η πρώτη πολεμίστρια για την πατρίδα, η πρώτη σοσιαλίστρια, η πρώτη εκπρόσωπος του λαού των φτωχογειτονιών».
Το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου δύο μήνες μετά την εκλογή του Μαδούρο, μια ένωση που - σύμφωνα με κάποιους - επικύρωσε τη θέση της Φλόρες ως το πιο ισχυρό πρόσωπο της χώρας, ισχυρότερο ακόμα κι από τον σύζυγό της.
Ο Νικολάς Μαδούρο με την σύζυγό του και τα εγγόνια τους το 2013
Η θητεία της Σίλια Φλόρες ως «πρώτη κυρία»
Τα χρόνια που ακολούθησαν την ανάληψη της προεδρίας από τον Μαδούρο, η Βενεζουέλα βυθιζόταν ολοένα και πιο βαθιά στον αυταρχισμό, με τις τακτικές επιβολής των κυβερνητικών αποφάσεων να γίνονται προοδευτικά όλο και πιο βίαιες.
Το καθεστώς Μαδούρο έχει κατηγορηθεί για δεκάδες δολοφονίες, χιλιάδες παράνομες κρατήσεις, τον βίαιο εκτοπισμό περισσότερων από ένα εκατομμύριο πολιτών και εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων λόγω της άρνησης της Μαδούρο να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια.
Στο μεταξύ, ο Μαδούρο και η Φλόρες επιδίδονταν σε επιδείξεις οικογενειακής ευδαιμονίας, με δημόσιες εμφανίσεις κατά τις οποίες κρατιόντουσαν χέρι χέρι, αντάλλαζαν τρυφερές ματιές μπροστά στους φωτογράφους και απευθύνονταν ο ένας στον άλλον με χαϊδευτικά παρατσούκλια, σε μια εμφανή προσπάθεια να «μαλακώσουν» τη δημόσια εικόνα του δικτάτορα.
Τα τελευταία χρόνια το ζευγάρι προσπαθεί να «μαλακώσει» τη δημόσια εικόνα του
Η Φλόρες ξεκίνησε μάλιστα να παρουσιάζει μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Con Cilia En Familia» (Με τη Σίλια στην Οικογένεια) το 2015. Η κριτική του Guardian για το πρώτο επεισόδιο επεισοδίου περιγράφει την Φλόρες ως «μια πρώην μαχητική δικηγόρο που πλέον υποδύεται τη σεμνή νοικοκυρά». Στην πρώτη της εκπομπή, οι κάμερες συνόδεψαν την «Πρώτη Κυρία» της Βενεζουέλας κατά την επίσκεψή της σε ένα νοσοκομείο παίδων και έναν οίκο ευγηρίας, προτού η παρουσιάστρια «θυμηθεί» νοσταλγικές ιστορίες για την Μπολιβαριανή Επανάσταση συντροφιά με κυβερνητικά στελέχη.
«Η πολιτική ορθότητα της εκπομπής δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από τις τολμηρές τηλενουβέλες για τις οποίες ήταν κάποτε διάσημη η Βενεζουέλα, όμως η εκπομπή της Φλόρες εκφράζει κατά γράμμα τις απόψεις της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο χρήσης των μέσων ενημέρωσης», έγραφε τότε ο Guardian. H θεαματικότητες της εκπομπής ήταν ακόμα πιο χαμηλές κι από το ποσοστό έγκρισης του συζύγου της στα γκάλοπ, που το 2015 αντανακλούσαν την «βουτιά» στη δημοτικότητα και τη λαϊκή αποδοχή του ηγέτη.
«Η Σίλια προσπάθησε να βελτιώσει την εικόνα του προέδρου Μαδούρο προβάλλοντας ένα πιο οικείο πρόσωπο στο κοινό» εξηγεί στο Fox News ο Jeetendr Sehdev, εμπειρογνώμονας για το branding με έδρα το Λος Άντζελες και προσθέτει: «Όμως, οι φήμες για το νεποτισμό και οι πρόσφατες απόπειρες παράνομης διακίνησης ναρκωτικών από τον ανιψιό της κάνουν την ίδια και τον σύζυγό της να φαίνονται ως ένα θανατηφόρο ντουέτο δύναμης».
Τα σκάνδαλα για διαφθορά και ναρκωτικά
Ο John Polga-Hecimovich, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στην Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία, εξηγεί στο Fox News γιατί ο χαρακτηρισμός της Φλόρες ως «Βενεζουελανή Κλερ Άντεργουντ» ευσταθεί: «'Ηταν αφοσιωμένη ψυχή τε και σώματι στην Μπολιβαριανή Επανάσταση του Τσάβες και αργότερα έγινε γνωστή ως «Primera Combatiente Revolucionaria» ή «Πρώτη πολεμίστρια της Επανάστασης». Ήταν ένας τίτλος που έδωσε η ίδια στον εαυτό της».
O πρώην σύμβουλος του καθεστώτος της Βενεζουέλας που μίλησε στo Fox News δήλωσε σχετικά με την Φλόρες: «Δεν έχει εκδοθεί απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δεν έχει ελέγξει προηγουμένως και εγκρίνει η ίδια η Φλόρες. Είναι κολλητή φίλη με την υπουργό Ίρις Βαρέλα, επικεφαλής των φυλακών της χώρας, της οποίας ο αδελφός της είναι επικεφαλής του CICPC, του FBI της Βενεζουέλας. Επίσης, της οφείλει τον διορισμό του ο Μικαελ Μορένο, επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι εχθροί της έχουν πλέον απομακρυνθεί από την κυβέρνηση. Ο πιο σημαντικός από αυτούς ήταν η πρώην Γενική Εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα».
H Φλόρες ήταν επικεφαλής της Ανώτατης Εθνοσυνέλευσης (ANC), ενός νομοθετικού οργάνου υπεύθυνου για τη δημιουργία ενός νέου συντάγματος για τη Βενεζουέλα, την εποχή που αποφασίστηκε η καθαίρεση της Ορτέγκα. Το νομοθετικό αυτό σώμα αυτό έχει καταδικαστεί ευρέως ως μη έγκυρο.
Η θητεία της Φλόρες σε θέσεις εξουσίας έχει γίνει στιγματιστεί από πολλαπλές καταγγελίες για διαφθορά και αυθαιρεσίες. «Η Σίλια είναι μια πολύ έξυπνη και φιλόδοξη γυναίκα, και υποστηρίζει το υπάρχον πολιτικό μοντέλο από την πρώτη μέρα», εξηγεί ο δημοσιογράφος με βάση το Καράκας και πολιτικός ακτιβιστής Νόρις Αργκότε. Όπως τονίζει, η 62χρονη απεικονίζεται από τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ως πολεμίστρια, ωστόσο η πλειοψηφία των μελών της αντιπολίτευσης την θεωρούν μια γυναίκα που έχει επωφεληθεί από τη θέση της για να ζει μέσα στην πολυτέλεια.
Το ζευγάρι σε δημόσια εκδήλωση τρυφερότητας
Με δική της άμεση παρέμβαση, περίπου 40 άτομα από το συγγενικό της περιβάλλον έχουν διοριστεί σε θέσεις εξουσίας στο δημόσιο, κάτι που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για νεποτισμό.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Φλόρες για την συνεχιζόμενη εφαρμογή πρακτικών που προωθούν τη διαφθορά, τη διακίνηση ναρκωτικών και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ο Πρόεδρος Μαδούρο διατηρεί τη δύναμή του χάρη στα ατομα του στενού κύκλου του, ενώ το καθεστώς του καταστρέφει συστηματικά ό, τι απομένει από τον πλούτο της Βενεζουέλας», είχε σημειώσει τότε ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
O Μαδούρο απάντησε στις κυρώσεις λέγοντας: «Αν θέλετε να επιτεθείτε σε εμένα, κάντε το, αλλά μην τα βάζετε με την οικογένειά μου και με την Σίλια, μην φέρεστε σαν δειλοί. Σήμερα εκδόθηκε απόφαση για κυρώσεις κατά της Σίλια, που το μόνο της έγκλημα είναι ότι είναι σύζυγός μου. Επειδή δεν μπορούσαν να νικήσουν τον Μαδούρο, κυνήγησαν την Σίλια, αλλά δεν θα μπορέσουν να νικήσουν ούτε εκείνη, γιατί είναι μια γενναία γυναίκα».
Η «πρώτη κυρία» της Βενεζουέλας είχε δεχθεί κυρώσεις από τον Καναδά και τον Παναμά νωρίτερα την ίδια χρονιά.
Η Φλόρες είχε βρεθεί ξανά στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου το 2015, όταν οι δύο ανηψιοί της, ο Εφρέν Αντόνιο Κάμπο Φλόρες και ο Φρανσίσκο Φλόρες ντε Φρέιτας συνελήφθησαν από την Αμερικανική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση των ναρκωτικών και κατηγορήθηκαν ότι συνωμοτούν για την εισαγωγή κοκαΐνης στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, οι άνδρες επιχείρησαν να επιτύχουν πωλήσεις ναρκωτικών ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα που θα χρησιμοποιούσαν για να «κρατήσουν την οικογένειά τους στην εξουσία» - αναζωπυρώνοντας φημολογούμενες φήμες για τη σχέση της οικογένειας Μαδούρο με το εμπόριο ναρκωτικών στη Νότια Αμερική. Οι δύο άνδρες κατέθεσαν ότι είχαν ανατραφεί από την Φλόρες και είχαν ζήσει για ένα μεγάλο διάστημα στην κατοικία Μαδούρο.
Νάνσυ Κουλούρα
anatakti
διακίνηση ναρκωτικών - Γιατί οι επικριτές της την αποκαλούν «λαίδη Μακμπέθ» της Βενεζουέλας
Βλέποντάς την να στέκεται σεμνά στο πλευρό του αμφιλεγόμενου Νικολάς Μαδούρο, θα συμπέραινε κανείς ότι η Σίλια Φλόρες είναι μια συνηθισμένη «Πρώτη Κυρία», που στηρίζει τον σύζυγό της στις δύσκολες στιγμές που περνάει αυτήν την περίοδο, με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών να του έχουν γυρίσει την πλάτη.
Η 62χρονη γυναίκα όμως δεν είναι απλά μια αφοσιωμένη σύζυγος. Η Σίλια Φλόρες βρίσκεται στην καρδιά των πολιτικών εξελίξεων της Βενεζουέλας εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, κατά τις οποίες έχουν διατυπωθεί εις βάρος της δεκάδες καταγγελίες για διαφθορά, νεποτισμό, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - ακόμα και για... διακίνηση ναρκωτικών.
Η Daily Mail σκιαγραφεί το προφίλ της «κυρίας Μαδούρο» με μελανά χρώματα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα σκάνδαλα που σημάδεψαν την «αδίστακτη ανέλιξη» της ίδιας και του συζύγου της στην εξουσία.
«Είναι δικηγόρος, τηλεπαρουσιάστρια, πρωτεργάτισσα του κόμματος του συζύγου της και δημιουργός τάσεων. Για πολλούς όμως αποτελεί και το πιο ισχυρό πρόσωπο στη Βενεζουέλα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ένας πρώην σύμβουλος ερευνών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας περιγράφει στο Fox News την Φλόρες ως «μυστικοπαθές, ύπουλο και αδίστακτο πολιτικό όργανο» και «την πιο σημαντική σύμβουλο του Μαδούρο σε όλα τα πολιτικά και νομικά θέματα». «Σε τελική ανάλυση, είναι σύζυγος του Μαδούρο. Θα βρεθεί στον ίδιο λάκκο που έχει ανοίξει με τον άνδρα της», αναφέρει υπό καθεστώς ανωνυμίας ο πρώην κυβερνητικός ερευνητής.
Η ανέλιξη της Σίλια Φλόρες στην εξουσία
Η 62χρονη, που φαίνεται να κατέχει επάξια το παρατσούκλι «Βενεζουελανή Κλερ Άντεργουντ» (εμπνευσμένο από τον δαιμόνιο χαρακτήρα που υποδύεται η Ρόμπιν Ράιτ στο House of Cards) μπήκε στον χώρο της πολιτικής πολύ πριν γνωριστεί με τον Νικολάς Μαδούρο.
Έχοντας ζήσει φτωχικά παιδικά χρόνια, στην μικρή πόλη Τινανκίλο, κατάφερε παρόλα αυτά να σπουδάσει νομικά και να δικτυωθεί στον πολιτικό χώρο της Βενεζουέλας. Το όνομά της άρχισε για πρώτη φορά να γίνεται γνωστό τη δεκαετία του '90, όταν προσελήφθη ως δικηγόρος του Ούγκο Τσάβες την εποχή που ηγείτο της Μπολιβαριανής Επανάστασης.
Ο Τσάβες ορκίζεται το 2007 στην τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου, Σίλια Φλόρες
Μετά τη σύλληψη του Τσάβες για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1992, η Φλόρες ήταν εκείνη που βοήθησε τον ηγέτη να βγει από τη φυλακή το 1994. Όταν εκείνος εξελέγη πρόεδρος τέσσερα χρόνια αργότερα, η πιστή και αφοσιωμένη δικηγόρος του ήταν στο πλευρό του, ως μία από τους πιο έμπιστους συμβούλους του.
Η δεκαετία του 90 ήταν επίσης η εποχή που η Φλόρες γνώρισε για πρώτη φορά τον κατά 10 έτη νεότερό της Μαδούρο. Η σχέση τους ξεκίνησε τότε, ωστόσο δεν παντρεύτηκαν παρά δύο δεκαετίες αργότερα, το 2013, μετά την εκλογή του Μαδούρο ως προέδρου της χώρας.
Η Φλόρες έγινε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας το 2006, υπό το καθεστώς Τσάβες, ρόλο που διατήρησε και μετά την άνοδο του Μαδούρο στο ανώτερο αξίωμα της χώρας. Η δαιμόνια πολιτικός έγινε Γενική Εισαγελέας το 2012, λίγους μήνες προτού ο Τσάβες πεθάνει από καρκίνο και τον διαδεχθεί ο Μαδούρο στην προεδρία.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Μαδούρο για τις πρώτες εκλογές μετά τον θάνατο του Τσάβες, ένας ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης είχε πει για την Φλόρες ότι θα αποτελέσει ένα «ισχυρό εργαλείο επιβολής» στο οπλοστάσιο του υποψήφιου προέδρου. Λίγο μετά από την εκλογή του, ο Μαδούρο είχε πει για την σύζυγό του ότι δεν θα είναι απλά μια «πρώτη κυρία», αλλά «η πρώτη πολεμίστρια για την πατρίδα, η πρώτη σοσιαλίστρια, η πρώτη εκπρόσωπος του λαού των φτωχογειτονιών».
Το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου δύο μήνες μετά την εκλογή του Μαδούρο, μια ένωση που - σύμφωνα με κάποιους - επικύρωσε τη θέση της Φλόρες ως το πιο ισχυρό πρόσωπο της χώρας, ισχυρότερο ακόμα κι από τον σύζυγό της.
Ο Νικολάς Μαδούρο με την σύζυγό του και τα εγγόνια τους το 2013
Η θητεία της Σίλια Φλόρες ως «πρώτη κυρία»
Τα χρόνια που ακολούθησαν την ανάληψη της προεδρίας από τον Μαδούρο, η Βενεζουέλα βυθιζόταν ολοένα και πιο βαθιά στον αυταρχισμό, με τις τακτικές επιβολής των κυβερνητικών αποφάσεων να γίνονται προοδευτικά όλο και πιο βίαιες.
Το καθεστώς Μαδούρο έχει κατηγορηθεί για δεκάδες δολοφονίες, χιλιάδες παράνομες κρατήσεις, τον βίαιο εκτοπισμό περισσότερων από ένα εκατομμύριο πολιτών και εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων λόγω της άρνησης της Μαδούρο να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια.
Στο μεταξύ, ο Μαδούρο και η Φλόρες επιδίδονταν σε επιδείξεις οικογενειακής ευδαιμονίας, με δημόσιες εμφανίσεις κατά τις οποίες κρατιόντουσαν χέρι χέρι, αντάλλαζαν τρυφερές ματιές μπροστά στους φωτογράφους και απευθύνονταν ο ένας στον άλλον με χαϊδευτικά παρατσούκλια, σε μια εμφανή προσπάθεια να «μαλακώσουν» τη δημόσια εικόνα του δικτάτορα.
Τα τελευταία χρόνια το ζευγάρι προσπαθεί να «μαλακώσει» τη δημόσια εικόνα του
Η Φλόρες ξεκίνησε μάλιστα να παρουσιάζει μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Con Cilia En Familia» (Με τη Σίλια στην Οικογένεια) το 2015. Η κριτική του Guardian για το πρώτο επεισόδιο επεισοδίου περιγράφει την Φλόρες ως «μια πρώην μαχητική δικηγόρο που πλέον υποδύεται τη σεμνή νοικοκυρά». Στην πρώτη της εκπομπή, οι κάμερες συνόδεψαν την «Πρώτη Κυρία» της Βενεζουέλας κατά την επίσκεψή της σε ένα νοσοκομείο παίδων και έναν οίκο ευγηρίας, προτού η παρουσιάστρια «θυμηθεί» νοσταλγικές ιστορίες για την Μπολιβαριανή Επανάσταση συντροφιά με κυβερνητικά στελέχη.
«Η πολιτική ορθότητα της εκπομπής δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από τις τολμηρές τηλενουβέλες για τις οποίες ήταν κάποτε διάσημη η Βενεζουέλα, όμως η εκπομπή της Φλόρες εκφράζει κατά γράμμα τις απόψεις της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο χρήσης των μέσων ενημέρωσης», έγραφε τότε ο Guardian. H θεαματικότητες της εκπομπής ήταν ακόμα πιο χαμηλές κι από το ποσοστό έγκρισης του συζύγου της στα γκάλοπ, που το 2015 αντανακλούσαν την «βουτιά» στη δημοτικότητα και τη λαϊκή αποδοχή του ηγέτη.
«Η Σίλια προσπάθησε να βελτιώσει την εικόνα του προέδρου Μαδούρο προβάλλοντας ένα πιο οικείο πρόσωπο στο κοινό» εξηγεί στο Fox News ο Jeetendr Sehdev, εμπειρογνώμονας για το branding με έδρα το Λος Άντζελες και προσθέτει: «Όμως, οι φήμες για το νεποτισμό και οι πρόσφατες απόπειρες παράνομης διακίνησης ναρκωτικών από τον ανιψιό της κάνουν την ίδια και τον σύζυγό της να φαίνονται ως ένα θανατηφόρο ντουέτο δύναμης».
Τα σκάνδαλα για διαφθορά και ναρκωτικά
Ο John Polga-Hecimovich, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στην Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία, εξηγεί στο Fox News γιατί ο χαρακτηρισμός της Φλόρες ως «Βενεζουελανή Κλερ Άντεργουντ» ευσταθεί: «'Ηταν αφοσιωμένη ψυχή τε και σώματι στην Μπολιβαριανή Επανάσταση του Τσάβες και αργότερα έγινε γνωστή ως «Primera Combatiente Revolucionaria» ή «Πρώτη πολεμίστρια της Επανάστασης». Ήταν ένας τίτλος που έδωσε η ίδια στον εαυτό της».
O πρώην σύμβουλος του καθεστώτος της Βενεζουέλας που μίλησε στo Fox News δήλωσε σχετικά με την Φλόρες: «Δεν έχει εκδοθεί απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δεν έχει ελέγξει προηγουμένως και εγκρίνει η ίδια η Φλόρες. Είναι κολλητή φίλη με την υπουργό Ίρις Βαρέλα, επικεφαλής των φυλακών της χώρας, της οποίας ο αδελφός της είναι επικεφαλής του CICPC, του FBI της Βενεζουέλας. Επίσης, της οφείλει τον διορισμό του ο Μικαελ Μορένο, επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι εχθροί της έχουν πλέον απομακρυνθεί από την κυβέρνηση. Ο πιο σημαντικός από αυτούς ήταν η πρώην Γενική Εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα».
H Φλόρες ήταν επικεφαλής της Ανώτατης Εθνοσυνέλευσης (ANC), ενός νομοθετικού οργάνου υπεύθυνου για τη δημιουργία ενός νέου συντάγματος για τη Βενεζουέλα, την εποχή που αποφασίστηκε η καθαίρεση της Ορτέγκα. Το νομοθετικό αυτό σώμα αυτό έχει καταδικαστεί ευρέως ως μη έγκυρο.
Η θητεία της Φλόρες σε θέσεις εξουσίας έχει γίνει στιγματιστεί από πολλαπλές καταγγελίες για διαφθορά και αυθαιρεσίες. «Η Σίλια είναι μια πολύ έξυπνη και φιλόδοξη γυναίκα, και υποστηρίζει το υπάρχον πολιτικό μοντέλο από την πρώτη μέρα», εξηγεί ο δημοσιογράφος με βάση το Καράκας και πολιτικός ακτιβιστής Νόρις Αργκότε. Όπως τονίζει, η 62χρονη απεικονίζεται από τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ως πολεμίστρια, ωστόσο η πλειοψηφία των μελών της αντιπολίτευσης την θεωρούν μια γυναίκα που έχει επωφεληθεί από τη θέση της για να ζει μέσα στην πολυτέλεια.
Το ζευγάρι σε δημόσια εκδήλωση τρυφερότητας
Με δική της άμεση παρέμβαση, περίπου 40 άτομα από το συγγενικό της περιβάλλον έχουν διοριστεί σε θέσεις εξουσίας στο δημόσιο, κάτι που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για νεποτισμό.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Φλόρες για την συνεχιζόμενη εφαρμογή πρακτικών που προωθούν τη διαφθορά, τη διακίνηση ναρκωτικών και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ο Πρόεδρος Μαδούρο διατηρεί τη δύναμή του χάρη στα ατομα του στενού κύκλου του, ενώ το καθεστώς του καταστρέφει συστηματικά ό, τι απομένει από τον πλούτο της Βενεζουέλας», είχε σημειώσει τότε ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
O Μαδούρο απάντησε στις κυρώσεις λέγοντας: «Αν θέλετε να επιτεθείτε σε εμένα, κάντε το, αλλά μην τα βάζετε με την οικογένειά μου και με την Σίλια, μην φέρεστε σαν δειλοί. Σήμερα εκδόθηκε απόφαση για κυρώσεις κατά της Σίλια, που το μόνο της έγκλημα είναι ότι είναι σύζυγός μου. Επειδή δεν μπορούσαν να νικήσουν τον Μαδούρο, κυνήγησαν την Σίλια, αλλά δεν θα μπορέσουν να νικήσουν ούτε εκείνη, γιατί είναι μια γενναία γυναίκα».
Η «πρώτη κυρία» της Βενεζουέλας είχε δεχθεί κυρώσεις από τον Καναδά και τον Παναμά νωρίτερα την ίδια χρονιά.
Η Φλόρες είχε βρεθεί ξανά στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου το 2015, όταν οι δύο ανηψιοί της, ο Εφρέν Αντόνιο Κάμπο Φλόρες και ο Φρανσίσκο Φλόρες ντε Φρέιτας συνελήφθησαν από την Αμερικανική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση των ναρκωτικών και κατηγορήθηκαν ότι συνωμοτούν για την εισαγωγή κοκαΐνης στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, οι άνδρες επιχείρησαν να επιτύχουν πωλήσεις ναρκωτικών ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα που θα χρησιμοποιούσαν για να «κρατήσουν την οικογένειά τους στην εξουσία» - αναζωπυρώνοντας φημολογούμενες φήμες για τη σχέση της οικογένειας Μαδούρο με το εμπόριο ναρκωτικών στη Νότια Αμερική. Οι δύο άνδρες κατέθεσαν ότι είχαν ανατραφεί από την Φλόρες και είχαν ζήσει για ένα μεγάλο διάστημα στην κατοικία Μαδούρο.
Νάνσυ Κουλούρα
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ρέθυμνο: Σύλληψη δύο ατόμων για ληστεία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ