2019-02-05 13:31:15
Φωτογραφία για Ο Τσίπρας «διέλυσε» τον Καμμένο: Εκλογές ως τον Μάιο φέρνουν τα «κουρέλια» του Μαξίμου
Εισηγήσεις για κάλπες το αργότερο μαζί με τις ευρωεκλογές δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας από ιστορικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που φοβούνται κόστος από τον συνεχή ευτελισμό του κοινοβουλίου

Σε μία ισορροπία τρόμου, που αποτελεί τον έσχατο ελιγμό του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει την κοινοβουλευτική παραλυσία, καταφεύγει το Μέγαρο Μαξίμου, με την ιδιότυπη προσχώρηση των έξι πρόθυμων βουλευτών, που έδωσαν πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η δήλωση των «έξι» ότι θα στηρίζουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και θα πρέπει να προσμετρώνται στην κυβερνητική πλειοψηφία έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, αλλά και τον έντονο προβληματισμό στις τάξεις της ιστορικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές, υιοθετούν όλο και περισσότεροι ηγετικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, θορυβημένοι από το βαρύ πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται και φοβούμενοι ότι αυτή η κατάσταση ευτελισμού του κοινοβουλίου θα προκαλέσει φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ.


Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα έχουν δυσκολέψει τις τελευταίες ημέρες. Και μόνο η αίσθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκβιάζεται από τον πρώην αγαπημένο κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, έχει εξοργίσει το Μαξίμου. Αποτέλεσμα αυτής της οργής ήταν η επιστολή του πρωθυπουργού στον Νίκο Βούτση, με την οδηγία να μην προχωρήσει ο τελευταίος στην αλλαγή του κανονισμού της Βουλής και θεωρηθεί ότι υπάρχει υποχώρηση έναντι των πιέσεων του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Για να αντιπαρέλθει την γενικευμένη αμφισβήτηση σχετικά με το εάν η κυβέρνηση διαθέτει πραγματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το Μαξίμου προχώρησε χθες βράδυ στο απονενοημένο διάβημα μίας ιδιότυπης ένταξης των έξι πρόθυμων βουλευτών στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται ακριβώς για ένταξη, αλλά για ένα σχήμα ιδιαίτερης πρωτοτυπίας και περίεργης έμπνευσης.

Κανονική ένταξη δεν θα μπορούσε να υπάρξει καθώς οι δύο εκ των έξι είναι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ: οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις θα έχουν ένα πρωτόγνωρο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά. Να είναι μέλη ενός κόμματος, που γενικά θεωρείται της αντιπολίτευσης, αλλά οι ίδιοι θα ψηφίζουν αβλεπί τα νομοσχέδια της κυβέρνησης και η ψήφος τους θα προσμετράται στην εκείνη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία! Σημειωτέον ότι ο κ. Ζουράρις εξαιρεί μόνο την περίπτωση που δεν θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Προφανώς πρόκειται για ένα καθεστώς, με το οποίο επιχειρείται να τετραγωνιστεί ο κύκλος: και ο κ. Καμμένος να μην χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα (έστω και τυπικά) και η κυβέρνηση να έχει τη δεδηλωμένη.

Οι άλλοι τέσσερις, που είναι πλέον ανεξάρτητοι θα είναι μεν με την κυβέρνηση, αλλά δεν εντάσσονται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, άγνωστο γιατί: Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Σπύρος Δανέλλης συντονίζουν κάθε τους βήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει από θυμηδία έως οργή στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πάντως ότι έτσι κατέρρευσε το «το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού».

Το πρόβλημα ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο από τα έμπειρα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό ενισχύεται η εκτίμηση ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν και πάντως όχι μετά τον κάβο των ευρωεκλογών. Γι’ αυτό και στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ακόμα και ο Αλέκος Φλαμπουράρης μαζί με τον Νίκο Παππά, φέρονται να κατατείνουν στο συμπέρασμα (και την εισήγηση προς τον Αλέξη Τσίπρα) να οργανωθούν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο, διαγράφοντας από την ατζέντα οποιοδήποτε σενάριο και ενδεχόμενο για το φθινόπωρο.

Άλλωστε ο «μύλος» με τον κ. Καμμένο είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει, από τη στιγμή που ο πρώην υπουργός έχει απασφαλίσει. Μόλις χθες διέψευσε ότι ο ίδιος ζήτησε να αποφανθεί το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για το καθεστώς μίας κοινοβουλευτικής ομάδας, ενέργεια προς την οποία κινείται η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά την υποχώρηση από το σχέδιο αλλαγής του κανονισμού της Βουλής.

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση προκάλεσε η χωρίς προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά εκχώρηση της θετικής ψήφου τους στα νομοσχέδια της κυβέρνησης από τους έξι βουλευτές που είχαν δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - κουρελού. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για κοινοβουλευτική ντροπή χωρίς προηγούμενο, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό, ενώ χαρακτήρισε δεκανίκια που εκχώρησαν εν ψυχρώ τη συνείδησή τους τους έξι βουλευτές.

Μάλιστα, στην κυβερνητική διαρροή, σύμφωνα με την οποία οι επιστολές των έξι βουλευτών καταρρίπτουν το αφήγημα περί κυβέρνησης - κουρελούς πηγές της ΝΔ, σχολίασαν: «Με την παράδοση της συνείδησης των προθύμων, η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα. Αν κάτι ωστόσο πραγματικά δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά είναι ότι ανάμεσα στα 6 δεκανίκια του κ. Τσίπρα μπορεί κανείς να βρει και δύο βουλευτές υβρίδια, καθώς οι κ. Ζουράρις και Παπαχρηστόπουλος ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση».

Οξύτατη, όμως, ήταν και η αντίδραση του Ποταμιού, που με ανακοίνωσή του, στρέφεται κατά του προερχόμενου από το κόμμα βουλευτή, του Σπύρου Δανέλλη, που επίσης θέτει τη θετική του ψήφο στη διάθεση της κυβέρνησης.

Το Κίνημα Αλλαγής, πάντως, δια του εκπροσώπου του, Παύλου Χρηστίδη, επισήμανε ότι συνεχίζεται η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά.

Χυδαία επίθεση στους έξι βουλευτές καταλογίζει στη ΝΔ η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Για «χυδαία επίθεση» προς τους έξι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατηγορεί τη ΝΔ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Ειδικότερα, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η κ. Σβίγκου αναφέρει:

«Η χυδαία επίθεση της ΝΔ στους 6 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι αποκαλυπτική, τόσο της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και της αδυναμίας του να αντιπαρατεθεί με πολιτικά επιχειρήματα και θέσεις».

Κυβερνητικές πηγές πάντως, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της ΝΔ, ανέφεραν:

"Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ήττες στις ονομαστικές ψηφοφορίες, επέμεναν να αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία", και κατέληγαν σημειώνοντας ότι "σήμερα που οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν άπαξ δια παντός, είναι λογικό να έχει νεύρα".

ΝΔ: Κοινοβουλευτική ντροπή χωρίς προηγούμενο

«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο. Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή» σημείωσε πριν από λίγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις επιστολές των έξι στον πρόεδρο της Βουλής.

«Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους» προσθέτει επίσης στην ανακοίνωσή της.

Θα είναι σα να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι

Επίθεση κατά του Σπύρου Δανέλλη εξαπέλυσε το Ποτάμι, μετά τις επιστολές των έξι βουλευτών, που ζητούν να προσμετρώνται οι ψήφοι τους σε αυτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γεγονός που βάζει νέες «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό.

Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Θα είναι σαν να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι», επισημαίνει ότι η επιστολή του αποτελεί ομολογία ότι πέρασε στην αντιπολίτευση, κάτι που είχε πει και η Σεβαστουπόλεως, όταν πέρασε στη συμπολίτευση.

«Γιατί δεν τολμάει να το πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί… αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;», διερωτάται μάλιστα το Ποτάμι, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση του πρώην βουλευτή του.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Ποταμιού αναφέρει:

Θα είναι σαν να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι

Όταν ο κ. Δανέλλης είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχαμε πει ότι πέρασε στη συμπολίτευση. Τώρα το ομολογεί και ο ίδιος ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής ,η ψήφος του πάντα και παντού να προσμετράται μαζί με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν τολμάει να το πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί… αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;

ΚΙΝΑΛ: Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί

Για διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά, με αφορμή τις επιστολές στήριξης στα κυβερνητικά νομοσχέδθια των έξι «ελεύθερων» βουλευτών, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Πιο αναλυτικά το tweet του Παύλου Χρηστίδη:

«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί. Σύριζα, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ